Als je Marley 'dwingt' om met andere honden te spelen, waardoor ze het uiteindelijk misschien wel leuk vindt, is het wel aangeleerd gedrag. Maar ook wanneer er geen honden in de buurt zijn, gaat Nero zelf op zoek naar honden. In zijn geval is het geen aangeleerd gedrag. Ook wanneer hij van mij niet mág spelen (aan de lijn), dan probeert hij het toch.
Volwassen straathonden leven natuurlijk heel anders. Die zien misschien andere honden ook meer als hun 'concurrenten' op het gebied van eten zoeken enz. Disclaimer: ik heb geen verstand van straathonden maar ik kan me best voorstellen dat zij heel anders naar andere honden kijken dan huishonden, bij wie hun eten elke dag wordt voorgeschoteld en niks te kort komen.
Hoe dring je zoiets op? Dat je je hond over andere honden heen legt, zijn pootje verlegt en dan het andere pootje verlegt en dan de andere hond bovenop jouw hond legt etc etc. Zoiets ontstaat toch? Gebeurt volgens mij in het nest al vanzelf en sommige honden houden dat speelse gedrag. Als je je hond dan uit zo'n situatie haalt door alleen aangelijnd te houden of weghoud van speelsituaties dan houdt het vanzelf op.
Straathonden doen dat misschien wat minder omdat het vaak dieren zijn die hun energie liever sparen omdat er niet zoveel vreten voor handen is.
Oeps, wat een discussies weer, mijn hond is van de week bedreigd, wat moet ik daar nou mee ? Ik hoorde het echt, ja durf eens , tegen Ogin....dan krijg je.
Mijn hond is nu anderhalf en is veel selectiever in speelmaatjes geworden. Die loopt niet meer op elke hond af maar negeert er velen. Hij kan van een afstand inschatten of een hond interactie wil of niet. Loopt zelfs om om bepaalde honden te vermijden en houd een submissieve houding aan als andere honden hem toch komen besnuffelen. Het is een suffe goedzak die confrontatie absoluut vermijdt. In mijn geval doet leeftijd dus ook veel.
Verder denk ik dat bepaalde karakters (in mensen) ook bepaalde karakters in honden aantrekt. Ik vind het leuk om in een bos of park te zijn en mijn hond blij te zien spelen met andere honden. Je maakt hier en daar eens een praatje, leert mensen kennen en dat vind ik leuk. Rustig in het bos zonder een mens tegen te komen vind ik overigens ook prima hoor, lekker rustig.
Ik heb weleens de indruk, misschien onterecht, dat mensen die van einzelganger-honden houden dat zelf ook een beetje zijn.
Verder nog een mooie one liner; it takes a village to raise a child. Zo zie ik dat ook een beetje met honden.
Exact, het lijkt bij sommigen hier dat je alleen een goed baasje bent als je in een losloopgebied je hond bij je houdt en vooral met jezelf en je eigen hond bezig bent. En andere honden uit je buurt moeten blijven. Anders zijn ze asociaal en moet je ze wegjagen.
Oei, dan ben ik een asosiaal baasje, mijn hond loopt altijd los...in een losloopgebied...
Het is ook heel interessant. Wolven laten dergelijk spelgedrag op volwassen leeftijd wel zien maar zij leven in een vaste roedel. Het leven in een roedel is voor hun noodzakelijk om te overleven, op die manier komen ze aan hun voedsel.
De straathond of “wilde hond” voelt geen behoefte aan een roedel omdat ze de mens hebben als enorme voedselbron. Het roedel gedrag is daar dus volledig uitgedoofd omdat er geen noodzaak meer is.
Je ziet bij grote toeristische trekpleisters wel groepjes honden maar deze groepjes zijn elke dag anders, geen vaste roedel en dus ook geen spel na het bereiken van een bepaalde leeftijd.
Ook opvallend is dat moederhonden daar veel minder moeder instinct lijken te hebben. Waar bij wolven de jongen maanden, zo niet jaren, bij hun familie blijven verlaten “wilde” honden moeders rond 6 weken al hun pups. Ze worden namelijk toch wel gevoerd door de mens.
Aangelijnd...hond 7 maanden...kwam naar mijn hond....oeps...
Ik ook en eigenlijk is bijna iedereen wel asociaal. Behalve de perfecte HP-deskundigen natuurlijk met een martin gaus opleiding
Oh, en met mijn one liner bedoel ik niet dat je dan opspringende honden meteen een knietje geeft of met opzet je zakken leegstrooit. Ik bedoel er mee dat je geduldig en met zachte hand of dwang slecht gedrag corrigeert. Tenzij er direct gevaar of dreiging is. Heb je hapgrage honden zou ik sterk een muillkorf aanraden want je hoeft maar een hoekje om te lopen en een aangelijnde hond tegen het lijf te lopen , dan heb je de poppen aan het dansen.
Het heeft niet altijd iets met aanvallen te maken. Daarnaast, als mijn aangelijnde hond jouw losloper opvreet, is dat toch echt jouw probleem, zeker in een aanlijngebied. Genoeg jurisprudentie daarover.
Ik ben ook niet gediend van dolle loslopers die bovenop mijn hond springen. Met mijn herder gebeurt dat nooit, maar mijn andere hond weegt nog geen 3 kilo. Dan moet ik braaf staan afwachten totdat hij een dubbele hernia heeft zeker. Of nee, gewoon nergens meer lopen.
Ik brul een keer hard wegwezen of anders is het toch gewoon mijn schoen. Ik ga echt niet afwachten totdat de eigenaar die er gemiddeld 500 meter achteraan loopt, komt buurten om te zeggen dat de hond "echt niets doet en alleen maar wil spelen"
Eens.
je hebt een heel goed punt. spelgedrag tussen onbekende honden is helemaal niet natuurlijk. daarom zijn er ook zo vaak problemen tussen "spelende" honden. wat wij aanzien als spel, is dat helemaal niet
Ik geloof wel dat veel volwassen honden hier ook gewoon oprecht willen spelen hoor. Ze gaan ook maar een beperkt aantal keer naar buiten dus dan nemen ze het er van. Maar je merkt ook dat als je eens de hele dag buiten bent met de hond, gewoon zitten aan een strand oid, dat honden steeds rustiger worden en het spel stopt. Dan wordt het gewoon samenleven. Als een hond 24/7 met andere honden zit wordt het vanzelf saai denk ik. Ook een Nero stopt dan met spelen.
Exact. Ja, ook Nero. Al kan hij het aardig lang volhouden. Ik was vorige week bij mijn broer, die heeft een labrador (net zo'n dwaas als Nero). We gingen eerst naar een losloopgebied zodat zij hun energie even kwijt konden en vervolgens bij mijn broer thuis zitten. Nou, eenmaal bij mijn broer thuis hebben ze nog 4 uur met elkaar gespeeld in de tuin voor ze eindelijk eens konden stoppen. Tussendoor steeds naar binnen om even te drinken en hup, daar gingen ze weer naar buiten. Ze staken elkaar continu aan met hun enthousiasme en uiteindelijk gaven ze het na uren eindelijk op
Martin Gaus!!!! Dat is veel te mainstream joh! Nee, dat moet echt veel interessanterig dan dat zijn wil je meetellen ;-)
disclaimer: heb zelf 20 jaar geleden opleiding bij MG gedaan.
Precies. Ik ga zelf ook naar losloopgebieden maar ik vermijd die “hot spots” waar baasjes bij elkaar staan te kletsen want daar lopen de gemoederen vaak hoog op tussen de honden.
Dat kun je doen idd. Ik doe dat niet. Ik laat Nero spelen met wie hij wil, als de gemoederen hoog oplopen dan ontwijkt Nero het zelf wel want hij voelt zich daar niet fijn bij. En anders grijp ik zelf in. Wat is nu je probleem met mijn witte golden met k9 tuig en flexlijn?
Je komt over dat als jij dat doet, dat het dan zo hoort, dat het beste is en dat iedereen dat dan maar zo moet doen.
Een sociale hond leest een andere hond en geeft ruimte.
Ik denk ook dat spelen als volwassen hond aangeleerd gedrag is...(ze blijven een beetje pup) omdat ze de ruimte hebben ivm geen andere zorgen.
Op zich niks mis mee als ze andere omgangsregels ook beheersen.
Mijn honden geven ook automatisch ruimte.
de vorige speelden nooit(spanjaarden) ..nu 1 die wel speelt en ruim 16 is..meestal speelt hij zelf met een tak of bal(en nee hij is niet jaloers als een andere hond die afpakt)...heel soms met een bepaalde hond van zelfde maat..al vraag ik wel of het oke is aan dat baasje...anders lijn ik hem even aan.
Ik vind het geen enkel probleem mijn honden even halt te laten houden op afstand bij naderen van iemand met minder sociale hond...of aangelijnde hond.(ook fijn als mensen even aangeven als ze meer ruimte nodig hebben)
Waldo was angstig en ik had ook graag dat mensen hun drukke hond uit zijn buurt hielden ivm opjagen...een ander heeft misschien een hond die net geopereerd is of epilepsie aanval heeft gehad ect ect.
Het is gewoon druk in Nederland ..en veel plekken moeten we delen
Ik vind het wel opvallend dat meeste kritiek uit de hoek komt van mensen wiens honden uitval gedrag vertonen.
Dat is net zo goed een gedragsafwijking en als alle twee je honden dat doen heb je echt iets niet goed gedaan...een normale hond negeert en is conflict vermijdend.... en maar zeuren dat de hond van een ander niet perfect is.
Of aan de lijn moet ivm hun eigen onvermogen hun hond te controleren.En als je zo nodig een kistkalf moet die je niet eens kan houden...tja dan is goed socialiseren en opvoeden helemaal noodzaak.
een kleine hond kan je nog optillen in nood.
Ik kom ze ook niet graag tegen in een rustig bos waar ze loslopen.(grootste ellende kom ik meestal tegen op dat soort plekken)
Dan roep ik mijn hond(en) wel even terug...die negeren al...maar ik ga er maar vanuit dat een ander zijn dier niet onder controle heeft..gezien ik het kaliber slachtoffer heb in maat..
Waar ik mijn honden los laat lopen is mijn zaak...net als zorgen dat een ander er geen last van heeft.
Maar met je hond met uitvalgedrag in honden losloop park gaan lopen aan de lijn is natuurlijk wel vragen om problemen.
Een andere heeft een jonge hond en die hond beheerst misschien nog niet alles.
Gewoon beetje respect in de omgang of even iets kort aangeven scheelt al een stuk.
Ik vind niet dat dat zo stellig gezegd kan worden. Mijn border collie was ook in de volwassenheid nog heel speels. Ook met onbekende honden. En ik kan het verschil wel zien tussen echt en nep spel. Ze gaf ook veel ruimte dus het spel was op die manier altijd gelijkwaardig. Ze ging nooit beuken en opjagen oid. Altijd beginnen met een spelboog en vervolgens uitdagend wegrennen “kom dan!! Pak me dan!”. Zelfs honden die normaal nooit speelden wilden dat wel met haar. Echt een gouden hond was dat. Maar in ieder geval ze zijn er genoeg, en als je zelf zo’n speelse hond hebt vind je al snel anderen die precies hetzelfde zijn. Het ligt vooral aan karakter en iets minder aan leeftijd. Want ik zie ook genoeg jonge honden die het niks aan vinden. Mijn jonge labrador nu lijkt speels, maar dat valt behoorlijk tegen als je goed oplet. Zij is van het soort ‘zenuwachtig rondstuiteren’.
ik weet niet waar het vandaan komt dat ik 2 uitvallende honden heb, maar het toont al wel aan dat het zo onmogelijk is om discussie te houden. Zelf dingen gaan invullen en er bij verzinnen, wordt hem niet ;)
Deels mee eens. Wat ik proef uit hoe mensen reageren hier op mij, denken velen dat Nero speels is maar niet sociaal. Niet is minder waar. Hij is conflictvermijdend en heeft snel door welke hond wel met hem wil spelen en welke hond niet.
Tegelijkertijd vinden dezelfde mensen hier dat hun hond sociaal is ondanks dat die uitvalt naar andere honden. En dan zeggen dat hun hond daar wel een reden voor had. Bijvoorbeeld een houding die hem niet aanstond. Of hij zal wel verkeerde energie hebben gegeven.
nee hoor, mijn beide honden zijn niet agressief en vertonen geen uitval gedrag.
ik spreek juist heel veel baasjes van "normale" honden die het bloedirritant vinden dat alles maar op ze afvliegt.
daarnaast, heel veel zogenaamd "sociale" honden zijn helemaal niet zo sociaal als mensen wel denken. ze komen ongevraagd opdringerig in de persoonlijke ruimte van de uitvallende hond of zijn baas en hebben geen oog voor de signalen dat dat helemaal niet gewenst is.
volgens jouw theorie, karakter baas = karakter hond, zouden Golden en Labradormensen suffe goedzakken zijn met overgewicht die confrontatie het liefst vermijden
Wat bedoel je dan met je tweede zin hierboven?
Dat klopt in mijn geval zeer zeker!! Maar af en toe voel ik wel de behoefte om een beetje "van me af te bijten" en daar leent dit onderwerp zich uitermate goed voor ;-)
Dat een hondje van een paar kg geen verweer heeft tegen een stel honden die een paar keer dat gewicht hebben ;)
Ik heb er 1 die bijt, als het tot een confrontatie zou komen, gaat de ander echt niet mijn hond in het ongewisse laten.
Hoezo moeten ze verweer hebben tegen jouw twee honden? Vallen ze uit als ze niet zoet worden gehouden met zakken vol koekjes?
Dat jouw honden zich verweren tegen een andere aanvallende hond is terecht maar ik vind het wel raar dat je ze, bij gewoon een buurtende hond, op die manier moet zoethouden. Maar goed, beter dat dan een bijtwond zullen we maar zeggen.
ze moeten dat niet hebben, ze kunnen dat immers niet hebben.
En ja, mijn hond vindt een andere hond in haar zone niet leuk. Dat kun jij raar vinden, dat doet er niets aan af dat dat de realiteit is.
En we gaan weer lekker strooien met aannames. Mijn Golden is slank en wel een goedzak, maar niet suf. Behoorlijk eigenzinnige karakter...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?