Goedeavond allemaal.
Ik ben net nieuw op dit forum. Ik heb een jack russel black and tan van 14 jaar oud. Alles ging goed tot 2 dagen geleden. Lara had 3 epilepsie aanvallen binnen 24 uur. Diazepam gekregen van de dokter en tot nu toe geen nieuwe meer gehad. Tja wat is nu wijsheid? Ik weet het even niet meer.
Lara heeft net een kruisbandoperatie achter de rug gehad en is daar bijzonder snel van hersteld. Dit is nog geen 6 weken geleden.
Ik begreep epilepsie kan komen van ouderdom zonder oorzaak of een tumor in het hoofd of eventueel een orgaan probleem.
Lara is een jack en heeft buiten haar aanvallen om een heel goed humeur. Ze speelt en drink en eet en is alert. Wel wat moe de afgelopen dagen maar als de bel gaat of ik maak eten staat ze stout te blaffen. Ook komt ze met de bal aangelopen. Ja ze is 14! Maar ze gedraagd zich er niet naar.
We spelen dus elke dag eventjes met de bal of een knuffel
Ik zit zelf in een lastige situatie momenteel. Ik had het altijd superbreed en nu niet meer zo. Een bloedonderzoek kan ik prima doen en epi medicatie kan ik goed betalen. Maar hadden jullie op deze leeftijd nog een mri gedaan? Heeft een hersentumor operatie zin als dat het is? Ik wil geen dierenbeul zijn om haar te laten lijden maar ik wil ook niet haar hoop en blijheid in de weg zitten! Ik wil weten wat zijn de opties en wat is jullie mening? Ze is te actief om zomaar in te laten slapen.
Bedankt voor het reageren alvast!
In jouw situatie zou ik bloedonderzoek laten doen en medicatie starten als ze meerdere aanvallen heeft gehad.
Als de medicatie niet werkt kun je verder kijken wat je doet.
Heel veel sterkte hoor.
Ja dat gaan we doen. We moeten nu even aankijken hoe frequent de aanvallen zijn. Hadden jullie nog een mri laten doen of een hersenoperatie gedaan mocht daar iets uitkomen?
Een hond die 14 jaar is een hersenoperatie laten ondergaan, dat overleeft hij niet denk ik.
De hond wordt ouder, is ook nog onder narcose geweest voor een operatie. Ook dat is heftig. Kan ook een trigger geweest zijn voor een paar aanvallen.
Ouderdom, misschien wat dementerend? Bij mensen komt dan regelmatig epilepsie de hoek om kijken, misschien is dat bij honden ook wel zo?
Maar een operatie of een mri op deze leeftijd, had ik niet meer gedaan.
Het hondje is 14 jaar, zolang hij op medicatie goed gaat is het mooi. Maar als zijn kwaliteit van leven niet meer is wat het geweest is, dan zou ik hem naar de hondenhemel laten gaan.
Een mri misschien nog wel maar ik zou niet meer opereren denk ik. Hangt ook van de gezondheid en de kans op genezing af natuurlijk.
Maar t is allemaal kostbaar en ook ingrijpend voor je hond.
Een mri zou ik niet doen op deze leeftijd, dat zijn hele hoge kosten, medicatie voor de aanvallen heb je gekregen van je dierenarts, bekijk of de aanvallen terug komen, hoef niet....doe rustig aan met je hond, lekker wandelen, mijdt veel speel gedrag met anderen honden, ga wandelen en geniet van je hondje.
Veel sterkte hoor ik hoop het nog een hele tijd mag bij je zijn maar zonder lijden
Een MRI zou ik op deze leeftijd niet doen. Voor een MRI moet Lara onder narcose. Dat is te riskant voor je oude hond met ook epilepsie. Bovendien is dit waarschijnlijk niet operabel.
Hersenoperaties worden bij honden zelden gedaan. De meeste honden overlijden zelfs tijdens de operatie.
Je hondje zal nog vrolijk en speels zijn tot ze er bij neervalt. Honden tonen ongemak en pijnen in een zeer laat stadium; zeker Jack Russells, die bekend staan als bikkels en niet zullen opgeven. Dat maakt het extra moeilijk.
Als de epilepsie aanvallen niet onder controle gebracht kunnen worden, zou ik bij een hondje van die leeftijd de moeilijke beslissing nemen om haar uit haar lijden te verlossen. Loslaten is ook liefde.
Heel veel sterkte.
Oke ja ik dacht in eerste instantie om dus ook te beginnen met epilepsie medicatie. En ik wil ook eigenlijk helemaal geen hersenoperatie. Maar ik voel mij gewoon schuldig mocht de medicatie niet werken om zo'n actief hondje in te laten slapen.We kijken dus nu hoe vaak het terug komt. Het is nu 4 dagen rustig zonder enige hulp van medicatie want de diazepam is allang uitgewerkt. Dus het is even afwachten nu. En als het terug komt? En de epilepsie medicatie werkt niet? Dan haar toch laten gaan? Dank jullie alvast voor de lieve reacties. Ik had graag een filmpje gepost. Mijn facebook pagina staat open met een filmpje van lara hoe ze is na de aanvallen. Ik heet daar Klaske Miedema. Mochten jullie even willen zien.
Je weet wel dat diazepam een noodmedicatie is? Het voorkomt geen aanvallen, daarvoor is pexion, epical en andere middelen.
Sterkte hoor.
Ook met medicatie kunnen ze gewoon nog een leuk actief leven hebben.
Ik heb een australian shepherd van 9 jaar, zij kreeg haar eerste epileptische aanval toen ze 5 jaar en 2 maanden oud was, en heeft er ondertussen al vele gehad.
In het begin om de 2 tot 3 weken, 4 aanvallen binnen 24 uur, zij is toen op pexion gezet, wat bij haar niet werkte ( werkte zelfs averechts, ze werd er overgevoelig voor geluid van ).
Toen dit niet hielp heeft mijn dierenarts mij doorgestuurd naar de neuroloog, daar werd besloten om te stoppen met de pexion en te starten met andere medicatie (epikal).
Ook dit leek haar niet te helpen en werd er naast de epikal nog gestart met een medicatie erbij (levetiracetam) kreeg ze erbij 2 maal daags.
Dit leek ook nog niet genoeg te helpen, alleen de tussentijd werd wel groter, we gingen van 2 tot 3 weken naar een tussentijd van 4 en zelfs 6 weken.
Na 2 keer 6 weken aanval vrij te zijn geweest kreeg ze weer aanvallen waar ze niet uit leek te komen, heb haar toen 1 nacht op laten nemen bij de dierenarts.
Na die nacht mocht ik haar weer ophalen En heeft ze thuis nog 1 aanval gehad.
Ook had ik nog contact gehad met de neuroloog, welke mij het advies had gegeven om de levetiracetam 3 keer per dag te gaan geven ( ben daar gelijk mee begonnen, heb haar dagdosering gedeelt door 3 in plaats van 2, ze kreeg eerst 2 keer 375 mg nu 3 keer 250 mg ).
Ze is na deze verandering op een paar dagen a 18 maanden aanvalvrij geweest.
Na die 18 maanden begonnen de aanvallen weer en was het weer om de 2 weken raak.
Weet contact gehad met de neuroloog en een afspraak gemaakt bij hem, na het bezoek werd er met een nieuwe medicatie bij de andere 2 gestart.
De epikal werd iets afgebouwd en de phenoral kwam erbij, deze werd nog eenkeer verhoogd, enna deze verhoging ging het beter en kan ik zeggen dat mijn meisje morgen 5 maanden aanval vrij is.
Mij meisje is ondanks alles nog even vrolijk, alleen staat ze door de medicatie iets wankeler op haar poten, maar dat weerhoud haar nergens van ( we doen niet alles meer met haar, dingen zoals met een bal gooien gaat niet meer, maar ze loopt nog gewoon lekker de wandelingen mee, en donderdagen met de Flatcoat puber van mijn ouders doet ze ook gewoon)
Oke. Ja ik hoorde alleen dat als het een tumor is in het hoofd dat ze dan niet reageren op epilepsie tabletten. Tot nu toe zitten we op dag 4 en geen aanval is gekomen. Na die 24 uur diazepam. Maar aan de andere kant denk ik als ze een tumor zou hebben dan zou ze toch niet meer zo actief zijn? We gaan als het terug komt idd op de epilepsie medicatie. We kijken nu even hoe ze het doet na die 24 uur diazepam. Bedankt tot nu toe voor alle lieve reacties. En elke suggestie is welkom. Ik benadruk dat ze dus nog erg actief en speels is en lekker eet en drinkt ondanks de aanvallen die ze heeft gehad. Trouwens wat is een aanval extreem heftig zeg. Ik heb wel een anaal middeltje dat ik kan toedienen mocht ze er langer dan 5min inzitten.
Dat middeltje wat je heb gekregen is noodmedicatie, om de hond sneller uit een aanval te laten komen.
Mijn hond werd ook niet gelijk op medicatie gezet na de eerst aanval, er werd pas wat gedaan bij mijn dierenarts als er nog 1 of meerdere aanvallen zouden volgen.
Bloedonderzoek werd bij ons dus pas gedaan bij de tweede keer dat ze aanvallen had ( dat was ongeveer 3,5 maand na de eerste aanval ), daarna begon bij mij de ellende.
Hey meid. Ja klopt dat begreep ik ook! Het is nu 4 dagen rustig. Ze speelt eet en drinkt echt gewoon lara. Als de aanvallen terug komen gaan we idd over op medicatie. Ik heb wel steeds in mn achterhoofd, heeft ze een tumor of niet. Weet je wel. En ik ben 24 uur bij haar. Maar een hond met hersentumor gedraagr zich toch niet zo?
Nog heel veel beterschap voor je hondje
Dank jullie allemaal. Ik ga mijn best doen voor haar. En we zullen zien wat de onderzoeken brengt. Ze is nog steeds als van ouds en ik hoop dat het de komende tijd eventjes zo blijft. En dan idd over op de medicatie. Ik houd jullie op de hoogte!
Als het hondje er onder lijd zou ik het hondje uit zijn lijden verlossen en laten inslapen ipv dure ingrepen/scans....
Nou nou, medicatie inzetten en bloedonderzoek doen is niet zo ingrijpend. T beestje kan ook gewoon diabetes hebben.
Ik snap de gedachten gang. Toen ik de eerste aanval zag was ik in shock. We gaan nu dag 5 in zonder epilepsie. Lara heeft vandaag gespeeld, gegraven ,gerend. Het beestje is nog niet klaar voor de dood. Dat merk ik aan alles. Daarom wil ik het voor haar zo leuk mogelijk maken!
Trouwens ik bedenk me ineens. Een dag voor de aanval heeft lara een pannenkoek gegeten met kaas. Dit kreeg ze vroeger wel eens vaker. En ohja ze heefr stiekem een stukje chocola gevonden op de vloer ter grootte van een erwt. Kan dit een reden zn? Lara krijgt nu absoluut niks lekkers meer alleen brokken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?