Hoi allemaal! Daar ben ik weer eens.
Ik zit er al een tijdje mee en heb besloten er nu maar eens een topic over aan te maken. Welk ras zou nu echt goed bij ons en onze situatie passen?
Even voor de duidelijkheid: we zijn NIET op zoek naar een tweede hond. Maar Ziva zal niet eeuwig bij ons kunnen zijn en we willen daarna toch graag weer een hond. Sinds we Ziva hebben, heb ik een hoop bijgeleerd over honden. Daarmee ben ik tot de conclusie gekomen dat de rassen die we toentertijd in gedachten hadden, wellicht toch iets minder goed bij ons passen. Omdat ik me graag goed voor wil bereiden ben ik nu al na aan het denken over een ras, zodat ik ook goed onderzoek kan doen naar de lijnen en zo.
Maar wat dan? Ik heb niet het idee dat we heel ingewikkelde eisen hebben maar op elke rasbeschrijving die ik lees, is wel iets aan te merken. Het is vooral de combinatie van dingen die we zoeken, die het zo moeilijk maakt. Sommige dingen passen bij erfhonden, andere juist bij herders en weer andere, uhm, tja. Geen idee. Ik zit misschien ook teveel vast in mijn eigen denkpatronen.
Dit gaat een heel verhaal worden dus alvast bedankt als je het helemaal door leest. En nog meer bedankt als je ook suggesties hebt!
De situatie/waar we naar op zoek zijn/wat we kunnen bieden:
Mijn man en ik zijn op dit moment met zijn tweeën maar als het ons gegund is, willen we graag kinderen. Hou dus rekening met kinderen onder de 10.
Mijn man heeft zijn eigen winkel (in de toekomst hopelijk aan huis). De hond kan hier overdag mee naar toe, maar dat komt wel met een eisenpakketje:
Het voordeel van de winkel is dan weer dat de hond vrijwel nooit alleen zal hoeven zijn. Naar familie kan die eigenlijk altijd mee en mochten we ooit langer dan 2 à 3 uur weg zijn, dan zorgen we vaak al voor oppas.
Verder hebben we qua karakter graag een redelijk gehoorzame hond die vrij gemakkelijk op te voeden is. We eisen geen absolute, onmiddellijke gehoorzaamheid als het gaat om commando’s maar het moet ook niet zo zijn dat een hond geen zin heeft om te luisteren en het dus ook niet doet. Of regels aan zijn laars lapt omdat hij zin heeft iets te doen wat helemaal niet mag.
Beweging en uitdaging, hier ga ik uitgebreid zijn want ik vind het belangrijk om een goed beeld te geven. Ik vind dit het moeilijkste punt om een ras op uit te kiezen.
Door de weeks wandel ik doorgaans ongeveer anderhalf uur per dag. Dat zijn aangelijnde wandelingen, verdeeld over een half uur ‘s ochtends en een uur ‘s avonds. Daarnaast doe ik ‘s avonds vaak hersenspelletjes met het voer. Één of twee keer in de week worden de wandeling en het spelletje ‘s avonds vervangen door een snuffelwandeling van 1,5 à 2 uur waarbij de hond grotendeels zelf de weg mag kiezen.
In de weekenden wordt er meer gewandeld en is er ook ruimte om los te lopen. Het verschilt per weekend maar ik probeer dan toch elke dag minstens een wandeling van anderhalf uur te maken, deels of geheel los, in het bos of buiten de bebouwde kom. Soms zijn dit doggydates of komen we veel honden tegen om mee te spelen. Op dagen dat ik verder weinig heb, ga ik gerust twee keer een tijd naar buiten, vaak is het dan één drukkere en één rustigere wandeling.
Ik doe met Ziva in het weekend een uur behendigheid, ik zou het leuk vinden dit ook met een volgende hond te doen maar het hoeft niet.
De hoeveelheid beweging is dus niet super veel maar in mijn ogen genoeg om een hond te kunnen nemen. Daar komt wel bij: de hond kan mee naar de winkel maar daar moet wel gewerkt worden. Er is dus geen tijd voor uitgebreide aandacht vanuit mijn man en ook geen lange wandeling tijdens de lunch. Veel klanten vinden het wel leuk om een hond te zien en geven even aandacht.
In de winkel is er seizoensgebonden verkoop, dit betekent dat er in de lente en zomer hard gewerkt moet worden, soms ook vanuit mij. Er zijn daardoor periodes waarin ik niet zo veel aan de hond toe kom als ik zou willen. Ik vang dit zo veel mogelijk op door naar de winkel te lopen of fietsen met de hond (5km) waarbij die als het even kan ook los loopt op sommige stukken. Familie gaat soms ook een stuk met de hond lopen.
Maar er zijn in die periode dagen (soms meerdere aan een stuk) waarbij beweging en uitdaging beperkt blijft tot een half uurtje wandelen ‘s ochtends en ‘s avonds flink wat hersenwerk. Zoals gezegd, ik probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen maar desondanks komt het voor.
Ik merk bij Ziva dat ze met het loslopen echt haar ei kwijt kan, ze is dan zo gelukkig! Heel belangrijk, zeker in de drukkere periodes waarin er minder gewandeld wordt. Daarom zou ik een volgende hond ook graag los kunnen laten lopen. Dus: geen problemen met andere honden en niet bij de eerste de beste konijnenkeutel de neus achterna.
Wat vergeet ik dan nog?
Uiterlijk: 20-25 kg en bij voorkeur halflang haar (als een Golden Retriever/Duitse Herder). In ieder geval geen krulletjes (vindt mijn man niet mooi). Ongeveer een uurtje vachtverzorging per week is prima. We houden van de wat stevigere honden met redelijk wat vacht.
Gezondheid: valt tegenwoordig niet te negeren maar hoe omschrijf je dit. Laten we zeggen dat ik een hond wil waar ik met alle redelijkheid van kan verwachten dat die zonder grote gezondheidsproblemen een jaar of 10 wordt. Qua bouw een beetje atletisch (al hoeft het geen sporthond te zijn), dus geen platte neus of aflopende/lange rug, korte pootjes, etc. Andere genetische ziektes als HD, PL en epileptie moeten na goed onderzoek naar de lijnen te vermijden zijn. Een goed gefokte kruising of niet geregistreerd ras is ook goed!
Dus kort opgesomd:
Gedrag naar vreemden: neutraal tot licht enthousiast
Moet met kinderen en andere honden kunnen (onbekenden negeren is prima maar zeker niet agressief of angstig)
Redelijk gehoorzaam en makkelijk in opvoeding
Blijft op ‘erf’
Niet te waaks/blafferig
Beweging gemiddeld genomen zo’n anderhalf uur aan de lijn, soms meer/los maar soms ook perioden minder. Zou leuk zijn om er behendigheid mee te doen maar ik heb liever een gelukkige hond zonder dat te doen, dan dat ik het wel kan doen maar de hond het niet leuk vindt of niet genoeg beweging en uitdaging krijgt omdat ie net wat meer energie heeft.
20-25 kg, liefst halflang haar en een ‘lief’ uiterlijk
Hoeft niet lang alleen te kunnen zijn
Uiteraard heb ik al een hoop rassen in gedachten! Ik noem ze hier niet omdat ik de antwoorden niet wil sturen. Ik ben benieuwd of jullie ideeën hebben?
Als ik jouw 'wensen' lees, zie ik vooral eigenschappen die je zelf moet afleren dmv trainingen. Verder zijn het vooral karaktereigenschappen en geen raseigenschappen. Dus dat weet je niet altijd van te voren. Een Golden Retriever zou geschikt kunnen zijn, die heb ik zelf ook. Ze zijn wel erg enthousiast naar mensen, maar dat is dus iets wat je moet trainen.
Edit: Ik lees nu dat je niet veel kan wandelen met een hond. Dan zal ik een GR toch afraden. Eigenlijk bijna elk groot ras, want die hebben over het algemeen veel beweging nodig.
Wow, da's niet niks, wat je verlangt
Ik zou eerder 'rasloos' kiezen, en dan bedoel ik: een herplaatser die al aan het meeste wat je wenst beantwoordt. Dus kiezen op individu en niet op ras. Want als je specifiek op ras kiest, en dus op raseigenschappen, dan ga je toch sneller op tegenstellingen botsen.
Bijvoorbeeld: erfvast zijn, maar het niet mogen verdedigen. Iedereen die binnenkomt okee vinden, maar niet enthousiast zijn... Baasgericht zijn maar in drukke tijden onafhankelijk zijn...
Ik denk dat het bij een ras al snel het één of het ander kan worden.
Dus wil je het hele pakketje, zou ik eerder voor een herplaatser kiezen die het best in dit plaatje past.
Een middenslag schnauzer, als je die goed opvoedt heb je een wereldhond.
Verharen niet,moeten wel getrimd worden en 1x in de week goed geborsteld. Of je hebt een hond met vachtverlies of je hebt een hond die getrimd moet worden,dat is ook al iets dat je voor jezelf op een rijtje moet zetten.
Maar alles valt en staat met de opvoeding en karakter van de hond en dat kan je nooit van tevoren inschatten.
Niet iedereen heeft het in zich om zulke honden goed op te voeden,en ik vind ze leuk eruit zien maar ze hebben voor velen niet bepaald een schattig uiterlijk.
Alles waar terrier inzit valt sowieso af.
Hovawart. Boet je wel wat in op gewicht :)
Nou, blij te lezen dat ik niet de enige ben die het moeilijk vindt!
Monique, ik zal de Schnautzer op mijn lijstje zetten, heb er nog nóóit naar gekeken dus bedankt voor de suggestie!
Terriërs zullen er hier inderdaad niet snel komen, hoewel ik het heerlijk vind om er verhalen over te lezen.
Verharen of niet en trimmer nodig of niet, vind ik van ondergeschikt belang. De lijst met eisen is al lang genoeg!
Danielle, tja, het idee van een ras is juist dat die honden een redelijk overeenkomend karakter hebben, hoewel er natuurlijk altijd individuele verschillen zijn.
De Golden Retriever is een van de rassen waar we geïnteresseerd in zijn. Wel vind ik deze persoonlijk wat groot en ze hebben inderdaad aardig wat beweging nodig.
Alaska’s Finest: ja, al die tegenstellingen hè... wat we vragen is allemaal niet zo moeilijk maar alles bij elkaar wel.
Een herplaatser heb ik ook aan gedacht, dat wordt wel goed zoeken dan! En grote kans dat geschikte kandidaten snel weg zijn aangezien dat de makkelijkere honden zijn. Het ‘enge’ aan een herplaatser vind ik dat ze, eenmaal verhuisd, opeens heel ander gedrag kunnen hebben.
Een hondje uit het buitenland zou ik nooit durven in onze situatie; te grote kans dat die zich opeens heel anders gedraagt dan beschreven is.
Oh, moeilijk, moeilijk, moeilijk.
Ook een waar ik nog niet eerder aan gedacht heb, dank je wel! Ik schrijf hem op het lijstje.
Een silken? Wel wat kleiner dan wat je zoekt. Ken ze zelf niet, maar wat ik van ze lees lijkt het wel te passen.
Moest net als alaskas finest ook denken om eerder voor een individu te gaan dan specifiek een ras. Het zijn best wat "eisen" waarbij het inderdaad best lastig is een ras bij te zoeken. En je zult maar net een pup treffen die niet rastypisch is bijvoorbeeld.
Puck zou aardig aan je wensen voldoen geloof ik, en heb meer opvangers gehad die in je situatie zouden passen.
Silken heb ik aan gedacht ja. Is niet helemaal ons type qua uiterlijk maar ik denk dat we daar niet al te kieskeurig in mogen zijn.
Ziva is ook fantastisch... maar iets te veel energie eigenlijk. Ze gaat er goed mee om maar ik weet dat ze zich overdag in de winkel en zeker in de drukke periodes met minder beweging echt ligt te vervelen.
En bovendien, de kans dat ik haar kruising nog eens ga vinden en dan ook bij een verantwoordelijke fokker, is nul. Want een kruising tussen die twee rassen is eigenlijk al helemaal niet verantwoordelijk. Het pakt alleen voor ons erg goed uit.
Oostenrijkse pinscher. Staan in de boeken als blaffers maar dat is heel goed te trainen. Passen zich makkelijk aan aan jou levens ritme zolang ze dan in je buurt mogen zijn. Je hebt ze in korthaar en middellanghaar. Vinden sporten leuk. Mijn Opi ( afkorting van Oostenrijke Pinscher) blijft bij mij (los) op de straat liggen als ik de tuin voor bezig bent. En de rest van jou punten is trainingswerk.
Grote Zwitserse sennenhond
Of een bearded collie of schapendoes zijn ook mooi honden
Een wetterhoun zou wellicht ook kunnen passen. Of een Schotse herdershond (teefje) uit Engelse lijnen?
Ik denk dat de Leonberger ook prima binnen jouw leven past, maar die zijn niet geschikt voor behendigheid en een beetje te groot..
Je doet jezelf met dit zinnetje echt tekort hoor! Dat is helemaal niet nodig. Iedereen hier op HP doet altijd voor alsof ze uren (3-4 uur is geen uitzondering als je sommigen moet geloven) per dag wandelen of bezig zijn met hun hond. Ik vraag me af in hoeverre dit waarheid is of dat het overdreven is. Als iedereen zijn/haar hond een activiteitstracker om zou hangen, dan denk ik dat het reuze meevalt. (Mijn hond draagt er overigens wel één, en soms is het echt een struggle om het doel te behalen)
Ik zou niet weten welk hondenras niet tevreden zou zijn met tenminste 1,5 uur wandelen per dag. De gemiddelde huishond moet het echt met veel minder stellen.
Labrador zou ook kunnen als je de mogelijkheid hebt meer te lopen. Wij hebben er een uit een werklijn en die is nota bene licht enthousiast en niet uberenthausiast bij vreemden! Zij gaat ook mee naar de zaak. Echter labradors - ook de showlijnen- hebben veel beweging nodig dus met 1,5 u wandelen verdeeld over 2 maal per dag is te weinig.
Misschien een schotse collie langhaar of korthaar? Het enige wat gelijk in me opkomt is dat ze wel wat vocaal kunnen zijn.
Bij vrienden hebben ze een schotse collie langhaar die overdag mee gaat naar het werk, en thuis een beetje met de mensen op het erf meescharrelt, en wel echt een gezinshond is. In het weekend gaat de hond mee survivallen. Ik heb het idee dat die hond het daar lekker naar dr zin heeft en natuurlijk ook een hoge aaibaarheidsfactor.
Ik weet natuurlijk niet of elke schotse collie hier geschikt voor zou zijn maar hun hebben al jaren schotse collies en dat gaat elke keer goed, dus misschien een goede optie.
Ja en nee.
Swissy's zijn erf vast, ontzettend lief en vinden het niet erg als er een dagje minder gewandeld wordt. Kindervriend ten top. Komt dus goed overeen met je eisen-lijstje.
Maar op het lieve uiterlijk loop ik spaak. Ik moet helaas zeggen sat Odin door niet-hondenkenners vaak wordt aangezien voor een rottweiler met bijbehorende vooroordelen. Hondenkenners daarentegen herkennen het ras (of in ieder geval het Sennenhond gedeelte) en zien waar ze mee te maken hebben. Maar voor in een winkel kunnen ze misschien aardig afschrikken, helaas.
Ik had er nog nooit van gehoord, bedankt voor de suggestie!
Ja, Oost-Europese en Oud Duitse Herder staan op mijn lijstje en vooral dat van mijn vriend. Ik vind ze te groot en het uiterlijk kan afschrikken. Daarnaast kunnen Duitse Herders niet altijd goed met vreemden, maar ik weet niet hoe dat met de andere twee rassen is.
Je zou Heleen van t forum eens kunnen vragen. Ik meen dat zij ook fokken met de oost europese herder.
Bedankt voor de suggesties!
Ik wilde drie doggies geven, sorry
De grote Zwitserse Sennenhond heeft een geweldig karakter, net als de andere Sennenhonden. Maar ze zijn vaak zo groot... dat is echt een nadelig punt.
Het schrikt klanten af en daarnaast vind ik het geen prettig idee een hond fysiek niet te kunnen houden mocht dat nodig zijn.
Je andere suggesties neem ik mee!
De Schotse Herdershond heb ik vaker bekeken inderdaad, een goede kanshebber!
Een Wetterhoun heeft als bijnaam Etterhoun, en niet voor niets in de ervaring die ik er mee heb. Dat zegt genoeg denk ik
Véééél te groot, haha! Mooie honden hoor en heel lief! Behendigheid zou ik op willen geven als dat niet bij de hond past, het is meer dat als de hond een sport nodig heeft, dat mijn voorkeur heeft.
Maar een Leonberger, nee, echt te groot.
Tja, ik weet niet. Het zijn wandelingen aan de lijn, allemaal in de buurt dus steeds dezelfde stukjes. Ik merk aan Ziva dat zij er niet genoeg aan heeft eigenlijk. Vandaar dat ik ook zo fanatiek ben geworden met de hersenwerkjes, ik heb een aardige collectie puzzels inmiddels!
Maar misschien moet ik iets meer vertrouwen hebben in wat ik/wij kan/kunnen bieden. Als ik Ziva vergelijk met andere honden, hoeveel energie ze nog heeft na een les behendigheid of een flinke wandeling, heeft ze ook wel meer energie dan de meesten.
Ik weet niet waarom, maar een Labrador trekt me totaal niet. Ik wordt er gewoon echt niet warm van als ik er een zie.
Meer wandelen gaat ook echt niet lukken, geloof me, als het kon zou ik het doen want ik weet dat Ziva er behoefte aan heeft.
Toch weer die Schotse Collie, een langhaar zou ik dan willen.
Ik vind ze aan de grote kant maar misschien vergis ik me daar in. Het karakter zou zeker kunnen passen!
Bedankt voor je toevoeging!
Ik heb laatst voor het eerst een GZS in het echt gezien en ben het met je een wat betreft het uiterlijk.
Het karakter is ongetwijfeld geweldig maar desondanks is het niet de hond voor ons.
Ja, dat klopt! Eerst maar eens heel veel lezen ook, met al die suggesties hier!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?