Ik denk niet dat jullie dagmar goed hebben begrepen
Ik heb al lang geleerd me niet meer verantwoordelijk te voelen voor andermans hond . Er staat dus ook dat ik geen losloopgebieden opzoek, dus honden die mij naderen, zijn sowieso al in 'fout'
Als ik een hond had die zo allergisch was, liet ik die overigens al helemaal niet los als die niet 100% zeker bij mij in de buurt bleef en al helemaal niet bij andere mensen. Het is altijd makkelijk de schuld op een ander te steken voor je eigen tekortkomingen.
Ik begrijp Dagmar wel. Maar het ligt dus geheel aan de situatie. Dagmar heeft het erover dat ze de hond koekjes wil geven om hem weg te hebben, ze voelt zich niet verantwoordelijk met dat ie dan verkeerde dingen leert. Daar ben ik het wel mee eens en dat zou ik op zo'n moment ook wel doen denk ik. Maar honden die gewoon met elkaar aan het spelen zijn of gewoon in je buurt loopt, zou ik niet zonder te vragen een koekje geven.
Belachelijk dat het baasje niks doet. Ik kan daar niet over uit.
Nee, mijn honden gaan zich dan gaan gedragen, elk op hun beurt een koekje, ook de vreemde dus. Doe ik niets, zou de vreemde hond wel eens het koekje kunnen zijn voor ze
Vreemde loslopende buurtende hond is dus leuk en aandacht voor mij, want iedereen krijgt koek.
Ah je hebt het over dat je losloopgebieden vermijdt. Dat is dan natuurlijk ook een ander verhaal, want dan verwacht je ook geen loslopende hond in de buurt.
Ja in niet-losloopgebieden zou ik mijn hond dan ook niet loslaten, dus dan zou de situatie ook nooit kunnen ontstaan
Ik denk dat ik het heel goed begrijp en gezien haar verdere reacties groeit mijn onbegrip, maar negeer het verder maar.
Exact, dus dat was een geheel andere situatie dan wat Dagmar bedoelt. Ik begrijp je ook hoor, ik snap ook niet waarom mensen zomaar een koekje geven. Ik zou dat nooit doen zonder te vragen. Ik snap Dagmar ook, maar dat heeft dus niets met jouw situatie te maken en voegt verder ook niks toe, niet relevant voor jouw situatie.
Ik vind het toch wel ietwat relevant, want ik zou best zo kunnen reageren. Er staat zelf dat ze hard moest roepen want de man stond een eind verderop. Dus de hond was ook een eind verder. Als je dit niet wil, zou ik er dan weer een lange lijn aanhouden en toch echt nog even verder trainen op bij me blijven.
Het is echt niet de schuld van een ander dat je hond niet bij je blijft.
Nou ja, je kunt niet zo reageren als je niet in een losloopgebied komt? Als je geen hond in je buurt wil hebben, is het ook goed dat je losloopgebieden vermijdt. Maar ga niet moeilijk doen als je in een losloopgebied bent en er loopt een hond om je heen. Mijn hond hoeft helemaal niet bij mij te blijven en mag lekker z'n gang gaan en met andere honden spelen. En nee, hij komt ook niet altijd terug als ik hem roep (puber). Maar daarom loopt hij ook enkel nog maar los in een groot, omheind hondenparkje :) Zodat ik altijd zicht op hem heb en hem en hij er niet vandoor kan gaan.
Ja, dat heb ik al gelezen van jou en dat is een standpunt dat ik al helemaal niet snap.
De moment dat je de controle uit handen geeft en een hond maar laat doen, kun je geen vat hebben op een situatie meer. Als er dan dingen gebeuren die je niet wil, moet je je daar echt niet gaan over lopen frustreren, want de bron ligt toch wel bij jezelf ;)
Hoe bedoel je dingen gebeuren die ik niet wil? Het gaat juist uitstekend, mijn hond gedraagt zich echt heel goed. Springt niet tegen mensen op, speelt altijd vriendelijk met andere honden. Vermijdt honden die niet met hem willen spelen. Als hij zich dan misdraagt, kan ik in ieder geval direct ingrijpen omdat het omheind is en ik altijd in de buurt ben. Waarom zou ik hem ontnemen om los te mogen lopen? Bovendien heeft hij de beweging eenmaal nodig om dagelijks lekker minimaal een half uur zijn energie kwijt te kunnen dmv loslopen. Nog nooit heeft er iemand daar geklaagd over mijn hond :) Ja, hij begroet mensen ook, net als dat 5 andere honden tegelijkertijd dat doen. Maar dat doet hij op een heel nette manier. En als mensen hem niet willen begroeten, dan negeren ze hem maar.
Mijn mening is overigens dat ik hem op deze manier veel beter kan leren terugkomen dan aan een (lange) lijn. De hond wéét namelijk heus wel dat hij aan een lijn zit, tenminste, de mijne weet dat wel. Hij wéét dat hij zonder lijn meer vrijheid heeft en in principe overal heen kan. Aan de lijn luistert hij dan ook perfect en komt hij wel terug als ik hem roep. Zonder lijn is dat voor hem veel lastiger en al helemaal tijdens een speelbui met andere honden.
Hier komen heel vaak honden van zijn leeftijd; wel speels, sociaal en vriendelijk, maar ontdekken ook de wereld en dat er leukere dingen zijn dan naar het baasje luisteren. Gaat altijd uitstekend, ik praat altijd met een van de baasjes en heb echt nog nooit gezeik gehad.
Dan is er geen probleem toch. Het gaat er nu over dat als je een hond loslaat en die bij andere gaat en die anderen doen dingen die jij niet wil, je daar geen anderen voor verantwoordelijk kunt stellen.
Als je iets niet wil, zorg je dat het niet gebeurt. Als ik in een losloopgebied wandel en er komt logischerwijs een hond op me af, dan ga ik niet gaan vragen aan de eigenaar wat die zijn etiquette is. Dan begroet ik de hond, geef een aai, praat er tegen, mag die opspringen. Wil je dat allemaal niet, dan zorg je dat je in de buurt bent om de situatie te leiden naar hoe je ze zelf wil. Dat kun je prima vriendelijk zeggen , maar ga niet staan schreeuwen aan de andere kant van het park.
Ja, natuurlijk, je bent verantwoordelijk voor je eigen hond. Ik vind het dan ook behoorlijk frustrerend als baasjes niet ingrijpen waarvan hun hond de mijne berijdt. Dan grijp ik zelf ook gewoon in, ook al is dat misschien niet de manier zoals het baasje dat zou willen. Jammer dan.
Kijk, we zijn er aan uitgeraakt haha
Het hondje is 12 weken. Dat gebeurt. Ook als je deze met de lange lijn traint en hij uiteindelijk los lijkt te kunnen.
Het is geen robot.
Dat zijn andere mensen en honden ook niet ;)
Wat een zeldzaam gebrek aan inlevingsvermogen.....
Oh hier ben ik het zeker mee eens, als in de hondenspeeltuin een hond op me af loopt of springt geef ik hem ook een aai over de bol (maar geen snoepjes). Maar als de eigenaar vraagt het gedrag te negeren dan doe ik dat ook en ik verwacht ook van andere eigenaren dat ze dat doen als ik het vraag. Brownie is 5 maanden en heel enthousiast en in de speeltuin wilt ze dan soms op iemand springen, ik snap dat mensen haar dan aandacht geven en als ik dat niet wil moet ik haar niet loslaten.. maar als ik dan laat merken dat ik niet wilt dat ze springt, hoop ik niet dat mensen dat gedrag juist gaan aanmoedigen. Ik had je denk verkeerd begrelen. In niet losloop gebieden laat ik de hond gewoon niet los en in losloop gebieden lijn in mijn hond aan als ik een andere aangelijnde hond zie.
Dagmar heeft gelijk als je niet wil dat andere mensen op een bepaalde manier interacteren met je hond moet je zorgen dat je honden niet bij die mensen in de buurt komen.
Zo simpel is het toch.
Dus een pup van 12 weken aanlijnen in losloopgebied? Hoe train ik hem dan ooit los te lopen?
Nou ik snap beide kanten wel. Je moet niet zomaar je hond op mensen laten afgaan. Maar het is nou eenmaal zo dat honden af en toe gewoon irritant zijn. En dat ga ik niet extra stimuleren met een aai, terwijl ze tegen me aan springen. Die hond komt er verder mee als je gewoon op een duidelijke manier reageert dat het ongewenst gedrag is. Maar ja ik loop altijd in losloop gebieden. Ik snap wel dat je er schijt aan hebt als je zo’n plek juist vermijd.
Dat is denk ik iets waarbij je je neer moet leggen. Er zijn meer dingen in het leven waar je geen vat op hebt. Maar misschien is dat ook juist wat er soms mis is met het hebben van honden. Je kunt niet overal controle over hebben.
Ik vind persoonlijk ook dat er verschil zit in wat je wel en niet accepteert van andermans hond als het om leeftijd gaat. Een pup moet nog leren los te lopen, een puber heeft soms Bananen in de oren. Daarmee is het gedrag nog niet okee maar als het baasje er mee bezig is en zijn /haar best doet dan vind ik dat veel schelen. Dan heb ik het wel over gedrag in een losloopgebied en als het niet bedreigend of schadelijk is voor anderen. Weet je dat je hond veel jachtinstinct heeft of niet met andere honden kan dan is loslopen onder apel wel een vereiste maar goed, dat geldt eigenlijk voor alle honden.
Mijn jongste is de 1ste 6 maanden lang aan de lijn gebleven. Hij peerde hem zodra hij los was.
Het trainen gebeurde op omheinde (privé) stukken, daarna met bekend volk erbij, daarna bekende honden, daarna open vrije stukken zonder mensen, daarna omheinde stukken met vreemde mensen en vreemde honden. Daarna het strand.
Niet iedereen heeft omheinde prive grond tot zijn beschikking.
Het is wel handig om te beginnen op plek met weinig impulsen.
Als de plek overzichtelijk is kan je aanlijnen voor er kans is op contact met andere mensen en honden.
Ik ben het deels met Dagmar eens, maar echt niet helemaal. Dagmar, je komt over alsof je alleen je hond in een losloopgebied (omheind of niet) mag laten als je hond als een robot naar je luistert. En als hij dat niet doet, dat het je schuld als baasje is als een ander mens (fysiek) geweld gebruikt tegen je hond. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Wat EngeeX zei, honden zíjn geen robot. Nee, mensen ook niet. Maar mensen hebben eenmaal wat van elkaar te dulden als je in een losloopgebied bent. Ik ben elke dag met Nero in het losloopgebied en praat elke dag met andere baasjes. Ik zeg dan ook meestal 'Nero heeft écht bananen in zijn oren! Dus hij luistert niet altijd :)'. De reactie is dan vrijwel altijd 'Ohh dat wordt vanzelf beter!' of 'Ohja, mijn hond komt ook niet áltijd als ik hem roep hoor:)'. Ik heb werkelijk nog nooit de reactie gekregen dat mijn hond daar dan niet mag zijn. Die reactie krijg ik alleen hier op HP van hondenbaasjes waarvan hun hond altijd luistert, niet wegrent als die schrikt van vuurwerk oid en zelfs onder appèl staan bij een loops teefje in de buurt. Als ik dat zo hoor denk ik dat ik dankbaar moet zijn dat ik in de nuchtere Achterhoek woont waar mensen niet om het minste of geringste moeilijk doen. Blijkbaar is dat op andere plekken in NL heel anders.
Ik vergelijk het verder even met een speeltuin voor kinderen. Als je daar bent, zullen er ook vast kinderen rennen en gillen. Ja, dat is irritant. Ouders laten hun kinderen ook gewoon hun gang gaan, maar betekent dat dan dat je zo'n kind een knietje mag geven of ander (fysiek) geweld gebruiken en vervolgens zeggen dat dat de schuld van de ouders is omdat zij hun kinderen niet bij zich houden? Nee, dan moet je zelf maar niet in een speeltuin zijn. Of mag een kind, dat lief speelt, sociaal is en niet gilt, maar ook niet luistert als ouders hem roepen. Waarna ouders hem moeten ophalen, ook maar niet meer in een speeltuin spelen? Nee, dat bepaal jij niet voor andere ouders (baasjes in ons geval). Laat ouders en dus ook baasjes dat lekker zelf inschatten in plaats van op een forum oordelen wie wel en wie niet in een losloopgebied hoort.
die heb ik ook niet, maar die zoek ik dan wel. Excuses heeft iedereen wel :D
Waar een wil is, is een weg. En uiteraard lopen dingen fout, maar hoe je daar mee omgaat, bepaalt meestal het verdere verloop. Lopen schreeuwen tegen mij, bereik je over het algemeen niet veel mee, met veel mensen niet gok ik zo maar. Ga je even op een vriendelijke en niet beschuldigende toon aan de slag, kom je over het algemeen veel verder en onthouden mensen dit ook vaak en nemen ze het mee in de toekomst.
Nu ja, genoeg er over gezegd denk ik, ik zal het hier bij laten
Ja, dat kan. Ik zou ook niet zo snel een pup van 12 weken met andere, onbekende honden laten spelen in een losloopgebied. Maar dat is meer omdat ik bang met dat een andere hond misschien agressief wordt naar de pup, waarna hij gelijk misschien socialisatieproblemen heeft. Maar dat betekent toch niet dat niemand zijn pup in een losloopgebied mag laten?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?