Ik ben sinds een maand met een nieuw meisje en ze is al vaak mee komen wandelen met de hond, mee gespeeld, veel geaaid, ... maar gisteren avond was ze bij mij thuis en ze aaide mijn hond, en plots blafte mijn hond agressief naar haar. Ik denk niet dat ze gehapt heeft maar ze blafte en bewoog haar hoofd vlug naar haar handen toe. We stonden alle twee recht en ik stond op 5 meter van hun. Mijn vriendin was verschoten maar vond het niet zo erg zei ze (ik heb het niet allemaal heel goed gezien)
Mijn hond heeft nog nooit agressief gedaan naar een persoon toe, dus ik was wel licht geschrokken hiervan. Ik vind het raar omdat mijn hond altijd zeer lief en speels met haar was ... Ook altijd aant kwispelen als ze haar zag, ...
Weet iemand hoe dit komt?
Een nieuw meisje sinds kort, ook de hond moet aan haar wennen, er is toch niets gebeurd, niet gehapt, geblaft okee, jullie schrokken er van....blijf alert en kijk waarom het gebeurd, te dicht bij je of krijgt de hond opeens gen aandacht van jullie..er kunnen zeker wat aanwijzingen er van zijn...houd je hond eens in de gaten en wees alert...
Een nieuw meisje is wennen voor hun beide.
mijn hond houdt niet van vreemde en gelukkig vanaf begin klikt het meteen met m’n vriend maar bij bepaalde dingen die hij doet reageerde ze ook in het begin wat heftiger op met een blafje omdat ze schrok het niet gewend was en ze gewoon aan elkaar moesten wennen.
nu kan die alles met der gelukkig
let gewoon goed op waneer die dat bijv doet dan kan je er op letten/ aan werken. Sucses
Misschien idd nog niet helemaal vertrouwen hebben in je nieuwe vriendin?
Aaide ze over de kop, misschien ook over de hond heenhangend? Dat vinden veel honden niet zo prettig en kunnen het zelfs als bedreiging opvatten.
Misschien had de hond net een kluifje of een speeltje? Ook dan kan je beter een hond niet aaien.
Ieder individu heeft een denkbeeldige cirkel om zich heen waarbinnen alleen de meest vertrouwde binnen gelaten wordt.
Heel veel honden vinden aaien en zeker aaien over hun kop helemaal niet leuk,.. ze zijn even met wat anders bezig, liggen net lekker, eten wat, staan op om naar buiten te gaan, zijn uitgebreid iemand aan het besnuffelen om kennis te maken of noem maar op,
Kijk eens naar je eigen hond als er geaaid wordt en hij is ergens mee bezig, . Ik maakte daar vroeger op de training wel eens een oefening van, liet de ene baas kijken naar de hond van de ander als deze werd geaaid. En vervolgens naar hun eigen hond als ze deze aan net aaien waren.
Verbazingwekkend, bijna alle honden trekken terug bij aaien over de kop, sommigen doen een stap,achteruit, sommigen trekken de oren in de nek, en sommigen zie je minimaal een oogbeweging en een minimaal beweging van de oren . Maar echt bijna geen een hond vindt dit fijn. Wij mensen moeten zo nodig aaien, maar hebben jullie ooit twee honden elkaar zien aaien? Nee toch, wel bek likken, onder de bek, kin van de ander hond.
Wordt wat anders als de hond zelf naar je toe komt, zelf zijn kop onder je hand duwt, dan geeft de hond aan, is wel prettig, en dan mag je als baasje zelf bepalen, even een aai of niet, dan is het vertrouwen er tussen baas en hond en wordt de denkbeeldige cirkel verbroken
Zelf aai ik nooit een andere hond, pas als deze naar mij toekomt en dan altijd,, laat ik hem eerst even aan mijn hand snuffelen voor ik voorzichtig, en als de hond ontspannen is, een kriebeltje onder zijn kin geef, klaar,
Nou...., beetje zwart/wit, mijn vorige hond vond het heerlijk, en Sam vind het ook heerlijk.
Niet buiten natuurlijk, dan is het wat anders.
Is dus je eigen hond, maar echt kijk maar eens om je heen, de meeste honden vinden het niet fijn over de kop geaaid te worden als ze ergens mee bezig zijn!
een kennis van mij vertelde dat ze op de eerste dag op de hondenschool met haar pup, ook haar pup moest aaien over de kop, net zoals de andere cursisten. En elke pup zonder uitzondering deinsde even terug voor die hand.
Lijkt me idd een belangrijke les, aaien en zeker niet over de kop,is niet perse in elke situatie een goed idee, zelfs al is het je eigen hond.
De meeste honden worden niet graag over hun hoofd geaaid; alleen personen die zij erg goed kennen en mogen, kunnen over het hoofd aaien.
Aaien over het hoofd door vreemden of door mensen, die honden nog niet goed kennen, kan bedreigend overkomen.
Als kinderen vragen of zij Casper mogen aaien, zeg ik "eerst aan je hand laten ruiken". Sommige kinderen weten dat zelf.
Ik ken wel meer honden die het wel lekker vinden, als vreemde zomaar een hond aaien is nooit een goed idee, misschien aai ik wel heel goed op het hoofd bij andere honden
Oh als ze ergens mee bezig zijn, nee tuurlijk niet, dan niet, dat ben ik met je eens.
Misschien heb je wel een hondje die niet altijd wilt knuffelen? Wij hebben ook een mr grumpy die dan plots vertrek om ergens anders te gaan liggen hihi. Gewoon lekker met rust laten, ze komen zelf wel vragen voor kriebelen.
Sommige vinden zachtjes wrijven over de wangen of kriebelen achter oren en kin ook lekker. Ik aai alleen vreemde honden als ze naar me toe komen, zak door knietjes en begin bij de altijd bij de borst kast, dat is echt het ultieme plekje voor een hond. Schijnt iets van stresshormonen te verwijderen.
Als je een paar piercings in je lijf wilt, dan moet je vooral één van mijn honden zomaar (zeker op zij hoofd) aaien. Ik blijf het verbazingwekkend waarom mensen idd die noodzaak hebben dit te willen (zelfs sla je ze waarschuwt het niet te doen, gebeurde me vd week nog).
Is Roger er nog? Anywayyyyyy terug naar jouw vraag, Roger. Tip van de week? Elke hond is anders, soms is tegen je aan liggen? Meer als voldoende. Geeft je hond aan? "Hey Yo! Neem je een stap terug" Lekker laten. Ze vragen het zelf wel. Hoe vaak ik niet vreemde honden in me nek heb of pootje krab van "Doe ff daar dan kriebelen" en andere doen ff snuffeltje, spring, kwispel en door.En baasje maar roepen "laag!!!!"
Tis even aanvoelen wat voor vlees je in de kuip hebt. Ik moet echt wennen aan het karaktertje wat we in huis hebben gehaald. Houd van knuffelen maar mist het vertrouwen omdat een hondenleven letterlijk was. Niet dwingen dus, lekker zelf laten beslissen. Betreft kinderen, baby's en honden van niet formaat? Daar ga je trainen. Genoeg mensen met ervaring hier
Heeft je hond oorontsteking? misschien deed ze hem onbedoeld pijn met aaien waardoor je hond zo reageerde.
Ik denk dat je hond gewoon jaloers is. En hij wil de plaats in de roedel bepalen. Heb dit vaker gezien. Laat je vriendin hem het voer geven. Verder geen affectie tonen. Negeren. Tijdens het wandelen geef je haar de riem. En laat haar hem heel kort houden.
Dat is een goeie, medisch na laten kijken zou ik altijd doen.
Dit slaat kant noch wal. Een hond wilt helemaal de plek in de roedel niet bepalen. Jaloezie kan uiteraard, maar je hoeft niet de baas te gaan spelen. Waarom die riem kort, wat is daar de beredenering achter?
Ik denk dat er bedoeld wordt, wanneer je met 1 vinger aan de lijn losjes en de lijn in een boogje hangt . De Ceasar techniek is idd onzin... vind ik. Wij zijn mensen en geen dieren. Maar die roedelplek klopt ook wel weer een klein beetje. Ik zou het meer benoemen als allebei wandelen en vertrouwen opbouwen. Wanneer de wederpartij dat laat af weten? Dan wordt er geen band mee opgebouwd.
Kant nog wal? Heb jij dit soort problemen vaak opgelost dan? Tuurlijk is er een roedel en een positie. Die is niet altijd heel zwart wit en kan snel variëren. Riem kort? Zij voert de hond aan de riem. Kort? Ze duldt geen spatjes. Maar bedankt voor je vriendelijke, uitermate bekwame en constructieve bijdrage...
Wat bedoel je dan met kort houden? En geen spatjes dulden?
Vind ik een raar advies, de riem geven.
Het is geen klein hondje, als dat meisje geen natuurlijk overwicht heeft, en misschien wel een beetje bang voor de hond is kan het hek van de dam zijn.
Want dat kan natuurlijk ook nog, dat zij bang is voor de hond en dat hij dat voelt waardoor hij zo reageerde op de aanhaling.
Ik had een teefje die dat feilloos aanvoelde als mensen zelfverzekerd overkwamen maar eigenlijk met zweethandjes contact maakten met haar. Zij ging dan niet grommen, maar was een beetje een bitch die juist wat meer tegen iemand aan ging hangen, op schoot ging klimmen, of ineens WOEF deed waardoor mensen die al wat huiverig waren zich het leplazerus schrokken.
Als ik de lijn gaf aan zo iemand (mijn moeder bijvoorbeeld) was het standje ongehoorzaam en trekken als een idioot.
Bij meerdere honden trouwens, zo heeft ma met een uiterst brave hond om een lantaarnpaal gewikkeld gestaan en moest ik toch echt even een commando geven om hem braaf naast haar te blijven laten zitten. Werd ze gelanceerd toen ik haar mijn andere hond gaf "die trekt niet zo" en laatst met een vriendin gaf ik onze nieuwe hond even de lijn. Die ging ook als een idioot met haar aan de haal.
Dus een lijn zomaar uit handen geven, zeker bij wat grotere en sterkere honden vind ik niet geheel het juiste advies om een band mee op te bouwen.
Geen affectie tonen en de hond negeren tot hij zelf op een rustig manier naar de persoon gaat is een beter advies. Maar dan moet je ook wel weer goed kijken naar de signalen van de hond. Komt die zelfverzekerd aanstappen en wat overhangen of leunen, dan zou ik als eigenaar dat ook weer niet ok vinden. En als baas zeg ik daar wat van, zeker als een bezoeker niet zelfverzekerd genoeg is.
Mijn schoonmoeder is bijvoorbeeld een prima honden mens. Honden zijn gek van haar en worden druk. Als ze te druk worden is ze prima in staat om zelf de honden tot de orde te roepen.
Mijn eigen moeder heeft dat niet, met als resultaat dat de honden gerust tegen haar op zouden klimmen of in haar gezicht aan het hijgen zijn.. en dan moet ik wat doen (eigenlijk voorkomen). Want zelf verstijfd ze. En dat gaat al jaren zo, ik heb inmiddels hond nummer 4, en geen enkele was agressief maar ze blijft huiverig maar wil wel ook affectie geven, en dat zijn simpelweg dubbele signalen voor die honden.
Mijn ervaring is dat er maar bar weinig honden de leiding willen hebben. veruit de meeste honden willen samen met de baas werken.
En vaak is dan dit gedrag ook niet ineens maar is de hond van pup af aan al dominant, als pup al weglopen, grommen en zelfs bijten als er iets gebeurd wat de pup niet wil. En dan niet verwarren met angst en pijn.
Deze hond heeft niet eerder dit gedrag laten merken vandaar dat ik eerder denk aan pijn of dat er een grens over is gegaan bij de hond en dus signalen gemist zijn bv kleine persoonlijke ruimte of angst.
Als het dominatie was dan was het ook niet zo snel weer klaar, dan gaat ie door tot hij zn punt gemaakt heeft.
Daarbij dit was een niet bekend persoon en gaat het over een waakhonden ras, niet iedere hond laat zich zo makkelijk in huis aaien door niet heel goed bekende.
Tip: ga met z'n 3e er opuit, zoveel mogelijk lekker wandelen, dan krijgt de hond de kans op haar te leren kennen zonder dat hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt, en daarna pas samen naar binnen.
Misschien ook een optie; ik heb met Murph een keer een vergelijkbare ervaring gehad, die snauwde in ene naar een vriendin die haar wilde aaien. In dit geval was die vriendin ziek en had haast (ik kwam haar op straat tegen, wij in de auto en zij buiten). Maar ze had dus 1. een hele rare energie (haast, zenuwachtig, wegkijken, zweten, waarschijnlijk ook een rare geur voor Murph) en 2. ze stak haar hand in de auto om 3. Murph op de kop te aaien. Dus dat ging Murph te ver. Ze krijgt wel vaker een hand die auto in en dat is geen enkel probleem, het enige dat ik kon bedenken was echt het vreemde gedrag van die vriendin dat het verschil maakte.
Ik weet niet of je vriendin zich bv niet lekker voelde, of onzeker oid? Of dat de hond het gevoel had dat ie geen kant op kon? Zo klinkt het niet in je verhaal maar wie weet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?