Beste,
wij hebben 2 Huskies en we zitten een beetje in de knoei met hun tuigjes. Bij onze volwassen husky teef die best hart trekt gebruiken we nu een easy walk en dat werkt perfect bij haar ze loopt er echt veel rustiger mee maar we hebben ook nog een hond van 8 maanden wij hebben even overwogen om ook een easy walk te gebruiken maar we hoorde van een paar mensen dat het slecht is voor de groei en als je dit op jonge leeftijd begint te gebruiken dit misschien geen effect meer ging hebben doordat hij het gewoon word. We gebruiken nu gewoon een halsband hier trekt hij echt wel heel hart mee maar dit valt nog te verdragen alleen hangt hij zichzelf echt wel op. Onze Blue (de 2 jarige husky) kan nooit met halsband lopen omdat ze zich uit elke halsband kan lostrekken dus hierbij hebben we nooit ervaring gehad met halsbanden. Meestal als we een lange wandeling willen gaan doen in het bos dan pakken we de flexi leibanden zodat ze wat vrijheid hebben en wat rond kunnen snuffelen maar hierbij kan onze Blue niet met een easy walk wandelen omdat die constant tegentrekt als ze vooruit wil lopen dan. Dus mijn vraag is weet er iemand een tuigje geschikt voor een sterke puber pup en een tuigje voor een trekkende teef die zich uit alles kan lostrekken en waarmee ze aan de flexi kan wandelen.
Hoi! Als je hond zo trekt, zou ik de flexilijn achterwege laten en een vaste lijn gebruiken. Met een flexi leren ze dat ze alsnog zoveel ruimte kunnen pakken als ze willen. Een vaste lijn gebruiken en flink gaan oefenen met wandelen. Ik zou kijken naar een tuigje met een Y-vorm, deze passen bij de meeste honden het beste. Een antitrektuigje kan een fijn tijdelijk hulpmiddel zijn om het trekken te verminderen, maar dan zul je ondertussen wel moeten gaan trainen met belonen wanneer de hond naast je wandelt en aandachtsoefeningen. Trekken zullen ze niet afleren met een antitrektuig. Het tuig Dog Copenhagen Comfort Walk Air (en de Pro) hebben een Y-vorm en ook een ring op de borst.
Er zijn genoeg goeie tuigjes op de markt, maar ik denk dat je beter eerst de oorsprong van het trekgedrag probeert de achterhalen. Dan kan je daar gericht aan werken. Honden kunnen om verschillende redenen trekken, en dus is er ook niet 1 standaard oplossing voor.
Voorbeelden van motivaties om te trekken zijn o.a.:
- te hoog in de opwinding zitten (dus al bij het vertrek thuis)
- te saaie routes, te weinig uitdaging
- te veel prikkels en drukte
- te weinig eigen keuzes kunnen maken, eigen tempo kiezen, eigen invulling kunnen geven aan de wandeling
enz.
Dus probeer eerst wat ruimer te kijken, naar de hele context, en van daaruit het probleem op te lossen. Niet alleen een oplossing zoeken in tuig en lijn.
Wel het zijn Huskies ik zou het niet weten welke reden maar ik ken niet veel Huskies die zoals een border collie naast je voet lopen.
Ik heb dit ook veel geoefend op de hondenschool maar dit helpt niet zo hart ze kennen het commando voet en naast je lopen maar ik kan niet 2 uur lang constant koekjes geven aan mijn honden want vanaf dat ze geen snoepje meer zien gaan ze vooruit om te trekken
Je hebt ontsnappingsproof tuigen van ruffwear..deze hebben vaak ook een extra band om de buik.
Echter raad ik je zoals de rest toch echt gewoon aan te leren niet te trekken aan de lijn. Zeker niet een flexi inderdaad. Stel hij gebruikt momenteel niet de volledige lijn, ziet iets en rent de hele lijn af en rent door dan krijg jij een klap van hier tot tokio.
Ik heb zelf ook een husky die prima aan een anderhalve meter lijn aan haar halsband kan lopen zonder te trekken.
Als ik wil dat ze trekt krijgt ze haar trektuig aan. Waardoor ook zij het verschil weet tussen wanneer wel en niet.
Overigens kan die van mij echt wel aan mijn voet lopen wanneer ik dit vraag rn soms uit zichzelf.
Daarnaast loop ook ik wel eens met een flexi of een longeerlijn van 10m. Maar dat betekent niet dat ze trekt, sterker nog dat doet ze zelden.
Wat wel werkt is haar af en toe zelf de route laten kiezen, waar wil ze snuffelen en haar ook alle tijd gunnen dat allemaal te doen. Loslopen/ rennen op omheinde veldjes om er wat energie uit te halen en daarna kun je evt. Trainen voor het niet trekken.
Het snuffelen en eigen weg kiezen mogen ze eigenlijk wel best vaak en het loslopen doen we heel vaak in de avond op de hondenwei met hun roedeltje.
Ik ga daar zeker is naar kijken naar zo een Y tuigje bedankt voor de tip.
Het hoeven niet persé 'koekjes' te zijn, kan ook gewoon een deel van zijn dagportie brokjes zijn.
Als je op youtube zoekt naar : hond trekken afleren o.i..d. krijg je nog meer manieren. Misschien zit er iets voor je bij.
https://www.youtube.com/watch?v=Lp80S72l-Pk
(Het is natuurlijk van oorsprong wel een trékhond, een husky... )
Het is niet omdat het een Husky is dat er voor de hond geen reden is waarom ie trekt
Dus kijk eens naar de bigger picture.
Ik heb zelf 2 sledehonden, die als pup al gingen trekken aan de lijn. Bij hen was het een combinatie van: frustratie omwille van de halsband + te weinig zelfbeschikkingsrecht. Door onze wandelingen aan te passen (betere balans tussen wat zij wensen en wat ik graag wil zien), de halsband te vervangen door een comfortabel (!) tuig en de vaste lijn te vervangen door een flexilijn (jawel) verviel de frustratie en trokken ze niet meer.
Niemand zegt dat je er een border collie van moet maken. Als je een collie had gewenst, had je daar wel voor gekozen.
Mijn advies is dan ook niet: verander de oorsprong van de hond, maar net het omgekeerde: kijk vooral heel erg goed naar de behoeften van je hond.
Hunters zijn specifiek gemaakt voor poolhonden Dat gezegd? Flexlijn, terug op de kapstok en looplijn aanschaffen. Trekken vergt wel enige discipline van jezelf. Je wandeling wordt iets langer en je moet engelen geduld hebben .
Bij trekken stop je direct, totdat ze een stap naar jou toekomen of achteruit en de lijn is losjes Zelfs een blik naar jou en lijn is losjes, pas dan loop je door. Blijft het dan nog eigenwijs van "Ik wil NU daarheen!" ? Dan loop je direct de andere kant op als er teveel spanning op de lijn staat. (Ik ben er wel eens duizelig van geworden bij mijn vorige hond) Het duurt echt wel wat weekjes en is continu volhouden plus nooit gefrustreerd raken. De laatste is echt key.
Ja idd ik zal er zeker eens naar kijken naar wat video’s we trainen hier ook heel veel mee en gebruiken ook veel tips van de hondenschool. het tuigje op de foto is het tuigje waarmee ik ga steppen met ons Blue ik gebruik dit liever niet op wandeling omdat ze dan weet dat ze mag trekken en als ze achteruit trekt geraakt ze hier ook uit.
Danku ik zal het zeker eens proberen het achteruit lopen hebben we inderdaad ook geoefend op de hondenschool dus ik zal er zeker nog wat meer op oefenen
Probeer eens gewoon om te draaien en de andere kant op te lopen, weer spanning op de lijn? Omdraaien en de andere kant op. Zoals gezegd? Ik werd er duizelig van maar uiteindelijk kon hij wel aan een flexlijn zonder dat die altijd helemaal uitgerold was.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?