Het meestal dodelijke zeer besmettelijke Parvovirus komt in Nederland relatief weinig voor. Pups worden normaliter door in de moedermelk aanwezige antistoffen beschermd
Citaat
HEUMEN - Een bijzondere begrafenis in Heumen dit weekend. Op dierenbegraafplaats 't Jagtveld zijn tien kleine labradors begraven die in vijf dagen tijd waren bezweken aan dezelfde ziekte. De puppy's kwamen allemaal uit hetzelfde nest.
Door: Karel de Jong
In een gezamenlijke kist worden de hondjes naar de dierenbegraafplaats gebracht. Labradorfokker Karen Kauwenbergh uit Malden is zichtbaar geëmotioneerd: "Dit is vreselijk. Dit wil je niet."
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
De hondjes zijn alle tien bezweken aan het zogenoemde parvovirus. Voor puppy's is dat virus dodelijk, zo legt Kauwenbergh uit, omdat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is. Toch hoeven andere hondenbezitters in Gelderland zich volgens haar niet direct zorgen te maken. "Of er een uitbraak is? Ik denk het niet, want dan zouden we het meer gehoord hebben."
Einde citaat
De fokker is zeer betrokken en geëmotioneerd en geeft deze pups een waardig afscheid.
Kopers waren direct welkom na de geboorte...mochten dus direct op bezoek komen....bij geen fokker waar ik geweest ben voor een pup mocht ik direct op bezoek komen juist voor gevaar van besmetting....er staat niets bij of de oudere honden geent zijn voor de parvo, als ik op facebook kijk is er zelfs een forum voor vrije vacinatie waar niets geent wordt, ik zeg niet dat daardoor de parvo is uitgebroken hoor......maar de meeste fokkers houden toch aan dat er geen bezoek is na de geboorte....daar gaan wat weken overheen....nietemin heel verdrietig dit wil niemand meemaken.
wat ontzettend triest, arme pupjes
er is weinig achtergrondinformatie, is er een hond in de omgeving van de pups ziek, is de moeder ingeent, was er goede hygiene
in elk geval waren de pups nog te jong om volledig gevaccineerd te zijn, bovendien schijnt het virus enorm resistent te zijn en maandenlang rondhangen ongevoelig voor schoonmaakmiddelen.
Dat las ik ook. Ik heb ook mijn vraagtekens bij dat bezoek direct na de geboorte. Pups en moederhond lopen dan risico. Ik ken veel fokkers die pas bezoek toestaan nadat de pups 6 weken oud zijn.
Ook voor de rust van de moederhond ga je geen bezoekers direct na geboorte laten komen dat vraagt om moeilijkheden, moederhond kan ook gestrest zijn daardoor.......en waardoor het komt de parvo, er is een besmetting geweest.....
De besmetting kan ook elders hebben plaats gevonden. Het nest was tijdens de corona tijd, waarbij de pups naar een locatie gebracht moesten worden voor de chip etc.
Het hoeft niet met bezoek te maken hebben gehad.
Fokker ent op maat, dus meten is weten en aan de hand daarvan wordt gevaccineerd. Echter had dat geen verschil gemaakt in dit geval, omdat het om een nieuwe variant van parvo zou gaan.
wat een verschrikkelijk verhaal
parvo tot twee maal toe negatief getest en zoveel moeite gedaan om de pups te redden
Geboren met keizersnede zou dat er iets mee te maken kunnen hebben ivm antistoffen?
Heb het verslag van de fokker gelezen , niemand kan hier wat aan doen, het overkomt je , wat een verdriet....ik wens de fokker en ook de pupkopers veel sterkte......
De fokker geeft aan dat de pups 8,5 week oud waren.
De pups waren nog niet geënt en ook niet getiterd, de fokker ging er vanuit dat de pups nog voldoende antistoffen zouden hebben. Een grote gok met nog grotere gevolgen....
Met mijn jongste mocht ik ook de eerste week komen en zou zo weer een pup bij hem halen. De teef vond het ook prima. Als er gewoon een goede hygiëne is is er niets aan de hand.
Vind het eerder kwalijk dat de pups niet geënt/getiterd zijn op 8,5 week en dat de fokker er vanuit gaat dat de pups voldoende antistoffen hebben...
Het blijft natuurlijk wel ontzettend triest
dat wist ik toen nog niet toen ik dat schreef, heel triest
maar met keizersnee geboren krijg je toch juist geen antistoffen van de moeder mee?
Jeetje... is dat zo??? Waar heb je die info gevonden? Ik heb het niet kunnen vinden...
Volledig geënt zijn is geen garantie dat het aangeslagen is. Als je titert weet je wel of er antistoffen zijn (of juist niet) maar dat moet dan wel gedaan zijn of worden.
Ik heb niet kunnen vinden of ze geënt of getiterd waren. Maar het is en blijft een ontzettend drama...
Nee, de pups waren nog niet getiterd noch gevaccineerd en het was de gewone parco.
Pups met parvo begraven op een plaats waar overduidelijk huisdier eigenaren komen... Of dat zo handig is...
Heb je daar een bron van? Ik kan dat van enten/ titeren niet terug vinden...
Dat heeft allemaal op FB gestaan in de fokkersgroep. (En die groep is niet openbaar)
Dat is een gok die 10 pups het leven heeft gekost. Als men tegen overbodige vaccinaties is, dan is titeren een safe route en kan indien nodig op maat gevaccineerd worden. Meten is weten!
Dankje voor deze info!
Dan is er toch ernstig iets mis gegaan! Pups zijn per keizersnede geboren, hebben daardoor minder tijd gehad om de eerste biest (met antistoffen) voldoende te kunnen drinken... hebben minder antistoffen van mams gekregen. Dan was (tijdig) titeren wel heel erg wenselijk geweest...
Dat is niet iets om op de gokken...
wat een harde leerschool!
Idd, of het had voorkomen kunnen worden, weet je niet, maar ik vind het toch wel erg onhandige manier van omgang.
Je wenst het uiteraard niemand toe en een volgende keer gaan ze vast wel compleet anders handelen. Dit zal er wel goed inhakken :(
Het betrof geen nieuwe variant van de parvo, dit werd eerst gedacht maar de fokker gaf aan dat het toch de "gewone" parvo betrof en ze nog uitzoeken hoe het kan dat de test tot 2x toe negatief was
antistoffen zitten in de moedermelk ...maar met keizersnee mis je een deel van de enzymen en bacterieen uit het geboorte kanaal die ze oraal binnenkrijgen bij normale geboorte..dus dat heeft zeker een negatieve invloed op het gestel van de pups en de uiteindelijke weerstand in de darmen.
rond de 6 weken neemt meegekregen bescherming moeder per definitie af dus geen idee wat die fokker dacht
met 8.5 weken is er geen bescherming meer.....je kan hooguit titeren om te kijken wanneer omslag plaatsvind voor aanslaan van de eerste enting.
ja goed omschreven,
ik weet dat mensenbabies een "vaginale swap" van de moeder krijgen in geval van een keizersnede maar of dat bij honden ook gebeurd weet ik niet
en idd na zes weken dan wel in elk geval titeren
Geen idee of ze dat ook bij dieren doen...je zou zeggen dat deze wetenschap ivm zo makkelijk toepasbaar ook door dierenartsen overgenomen zou moeten zijn.
Zal het eens vragen als ik weer eens bij da ben.
titeren voor eerste enting is altijd een pre...je wil de enting zetten als de kans het grootst is dat deze aanslaat.
Twee keizersnedes meegemaakt en in beide gevallen niets extra's gedaan voor de anti stoffen. Het ene nest is destijds met 6,5 week geënt en de andere (was een eenling) met 6,5 week getiterd, nog de volle riedel aanwezig. Uiteindelijk met 18 weken gevaccineerd, want toen was de parvo pas laag genoeg.
Ik had het verhaal ook voorbij zien komen in de fokkersgroep. Wat een nachtmerrie was dat...
zou dat geen goed idee zijn om ook bij honden, bij keizersnedes standaard die vaginale swap te doen ? Wordt dat überhaupt besproken in de fokkerswereld?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?