Hoi hoi,
Als de vader en moeder kruising volledig gezond zijn, is de pup dan ook gezond ?
Dat hoeft natuurlijk niet.
Het blijven levende wezens.
Maar doel je op een specifiek probleem?
Wat bedoel je precies met dat de ouders volledig gezond waren?
Klinisch gezond verklaard of ook bv getest op HD o.i.d.?
Helemaal gezond verklaard door DA en de pup ook helemaal gezond verklaard
dan niet. een “checkje” bij de dierenarts is niet genoeg. ik zou weg blijven bij de fokker, als je überhaupt een fokker in gedachten had.
Mijn ouders hadden een pretnest en teefje had een check gehad bij de dierenarts om te checken of ze fit was om mee te fokken ofzo, of een soort algemene gezondheidscheck. Binnen een jaar na het nestje begon het teefje af en toe te gillen als je haar heupen verkeerd vastpakte (mijn moeder trok haar soms aan haar billen/heupen een beetje naar achteren voor een knuffel). Foto's zijn er niet gemaakt, maar op basis van klachten heeft ze waarschijnlijk ernstige HD. Een van de pups heeft een foto bij de dierenarts gehad toen ze 1 jaar was en bleef manken na een misstap en heeft ook HD. Teef was dus gezond verklaard, pups bij geboorte ook, maar helaas.
Wat voor pup heb je dan, of is het een pupje wat je op het oog hebt?
Nee... Als er geen testen gedaan zijn als röntgenfoto's e.d., dan weet je niet of de hond gezond is. En nu er zoveel rassen en kruisingen zijn met aandoeningen waar gewoon mee gefokt wordt, is het eigenlijk 50/50 kans op aandoeningen of niet.
Bovendien kunnen aandoeningen een generatie overslaan. Een vader en moeder met elk groene ogen, kunnen kinderen krijgen met blauwe, omdat een oma ook blauwe ogen had. Mijn teef heeft een oepsnest gekregen van 6 pups. 2 pups (33%) had lang haar, omdat haar moeder langharig was. Beide ouders waren kortharig, maar mijn teef heeft het gen voor lang haar overgedragen aan haar pups. Zouden de kortharige pups van haar ook een nestje krijgen, dan kan ook daar lang haar uit komen, omdat ze dat gen kan overdragen op de pups.
Een kruising fokken is alleen raadzaam als je weet wie de voorouders zijn tot 4 generaties terug, en dat die voorouders ook getest zijn op aandoeningen die bij die rassen veel voor komen. En natuurlijk vrij zijn van die ziektes. Alleen dan heb je een redelijke garantie op een pup die deze aandoeningen niet heeft.
De kans dat je een nestje treft dat op deze manier gefokt is, is nagenoeg nihiel. Misschien dat je dit tegenkomt bij een rashond die bewust gefokt is met een andere rashond, om het ras sterker te maken. Zoals gedaan word met de Stabij. Maar ook dan heb je te maken met fokkers die heel bewust bezig zijn met het ras en die kritisch zijn waar de pups terechtkomen. Deze fokkers kom je niet tegen op Marktplaats.
Mijn advies: zoek een goede rashondenfokker die zijn honden test op de aandoeningen die bij dat ras voorkomen en die echt verantwoord bezig is. Als je eentje gevonden denkt te hebben, kun je die altijd hier delen. Er is een schat aan informatie die we je kunnen geven om je te helpen de juiste keuze te vinden.
Korthaar gen is dominant, alleen als de reu een langhaar gen heeft kunnen de pups lang harig worden.
Het zou kunnen, gezond zijn, maar je weet niet hoe de grootouders zijn, gezond of niet, of er erfelijke gebreken zijn, waar dus niet op getest is. Iedere hojd blijft een ok wat dat netreft. Maar met gestestte ouders heb je meer zekerheid op een gezonde pup. En dan nog kan er alles gebeuren, als allergieen ed.
Het is wel opvallend dat er deze week nu drie of vier van dergelijke vragen voorbijkomen, kruisingen tussen rassen of look alike rassen en gezondheid. Is dit nu omdat er zoveel aanbod is in deze honden? Of omdat we nog gedeeltelijk op slot zitten tot september?
Gezondheidsverklaring is een uitwendig kort onderzoekje door de dierenarts. Oogziekten worden daarbij al niet gecontroleerd. Dus nee als er geen rontgen foto’s, officiële oogtesten, genetische testen ,.... gedaan zijn weet je eigenlijk niets over de gezondheid van de ouders.
Ik weet niet of je deze vraag stelt omdat jullie op zoek zijn naar een pup maar zou je dan niet eerst wachten tot die Mechelaar, waar je van de week nog een topic over opende, stabiel is?
Afhankelijk van de grootte van de ouders is het soms heel verstandig om bij hen röntgenonderzoek van heupen en knieën te laten verrichten, bijvoorbeeld. En zo zijn er ook kwalen die met name bij kleine hondjes voorkomen.
Het standaard onderzoek bij de dierenarts : hart en longen luisteren, buik bevoelen, gebit en ogen bekijken geeft geen garantie voor niet zichtbare/hoorbare kwalen.
Je loopt bij een kruising pup kans dat hij niet gezond is, het komt bijna niet voor dat de ouders getest worden. Je neemt dus met de aanschaf van zo'n pup een risico maar dit heeft mij er niet van weerhouden om bewust voor meerdere kruisingen te gaan. Wel is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de fokker, het zijn vooral broodfokkers die zich met kruisingen bezig houden en je wilt niet voor een pup van een broodfokker gaan.
Dat wist ik niet...
Het was een mechelse herder... Daar komt lang haar voor, maar niet vaak. En er was niks bekend van die hond. Hij zag eruit als een echte mechelaar met bijbehorend karakter. Maar er toch ergens in de voorouders iets met lang haar hebben gezeten...
Ik zeg maar altijd dat het lange haar van Dobber komt, omdat zij half Stabij is. Maar je hebt wel gelijk, de reu heeft een recessief gen gehad voor lang haar. Grappig hoe genetica werkt :).
Toevallig weet ik dit, omdat ik Perzen fok.
Ze hebben ooit de Pers gebruikt om een langhaar variant van de Brits korthaar te fokken.
De kittens pers/ brits’s korthaar, hebben de 1e generatie allemaal kort haar. Ze hebben wel het langhaar gen.
Als de kittens weer door een langhaar Pers gedekt worden, kunnen er langhaar kittens inzitten.
Worden ze door een zuivere kort haar gedekt, dan zijn ze weer korthaar.
Bij een korthaar, weet je nooit of ze een langhaar gen hebben omdat die dus recessief is.
Een langhaar heeft 2 langhaar genen.
Blijft heel lastige info genetica maar zo interessant.
Mijn zelf gefokte raszuivere stamboom Pers Beertje was helaas 2x ontsnapt toen ze krols was. Haar 1e nest was wel met stamboom kater.
Hier een stuk verder zijn mensen met een ongecastreerde kater, die vrij loopt????????
oeps nestjes.
Dat zijn kort haren. Als ik hun door een volle Pers laat dekken, kunnen er langhaar bij zitten.
Achter af was ik wel blij met die nestjes, ik probeer Perzen net een neus te fokken, maar dat gaat niet lukken met alleen Perzen. Door de kruisingen men ik gaan inzien, dat ik niet meer met de Pers wilt fokken. Ik kan nu het verschil goed zien.
Op de foto rechts volle Pers, (Zoon van Beertje, uit haar 1e nest) en links zijn 2 kruising broer en zus, laatste restje.
waarom nog een topic? Was dit niet duidelijk genoeg?
https://www.hondenpage.com/hondenforum/226469/boomer-/-shi-tzu-nestje-.php
Ik weet dat jij katten fokt, maar ik dacht eigenlijk dat jij stamboom Perzen fokte met een langere neus? Ik vind het lange haar prachtig, maar die dichtgeslagen smoeltjes vind ik echt niks. Die oepsbroer en -zus lijken qua uiterlijk niet echt op de pers (kleur bedoel ik dan)?
Dat klopt. Ik fokte ze ook met neus, maar dan nog vond ik de neus niet lang genoeg. Het probleem is dat de traanbuisjes niet of niet goed ontwikkeld zijn en de neusgaten nog niet groot genoeg.
Een geluk bij een ongeluk dat Beertje ontsnapte, toe zag ik dat we nog een hele weg te gaan hebben.
Ik wilde nog een vol nestje Perzen, maar zag er toch vanaf. Alles is hier nu geholpen.
Ik denk dat ze met outcross nodig is om ze weer met een echte neus te kunnen fokken.
Ik moet nog maar zien of dat gaat gebeuren. Ik hoop het echt.
Perzen mogen eigenlijk alle kleuren hebben. Mijn kruisingen zijn allen rood, zilver en een schildpadje. De vader was rood ze hebben het ronde koppie van de Pers, de oortjes die meer opzij staan, ook een iets gedrongen lichaam, kwa karakter ook het baas gerichte en aanhankelijke.
Dat is toch een andere naam?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?