Als je de tekst goed leest, dan lees je dat ik vooral veel vragen stel!
Kortom, ik poneer enkele stellingen en vragen en ik hoop hier inhoudelijke antwoorden op te krijgen over hondentaal. Mag ik je dan ook vriendelijk vragen om het inhoudelijk te houden. We hoeven het niet eens te zijn hé, maar als we tenminste over inhoud en het onderwerp te hebben (=hondentaal), dan ben ik al zeer tevreden.
Dus ik denk dat ik net wel een bijdrage hier mee lever, toch? En ik begrijp zeker je punt, wat betreft "lappen tekst", Ik heb er alle begrip voor dat je dit wat tegen de borst stoot. Maar ik voer toch liever een diepgaandere en een genuanceerde discussie over hondentaal dan wat oppervlakkige stellingen die te algemeen en ongenuanceerd zijn (waarmee ik niet wil zeggen dat ze niet kloppen omdat ze ongenuanceerd zijn). Maar hondentaal is zo'n complex gegeven vind ik, dat het wat genuanceerder, diepgaander en dus wat uitgebreider mag zijn.
Maar goed, misschien kan jij mij goede antwoorden bieden op mijn vragen? Want mijn bedoeling is nog steeds om van jullie te kunnen leren en daar hoop ik nog steeds op. Alvast bedankt.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Misschien zelf even een hondentaal topic maken en het frustratie topic laten voor wat het is: een frustratie topic.
Ik heb het stuk gelezen en zie vooral heeeel veel herhalingen en retorische vragen. Dezelfde inhoud kan je net zo goed 4x zo kort weergeven.
Wat één lang verhaal zeg. Kunt u een samenvatting maken?
Frustratie: het gevoel hebben dat je 1000 dingen moet doen en door de drukte dingen vergeten aaaah. straks maar even een klein meditatie momentje
Yess goed plan!
Nee... want dan krijg ik weer het verwijt dat ik "te kort door de bocht" wil zijn (of gelijkaardige verwijten)... terwijl ik net genuanceerder moet zijn heb ik geleerd uit vorige discussies. Nu maak ik het verhaal maar wat langer en genuanceerder en nu is het weer niet goed....
En intussen... het antwoord op de vele vragen die ik stelde, daar antwoord niemand inhoudelijk op. Als ik hier op dit forum één frustratie hebt is het dit wel: op de man spelen en elkaar gaan bekampen... maar als er dan eens inhoudelijke vragen worden gesteld... daarover blijft het dan muisstil, terwijl dit forum toch net bedoelt is om van elkaar en elkaars ervaringen te kunnen leren, toch?
Er is eens een study geweest waaruit bleek dat vissen ook dialecten hebben. Dus ik ben er wel van overtuigd dat honden dus ook verschillen maar ik denk dan eerder per ras een beetje.
nu lees ik in je tekst ook altijd sneren tussen de regels door. Waarom doe je dat eigenlijk? Alsof je uw gelijk al wil halen voor er een discussie gestart is?
@Pieter, mensen willen niet op jou ingaan door de manier waarop je schrijft. Misschien als je daar verandering in brengt willen mensen het wel met je over de inhoud hebben.
Om inhoudelijk op je bericht in te gaan:
Jij gebruikt spreektaal als metafoor. Dit is een slechte vergelijking aangezien honden lichaamstaal gebruiken en geen woorden. Als mens kun je ook een ander lezen zonder dat je elkaars taal spreekt. Ja, er kunnen dingen verkeerd geïnterpreteerd worden, maar dat is vooral omdat een mens van jongs af aan leert emoties voor zich te houden. Valt dit masker af (zoals bij heftige emoties), dan is vrijwel altijd wel te zien hoe een ander zich voelt, ongeacht spreektaal. Honden hebben vrijwel geen emotioneel filter, en zij zullen zich gedragen hoe ze zich op dat moment voelen. Behalve als ze gestraft zijn geweest voor deze uitingen, door (verassing ) de mens. Tot zover de vergelijking hond en mens.
Mijn standpunt is dat lichaamstaal van de hond universeel wordt begrepen, vooral als je het hebt over beleefdheid. Speelstijlen verschillen wel. Dat is ook niet gek want de ene hond vind dit leuk en de andere dat.
Samenvatting: nee.
Ok, dan vat ik het ook maar heel kort samen in enkele puntjes:
1: Elkaar verwijten en klappen uitdelen en ruzie stoken is dus blijkbaar het hoofddoel van dit forum.
2: Inhoudelijke discussies waar ik en andere mensen van kunnen leren (bijvoorbeeld over een complex maar belangrijk thema)... is "not done" en niet interessant (of beter gezegd niet sensationeel) genoeg, of gewoon te saai.
3: Het bespreken van problemen waar mensen soms tegenaan lopen... waarbij we elkaar concrete tips kunnen geven, zonder verwijten en dergelijke... Dat is op dit forum ook niet meer aan de orde.
Ik neem er alvast nota van, en een apart topic opstarten rond hondentaal, zoals iemand anders hier voorstelde was eigenlijk een héél goed idee van die persoon... maar aangezien er hier toch geen plaats is voor een beschaafde en inhoudelijke besprekingen en dit duidelijk niet meer het doel van dit forum blijk te zijn, ga ik ook de moeite niet meer doen om dit topic op te starten.
Met vriendelijke groetjes,
Pieter.
Neen, ik wil vooral vermijden dat men zoals in heel veel topics die ik lees "om ter beste gedragstherapeut gaat spelen", maar dat men de discussie vanuit eigen ervaringen meer gaat voeren. Want daar dient een forum als dit nog altijd voor, leren van elkaars ervaringen.
Ik kan me herinneren dat, wanneer ik mijn ervaring deelde, er vanuit jouw kant alleen maar kritiek en verwijten kwamen. Dus ik ga nergens meer op in. De manier waarop je schrijft is zeer irritant en vermoeiend. Dus, als je op zoek bent naar je zo gewilde discussie, kun je er inderdaad maar het beste zelf een topic over maken.
Ik heb heel andere doelen op dit forum. Vervelende reacties negeer ik gewoon.
Gewoon een topic opstarten als je dat wilt!
Niet om het een of ander, maar ik ben hier een tijdje niet geweest en ik vind het wel meevallen met de steken onder water behalve nu in dit topic in de reacties van én tegen Pieter. Ik weet niet wat er aan voorafgegaan is, maar als buitenstaander komt het allemáál nogal kinderachtig over en Pieter, maak een discussie topic, ik zal serieus vanuit mijn eigen ervaring vertellen.
Heeft helaas geen zin Kees, als jouw voorstel zeker goed bedoelt!
Maar zolang er hier bepaalde mensen opzitten die meer op mij als persoon (en op bepaalde andere personen ook) gericht zijn, dan op de inhoud of onderwerp heeft het echt geen zin!
Die bepaalde mensen zijn met niet veel, maar ze domineren en verzuren dit forum wel. Enkelen onder hen zijn tevens ook de "betweters" en de "zichzelf verwaande gedragstherapeuten".
Ik merk dit niet alleen bij discussies waar ik zelf in heb gereageerd. Ik ben trouwens enkele maanden heel stil geweest en bewust niet gereageerd maar ik heb alles (of toch bijna alle topics) wel gelezen in die maanden... en ik merk bij veel van die topics steeds hetzelfde probleem (rond of vanuit dezelfde namen die daarbij altijd terugkomen).
Heeft helaas geen zin Kees, als jouw voorstel zeker goed bedoelt!
Maar zolang er hier bepaalde mensen opzitten die meer op mij als persoon (en op bepaalde andere personen ook) gericht zijn, dan op de inhoud of onderwerp heeft het echt geen zin!
Die bepaalde mensen zijn met niet veel, maar ze domineren en verzuren dit forum wel. Enkelen onder hen zijn tevens ook de "betweters" en de "zichzelf verwaande gedragstherapeuten".
Ik merk dit niet alleen bij discussies waar ik zelf in heb gereageerd. Ik ben trouwens enkele maanden heel stil geweest en bewust niet gereageerd maar ik heb alles (of toch bijna alle topics) wel gelezen in die maanden... en ik merk bij veel van die topics steeds hetzelfde probleem (rond of vanuit dezelfde namen die daarbij altijd terugkomen).
Begrijp je dat dit heel defensief over komt? Daardoor hebben mensen al geen zin meer om een gezonde discussie te starten. Je beoordeeld al voor dat er nog maar überhaupt een constructieve discussie gestart wordt. Begin nu toch eens met een schone lei? Ben al blij dat je toegeeft dat je voor dat je de vragen stelt al wel beoordelend over komt door te denken dat iedereen hier doet alsof hij/zij GT is. Dat is dus hetgeen ik bedoel met “sneren onder water”.
" er zijn er ook die liever zich gedragstherapeut wanen. Maar goed, nu ter zake en inhoudelijk”
“tenzij de echte BEROEPSspecialisten onder ons (niet zij die zich zo wanen maar het echt zijn).”
“ (akkoord, je mag dieren niet vermensenlijken, dus schiet me daar weer niet voor dood)”
“ We zijn geen wetenschappers en professionele gedragstherapeuten, noch jullie noch ik... laten we dan ook stoppen met onszelf dat wijs te maken”
De oplettende lezer geeft misschien gemerkt dat ik in het gequote stuk in mijn vorige reactie de vervelende sneren en hatelijkheden heb weggehaald. Dat leest toch een stuk prettiger zonder iets aan de inhoud te veranderen.
Ik vind het ook erg vreemd dat iemand die zoveel opmerkingen maakt over anderen, zelf ook zoveel hatelijkheden gericht tegen forumleden post.
Maar kan dit topic sowieso niet beter gesloten worden, er is al een nieuw frustratie topic en nu blijft deze ook steeds naar boven komen?
@pieter, Ik ben inhoudelijk op jouw bericht in gegaan. Maar daar doe je dan weer niks mee. Dat is vrij opvallend. Aangezien je zo graag het inhoudelijk ergens over wil hebben. Je zegt het één maar je doet wat anders. Als er iemand op dit forum is die sneren maakt ipv op inhoud ingaan dan ben jij het wel.
Vooreerst mijn excuses dat ik nu pas op dit bericht reageer. Het was een beetje verloren gegaan tussen de andere berichten, maar akkoord, mijn fout ik had het moeten zien en er al op reageren.
Ik denk wel dat het klopt wat je zegt, ik wou ook hondentaal en mensentaal ook niet letterlijk vergelijken... maar ik vroeg me eerder af of, als er verschillen in nuances in hondentaal bestaan dit dan te vergelijken is met het verschil tussen dialecten bij mensen? Ik keer terug naar het genoemde voorbeeld (waar ik oorspronkelijk op reageerde) dat de Duitse Staander (ik noemde het kortweg Duitser) de taal van de Retriever beter begrijpt als Bobby (ras?), terwijl ze toch ergens dezelfde signalen gaven. Dat zette me aan het denken, omdat ik dat bij mijn Beauceron ergens ook wel herken. De signalen van een Rottweiler herkent hij wel, maar bij een Labrador of een Vizsla lijkt me dat precies moeilijker.
Met Rottweilers speelt hij best goed, maar als de Rottweiler aangeeft van "nu is het klaar" dan begrijpt hij dat meteen en moet ik zelf niet ingrijpen. Als hij met een Labrador wil spelen (dan mag hij dat ook, tenminste als het andere baasje ook akkoord is) maar dan moet ik er zelf veel harder letten op de signalen die de labrador uitgeeft en tijdig mijn hond weglokken, want hij ziet het dan zelf niet. Vandaar dat ik het verhaal van Bobby dus herkende en me enkele vragen begon te stellen, die ik dan ook heb weergegeven in mijn tussenkomst hierboven.
Even ingaand op de lichaamstaal, al zou ik het liever in een ander topic zien:
Ik denk dat ik ook aan Pieters kant sta en neig naar rasgebonden 'dialecten'. Of niet eens dialect, maar meer 'een accentje'. Ik merk aan onze hond dat zij met andere herdershonden, vooral andere border collies, veel relaxter om kan gaan dan met heel andere typen honden. Dat zit hem deels in het feit dat ze vergelijkbare behoeftes hebben qua gereserveerdheid en hondcontact, denk ik, maar ik merk ook dat andere borders Kims rastypische gedrag herkennen en accepteren (dat sluiperige/staarderige ;)), waar het bij andere honden zenuwachtig of geïrriteerd kan maken. Op mij komt het over alsof andere border collies het herkennen als 'dit moet ik niet persoonlijk opvatten', terwijl veel andere rassen dat wél doen.
(Moet ik er wel even bij vermelden dat wij haar op 9-jarige leeftijd hebben gekregen en ze was toen totaal niet gesocialiseerd met andere honden, behalve de paar andere borders waar ze mee leefde. Dus het heeft sowieso veel tijd gekost om haar een beetje te (laten) leren socialiseren; we noemden haar vroeger liefkozend 'de hondse versie van autistisch'. Dus mijn ervaring is zeker niet universeel).
Ik merk dit bij mijn honden niet. Juist beide kunnen aardig nerveus worden bij het tegenkomen van herdersoorten (mechelse herders, bordercollies, Duitse herders, Zwitserse witte herders) allemaal rassen waar ik met een boog omheen moet omdat ze anders kúnnen uitvallen. Juist retrievers (als ze door lopen) wordt hier goed op gereageerd, maar ook husky en kleine rassen, kunnen die van mij beter mee overweg dan rassen uit 'rasgroep 1'
Het niet niet dat ze er pertinent niet mee kunnen omgaan, want ik ken bijna alleen maar mensen met honden uit rasgroep 1, en met een duidelijke introductie kunnen mijn honden daar prima mee wandelen en los lopen. Maar kwa vreemde honden ontmoeten, merk ik bij die van mij juist dat herdersoorten een trigger zijn.
Het begint natuurlijk al met lichaamsdelen die anders staan. Krul staart, geen staart, hang oren, staande oren, uitpuilende ogen,... daar begint natuurlijk het eerste verschil in communicatie al. En ik denk wel dat er soort van dialecten zijn onder de rassen door.
Maak gewoon een apart topic aan, dan kunnen de mensen die het willen erin mee doen en de anderen hebben er geen 'last' van. Daarnaast nog een voordeel dat er geen berichten verloren gaan en het dus makkelijker is om respectvol een discussie aan te gaan.
Ik wil ook wel graag meer leren over de hondentaal dus zou zeker het topic volgen.
Ja lijkt mij ook een leuk topic!
Toch zouden we daar dan consequent in moeten zijn want dat zijn we dus niet. Er ontstaan regelmatig discussies en ander soortige reacties op 1 bericht in het frustratietopic.
Ik ging er op door aangezien er al een nieuw frustratietopic was aangemaakt.
Klopt, m.i. is daar op zich niet (altijd) perse iets mis mee. Meestal is dat gelukkig maar kort. Alleen in dit geval blijven de vragen maar komen en lijkt het een groter onderwerp te worden wat volgens mij prima aan eigen topic kan worden.
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?