Hoi,
Ik ben nieuw op dit forum en heb mij aangemeld omdat ik graag meer wil leren over honden en met een aantal vragen/dilemma's zit. Ik heb een hele leuke enthousiaste hond (Lobke) van bijna 2 jaar oud nu, en wil er waarschijnlijk over 1 tot 2 jaar een hond bij. Nu duurt dit nog een hele poos, maar ik heb reeds een paar vragen waar google mij nog geen antwoord op heeft kunnen geven.
Het lijkt mij een hele gave ervaring om een keer een nestje te krijgen van Lobke. Ze is een kruising border collie x Friese stabij en heeft dus geen stamboek. Daarom vroeg ik mij af wat nou echt de meerwaarde is van een stamboom als het bijvoorbeeld om border collies gaat t.o.v. alleen testen. Ik zou haar zeker eerst willen laten testen op HD, wat sowieso op mijn lijstje staat ivm sporten, en andere erfelijke aandoeningen die aangegeven staan bij de raad van beheer zoals MDR1. En zou haar ook willen laten dekken door een geteste reu. Ik vroeg mij af welke aandoeningen bekend zijn bij bijvoorbeeld border collies waarbij een stamboom echt verschil kan maken. Een belangrijke lijkt mij hier epilepsie, maar ik las ook dat er van de raad van beheer gewoon gefokt mag worden met dragers, dus kan je hier echt goed op controleren?
En als tweede ook de vraag, hoeveel risico is er voor een teefje tijdens de dracht en bevalling? Ik weet dat er een risico is voor zowel moeder als pups, maar hoe groot is dit, en kunnen er onderzoeken worden gedaan om dit risico zo veel mogelijk te verminderen?
Ik hoop dat jullie antwoord kunnen geven op deze vragen, en hoop dat ik niet aangevallen wordt omdat ik er over denk om misschien een nestje te fokken met een stamboekloze teef. Ik ben er oprecht nog niet zeker van of ik het wil of niet, en wil een bewuste keuze kunnen maken. Als er een echte toegevoegde waarde is van een stamboek waardoor het ondanks testen onverantwoord is om met Lobke te fokken, of als het risico voor haar groot is, ga ik het zeker niet doen en ga ik opzoek naar een pup van een goede fokker i.p.v. dat ik Lobke laat dekken
Bij voorbaat dank!
Groetjes, Heleen
P.s. ik heb gelezen in de regels dat het onderdeel van fokken alleen voor goedgekeurde fokkers is, maar dat er wel vragen mochten worden gesteld omtrend fokken. Ik hoop dat dit daaronder valt omdat het een oprechte vraag is om te kijken wat nodig is om verantwoord te kunnen fokken. Als dit niet mag hoor ik het graag.
Welkom
Weet je iets af van de (groot) ouders van je hond?
Waren dat gezonde honden, hadden ze goede karakters, geen epilepsie of andere ziektes in die bloedlijnen, waren ze ergens op getest en is dat na te zien?
Jij neemt als basis jouw hond, maar het is niet minder belangrijk om deze dingen van de (voor)ouders te weten.
Dat is dus wel een meerwaarde van een stamboom.
Dat je dus kan zien of uitzoeken of er is gefokt met goede, gezonde en geteste honden.
Zomaar beginnen met een bepaalde kruising hond, zonder dat je kan nagaan hoe het met de voorgeschiedenis zit, dat blijft dan een risico.
Je weet niets over bepaalde ziektes/afwijkingen die in een volgend nest vererfd kunnen worden.
Eens met Sylvia.
Daarnaast moet je je afvragen wat de meerwaarde is van de kruising pups.
Met wat voor een doel wil je fokken.
Heleen, met een kruising fokken hoeft geen probleem te zijn, wel zou je navraag kunnen doen van allebei de rassen de achtergrond van ouders, grootouders en de hele achterban...wat zijn daar de resultaten van de testen van beiden rassen in jouw hond....niet mee fokken als er een drager is van epileptie, de kans van overerving is er, en je bent verantwoordelijk voor alle pups , vergeet dat niet....
ook eens met Sylvia en Ukkepuk,
bedenk ook dat er al enorm veel honden in asiels en andere opvang zitten te wachten, en er echt een heel goede reden zou moeten zijn om nog meer honden op de wereld te zetten.
Ik zou eerst eens de asiel- en herplaatsingssites, de vele honden die in dodingsstations zitten etc. bekijken. Tot ik in die wereld kwam had ik geen idee dat het er zo ontzettend veel waren.
Welkom Naamgenoot ,
Het merendeel van mijn pupkopers legt de stamboom in de kast en kijkt er niet meer naar ,maar belangrijk is het wel als je wilt fokken ,
Je kan bij de raad van beheer nl alle gezondheids uitslagen terug zien die op ouders en voorouders gedaan zijn ,
Honden zonder stamboom daarvan kan je de ouders laten testen ook bij de daarvoor erkende specialisten maar van de voorouders weet je dan verder niets .
Dan je tweede vraag of er risico is voor Lobke met dracht en bevalling ,Ik denk dat elke fokker wel eens ellende meegemaakt heeft vooral als je lang fokt ,
Het ergste wat mij overkomen is (of eigenlijk mijn teefje) was dat ze stierf tijdens de keizersnede ,naast het verdriet moesten er ook negen pups met de hand grootgebracht worden ,is gelukt hoor maar zoiets is vreselijk ,
Er is altijd een risico en vele malen gaat het gewoon goed maar er kan van alles misgaan .
Onderzoeken naar risico's is niet te doen ,
Succes met je beslissing .
Eens met bovenstaande reacties.
Jouw hondje kan dan wel heel leuk en gezond zijn, je weet niets van de voorouders. Erfelijke aandoeningen kunnen gerust een aantal generaties overslaan en net bij jouw nestje terug komen.
En inderdaad, wat is de meerwaarde? Omdat het gaaf is? Er zitten zo veel kruisingen in het asiel, er staan zoveel kruisingen op internet, waarom dan bewust nogmeer kruisingen fokken?
Niets tegen het kruisen van honden overigens, maar in dit geval kan dat niet op een 100%,verantwoorde manier gebeuren aangezien je de geschiedenis van de voorouders niet weet.
Bedankt allemaal voor de reacties! Haar ouders zijn niet getest. Moeder en oma hielpen mee op de boerderij en waren gezond, maar ik heb geen contact meer met haar fokker. Ik had gehoopt dat de meeste erfelijke aandoeningen wel te testen zouden zijn, maar hierin blijk ik dus fout. Hebben jullie voorbeelden van erfelijke afwijkingen die nog niet te testen zijn?
@Heleen, wat een verschrikkelijke ervaring. Mijn hond verliezen zou mijn grootste angst zijn, wat jammer dat er geen onderzoeken zijn die gedaan kunnen worden om dit risico te verkleinen.
Ik heb overigens ook al wel gekeken naar asiels. Maar ik ben helaas nog geen border collie (kruising) tegen gekomen die geen gedragsproblemen heeft. Er was er laatst wel een waarover ze erg positief waren op het internet, maar na (bel) contact met het asiel bleek hij op vrijwel elke hond te rijden, en dat is iets waar Lobke echt een hekel aan heeft, en ik zelf ook niet wil. Dus ik houd de asiels zeker in de gaten, maar ben nog geen match tegen gekomen.
Nogmaals dank voor de reacties. Het had me een hele mooie ervaring geleken om een nestje van haar te krijgen, maar omdat een stamboom dus toch wel erg belangrijk is en omdat het risico voor Lobke niet te verminderen is ga dit niet doen.
Ik ben wel nog erg benieuwd naar voorbeelden van afwijkingen die niet te testen zijn, voor als ik over een jaar of twee een tweede hond wil. Zullen met name ziekten zijn die recessief overerven vermoed ik?
Op de Facebook pagina bordercollie herplaatsing zie ik de laatste tijd leuke honden voorbij komen. Als je op zoek bent naar een herplaats border (kruising)
Over het fokken is het meesten wel gezegd.
Waar ga je een eigenaar vinden van een uitgebreid geteste reu die een stamboomloze teef (kruising) gaat dekken. En welk ras ga je dan nemen?
ik zou zeggen lees je goed in op gebied van fokken en genetica, als je het echt wil doen. Als je u goed hebt ingelezen ga je het belang van stamboom snappen (vooral kennis voorouders). Ben opzich niet tegen kruisingen wel tegen onverantwoord fokken.
HD, ED,... kan je testen doormiddel van rontgen foto maar men kent de vererving nog niet dus dan is kennis over voorouders naast röntgenen dus belangrijk
Epilepsie is iets waar geen testen voor zijn, en wat bij de border collies veel voorkomt, en ook veel fokkers maken geen melding en blijven helaas gewoon doorfokken met de lijnen waar epilepsie inzit.
Ik volg via Facebook meerdere border collie groepen, en zie veel berichten over epilepsie voorbij komen, en dat er ondank dat er epilepsie in bepaalde lijnen zit daar gewoon mee doorgefokt wordt.
Ik heb zelf geen borders maar Aussie's, en helaas heeft de oudste ook epilepsie, en kan oprecht zeggen dat het een hele onvoorspelbare, niet te genezen rot ziekte is. ( en dat is nog zacht uitgedrukt )
Bedankt voor de reacties weer.
@sheltieduo, als ik naar stamboeken kijk zie ik veel HDB voorkomen bij bijvoorbeeld grootouders. Is het dan belangrijk om deze lijnen te ontwijken of is HDB prima? Ik zie dat alleen HDA echt vrij is, maar blijkbaar is HDB wel toegestaan?
@Danielle, wat naar dat uw hond epilepsie heeft. Ik zag ook dat het blijkbaar gewoon toegestaan is om met dragers te fokken binnen de border collies? Klopt het dat er geen centraal meldpunt is voor epilepsie? Het lijkt mij moeilijk om erachter te komen in welke lijnen het zit namelijk.
Als ik (met) een kruising zou fokken, zou ik die zeker bij embark laten testen. Zij testen op meer dan 170 genetische aandoeningen die via DNA aan te tonen zijn.
Als reu zou ik feitelijk een niet verwant ras nemen. Waarom geen working kelpie ofzo nemen? Of een Cocker? Die zijn niet verwant aan jouw hond en kunnen leuke pups opleveren!
De stamboomfok is verre van heilig. Was het dat wel, zaten vele rassen niet vol ellende of liepen vele honden niet hun ganse leven met een beperking rond.
Verantwoorde fok is goed voor je teef zorgen en proberen ellende bij je fok te vermijden. Dat kan allemaal uitstekend zonder stamboom en er is zeker genoeg interesse voor!
Hd a is vrij hd B is een overgangs vorm en daar mag mee gefokt worden .
Bij sommige rassen mag je ook met C fokken mits er A tegenover staat .
Overigens is hd niet alleen erfelijk maar ook een omgevings factor .
Ziektes komen bij veel rassen en stamboomloze honden voor .
Waar je tegenwoordig mee doodgegooid wordt zijn de kruisingen berners x sint bernhards en daar krijg je de ziektes van beide rassen mee cadeau ,Men vraagt vrolijk 1000 of meer want ze zien er wel geweldig leuk uit dus men is er zo vanaf .
Natuurlijk zijn stamboom fokkers niet heilig ,maar net als bij stamboomloze zoek gewoon goed uit waar je koopt en vraag ook bij stamboomloze om gezondheids uitslagen van de ziektes waarbij bij de ouders op getest worden .En dat testen daar mankeert het bij die stamboomloze honden vaak aan ,dat wordt amper gedaan .
Maar als omgevingsfactoren ook een grote rol spelen (waar ik inderdaad ook over gelezen heb), is het dan niet link om met HDB/C honden te fokken? Stel dat de omgevingsfactoren bij de pups minder gunstig zijn, heb je dan niet weer kans op ernstigere HD?
Tja ik heb het nooit gedaan ,het blijft een risico natuurlijk .
In een ver verleden heb ik wel A x C gedaan ,Niet alle honden zijn toen getest maar degene die wel getest zijn hadden weer A , B x C zou ik dan weer niet doen .
Vandaar, als je embark test, weet je heel veel. Daarnaast RX foto's en je hebt gewoon een prima basis, sterker dan vele stamboom fokkers zelfs.
Heeft de reu ze niet, dan betaal je die zelf, het kost de wereld niet.
HD A is perfect natuurlijk. HD B is nog geen HD maar eerder overgang dus men ziet kleine veranderingen. Bij HD C spreek je over licht positief.
Veel hangt ook af van kwaliteit van de foto’s die gemaakt zijn. Zo ken ik verhalen van honden die eerst HD C hadden en dan plots HD A bij nieuwe foto’s. Er is natuurlijk verschil als hele stamboom B heeft of 1 hond.
Precies maar hoeveel stamboomloze honden fokkers doen dat ?
Ik ken ze niet eerlijk gezegd ,
Ik wel, ze zijn er hoor. Maar idd is het nog redelijk ongekend.
Broodfok blijft top helaas, maar aversie tegen fokken zonder stamboom slaat ook op niets.
Heel veel denken nog zwart wit, maar zoals met alles, is er heel veel grijs.
Je ziet het hier ook al, meteen wordt gezegd dat fokken met deze hond niet kan en totaal onverantwoord is. Dat is het helemaal niet...
Ik ken er ook niet veel, maar er zijn er wel. Kahlúa is een kruising (vader heeft wel een stamboom) en beide ouders zijn volledig getest op erfelijke afwijkingen.
Dat is het zeker niet ,Maar je moet je er wel in verdiepen ,
Als je zo het aanbod kruisingen ziet op puppyplaats en marktplaats dan zijn er daar weinig ouderdieren getest helaas .
Voor ouders ook ? en dan niet bij de eerste de beste dok maar bij een specialist .
Zeker mee eens, nu, alle begin id moeilijk, maar iemand moet beginnen, dan volgt de/een rest meestal wel.
Mensen zoals de topic starter dus, die kunnen best iets betekenen voor anderen!
Nee helaas. (Van vaders kant wel hoor, Niek van 't Oude Landras) bij moeders is er getest op HD, ED, PRA, spondylose en nog iets dacht ik (ik heb het ergens op een formulier staan) ach, ik was 18 en het was mn eerste eigen hond.
Overigens zijn de eigenaar van de reu en de fokker van de teef hele goede vrienden, na veel overleg, en eisen van de eigenaar van de reu dat de teef getest zou worden op erfelijke aandoeningen, heeft ze besloten eenmalig haar stamboom reu met een kruising te laten dekken. Het zou mijn voorkeur absoluut niet hebben overigens, en ook om die reden heb ik er nu een stamboomhond bij.
De prijs was er overigens wel naar hoor, de fokker wilde heel graag een pup van zijn hond, en er verder niets aan verdienen. Dit was ook oprecht het geval.
Vaak word een nestje met kruisingen afgeraden. Belangrijk is is dat er goed gekeken word naar de match. Zijn beiden 100% gezond.
Bij jouw hond zitten 2 rassen in. Beide rassen kennen risico op bepaalde erfelijke gebreken. Daar zou de hond het best op getest kunnen worden. Zelfde geldt voor de match.
Alke risicos uit sluiten en niet enkel door een normale gezondheid check. Maar bijvoorbeeld testen op dat gen probleem dat bij bordercollies voor komt. Tis dus verdieppen in beide rassen qua voorkomende problemen. Plus ook bij de mogelijke match. Testen doorlopen. Iets niet goed dan niet doen. Ja misdchien ben je dan geld kwijt voor onderzoeken en geen pups.
Maar vergeet nooit dat als je een nedtje neemt je verantwoordelijkheid hebt voor de pups en wat je de pups misschien meegeeft als he niet test waar je dan als fokker op aangesproken word en verwacht word dat je betasld als je niet kunt aantonen alke testen te hebben gedaan juist om dergelijke problemen te voorkomen.
Ook als t gaat om een mogelijk 1 malig netje ben he de fokker van dat nestje en daar horen verantwoordelijkheden bij.
Plus de kennis die je moet hebben om de moeder goed te begeleiden met de zwangerschap. Kennis omtrent t werpen en hoe te handelem etc. Risico's ook omdat zowel genoorte niet altijd goed afloopt ook voor de moeder kunnen er risico's voordoen.
Ik ga niet zeggen wat je wel of niet moet doen. Ik zeg wel denk goed na en Besef dat er meer bij komt kijken dan alleen even een nestje nemen. Als je het goed wil doen. In belang van ook de pups die eruit voort komen en de nieuwe pup eigenaren.
Er zijn genoeg combinaties overigens die niet verstandig zijn. Je kunt niet beinvloeden welke karaktertrekken wel of niet mee gaan. En sommige dingen/trekken wil je echt niet dubbelop.
Ja dat ben ik met je eens ,
Kijk dat is toch netjes gedaan dan ,en ook om geen woeker prijs te vragen .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?