maybe zal je gelijk weg snauwen, maar omdat jij je hond niet bij kan houden, mogen mijn honden niet loslopen. De omgekeerde wereld toch?
Misschien moeten we het daar dan maar ook bij houden: in jouw omgeving vindt men dat je in een losloopgebied je hond bij je moet houden, en als een andere hond je nadert is het de schuld van de ander dat jouw hond aanvalt. Bij ons is het andersom: als je hond met andere honden wil spelen zijn ze welkom. Ook als ze níet met andere honden wil spelen, maar opdringerige honden op een normale manier kan corrigeren.
We kunnen eindeloos blijven discussiëren maar bij ons gaat het zo en bij jullie gaat het zo. Klaar.
Ik houd mijn hond bewust niet bij me, die mag lekker zijn gang gaan en vriendjes maken. Omdat ik weet dat hij vriendelijk is naar andere honden en mensen. Als ie strak naast me moet blijven, dan lijn ik hem wel aan. Maar daarom ga ik ook altijd naar een omheind hondenparkje wat er voor bedoeld is dat honden met elkaar kunnen spelen. Alle honden die daar komen willen spelen.
Zolang jouw hond op een normale manier duidelijk maakt dat ie niet wil spelen, dan druipt mijn hond snel af en gaat opzoek naar een ander speelmaatje. Dan is er dus niets aan de hand. Maar als jouw hond gelijk aanvalt als mijn hond in de buurt komt, dan moet je eerst trainen zodat je hond niet gelijk zo agressief reageert naar andere honden. En dan leer je hem eerst normaal corrigeren. Want dan is je hond een gevaar voor de andere honden in het losloopgebied.
Waarom zou ik hem bij me houden terwijl er 20 meter verder op 4 honden heerlijk met elkaar aan het spelen zijn, maar er een kans is dat een andere hond de mijne niet leuk vindt en kan aanvallen? Die hoort daar dan niet, mijn hond wel want die is sociaal en wil gewoon meedoen.
Nou, dan snap je het dus idd helemaal niet. Niet erg.
Voor mijn part lopen alle honden allemaal los, aanlijngebied of niet. Het gaat me er alleen om dat je je niet moet frustreren als andere mensen zich vervolgens niet naar jouw wil beschikken. Je recht op inspraak in je hond, verlies je de moment dat je hem losgooit en vervolgens naar de andere kant van een park laat lopen en dan gaat roepen (op een toon dan een volledig park en hondenschool zich naar je omdraait) dat iemand van je hond moet blijven.
Ook als is het een pup van 12 weken waar al heeeeeeeeeel veel mee geoefend is (straf, heel veel oefenen duurt maanden/jaren bij mij ;) ).
En verder blijf je uiteraard met uitvallende honden weg van omheinde (!) losloopgebieden. Daar gaat het (mij) ook helemaal niet om.
Dat begrijp ik ook wel, maar het ligt er natuurlijk ook aan wat iemand met je hond doet. Als je niet wil dat een ander je hond aait, dan is dat inderdaad jouw probleem. Maar zolang mensen 'normaal' met andere honden omgaan lijkt me er niet veel aan de hand. Een persoon moet echt niet agressief naar mijn hond zijn onder het mom van 'je houdt je hond niet bij je' (tenzij het uit zelfverdediging is natuurlijk, maar dat ter zijde)
Maar is dit wel zo?
volgens mij is spel met onbekende honden in zulke kleine veldjes gewoon aangeleerd gedrag vanuit ons verwachtingspatroon. Ik heb de volwassen straat honden van Gambia en Sri Lanka namelijk nooit met elkaar zien spelen maar die vertonen wel zeer sociaal gedrag met elkaar.
Hoezo 'zulke kleine veldjes'? Waar heb jij het over? Woon jij ook hier? Heb je er nog nooit gezien.
Ik vind de situatie die jij stelt anders dan die van mij. Ik snap je punt wel hoor, over loslopende honden e.d. en dat je je inspraak verliest. Maar Jake is nog klein en rent met de andere hondjes mee als meneer komt aanlopen met voer. Mijn punt; zomaar ongevraagd een kleine pup voeren, vind ik raar. Maar goed, ik ben ook nog lerende! Ik had laatst een doggydate en toevallig sprak ik met een ander baasje hierover. Ze wilde het absoluut niet hebben dat andere mensen haar hond gingen voeren. Allergie/dieet. Dit zou betekenen dat haar hond nooit los kan, ook niet in een losloopgebied. Er kan zoveel aan de hand zijn. Opspringen en dat iemand toch aait en begroet, die snap ik van je. Dan moet je je hond aanlijnen als je dit niet wilt hebben. Ik wil Jake graag goed socialiseren en de honden hier in het plaatselijke park zijn allemaal vriendelijk en willen graag spelen. De puppyscholen zijn dicht dus ik ben blij dat Jake hier wat andere hondjes ziet. Ik ga mijn pup niet aangelijnd houden als de andere hondjes loslopen.
Waarom reageer je niet inhoudelijk op mijn vraag?
Omdat het totaal niet te maken heeft met wat ik zei. Je hebt het over 'zulke kleine veldjes'. Zie je maar weer wat voor aannames er worden gemaakt.
als ik een (zwaar) allergische hond had, dan leerde ik een muilkorf aan en hamerde ik nog meer op het voedselweigeren.
Een hond train je makkelijker dan een vreemde mens ;)
Heeft het wel haha. Het gaat namelijk om het spelgedrag wat dus misschien wel aangeleerd of zelfs opgedrongen wordt door ons mens
Het gaat om een hondenparkje, niet een veldje. Een omheind parkje met looppaden en lantaarnpalen. Stukken gras om op te spelen, omringt met bomen, om de 20m bankjes waar baasjes kunnen zitten. Een vijver waar honden kunnen zwemmen. Omheind, maar groot genoeg dat honden die niet willen spelen, uit de buurt kunnen blijven van spelende honden. Er wordt niks opgedrongen. Er lopen ook wel eens mensen over de looppaden met hun hond naast zich die ook echt niet verplicht is om te spelen. Mijn hond maakt dan kennis, maar gaat opzoek naar een ander speelmaatje als die hond niet wil spelen. Ook gaat mijn hond tussen het spelen door soms zijn eigen gang door ergens te graven of te snuffelen.
Spelende honden zoeken elkaar zelf op daar.
Ik vraag niet om een situatie schets. Ik vraag me oprecht af of dergelijk spelgedrag natuurlijk gedrag is tussen onbekende honden.
In het geval van Nero wel. En uberhaupt in dit geval. Ja, als je ze in een omheind veldje stopt van 20m2 dan waarschijnlijk niet nee. Die situatieschets is dus wel van belang.
Ik ga erover ophouden.
Succes met je ideale witte golden in een k9 tuig aan de flexilijn
Dat lijkt me per hond verschillen. Ons gasthondje van 7 maanden vond het heerlijk, is ook de leeftijd natuurlijk. (Hij vond het vooral leuk met honden van zijn leeftijd ongeveer). Dat gedrag heeft ie gewoon 'natuurlijk' in het asiel opgebouwd, niet bij ons of daar aangeleerd. Maar onze eigen hond heeft het altijd verschrikkelijk gevonden.
Prima dat ze in een aanlijngebied loopt en haar honden koekjes geeft, maar een vreemde hond koekjes geven is mijns inziens not done, zeker niet 'de zakken legen'. Wie weet wat je hiermee de hond aandoet.
Als je bang bent dat je hond andere honden aanvalt, dan vraag ik me af waarom die hond niet gemuilkorfd is. Ook aangelijnde honden kunnen namelijk te dicht bij komen Overigens als je 2 honden hebt die in de aanval gaan, dan is er meer mis mijns inziens.
wat een aannames en onjuiste bevindingen haha.
Dat je het niet kunt uitleggen zegt al genoeg. En waarom 'ideale witte golden in een k9 tuig aan de flexlijn' zo specifiek benoemen? Wat wil je daarmee zeggen? Dat hij niet ideaal of perfect is, heb ik al heel vaak gezegd trouwens. Hij hoeft overigens van mij ook niet perfect te zijn, maar ik doe mijn best om hem zo goed mogelijk op te voeden.
Maar de manier hoe jij zo persoonlijk praat daar houd ik niet van.
Dat een hond van 7 maanden spel zoekt is logisch omdat voor pups en jonge pubers spel de manier is om hun grenzen te leren kennen. Ik zag de hele jonge straat honden in die landen dit gedrag ook vertonen.
Ik vraag me meer af hoe het verschil kan dat het daar stopt bij de volwassenheid en er dus kennelijk dan geen behoefte meer is in spel maar dat dat hier in nl dus zo heel anders is. En volgens mij wel praten we dan over aangeleerd gedrag toch?
Hoe moet ik iets uitleggen als jij nooit open lijkt te staan voor een educatieve discussie?
Ik denk dat spel wel een beetje aangeleerd gedrag is !
Ik loop hier vaak met 2 baasjes met bc's. Marley vind het super leuk met die honden, maar spelen doen ze nooit! Gewoon samen lopen en snuffelen. Spelen gebeurt überhaupt niet zovaak en ALS hij "speelt" staan zn nekharen overeind van de spanning..
Ik sta er wel open voor, alleen je had al gelijk een heel niet-kloppend beeld voor je. Nou, leg uit, wat wil je zeggen met de witte golden met zijn k9 tuig en flexlijn?
Even een ergernis tussendoor, wel spelgerelateerd;
Onze bijna 1 jarige lompe stafford/pit/duitse herder mix Murph die geen remmen heeft. Ze kan letterlijk niet op tijd remmen, nooit gekund ook. Dus bij dingen gooien schiet ze er standaard overheen en bij terugroepen moet je haar soms opvangen voordat ze tegen je aan klapt. Maar nou was ze laatst met de golden van de buren aan het spelen, en die liep ze dus regelrecht omver. Letterlijk, ramkoers en vol van de zijkant erin. De golden vloog ondersteboven, schouder geblesseerd en loopt nu al dagen mank.
Dat heet "er een andere mening over hebben". Heeft niets te maken met open staan voor 'educatieve discussies'. Daarmee insinueer je, volgens mij, dat Danielle iets niet leert. Zij heeft gewoon een andere mening. Dat kan toch? Je komt erg denigrerend over, ook met je ideale witte golden-opmerking.
Maar dan verschilt dat toch per hond? Marley vindt het niet leuk om te spelen, andere honden wel weer. Dan is het toch niet gelijk aangeleerd gedrag als een hond wél wil spelen? Nero zoekt het echt zelf op.
Jaa precies dat vraag ik me ook af inderdaad! Ik kan niet spreken voor alle honden. Wel interessant om meer over te weten te komen. Wat Britt zegt, dat verschil tussen volwassen straathonden en volwassen honden hier qua spel en de functie daarvan is interessant
Precies, naja jij blij dat je er niet bij in de buurt woont
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?