Hoi, wij zitten met een mysterie en wellicht is er iemand die dit herkent..
Eerst de voorgeschiedenis: onze pup van ongeveer 8 maanden was zindelijk toen ze met 4 maanden bij ons kwam. Ze heeft een slechte start gehad (we hebben haar toen ze ongeveer 6 weken oud was gevonden onder een prullenbak in Mauritius, zeer ondervoed en bijna volledig kaal van schurft). Ze had toen ze hier kwam symptomen als veel jeuk, diarree (had giardia, direct behandeld en gelukkig voorbij), er groeide een vreemd uitstekende polyp aan haar kringspier (inmiddels eraf gevallen), schimmel (behandeld met spoeling en zalf), bacteriële huidinfecties (behandeld met hibiscrub) en verloor wat vacht van de oortjes. Al deze symptomen zijn behandeld en gelukkig voorbij en ze krijgt ze sinds 2 weken hypoallergeen voer. Sinds we haar hebben is ze buiten extreem angstig voor alles en iedereen, durfde niet naar buiten en pas sinds ongeveer 2 weken komt ze buiten in de wijk iets meer los omdat we nu een aantal weken strand en boswandelingen doen waarvan ze erg geniet. Binnen in huis is ze een vrolijke, normale pup qua gedrag.
Nu hebben we te maken met iets waarvan we de oorzaak niet weten en dus blijft aanhouden.. Sinds half december begon zij opeens met plassen in huis (toevallig op de eerste dag van de panacur kuur). Iedere dag veel grote plassen, soms wel met een kwartier of een half uur er tussen. Urine- en bloedonderzoek wezen op alleen verhoogd fosfaat (zou vaker voorkomen bij jonge honden) , verder geen oorzaak. Concentratie voor urine bleek wel te laag, wat erop lijkt dat ze teveel drinkt. Voor de zekerheid ook op tropische tekenziektes en bloedparasieten laten testen, deze bleken gelukkig niet aan de orde. Het vele drinken en plassen blijft echter aanhouden en inmiddels zijn we erachter dat dit vooral gebeurt tijdens opwinding, tijdens het spelen. Het gekke is dat ze het daarna maar maximaal 2 uur kan ophouden en dan plast ze in huis. Vaak zijn we het voor door haar binnen die 2 uur buiten te laten plassen. Waar ik mij zorgen om maak is dat ze het maar zo kort kan ophouden. Snachts kan ze het 10 uur ophouden maar dan drinkt ze niet en slaapt ze de hele nacht door. We hebben 2 dagen geprobeerd water gecontroleerd te geven, dus iedere 2/3 uur, hier lijkt ze alleen maar meer dorst van te krijgen.
Nu speelt bij mij de gedachte:
Of de dorst is vanwege zichzelf aangeleerd overdrinken tijdens opwinding of vanwege toch iets medisch waar we nog niet achter zijn. En of het snelle plassen (grote plassen) is puur vanwege de grote hoeveelheid water die haar blaas niet aankan of ook medisch.
Tijdens het plassen kijkt ze ons gewoon aan en heb ik haar steeds genegeerd en het direct opgeruimd, sinds het advies van de dierenarts het meer in de gedragshoek te zoeken onderbreek ik nu sinds een week het in huis plassen door haar direct mee te nemen naar buiten.
Ik durf het water eigenlijk niet gecontroleerd meer aan te bieden want misschien richt ik daar juist meer schade mee aan.
Herkennen jullie dit en heeft iemand misschien een goed advies?
Vervelend dat de oorzaak tot nu toe niet gevonden is.
Ik zou de lijst van mogelijke oorzaken opgesteld door het specialistisch medisch centrum voor dieren met je dierenarts doornemen en onderzoeken.
Hond plast en drinkt veel - Medisch Centrum voor Dieren
https://www.mcvoordieren.nl/hond-plast-en-drinkt-veel
Hopelijk wordt de oorzaak gevonden en kan er iets aan gedaan worden. Het is voor je hond en jou nogal belastend.
Eerst , vind het geweldig dat je dit hondje opgenomen hebt, zo ziek en zoveel problemen...geweldig...nu je vraag, is er een echo gemaakt van de blaas en leidingen daarom heen, dat vraag ik omdat ik een newfoundlander heb gehad waarvan de blaasleidingen niet op elkaar aansloten..zo dat ze maar bleef plassen waar ze stond, en tijdens slapen het er niet uitliep...eens vragen of er een echo gemaakt kan worden....
Ik kan je helaas ook niet goed verder helpen. Bijna alles waar ik aan denk, zou toch in het bloed- of urineonderzoek te zien moeten zijn en ik veronderstel dat ze dat toch uitgebreid op alle mogelijkheden onderzocht zullen hebben.
Ik moest alleen nog denken aan diabetes insipidus (geen gewone diabetes): https://www.diergeneeskundigcentrum.nl/hond/ziekten/404-diabetes-inspisidus Volgens mij kan dat niet in bloed-of urineonderzoek worden vastgesteld. Dus misschien kan dat iets zijn om nog eens te bekijken?
Wat ik vooral wilde zeggen, was dat ik wel zeker het water niet zou beperken. Als het toch iets medisch is, kan dat echt wel schade aanrichten. Zeker omdat je schrijft dat ze dan echt wel veel dorst lijkt te hebben op de momenten dat jullie haar dan water aanbieden. Dan lijkt het mij minder 'uit gewoonte' of aangeleerd gedrag.
Mij lijkt ook dat ze zoveel plast en het moeilijk kan ophouden omdat ze zoveel drinkt. En dat het dus niet direct iets met haar blaas is. Omdat ze niet in huis plast als jullie haar wel heel regelmatig buiten laten. Maar dat is natuurlijk alleen maar speculatie.
Bij mijn teckel bleek het na eindeloos onderzoek ook om diabetes inspisidus te gaan. Maar er zijn veel meer oorzaken mogelijk.
Wat je in ieder geval kunt doen is 3 dagen lang haar waterinname bijhouden. Echt meten hoe veel ze drinkt.
En in ieder geval de inname niet beperken zo lang je de oorzaak niet weet.
Hier ook een hond met dezelfde problemen en ook bij haar bleek het toen om diabetes Insipidus te gaan.
Maar zoals gezegd hierboven, er zijn meerdere 'mogelijkheden' die deze klachten kunnen veroorzaken en het blijft dus echt een kwestie van wegstrepen van aandoeningen die het niet zijn.
Hier waren we er vrij snel uit wat het allemaal niet was en zijn toen met Minrin druppels begonnen om te zien wat dat bij haar deed..... daar bleek ze super op te reageren, dus toen was de conclussie snel getrokken....DI
Wat een fijne reacties allemaal met goede tips, bedankt! Ik ben vandaag inderdaad gestopt met gecontroleerd water geven, mijn gevoel zegt gewoon dat het iets lichamelijks zou moeten zijn. Ze was eerst zindelijk en kan het inmiddels overdag niet meer dan 2 uur ophouden. Ik ga vrijdag bijhouden hoeveel ze precies binnenkrijgt. Vanmiddag heb ik de dierenarts opnieuw vragen gesteld, ze gaf het advies eens lauwwarme thee voor te zetten, als ze echt dorst zou hebben zou ze ook dat drinken en als ze dat niet doet lijkt het toch echt tussen de oren te zitten die dorst. Net was in te laat, plaste ze in huis, ging daarna direct drinken, alsof ze het tekort door het plassen gelijk weer aanvulde. En dit was dus lauwwarme jasmijnthee.. Ook hebben we besproken dat de volgende stap inderdaad het bestellen van Minrin druppels kan zijn, om DI uit te kunnen sluiten. Ik bel morgen de dierenarts om aan te geven dat ze toch thee heeft gedronken en dat de druppels besteld kunnen worden. Als dat geen effect heeft gaan we een blaaspunctie/echo doen. Vinden jullie het fijn om op de hoogte gehouden te worden?
Jazeker ..Millie...ook voor anderen hondenbaasjes die met het zelfde kampen kan het goede informatie opleveren...
Ja zeker.
Mochten de druppels werken dan kan ik je echt aanraden om je dierenarts zo ver te krijgen om over te stappen op tabletten voor mensen. Veel makkelijker te geven en een stuk goedkoper.
Wordt Cushing ook onderzocht?
Ik wil wel even melden dat best veel honden thee lekker vinden, dus waar die theorie op gebaseerd is van jouw dierenarts.
Zeker onderzoeken, je hebt al goede tips gekregen.
Ik kan je niet helpen, maar wat een verhaal, arme pup.
Gelukkig dat je haar gevonden hebt.
Ik hoop dat je een oorzaak vind.
Succes!
Dank jullie wel voor jullie berichtjes en nog meer tips! Of Cushing onderzocht is weet ik niet, komt dit uit een standaard urine test of algemene lever/nier test of wordt dit apart onderzocht? Goed ook om te weten van de tabletten mocht het DI zijn. De Minrin druppels zijn inmiddels besteld en komen begin volgende week binnen. Ik houd jullie op de hoogte!
Cushing wordt vastgesteld met een 3daagse urinetest.
Ok, bedankt, daar zullen we dan ook nog maar op testen mochten de Minrin druppels niets doen. Gisteren een hondengedragscoach aan de lijn gehad en alles over Millie verteld, ze gaf aan dat wat het vele drinken en plassen binnen 2 uur daarna betreft dat dit een ook een combinatie zou kunnen zijn van stress (veel drinken) en niet kunnen ophouden (vanwege de grote hoeveelheid water) en inmiddels aangeleerde onzindelijkheid. Daar zit ook zeker iets in, toch wil ik eerst alle mogelijke lichamelijke oorzaken uitsluiten.. Ik hou jullie op de hoogte!
Ja dat kan zeker, maar die conclusie kun je pas trekken na alle lichamelijke oorzaken te hebben uitgesloten.
Heb je al eens bijgehouden hoeveel ze op een dag drinkt?
Het vele drinken en plassen blijft echter aanhouden en inmiddels zijn we erachter dat dit vooral gebeurt tijdens opwinding, tijdens het spelen.
Je zegt het zelf al
Hier ook een hond die opwinding/stress verwerkt met een flinke dosis water.
Op zich is dat een natuurlijke reactie om te kalmeren..(wij hebben de inname nooit beperkt)
Waar je aan kan werken is een betere cooldown na opwinding...bv nog even een stuk stevige pas lopen en/of lekker laten snuffelen na het spelen.
en kluifmateriaal aanbieden na drukte.door te kauwen raken ze ook veel spanning kwijt.
Zodat de hond naast water andere alternatieven heeft om de onrust te laten afvloeien
Dan wordt het overdreven drinken vanzelf minder.
Tuurlijk is het goede om medische dingen te checken, maar ik denk dat je observatie wel eens de juiste zou kunnen zijn.
Acupunctuur kan trouwens ook heel goed werken om veel opgehoopte stress kwijt te raken
Bedankt voor jullie tips, inmiddels lukt het Millie al een paar dagen om 3 uur haar plas op te houden, maar het vele drinken blijft aanhouden. Vandaag begonnen met de Minrin druppels. Helaas heb ik het mini ribbelige draaidopje eraf gebroken, waardoor het flesje alleen nog kan afsluiten met de grotere dop, hoop dat dit geen effect heeft op de inhoud.
Twee vraagjes aan de Minrin gebruikers:
Gebruiken jullie ook de slangetjes die erbij geleverd zijn? Of puur de druppel direct uit het flesje in het oog?
Zou het ook kunnen werken als het geen Diabetes Insipidus zou zijn of betekent het als het werkt dat er echt sprake van deze diagnose is?
Dat slangetje kun je weggooien, veels te gevaarlijk. Als t druppelen in t oog niet lukt kun je t wangslijmvlies nog proberen.
Als de druppels werken weet je zeker dat t di is.
Als de druppels niet werken kan ze t nog steeds hebben, als de oorzaak in de nieren ligt. Dan is er volgens mij geen behandelmogelijkheid. Maar dat weet je da beter.
inmiddels lukt het Millie al een paar dagen om 3 uur haar plas op te houden
Das al mooi begin
als het om gedrag gaat zie je pas op langere duur resultaat ivm gedrags verandering
Ook zonder vloeistof beperken
Bij ons ging het om oude net herplaatste hond die ivm ziekte baasje ook nogal wat achter de rug had.
als het fysiek is hopelijk resultaat van de druppels
Haha...die flesjes zijn echt draken, ik heb ze lopen vervloeken toen der tijd
Goed zorgen dat je hem met de grote dop afsluit zodat het niet vervliegt....want daar is het veel te duur voor
Ik gebruikt het zonder slangetje en druppelde direct in het oog
Hoe vaak per dag moet je druppelen?
Goed opletten dat je van oog wisselt zodat het oog niet overbelast/geirriteerd raakt doordat je steeds hetzelfde oog druppelt
Ik heb Aysa toen gewoon geleerd te gaan liggen op haar zij (click....koekje) en dan voorzichtig druppelen (click....koekje)....even rustig 5 tellen blijven liggen (click .....koekje) ..... en door met de pret
Soms druppelde ik ook juist als ze lag te slapen, ze was er ondertussen zo aan gewend dat ze (behalve het beloningskoekje zoeken met haar lange neus) er verder niet warm of koud van werd
Als je binnen een paar dagen (vaak al na 1 dag) geen resultaat merkt weet je (in principe) zeker dat het geen centrale DI is
De Minrin druppels zijn de syntetische vorm van het ADH hormoon wat je niet aanmaakt als je CDI hebt....dus dat is dan direct duidelijk...als dat het niet is, werken de druppels niet....werken ze wel, weet je zeker dat het CDI is
Hier worden de verschillende vormen mooi uitgelegd.
https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orgaanproblemen-bij-honden/diabetes-insipidus-bij-de-hond/
Klinkt mij een beetje in de oren zoals het bij Freya was toen ze bij ons kwam. Zij kwam uit een zeer slechte thuis en plaste ook opeens grote plassen, die leken bijna op water. Ze leek vaak niet te beseffen dat ze het deed.
Ik ben toen naar verschillende dierenartsen geweest en uiteindelijk bleek ze een ontsteking te hebben, geen blaasontsteking, wel eentje die op weg was naar de nieren en waar het dus zaak was dit snel onder controle te krijgen. Ze heeft 6 weken antibiotica gekregen en toen was het voorbij. Kreeg ook op het hart gedrukt om vooral niet het water weg te nemen.
Hoi allen, allereerst bedankt voor het delen van jullie eigen ervaringen en tips, ik heb hier veel aan gehad. We zijn inmiddels weer een aantal dagen verder en inmiddels durf ik te zeggen dat het geen DI is. Ik heb een week lang 1 druppel per dag om en om in haar ogen gedaan en ben hier na ongeveer een week mee gestopt, om te kijken wat dit zou doen. Dit is inmiddels alweer 5 dagen geleden en sinds ik begon met druppelen houd Millie haar plasjes tot 4 a 5 uur op! Nu zonder de druppels is dit hetzelfde gebleven! Ik weet niet wat maakt dat ze het nu langer volhoudt, er is niet iets veranderd qua voeding of ritme. In de tussentijd is er 2 keer bezoek geweest, de eerste keer deed ze direct een plas nadat het bezoek weg was gegaan ondanks dat ze vlak ervoor was uitgelaten (dus spanning), de tweede keer geen enkele plas in huis en toen kon ze het aardig lang ophouden. Voor nu kijken we het dus maar even aan de komende tijd, aangezien dit een hele stap vooruit is! Ik zal jullie hier over komende ontwikkelingen op de hoogte houden. Voor de Minrin gebruikers, er staat hier nu een nog bijna vol flesje in de koelkast, wellicht dat hiermee iemand blij gemaakt kan worden :).
Inmiddels is Millie al 2 maanden volledig zindelijk! :)
Dank voor je update.
Wat fijn dat Millie nu helemaal zindelijk is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?