Dat zijn ook wel dingen die ik herken in de trage schildklier, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, spierpijn, overgevoeligheid, overgevoelig voor prikkels, wat bij een hond in uitvallen kan uiten, zoveel klachten, je zou de klachten van mensen eens moeten doorlezen.
Jantien, zeker blij, ik heb dan ook geleerd, omdat ik al die tijd zelf voelde, er is iets lichamelijk niet goed, niks mis met mijn geestelijk, ben ik via een forum bij deze internist terecht gekomen, mijn les is dan ook, luister altijd naar je eigen gevoel, en geef niet op als je iets mankeert en ze weten niet waarvan.
Dat is wel een geruststelling. Als de schilkliermedicatie uiteindelijk niet blijkt te werken kan ik altijd nog verder zoeken. Die symptomen zijn wel in dezelfde tijd ontstaan op 2 gevoelige plekken in haar nek na. Die heeft ze altijd gehad meen ik me te herinneren.
Misschien wel handig om me even in de menselijke symptomen te verdiepen van een trage schildklier.
Gisteren weer contact gehad met de DA. Kira wordt weer trager ondanks medicatie. De DA gaf aan dat er een duidelijk verschil had moeten zijn met de schildkliermedicatie. Ik had nu een blije vrolijke hond moeten hebben. Helaas is het tegendeel waar.
Ze loopt weer stijfjes op haar voorhand en loopt veel met haar kop laag, oren naar achteren en lage staart te sjokken. De DA weet het niet meer. Ik ook niet.
Ik moet eerst weer overleggen met mijn moeder over hoe nu verder en ik wil weer ff naar de fysio om te kijken hoe haar nek en schouder nu zijn.
Grt Manja
Eerst wilde ik schrijven dat SM niet bij Staffords voorkomt. Ging toch eerst even googlen en stuitte op info waarin staat dat het bij dit ras helaas ook voorkomt.
Syringomyelie - Sterkliniek Ermelo & Harderwijk
https://sterkliniekermelo.nl/syringomyelie/
Ook op het staffordforum
http://www.staffordforum.nl/viewtopic.php?t=74372
Wellicht kan je op dit forum je laten informeren specifiek wat SM bij Staffords betreft.
SM is alleen door middel van een MRI vast te stellen. Mocht je daartoe besluiten dan kan ik je de lijst van klinieken geven, waar MRI's betreffende CM/SM tegen gereduceerd tarief wordt aangeboden.
De verschijnselen die Kyra vertoont, kunnen door CM/SM veroorzaakt worden.
Sterkte.
Dank je wel, Loesje.
Als ik vanmiddag wat meer tijd heb ga ik ff kijken. Ook wil ik kijken of ik hier een filmpje geplaatst kan krijgen.
Grt Manja
Manja
Alle mogelijke informatie over CM/SM wereldwijd vind je hier: ook symptomen.
Chiari-Like Malformation (CM) & Syringomyelia (SM) and the Cavalier King Charles Spaniel
http://www.cavalierhealth.org/syringomyelia.htm
Vreemd, dat je eerst zo verschil zag en nu gaat het achteruit, dat past niet bij de schildklier denk ik (ik ben geen dokter)
Ik zou zeker wat Loesje zegt ook nakijken, maar een MRI kan je niet betalen denk ik?
Nogmaals bedankt Loesje. Ga er zo in duiken. Ik had al een artikel gelezen hierover in Onze Hond, geschreven door Dr Mandigers. Vandaar dat ik het idee had dat Kira behoorlijk wat symptomen laat zien hiervan.
Van de schildkliermedicatie kon ze een opleving krijgen. Dat was me wel gezegd. Met medicatie is ze wat actiever, maar in plaats van verder te verbeteren valt ze weer terug. De opleving die anderen beschreven heb ik bij Kira helaas niet gezien. Ze leefde wel wat op, maar niet enorm. Wel zit ze nu weer op haar normale gewicht. De medicatie doet zeker wel iets, maar niet wat het zou moeten doen.
Ik moet eerst met mijn moeder overleggen. Ik zal dit zelf niet kunnen betalen. Wel ben ik bereid om zelf verder weg te rijden om ergens tegen gereduceerd tarief terecht te kunnen. Bij Anicura Rijswijk hebben we de hoofdprijs al betaald voor een CT-scan. Ik had beter gelijk voor MRI moeten kiezen. Dan hadden we het eerder geweten.
Moeders komt vanavond thuis. Morgen overleggen.
grt Manja
https://www.facebook.com/manja.beltman/videos/1628309520657823/
hoop dat het gelukt is.
grt Manja
Ze zit toch nog niet 8 weken aan de medicatie? want het kan ook zijn (even bij de schildklier blijven) dat de medicatie niet voldoende is, dus dan moet er meer gegeven worden.
Faro was pas na een half jaar goed ingesteld. En op het laatst werden zijn waarden weer slechter, maar meer medicatie mocht hij niet.
De schildklierwaarden waren toch niet goed? Laag normaal is niet goed.
Maar ik zou met alles rekening houden, het kan ook nog en, en zijn.
Dat kan het zeker, en en. Ik weet niet bij welke wervels de schildklier precies zit. De bewegingsbeperking zit bij de 4de en 5de.
Is het filmpje te zien trouwens?
Zit me net te bedenken dat ze de eerste weken 2x 1 en kwart tablet per dag kreeg en nu 2x per dag 1 hele. Het zou dus zeker kunnen dat ze te weinig krijgt. Wordt morgen ook weer teruggebeld door de DA. Ik had haar gisteravond geen medicatie meer gegeven en vanmorgen ook niet, maar ze is meteen weer terug bij de snelheid van het filmpje wat gemaakt is voordat we met medicatie aan de gang gingen.
Schildklier zit trouwens hoog in de nek. Haar bewegingsproblemen zitten lager.
grt Manja
De schildklier zit bij de keel.
Dat had ik inmiddels gezien.
Ze was zo net vreselijk traag met lopen. Ze krijgt over anderhalf uur weer haar schildkliermedicatie. Ze kan luid en duidelijk niet zonder.
Morgen ff met mijn behandelend DA overleggen en het ff hebben over waarom die medicatie eigenlijk verlaagd werd. Ze was wel bijna 3 kilo afgevallen in die tijd, maar qua dosis voor haar huidige gewicht moet ze toch iets meer hebben.
Grt Manja
Ik vraag me in alle eerlijkheid en zonder kritiek af of deze hond met die waardes wel een schildklierprobleem heeft. Alles ligt binnen normaal, ook de TSH (wat een belangrijke graadmeter is) en als je dan thyroxine gaat toevoegen maak je het systeem stuk. Ik vraag me af waarom de da dit gegeven heeft en je niet naar een internist heeft gestuurd (of heb ik dat stukje gemist). Ik heb heel wat getobt met een hond met schildklier problemen maar ik heb hier geen goed gevoel bij.
Als het de schildklier niet is, knapt ze eerder af van medicatie dan op. En je verstoort het hele stofwisselingssysteem.
Met Thyroxine kan je niet spelen met opbouwen en afbouwen, het is een levensbelang hormoon wat lichaamseigen hoort te zijn, ga je toevoegen stopt het lichaam.
Als ze werkelijk een schildklier probleem had gehad (waar de waardes niet op wijzen) had ze enorm opgeknapt van thyroxine. Ik had na 2-3 weken een totaal andere hond, die weer rond dartelde als voor zijn schildklier stopte.
Daarbij komt dat als een hond schildklierfalen heeft het 9 van de 10 keer een vernietiging van de schildklier tot gevolg heeft, en de hond dus uberhaupt volkomen afhankelijk wordt van thyroxine, en het ook goed in te stellen is. Van die schildklier zelf hebben ze dan geen last, want die is goeddeels verdwenen.
Als je echt wilt weten of het de schildklier is moet een je onderzoek laten doen met contrastvloeistof, ze kunnen dan prachtig in beeld brengen of de schildklier actief is.
En met schildklier falen vallen ze niet af, maar komen razendsnel veel gewicht aan en je ziet het ook aan hun snoet, die verandert. Krijgt de hond de juiste dosis thyroxine verdwijnen die verschijnselen weer maar afvallen is wel heel lastig en gaat echt niet zomaar.
Ik zou een goede neuroloog en/of orthopeed zoeken, als ik dit zo lees krijg ik eerder het gevoel dat er neurologisch iets niet klopt.
Experimenteren met thyroxine (schildklierhormoon dus) is echt heel erg uit den boze. Het is zo een ingrijpend hormoon.
Maar ik wil jouw kennis niet onderuit halen hoor, maar ikzelf en mijn hond hadden een trage schildklier, en op en afbouwen of andersom hoort toch echt bij het instellen van de schildklier, Faro had ook laagnormaalwaarden, net als ikzelf, juist een internist heeft mij daar bij geholpen.
De waarden zijn maar echt net binnen de grens, dat noemen ze laagnormaal en daar kan je heel veel klachten van hebben.
Ik heb 2 jaar lang rondgelopen met klachten, ik kon niks meer, voelde me depri, totdat ik proefmedicatie kreeg.
Binnen 6 weken voelde ik me een ander mens, terwijl mijn huisarts al zei, het zit tussen je oren, dus had ik de psychische molen in moeten gaan.
Wel ben ik zeker met je eens dat misschien een Internist er naar moet kijken, sommige dierenartsen weten er niet veel van, en sommige wel, een internist weet het beter.
Maar ik weet wel dat zeker in het begin, ook bij de hond van mijn broer, dat er regelmatig bloed geprikt moet worden om zo te bepalen hoeveel medicatie goed is, het is niet vaak meteen goed.
Je kan trouwens ook ziek worden van te hoog zitten, maar meestal word je daar niet zo sloom van, maar juist opgefokt.
Ik denk ook dat het verlagen van de medicatie te maken heeft met het snelle afvallen.
Ik zou sowieso weer opnieuw bloed laten prikken, en laten uitprinten, voor als je naar een internist gaat.
Maar ja, ik ben geen dierenarts, heb alleen ervaring met mijn vorige hond, en mijzelf, en dan de hond van mijn broer. Maar dat is alleen ervaring, ik weet het verder ook niet hoor.
De DA wil me inmiddels ook door sturen naar een internist. Morgen word ik terug gebeld door de DA en kan ik overleggen met mijn moeder voor de financiën.
Kira haar eerste bloedwaarden waren laag normaal en is in de 2 keer dat haar t4 waarde is gemeten voordat we met thyroxine gingen beginnen steeds lager normaal geworden.
Met medicatie was na 3 weken de t4 25. Nog net laagnormaal. Dit was 8 uur na het innemen van haar medicatie. 1 en een kwart tablet. Ze leefde in die tijd ook nog op.
Omdat er gedacht werd dat het niet aan de schildklier lag gestopt met medicatie. De volgende dag werd ze weer heel traag. Dus na overleg toch weer gestart en nu dus iets lagere dosis.
Ze knapte weer op de volgende dag, maar deze keer zette dit niet door en inmiddels zakte ze dus weer terug in energie. Dus weer overlegd. Weer stoppen met medicatie. Vanochtend al een stuk trager en later in de middag een stokoude sjok hond.
Voordat we aan de medicatie begonnen was ze wel degelijk te zwaar. Ondanks minder eten bleef ze aankomen.
Morgen dus overleg met moeders en DA voor het vervolg.
Ik had trouwens al een keer haar lymfeklieren laten checken door de DA omdat ik dacht dat die vergroot waren. Dat was niet zo. Nu bedenk ik me dus dat die vergrote klieren weleens haar schildklieren geweest konden zijn.
Grt Manja
We gaan een afspraak maken bij Evidensia in Waalwijk. Als het goed is kunnen we daar terecht voor de schildklier problemen en eventueel gelijk ook voor een MRI als dat nodig mocht zijn. Daar hanteren ze in ieder geval een gereduceerd tarief voor Syringomyelie screening.
Grt Manja
Ik zie in de bloeduitslag t4 als referentie waarde 15-51
Met alle respect: dan is 25 heel normaal. En ik weet er echt wel wat van. Ik ben toen bij een internist en een cardioloog in Merelbeeke geweest die vertrouwt was met het ras en het probleem (cardioloog omdat bij een lage schildklierwaarde het hart gaat haperen, en een hart probleem bij de hond moest worden uitgesloten).Omdat er een probleem speelde in het ras en onze hond een gecompliceerd beeld liet zien heb ik me er binnestebuiten, achterstevoren in verdiept.
Mijn huidige hond staat op 10.4, das pas laag normaal, maar omdat ze energie heeft voor diezelfde 10 doen we er niks aan. Ik ben daar gek, L-Thyroxine is niet niks, en of je de schildklier om zeep helpt als je het geeft aan een hond die gewoon op peil staat. En zeker niet iets met een paar dagen wat minder en dan wat meer. Dat moet met heel veel zorg en controles op peil worden gebracht, waarbij continu scherp naar de hond gekeken wordt.
Maar 10,4 is wel "heel laag", maar TSH was volstrekt normaal en dat is eigenlijk nog veel belangrijker. En de waardes blijven ook zo (ik laat het ieder jaar een breed bloed beeld prikken omdat mijn hond erg actief is in sport en ik haar niet wil overvragen, ze zal altijd blijven presteren voor mij, dus ik moet zeker weten dat ze oke is). Uttgangspunt van de internist met wie ik over Chanel gesproken heb is dat natuurlijke T4/T3 100x beter is, dan dat je gaat ingrijpen in een systeem wat we niet eens goed begrijpen. Dat elke hond zijn eigen natuurlijke evenwicht heeft. Bij mijn hond telt dan mee dat ze heel goed bespierd is (vrij extreem) met spieren die veel duurtraining krijgen. Bij greyhound-achtige honden is inmiddels bekend dat deze van nature altijd lager staan dan een doorsnee hond en je daar niet aan moet sleutelen.
Mensen en honden mag je NOOIT vergelijken met stofwisseling. Die is totaal verschillend.
Dat mag je in geen enkel opzicht naast elkaar leggen, een hond heeft een totaal ander systeem.
Als een hond schildklier falen heeft, of substantieel te laag zit omdat de schildklier niet kan produceren hoort de TSH om hoog te schieten (aanjakkeren), werkt dat niet, dooft de TSH uit en meestal ook de T4, of heel laag. Als je dan L-thyroxine gaat geven zal de hond heel snel opknappen, dat kan gewoon niet anders.
Te veel L-thyroxine geven is levensgevaarlijk, het hart slaat op hol en de hond raakt oververmoeid (opgefokt) maar juist volledig uitgeput op een rare manier. Daar hoort afvallen ook bij, maar dan ben je veel te ver gegaan.
Ik ben benieuwd wat de internist gaat vinden, er zijn genoeg andere redenen waarom een hond traag kan worden, schildklier is niet eens de meest voor de hand liggende daar
T4, vrij, 9.8 referentie 6-40
T3, totaal, 0.4 referentie 0.3-3.1
T4, totaal, 18 referentie 12.9-51.5
TSH, 0.45 referentie <0.5
zijn deze waarden nu met of zonder medicatie? Ik dacht met?
Goed dat je nu naar Waalwijk gaat, ik ga keihard voor je duimen.
@ Chanel, de waarde van 25 is met medicatie.
@ Yoop, die waardes waren zonder medicatie. Daarom zijn we uiteindelijk gestart met de medicatie.
Ze knapt in ieder geval wat op met medicatie. Zonder medicatie zakt ze binnen 24 uur van een hond die nog een redelijke wandeling van een half uur kan lopen naar een hond die eigenlijk helemaal niet meer wil lopen. We staan dan voornamelijk stil of ze ligt in het gras te rollen om maar niet verder te hoeven lopen.
Ik maak zo snel mogelijk een afspraak in Waalwijk. Na in totaal 2 jaar tobben wordt het hoog tijd voor duidelijkheid.
Grt Manja
Goed dat je verder laat onderzoeken
Ik zou toch echt ook het belang van genoeg jodium niet onderschatten, en dit mee laten nemen in het onderzoek.
In dit artikeltje wordt e.a. uitgelegd, er is ook een webinar over jodium, mega interessant en een aanrader om je hierin te verdiepen dat van het een het ander kan komen en het hele systeem met elkaar te maken heeft.
https://globalhealing.com/natural-health/8-things-to-know-iodine-deficiency-dogs/
@ Dobry, ik heb al zeealgenmeel in huis hiervoor, maar om dat samen met de schilkliermedicatie te geven durf ik eigenlijk niet goed. Bang dat het dan iets teveel wordt.
Ik heb inmiddels iets teveel ervaring met wisselwerking van medicatie met kruiden,voedingssupplementen en zo.
Het bij geven van jodium zou de schildklier moeten ondersteunen had ik begrepen.
Ik ga ff je link lezen voor meer duidelijkheid.
Grt Manja
jodium is essentieel voor een goede gezondheid, nodig voor elke lichaamscel. Een tekort kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom had ik als arts dit wel eerst laten onderzoeken voordat ik aan medicatie begon.
Het is natuurlijk niet gezegd dat Kyra er een tekort aan heeft, maar laten onderzoeken lijkt me toch wel heel belangrijk.
Ik zet het op de lijst in ieder geval. Alhoewel ze regelmatig vis op het menu had staan. Van Tinlo barfmenu kreeg regelmatig ook de visvariant. Ik wisselde af met de diersoorten.
Maar toch. Het kan zeker wel. Het is nog niet eerder meegenomen in bloedonderzoeken in ieder geval. Hoog tijd om het nu wel te doen.
Grt Manja
Sorry Dobry, je hebt het mij ook al aangeraden, maar ik durf het ook niet met medicatie, ik zou niks meer doen en onderzoeken en misschien ook filmen?
@ Yoop, probeer ik ook. Met wandelen lukt dat wel aardig. Maar de krabmomenten en likken en zo lukt nog niet erg. Tegen de tijd dat ik de camera op mijn telefoon heb is het al weer over.
Grt Manja
dat is het jammere dat artsen hier toch niet eerst naar kijken voordat ze medicatie geven, stel er is een tekort van iets essentieels en je durft het niet te nehmen omdat je al medicatie slikt en je dan dus uit balans raakt.
ik heb het voor mezelf wel gedaan, en er goede resultaten mee geboekt, ihad me natuurlijk wel eerst ingelezen, want je moet het langzaam aan doen omdat de schildklier het niet gewend is van jodium gebruik te maken. Het liefst onder begeleiding van een arts die daar verstand van heeft.
Daarom snap iik ook wel dat mensen het niet aandurven en liever de medicatie gebruiken.
Als ze die medicatie niet nodig had om een beetje te functioneren had ik het niet zo'n probleem gevonden, maar omdat die medicatie al gericht is in de richting van de schildklier durf ik het niet aan.
grt Manja
ik snap je hoor, bespreek het gewoon even zou ik zeggen,
inlezen over het onderwerp is ook heel interessant
Afspraak staat voor 10 augustus. We beginnen bij de internist en kijken vanaf daar verder. Alles zit onder 1 dak dus kunnen we daar ook terecht bij een neuroloog als daar aanleiding voor is.
Grt Manja
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?