dat al als je zegt bij stap 1 moeten beginnen
Waldo was een angstige hond die negeerde en werd ondanks alle signalen over de kop gerend bv maar kwam altijd naar me toe ipv vluchten
Jeff was reuze stabiel en negeerde alle turbulentie en werd van achter aangevallen terwijl hij aan het snuffelen was aan gras (ging niet over tot aanval)
Mootje viel ook niet aan toen hij door net geadopteerde hond in oor werd gegrepen ivm drukke honden die begonnen te cirkelen om die hond,Mootje was de klos ivm dichtbij..
Kwispelde naar de hond die had gebeten op kleine afstand
voor die honden daarmee begonnen was er niks aan de hand.
Blaffende honden ect liepen we gewoon langs zonder reageren of blik waardig drukke honden ook
Stafford die niet met reuen kon..met mijn reuen wel...
shagrijnige teef ...geen probleem
Mijn honden waren en zijn stabiel en not in your face
Kunnen jou honden dat ook?nee een teckel is al genoeg om jou fietstochtje te verstieren..geen noemenswaardig gevaar voor jou honden
en nee mijn honden waren geen tachtig helaas
Mootje is 16 maar nog steeds een terrier in hart en nieren.
Jou honden zijn bofkonten als ze die van mij zouden tegenkomen.
Daar kunnen ze wat van leren
Ja. Mijn honden kunnen dit ook. Mijn honden hebben ook nog nooit gevochten met een andere hond. Met die teckel was voor ons allemaal schrikken, ik op de fiets met een hond die dit net aan het leren was, en plots een teckel die vanachter een auto vandaan schoot omdat het baasje de flexlijn open had staan. En zoals ik toen ook had beschreven, was er niets gebeurd.
Mijn honden kunnen prima andere honden negeren. Toevallig zit ik nu in Portugal op een bedrijf waar nogal wat honden lopen, zo komen we ook een hoop straathonden tegen tijdens de wandeling. Het loopt allemaal door elkaar heen hier, ze geven elkaar allemaal de ruimte. Met 1 pup spelen ze, de rest wordt genegeerd op soms wat gesnuffel na. Jouw beeld van mijn honden, is dus verkeerd. Ja, ze hebben er een hekel aan als er vreemde honden in hun bubbel komen, doen ze dat niet, is er eigenlijk niets aan de hand. Ik zorg daar voor omdat ik ze altijd aan lijn bij het tegenkomen van een andere hond.
Ook in Nederland is er een leuk wandelgroepje waar ik veel mee gewandeld heb. Toch wel een grote groep honden in totaal, het gaat allemaal prima, en allemaal luisteren ze naar elkaars signalen.
Nu moet ik wel even toegeven, als er honden naar mijn honden uitvallen, gaan die van mij ook tekeer helaas. Maar zoals ik zei, hier werken we aan het het gaat elke dag beter. Zo zijn er ook bepaalde rassen waar die van mij feller op reageren, maar dit geeft ons weer iets om op te focussen. Leuk juist om ergens aan te werken met ze met een doel.
zo hoort het en een adoptie hond die gezworven en in roedel heeft geleefd weet dat als geen ander
Ik ben blij dat ik het verkeerd heb over jou honden
Ik hoef mijn honden niet aan te lijnen voor vertrouwen.
ja mootje is doof daarom soms wel ivm veiligheid niet omdat hij de wereld niet begrijpt maar weg is soms dichtbij en als hij niet omkijkt roepen helpt niet.
Ik lijn ze wel aan. Omdat ik weet hoe Kahlúa kán zijn, door mijn eigen fouten. Willow is wat kennismakingen een stuk socialer. Loopt met een ruime boog om honden heen en maakt kennis als de andere hond het initiatief neemt. Maar ook zij begint steeds meer te laten merken dat kennismakingen niet nodig zijn voor haar en houdt liever alles op afstand. Maakt dat ze minder sociaal, nee, maar om een slechte ervaring bij een andere hond te voorkomen, lijn ik ze áltijd aan. Omdat weet hoe ze kunnen zijn, wat hun achtergrond is, dat er same sex agression voor komt bij dit ras (wat bij Willow dus ook tot uiting is gekomen bij het hondje van mijn zusje, dus pertinent nooit meer bij elkaar) maar als ik ze met de honden hier zie, weet ik dat ze het hartstikke goed kunnen, mét alle ruimte van de wereld op deze plek. Niks wordt aan elkaar opgedrongen, wat in Nederland dus vaak wel het geval is.
elkaar de ruimte geven is super belangrijk juist in nederland..zo dicht op elkaar
Veel mensen onderschatten dat
het is ook super goed als je je eigen dier kent en ook die van anderen in kan schatten zodat je preventief kan reageren.
Roos, Faro wa ook heel stabiel, hij kon net zoals Jef en Waldo elk gevecht uit de weg gaan, op die ene keer dat hij aan de lijn zat, hij kon niet weg..werd aangevallen.
Maar buitenlanders die gezworven hebben kennen nu eenmaal de hondentaal veel beter dan honden die het moeten leren van hun moeder en dan van hun baasje en ontmoetingen.
Onze Spanjaarden hebben wel geleerd hoe ze zich moesten gedragen, dat was overleven..
Totaal niet te vergelijken met een hond die uit een goed nest komt vind ik.
Daarom ben ik ook zo gek op Spanjaarden die wat meegemaakt hebben.
Hun ervaring is goud waard..menig "gewone" hond kan daar niet aan tippen. logisch ook, die hoeven niet te vechten om eten of gevechten uit de weg te gaan.
Sam is ook heel goed in hondentaal, iets te jong denk ik om dat negeren al helemaal te kunnen, hoeft ook niet..met wat begeleiding lukt dat wel.
Ik denk ook niet dat wij ons op ons borst moeten kloppen hoe stabiel onze Spanjaarden wel niet waren, deze honden hebben het zelf moeten leren, daar hebben wij niks voor hoeven te doen, of bijna niks..
ja Yo da's mijn ervaring ook
hier bv in omgeving ook een jonge buitenlander die bij mootje op afstand stuitert uit respect...andere pups niet
Die net geadopteerde buitenlander met 3 poten greep mootjes oor uit ellende door drukke honden die vlakbij kwamen
en mootje leek dat te begrijpen zelfs ..ondanks een hij nederlander en terrier hij had wel door dat het geen kwade opzet was...hij is wel ouder en ervaren maar geen doetje
Daarom kunnen we onze Spanjaarden niet vergelijken met bijvoorbeeld Pascal haar honden, wat ook nog een pittig Ras is.
En onze Spanjaarden hadden lang moet overleven, ze waren niet jong, en dus veel moeten leren om zelf veilig te zijn.
En dan zal het ook nog schelen, zijn ze in een roedel opgegroeid ja of nee, en kwamen ze jong hier in Nederland, of ouder zoals onze Faro, Jeff en Waldo.
Ik heb zo vaak complimenten gehad over Faro zijn gedrag, van dierenartsen tot andere hondeneigenaren, maar ik heb daar eigenlijk weinig zelf aan gedaan, dat had Faro zichzelf al geleerd.
Absoluut, dat is ook zo. Onze eerste hond was een herplaatser, opgegroeid in een roedel van maar liefst 175 honden. Waarvan de meeste ernstig verwaarloosd. Wij hebben haar uit het asiel gehaald met 5 maanden, maar ze was zó sociaal naar andere honden. Héél duidelijk, dat wel, maar op een heel sociale manier.
En dan het ras, ja.. het ene ras is pittiger dan de ander. Een stafford en een golden retriever kun je niet met elkaar vergelijken, en ook een herder niet.. hond intolerantie is niet iets abnormaals in het ras. En hoewel ik mijn honden sociaal vind, kunnen ze op bepaalde momenten ook erg on-asociaal gedrag laten zien. Maar dit zie ik wel aan komen en dus kan ik er op anticiperen, wat ik ook doe.
Veel honden zitten hier aan kettingen buiten. Een wandeling is hier dan ook een grote uitdaging. Het is altijd weer schrikken als er ineens een hond uit zijn hok schiet. Maar waar er door mijn honden in het begin op gereageerd werd, kan ik er nu gewoon langslopen. Ze vinden het absoluut verschrikkelijk, en het vergt veel focus voor ze om niet uit te vallen, maar het lukt ze 9,5 vd 10 keer wel.
nee niet helemaal eens..deels wel
ik agt een pup makkelijker dan een hond met kennelsyndroom en onze honden hadden allemaal trauma's waar we ook mee hebben moeten dealen(zelfs jeff flankbijten en staartjagen)
dat mensen zoveel moeite hebben met pups is ivm ze te jong weggaan en mensen te weinig moeite doen
bijtgrens aanleren bv is tot 12 weken bij mams
Ben ik de enige die vind dat een hond best van zich af mag bijten als hij aangevallen word? Dat zegt in mijn ogen niks over stabiliteit maar wel over assertiviteit.
Persoonlijk vind ik het niet normaal dat een hond niet reageert wanneer hij gegrepen word. Wanneer je door een wild vreemde geslagen word reageer je daar toch ook op...
Ik doel meer op stabiel zijn naar andere honden, daar waren ze heel goed in. te veel uitgeweid in mijn vorige verhaal..
eens..hun hondentaal is echt wel van hoogste klasse
Oh maar Faro beet wel van zich af als hij werd aangevallen hoor, heel kort, maar krachtig, het was zo over..
Het hing van de situatie af, en alleen Faro kon dat inschatten vond ik.
ligt aan situatie
ja als hond compleet wordt aangevallen
nee als dat niet nodig is en grom genoeg
normale hond vermijd conflicten
uiteindelijk gaat het om tolerantie en begrip voor elkaar, en niet bang zijn om een keer excuus aan te bieden als je hond iets fout doet, en excuus te accepteren, want honden zijn geen robotten, en mensen zijn ook maar mensen.
En er zijn altijd mensen met botte koppen, daar kan je niks mee.
O grappig. Hier een totaal andere ervaring op dit moment. Dankzij de ik wil nu een hond corona tijd lopen er in onze wijk op dit moment heel veel mensen met spaanse en roemeense honden. En stabiel zou ik het merendeel niet willen noemen. Zelf mijn heel stabiele teef wordt nagebalft en gegromd (ze negeert dat totaal en loopt aan de lijn) maar het is hier tegenwoordig een groot blaffestijn. Wat ik vooral zie is dat mensen hun hond totaal niet kunnen lezen. Zo loopt hier een grote mix aan een flexlijn waarvan de baas nog steeds verwonderd is dat hij op iedere hond klapt. Een hele angstige hond die geen enkele steun krijgt van zijn bellende baas en zo kan ik wel even doorgaan. Zelfs mijn buurvrouw die (overigens schatten van) spanjaarden opvangt moppert dat er schijnbaar nauwelijks meer kritisch wordt gekeken bij de plaatsing.
Ja maar dat is dus niet waar, zoals ik eerder beschreef. Ook een 'normale' hond, bijt van zich af als er over zijn grenzen wordt heen gegaan. Je beschreef eerder dat stabiele honden andere honden 100 % negeren, en dat klopt gewoon niet..
Goed gezegd Yo maar het relaas over buitenlandse honden ben ik niet helemaal mee eens.
Rox kan het goed vinden met een Roemeense hond van mijn buren die wel los kan lopen is een grote uitzondering hier wbt buitenlandse hond,niet spelen maar gewoon samen lopen snuffelen maar die hond is zo onzeker blaft constant tegen mens en dier wat we tegenkomen, wat soms tot vervelende toestanden leidt.
Maar voor de rest een lieve hond.
Of wel kom ik hele bange honden tegen,die nooit los kunnen lopen.
Of wel relaxte honden die geen interesse hebben in mensen en andere honden maar die alleen maar willen jagen en daardoor nooit los kunnen lopen.
Ken ook iemand met een buitenlandertje,hond ligt alleen maar in de gang een hele dag de beven.
Heel veel van die buitenlandse honden zijn zo beschadigd dat ze niet normaal meer los kunnen lopen bij andere honden en mensen waar ze vaak ook bang voor zijn.
En hier zijn ze enorm in de mode,ik praat heel veel met die eigenaren. Er zijn er ook die onbetrouwbaar naar mensen zijn, omdat ze zo beschadigd zijn,een hond die agressief naar mensen is vind ik erger dan een hond die een andere hond niet moet.
Er is ook een groot verschil in leeftijd,de gemiddelde hond is pas rond zijn 2e jaar echt volwassen,hormonen vliegen nog alle kanten op bij jonge honden,hoe ouder de hond hoe relaxter hij wordt.
De meeste loslopende honden die ik ken daar heb je vanaf een jaar of 3 helemaal geen last meer van,de meeste honden hoeven dan ook niet meer echt te spelen. Is ook zo iets honden moeten spelen,nee honden willen even buurten en verder hun ding doen. Een jonge onstuimige hond die dat niet snapt kan inderdaad een snep krijgen.
En zijn ze nog ouder dan heb je er helemaal geen kind meer aan,zelfs de terror jack van 13 jaar negeert Rox hij is te oud om zich nog druk te maken over welke hond dan ook.
Oudere honden stralen dat ook uit,van hey geen gedonder hier,door hun houding snappen andere honden dat ook.
Rox haalt het niet in haar kop om zo een hond uit te dagen om te spelen.
Het is dus een vergissing te denken dat een huishond de hondentaal niet goed snapt,ze spelen als ze jong zijn met andere honden en leren dan ook wat kan en niet kan,ze krijgen ook eens een snauw en worden ook gecorrigeerd,het verschil is dat wij op tijd kunnen ingrijpen als het te ver gaat zodat onze honden niet beschadigd raken voor de rest van hun leven met gevolg onaangepast gedrag.
De hondentaal is universeel ook onze huishonden die we vanaf pup hebben begrijpen die heel goed,daarvoor hoeven ze geen ellendige jeugd gehad te hebben.
Honden blijven inderdaad honden,het gaat wel eens fout want ze hebben nog altijd een eigen karakter en gooien als ze jong zijn graag hun kont nog eens in de wind.
Maar al bij al zijn ze geweldig groot of klein,hier geboren,in het buitenland geboren en de gebruiksaanwijzing leren we vroeg of laat allemaal lezen.
Onze eigen hond leren kennen maar ook verdiepen in andere honden kan verhelderend werken.
Dat is het inderdaad echt. Marley viel net minder uit aan de riem tot er een loslopende hond in de woonwijk op hem afgestormd kwam terwijl hij vastzat. Nu kan ik weer met grote bogen om andere honden heen want hij valt weer meer uit dan eerst. Zucht :(
@Danielle: hier loopt ook een puber labje die naar elke hond toegaat. Omdat Marley een labrador is denken die mensen ook dat het leuk is want labrador staat bij veel mensen bekend als een lief gezellig ras dat wel wil spelen. Maar die van mij is helaas niet heel sociaal dus dat kan echt voor nare situaties zorgen. Snap dat het lastig is om het aan te leren hoor ik vind het ook erg moeilijk. Andere honden zijn nou eenmaal super interessant. Een 5 of 10 meter lijn kan echt goed helpen hierbij. Zo hou je toch controle en voorkom je dat hij naar een andere hond rent zonder jouw toestemming.
Ik heb zelf een hele stabiele teef (en twee neuroten van reuen :) ). Mijn stabiele teef negeert honden die ze stom vindt totaal. Ze kijkt als het ware dwars door ze heen, ze bestaan niet. Zitten ze echt in haar aura bevriest ze een beetje en doet ze iets heel subtiels met haar lip of ze kijkt alleen maar met een bepaalde blik en honden druipen dan bijna altijd af of lopen in een grote boog om haar heen. Ze heeft nooit conflicten in een losloopgebied en wat ik ook heel erg zie is dat ze andere honden rustig maakt. Ze is op de hondenschool veel ingezet bij gedragstherapie bij echt agressieve types (natuurlijk altijd op een veilige manier) en omdat ze geen kick geeft en de honden totaal geen reactie van haar krijgen wordt ook hun gedrag milder. Ik denk dat daarop gedoeld wordt met dat 100 % negeren. Dan is dan van je af bijten niet nodig, omdat het dus eigenlijk nooit zover komt. Mijn middelste reu is ook goed in hondentaal maar is veel meer een regelaar, dult minder en reageert heftiger als er over zijn grens wordt gegaan. Vrij normaal gedrag voor een herder maarv ik vind hem minder stabiel dan haar. De jongste is nog volop aan het leren. Reageert soms veel te heftig, laat soms totaal over zich heen lopen en zit vol hormonen die soms behoorlijk in de weg zitten. Nog niets stabiels aan.
Ja, eigenlijk kan Kahlúa dit ook doen. Maar wel bij bepaalde honden. De honden hier springen over haar heen, en Kahlúa blijft staan en draait haar kop weg, maar op een gegeven moment is het wel klaar en krijgen ze een flinke snauw. In het bos is ze anders. Vooral als Kahlúa los is heeft ze de neiging om op andere honden af te rennen en flink tekeer te gaan. Dit hebben we redelijk kunnen oplossen met de juiste training. Ze weet nu dat als er een hond aan komt, ze naar mij toe moet komen. Het brengt haar rust om niets meer met een hond te moeten. En hoewel ze nooit écht gemeen heeft gedaan, is het voor baasjes niet prettig om een blaffende herder op je hond af zien stormen.
Ik denk vooral dat de definitie van sociale honden voor iedereen anders is. Ik vind mijn honden sociaal omdat ze duidelijk hun grenzen aan geven. Te duidelijk soms, en juist honden die op alles en iedereen afrennen om te spelen vind ik niet sociaal.
Ik neem nu Danielle haar hond als voorbeeld, want hoewel ze zegt dat hij er als een haas vandoor schiet (held op sokken) als blijkt dat mijn honden het niet prettig vinden, is het voor mijn honden wel al te laat. Een hond die rennend en enthousiast op ze af komt, terwijl zij aangelijnd zijn, brengt voor hen stress met zich mee wat kán resulteren in uitvallen. Het kwaad is zegmaar al geschiedt, ook al rent haar hond weer weg. Hij zou ze in eerste instantie al niet zo moeten benaderen, want mijn honden laten ruim voor die tijd al signalen zien dat ze afstand willen. Honden die dat aan zich voor bij laten gaan, kan ik niet sociaal noemen, in de zin van, respect hebben voor elkaar.
Dat valt mij ook op, dat ik vaak baasjes tegenkom die zeggen : o maar hij is heeeel sociaal hoor!! En dan vervolgens worden de signalen niet opgepikt en is het doordrammen om te spelen... waardoor het uitloopt op uitvallen en gedoe
Een mini frustratie. Als ik het koud heb en de hond niet als warme kruik wil dienen. Waar heb je dan een langharige hond voor hahah
Wahahahaha
Zondag 2 graden , echt koud een man van die groep, Mag ik me aan je opwarmen ? Ogin...hoepel op ga je lekker aankleden... (sorry dat de foto in je bericht staat weet niet hoe dat komt)
Hahaha. Nou zou ik ook niet doen hoor bij een vreemde man maar ondertussen heb ik hier lekker een "voetwarmer". Beter dan niets denk ik dan maar
Haha ja als mensen dat al zeggen ga ik er meestal al van uit dat hij dus waarschijnlijk juist het tegenovergestelde van sociaal gaat zijn. Meeste baasjes zien het ‘willen spelen’ en vrolijk en druk doen als kei sociaal en als jouw hond dan wegloopt of gromt als reactie hierop istie zooooo niet-sociaal en onopgevoed. Geen normaal hondengedrag dat!!!
Serieus keer gezegd toen grote lab/rottweiler op mijn (aangelijnde en zittende) hond afstormde en op hem ging springen/over hem heen staan letterlijk en snuffelen/druk doen. Mijn hond maakte zich klein en staart bijna tussen benen, probeerde weg te rennen en piepte zelfs. Die andere hond gaf hierop geen reacrie en bleef op hem hangen/springen.. tot hij als waarschuwing tanden over die hond zen nek zette en hierdoor even tijd kreeg zich los te wurmen. Nou men arm bijna uit de kom zo snel hij van dat moment gebruik maakte om om te draaien en weg te crossen.
en kreeg ik te horen dat niet normaal was hoe mijn hond deed... duidelijk gevaarlijk en asociaal gedrag zo te reageren op een hond die alleen wat wou spelen...Kon beter wegblijven bij plekken met andere honden, onverantwoord!
Denk eig dat 80% van baasjes zo zou reageren, jammer dat niet meer mensen tijd maken zich te verdiepen in hun huisdier. Ik wist namelijk ook weinig hiervan en nog nooit gehoord van dingen zoals bijv. kalmerende signalen, overprikkeling, brokken zijn vaak slecht??, dominantietheorie is dus nonsense??? en nog een tal van dingen. Indien ik mijn hond dus in huis had genomen zonder mij eerst intensief in te lezen over alle aspecten rondom verzorging/gedrag/voeding dan was er grote kans dat ik (ondanks goede bedoelingen) alles enorm verkeerd zou aanpakken met wie weet wat voor gevolgen nadien..
Gelukkig dat ik mijn huisdieren neem omdat ik het leuke/fascinerende/interessante dieren vindt en denk dat ik ze wat te bieden heb. Ik wil graag meer over ze leren en ook zeker weten dat zij in niks tekort komen. 764466 topics/websites lezen met allerlei informatie is dan ook geen vervelende bijkomstigheid maar juist een ontzettend leuk extraatje! Zo blij als ik dan weer eens wat lees en dat toepas/gebruik/geef aan mijn hond en hij er daadwerkelijk van geniet/bij gebaat is! Geen enkel gevoel kan daaraan tippen eerlijk gezegd.. Dat +- 80% van de baasjes hier blijkbaar geen behoefte aan heeft of nut niet van inziet kan ik dan toch ook met men pet niet bij werkelijk waar.
Als men een nieuwe telefoon wilt aanschaffen of vakantie wilt boeken kan er makkelijk urenlang research hieraan vooraf gaan want oh wee als je straks voor een verassing/teleurstelling komt te staan omdat je een belangrijk stukje info hebt gemist. Een hond daarentegen wordt aangeschaft alsof het een nieuw paar gordijnen is; wel globaal naar het gewenste model/kleur gekeken en verschillende aanbieders/prijzen vergeleken maar dan weet men wel genoeg om tot aankoop over te gaan. Is toch absoluut ridicuul eigenlijk..
Zeggen mensen ook nog dat ik overdrijf met verdiepen in welzijn hond want ‘ken niemand die dat gedaan heeft en die beestjes zijn ook gewoon allemaal hartstikke vrolijk’. Zuuucht. OK ja ik ben hier idd degene die belachelijk bezig is
haha woops frustraties borrelde op tijdens het typen en voor je het weet heb je een half boek neergepend lol. achja niet voor niks het frustratie-topic natuurlijk
honden moeten andere honden negeren en genoeg hebben aan het contact met hun eigenaar ze moeten andere mensen negeren en genoeg hebben aan het contact met hun eigenaar ze mogen maar eens per dag poepen en die poep moet makkelijk op te ruimen zijn voor hun eigenaar dan zijn zij gezond en stabiel of hebben een onstabiel baasje
Whaha, dit bedoel je hopelijk sarcastisch.
Zelf reageer ik wel eens kort door de bocht, maar puur vanuit mijn eigen ras. En ja, dat ras staat er om bekend niet altijd even leuk met andere honden te zijn. Vind het soms vervelend dat als ik dat aangeef en bedenk dat er verderop genoeg honden om mee te spelen zijn, dat mensen boos op mij worden omdat ik mijn hond even bij me roep en/of even aanlijn.
Ik heb toevallig een hond die graag met zijn baas bezig is. En ik kan van andere honden genieten die heerlijk met elkaar kunnen spelen, alleen laat ik die van mij daaraan niet deelnemen. Klein beetje begrip daarvoor zou ik soms wel fijn vinden.
En mensen negeren lukt ook al niet. Gisteren moest ik daar ook weer om lachen, oudere dame met rollator op straat. Ik houd hem netjes even bij me, fragiel ogende oude vrouw, en mijn hond kan best druk worden. Maar de mevrouw gaat op hem inpraten. Tsja wie ben ik dan om dat contact te weigeren.
Eigenlijk vind ik het not done, dat mensen zomaar honden gaan aaien.. maar ach.. ook dit heb ik ingecalculeerd (omdat het al jaren gebeurd, en soms ook mensen met angst voor herders mij kwamen vragen om contact te mogen maken omdat ze mij en mijn vorige honden vertrouwden) en er is iets in onze hond wat veel mensen toch ook aanspreekt, en dan laat ik het maar gaan. Aandoenlijk ook, zo'n fragiele vrouw waar onze hond dan heel voorzichtig mee omgaat en zijn speel voor neergooit whahaha.
Wat mij irriteert is dat bepaalde hondeneigenaren met honden die wel open en vrij zijn naar anderen, dat zij zich niet in kunnen leven in andere hondeneigenaren waarvan honden geen behoefte hebben om te spelen, of contact te maken.
Ik ken trouwens ook de andere kant. Heb ook een hondje gehad die je de pis niet lauw kon maken. En ze was ook niet zo van de commando's en gewend om gewoon haar ding te doen zonder problemen. Moest ik erg aan wennen, omdat ik mijn eigen honden altijd terug bij me riep. Maar zij had daar lak aan en liep gewoon tussen van alles en nog wat door zonder problemen.
Het is gewoonweg heel anders lopen met honden die gemoedelijk zijn, en negeren ipv dat ze reageren op bepaalde gedragingen die een trigger zijn. En daarbij, onze kleinere kruising werd eigenlijk nooit uitgekafferd, de herder daarentegen is een ander verhaal. Het valt en staat natuurlijk op een bepaald moment ook wel met ervaringen.
Net als dat veel mensen zeggen dat hun hond zo reageert omdat ze ooit gegrepen zijn door een herder (als voorbeeld) heb ik vaak zoiets, je wilt niet weten hoe lelijk honden tegen onze hond doen waardoor hij soms ook niet meer weet in te schatten welke honden met een witte vlag komen en welke niet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?