Dag lieve forummers,
Hier ben ik weer met een vraagje, dit keer over de combinatie van onze pup Penny (keeshondje, nu bijna 15 weken oud) en onze cavia's. We hebben 4 caafjes die in de winter binnen zitten, in een ruimte waar Penny niet komt. We hebben buiten ook hokken staan met daaraan een ruime ren, hun zomerverblijf. Nu het weer beter wordt en het 's nachts niet meer zo koud is, hebben we afgelopen weekend de cavia's naar hun buitenverblijf verhuisd. Penny had al snel door dat daar nu wel wat interessants te beleven valt! Gevolg: van zodra een cavia zijn neus laat zien, staat mademoiselle aan het hok te janken en te blaffen. Eén van de cavia's is daar helemaal niet van onder de indruk, en staat dan aan Penny's snuit te snuffelen, de andere 3 vluchten snel weer naar binnen.
We houden Penny nu binnen wanneer ik de cavia's ga eten geven en zo, en ik laat haar niet meer alleen in de tuin. Zolang ze rustig rond het caviahok snuffelt, prijs ik haar ('Flinke meid') en van zodra ze begint te janken/blaffen/opspringen aan het hok, geef ik haar één waarschuwing ('Nee'), houdt ze niet op, haal ik haar binnen. Dan staat ze nog een paar minuten voor de achterdeur te blaffen, tot ik haar kan afleiden. Gaat ze rustig aan de achterdeur staan, ga ik weer met haar naar buiten, want ze begint ook zelf aan te geven dat ze naar buiten moet voor een plasje dus dat willen we net stimuleren.
Is dat een goede manier om haar aan te leren dat ze de cavia's met rust moet laten? Haal ik de cavia's beter weer naar binnen tot Penny wat ouder is en wat verder staat in gehoorzaamheid? Ik zou het sneu vinden voor de beestjes dat ze samen met onze 2 katten ook weer naar de bovenverdieping worden verbannen, maar een hond die altijd maar naar hen staat te blaffen is ook niet fijn Ik moet zeggen dat ik me best schuldig voel over wat ik mijn andere huisdieren heb aangedaan
Je doet het goed, zorg er wel voor dat je het blijft samen even doen, niet alleen in de tuin dan laten, anders zou je een gaasomheining extra kunnen maken om het cavia tehuis.... je pup vind het interessant, heel normaal, en hoe je het begeleid, heel goed...
Ja herhaling. Geduld heel erg veel geduld. Blijf volhouden. En hou ook rekening dat als het eenmaal beter kijkt te gaan er hier en daar een terug val kan voorkomen.
Maar lijkt me dat je goed bezig bent. Bij de een zal het kwartje sneller vallen als bij de ander. Sneu voor de 3 ook die er voor vlichten ook gezien t best stress gevoelige diertjes zijn. Ik hoop dat met geduldig volhouden je vlot gaat waarnemen dat t verbetering boekt.
Ander idee. Hoe gaat het als je bijboorbeeld erbij in de tuin gaat zitten en de hond in die tijd wat heel lekkers te kauwen geeft waar die evem mee bezig is. Onbewust leert ie dan misschien ook in dezelfde ruimte te zijn zonder herrie te maken. Zonder dat bewust de aandacht daarop word gelegd. (Is maar een idee. Misschien werkt t misschien niet)
Goed idee, dat proberen we! We gaan ook nog steeds in de tuin om te spelen en om wat oefeningetjes te doen, maar ze raakt snel afgeleid van zodra ze beweging in het hok ziet en dan moet ik weer ingrijpen. Dat zal hopelijk ook met tijd beteren.
Mijn grootste bezorgdheid is dat het probleem zichzelf zal "oplossen" doordat de caafjes niet meer durven buiten komen. Penny leert niet dat cavia's geen speelgoed zijn, want de prikkel verdwijnt gewoon. Zo heeft het probleem met onze katten zich ook "opgelost" - die kwamen de eerste week dat we Penny hadden af en toe de woonkamer in, werden bang als ze tegen hen begon te blaffen/janken , en bivakkeren nu al meer dan 3 weken boven zonder nog een poot op de benedenverdieping te willen zetten. Ze denken duidelijk 'bekijk het maar met dat nieuwe onding van jullie'
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?