Noa is 12,5 jaar oud en haar ogen zijn behoorlijk aan het vertroebelen
Is er iemand die zijn of haar hond heeft laten behandelen aan staar van de ogen?
Zo ja, hoeveel zijn de kosten en hoe ging het verloop?
Het kan altijd, maar een oudere hond met staar, niet doen, ze kunnen zich heel goed redden, zonder nieuwe lenzen, bij mensen is het niet goedkoop een staaroperatie, voor een hond ook niet, een mens wil nog graag autorijden vandaar dat een staaroperatie sneller wordt gedaan....zelf zou ik het echt niet doen bij een hond, ze moeten onder narcose, het is toch een operatie van een half uur, dagen van te voren moet er gedruppeld worden heel secuur, na de operatie zeker nog vier weken, het moet gedruppeld worden met een speciale techniek, de mens mag een Poos niet sporten zo,n zes weken..., er mag geen druk op het oog uitgevoerd worden, niet doen, een hond met staar red zich echt behoorlijk. Volgende week donderdag wordt ik geopereerd aan een staaroperatie, niet goedkoop en maar voor een oog....de maatregelingen die getroffen moeten worden zijn toch wel heftig, en voor een hond ook. En er is altijd een risico dat het niet lukt. Oog moet 24 uur afgeplakt worden, men mag er niet inwrijven, en de eerste tijd snachts weer afgeplakt, zodat er niet ingewreven kan worden, mijn advies, niet laten doen.
Nog even een toelichting, geen druk uitoefenen op het behandelende oog, een hond eet met zijn kop naar beneden, een mens mag de eerste zes weken niet bukken die miet door de knieen.....daargelaten denk ik niet dat een arts zich aan een staaroperatie begint bij een hond van 12.5 jaar........de mens hoef niet onder narcose, de hond wel.....en wat geeft dat een hoop stres, een hond met ouderdomsstaar kan zich heel goed redden hoor...hier een hond van 13, en haar ogen zijn blauw en toch red ze zich goed, zowel binnen als buiten....
Paula, het is wat anders als je hond iets aan het oog heeft dat dan zeker behandeld moet worden, dan is het medisch noodzakelijk natuurlijk, ouderdomsstaar daarmee kan de hond zich heel goed helpen.....dat zou dan eerst met een onderzoek vastgesteld moeten worden.
Voor zover ik weet wordt het bij honden nauwelijks tot niet gedaan....
Volgens mij ook, dat doen ze niet..
Ik heb een hond gehad met staar, de arts heeft toen (ongeveer elf jaar geleden) de mogelijkheid van een staaroperatie niet met ons besproken. Ik weet dus niet of het toen al mogelijk was en vermoed dat het weinig word gedaan. Mijn hond is uiteindelijk blind geworden maar hij heeft zich altijd heel goed kunnen redden. Hij was ongeveer tien toen de eerste tekenen van staar te zien waren en hij is uiteindelijk vijftien jaar geworden.
Dank jullie voor de reacties, ik zal het idd maar niet laten doen dan. Willemijn, vooral jij bedankt voor de uitgebreide uitleg
Geen dank meis, ik begrijp je gevoelens voor je hond, bij verkeer aan gelijnd houden en waar het kan, lekker los laten lopen, hou een oogje in het zeil, jij bent de ogen van je hond, de neus van de hond gaat beter functioneren, voelen waar die zich bevind....thuis geen grote obstakels neer zetten, alles op zijn plekje laten staan, en een hond....met staar, hoeft de krant niet te lezen, meestal zien ze echt nog wel wat....
Het wordt wel gedaan, een staaroperatie. Veel dierenklinieken hebben geen specialisatie "oogheelkunde", en zouden de hond dan kunnen doorverwijzen naar een daarvoor geschikte kliniek, wat niet vaak gedaan wordt. Het wordt een andere zaak, als de hond hart en longklachten heeft, of moeite met de narcose. Dan zou er een alternatief zijn, een middel dat het eiwit in het oog oplost en het zicht daardoor beter maakt. Ik weet niet meer hoe het middel heet, maar het schijnt wel te werken.
Staar zou zomaar eens te behandelen kunnen zijn met oogdruppels gebaseerd op het hoofdbestanddeel van Nivea-crème. Chinese en Amerikaanse oogartsen hebben ontdekt dat de stof lanosterol, zoals het ingrediënt heet, vertroebelingen in de lens die staar veroorzaken fors vermindert.
In het wetenschapstijdschrift Nature laat het onderzoeksteam zien hoe lanosterol, een verbinding verwant aan cholesterol, staar oplost in de ooglenzen van konijnen en honden. Dat zou het begin van iets moois kunnen zijn: staar is nu alleen te verhelpen met een operatie waarbij de vertroebelde lens wordt vervangen door een kunststof lens. Die ingreep is in armere landen vaak niet beschikbaar en jaagt in westerse landen de ziektekosten omhoog. In Nederland alleen kost het behandelen van staar jaarlijks tussen de 150 en 200 miljoen euro.
Een ontdekking met grote mogelijkheden, al is het nog vroeg dag, mailt desgevraagd oogonderzoeker James Fielding Hejtmancik van het Amerikaanse National Eye Institute, zelf niet betrokken bij de experimenten. 'Bedenk daarbij dat er weinig bekend is over het gebruik van lanosterol in oogdruppels', tekent hij aan. Somberder is de Nijmeegse emeritus hoogleraar moleculaire biologie Lettie Lubsen, die veel onderzoek deed naar staar. 'Het is met oogdruppels al ontzettend vaak geprobeerd. Maar altijd zonder succes.'
Staar wordt veroorzaakt doordat eiwitten in de lens met de jaren ontvouwen, aan elkaar klonteren en zo het zicht vertroebelen. Lanosterol zou die eiwitklonteringen verhelpen, in feite door de eiwitten oplosbaar te maken in water, veronderstellen Kang Zhang van de universiteit van Sichuan en collega's. Het team testte de stof op de uitgeprepareerde lenzen van dertien konijnen en op zeven levende honden met staar. Bij alle behandelde lenzen was de staar na zes weken merkbaar verminderd; bij drie honden en drie konijnenlenzen was er zelfs helemaal geen staar meer te bekennen.
Het is wel de vraag of dat bij menselijke patiënten ook zo werkt, waarschuwt Lubsen. Zo verschillen lenzen sterk per diersoort en zijn er verschillende soorten staar. 'Met die eiwitstapeling is het een beetje alsof je een eitje kookt', zegt ze. 'Ik heb sterk mijn twijfels of je dat met wat voor sterol ook kunt voorkomen, laat staan terugdraaien.' Ook is onduidelijk is of de staar voorgoed weg is, of bij staking van de behandeling terugkomt, zegt Lubsen.
Zhang en collega's kwamen de stof op het spoor door te kijken naar een familie met aangeboren staar. Het team ontdekte dat de familieleden lanosterol niet goed aanmaken. Blijkbaar houdt lanosterol staar tegen, maakte het team daaruit op.
Niet aan beginnen....staar bij honden gaat net als bij mensen langzaam, en echt een hond met staar kan zich zelf behelpen, niet gaan expermenteren met een eiwit stofje....wil je het toch, ga dan in gesprek met je dierenarts. De bron is uit 2015, zou het een doorbraak zijn dan zou het toch al op grote schaal gedaan worden, en dat gebeurd niet.
Gaat inderdaad meestal heel langzaam,maar ik ken er toch die op 1 jaar tijd volledig blind zijn geworden.
En rustige honden kunnen zich dan inderdaad (moeizaam) behelpen doordat ze hun neus gebruiken.
Maar ik ken er dan ook weer die tegen elke muur botsen.
Heel zielig.
Ook gaan ze heel dikwijls schrikken omdat ze allerlei onverwachte dingen tegen komen.
Ken er die zelfs die hun eigenaar opeens beginnen te bijten als die onverwacht wil aaien, gewoon van het schrikken.
Raken volledig in paniek.
Voor de hondenkapper wordt het ook heel moeilijk.
Neen niks leuk aan dat volledig blind zijn.
Ik heb op dit moment 2 honden met staar.
Als ze volledig blind worden laat ik ze een spuitje geven, zo zielig vind ik het.
Nee tuurlijk niet Luz, ik vind het ook verschrikkelijk hoor, als ik een jonge hond zou hebben dan vind ik het nog anders, bij de meeste , ook bij mensen is het ouderdomsstaar, jong staar is altijd een overweging waard om er wat aan te doen, er zijn klinieken die een staaroperatie doen....zeker als een hond nog heel jong is....een hond die op leeftijd is en staar krijgt gaat het...meestal...geleidelijk.
Abnormale vertroebeling van de lens wordt cataract genoemd en hiervan bestaan verschillende vormen. Cataract kan al aanwezig zijn bij pups, waarbij dan vaak tevens sprake is van andere aangeboren oogafwijkingen. Daarnaast kan cataract bij jonge of volwassen honden ontstaan, maar kan het zich ook pas op oudere leeftijd ontwikkelen. Deze laatste vorm, seniel cataract genoemd, is echter niet hetzelfde als de hierboven beschreven fysiologische sclerose van de lens bij oudere honden.
Merelsdierenkliniek, bron, die voeren een staaroperatie uit....
Op dit moment bestaat er geen medicatie om de ontwikkeling van cataract te voorkomen of te vertragen. Resulteert cataract in blindheid van het dier, dan kan een oogoperatie worden overwogen mits de rest van het oog in goede conditie verkeert. Grofweg bestaan hiervoor twee technieken, die beiden voor- en nadelen hebben waar een oogspecialist u over kan informeren.
De gehele lens kan met lenskapsel en al worden verwijderd waarna geen lens wordt teruggeplaatst. Aangezien dieren niet de krant hoeven te lezen is het bijbehorende verlies aan scherpte van het zicht weinig relevant.
De andere optie bestaat uit het verwijderen van de lensinhoud met behoud van het lenskapsel. Binnen dit kapsel kan vervolgens een kunstlens worden ingebracht. Afhankelijk van het type cataract is het succes van deze techniek 80-95%.
Last update: January 2015
Het kan dus altijd, het is niet goedkoop en toch stresvol voor je hond, er is een voor en nabehandeling nodig, voor een jonge hond is de ingreep toch wat anders dan dat het ouderdomsstaar is....en de hond al op leeftijd is.
Even toch aanhalen, ik wordt volgende week geopereerd, krijg een nieuwe lens ingeplanteerd, ik heb een afwijking die weinig in het geheel niet voorkomt, het is een zelfde operatie als een staaroperatie....voor mij ook best spannend...
Ik heb zelf staar gehad en weet het een en ander hierover. Als een hond niet onder narcose kan, kan dit middel een oplossing zijn. Hoe het is om met 5% zicht, driedubbele beelden rond te lopen, weet ik uit ervaring. Ik had een vorm die je blind kon maken, niet de "ouderdomsstaar". Gelukkig zie ik nu prima ! Dat middel schijnt dit te kunnen en wordt zelfs door sommige dierenartsen geadviseerd !
Ik weet dat op TLC (een jaar of 2 jaar) geleden inmiddels een dierenarts haar eigen hond wel aan staar liet opereren door een specialist.
Was een oude hond toch wilde de dieren arts wel de operatie laten doen.
(deze hond liep ook al slecht maar verder gezond om een operatie te ondergaan)
Deze hond is succes vol geopereerd.
De eigenaar tevens dieren arts was zeer tevreden!!
Dus het kan zeker wel.
Als de hond verder volledig gezond is?
Informeren kan altijd qua kosten en evt risico's!
Aanvulling ligt ook nog aan het ras bv ..
Hoe oud deze gemiddeld worden.
Mijn moeder heeft ooit haar poedel met 12 jaar laten opereren aan een hernia.
poedel is ruim 16 geworden.
Dus 4 jaar winst...
Mijn cairn Gizmo was ongeveer de laatste anderhalf jaar van zijn leven doof/blind. Velen vonden het tijd voor de spuit maar die kenden mijn hond niet, hij heeft tot het laatst zichtbaar genoten van zijn leven. Hij liep gewoon van binnen naar buiten en ging in het zonnetje liggen ook sprong hij zelf op en van de bank. Natuurlijk werd er niets in huis verplaatst en letten we op dat we niet tegen hem aan liepen maar gebeurde dit wel dan reageerde hij er niet schrikachtig op. Ik liet hem altijd op het zelfde stuk aan de bosrand uit, ik tilde hem daar heen omdat stoepranden wel een probleem waren. Als er werd gebeld stond hij naast Mowgli en ging net zo te keer, hij voelde de luchtverplaatsing die Mowgli veroorzaakte en de beweging van de houten vloer en wist hier door dat er aangebeld was. Gizmo was altijd erg op zichzelf, de laatste jaren heeft hij het heerlijk gevonden om geknuffeld te worden. Dit contact had hij ook nodig iedereen gaf hem extra aandacht en verder sliep hij natuurlijk ook veel. Niet iedere hond is gelijk maar ik heb bij Gizmo nooit het gevoel gehad dat we te laat waren of dat we hem te kort hebben gedaan.
Bij ons liep een witte Herder waarvan de baasjes er tot hun schrik er achter kwamen dat hij blind was, ze hadden het nooit gemerkt, ik ook niet trouwens..
Ze kunnen zich er prima mee redden al zullen er zeker honden zijn die er meer moeite mee hebben.
Ja vast wel , het zal wel per hond verschillen en misschien hoe snel het gaat, ze gaan steeds meer hun neus gebruiken.
Ik lees geregeld dat er geen middelen bestaan tegen staar. Als vrijwilliger bij een dierenhulporganisatie wil ik graag mijn ervaringen en feedback daarop geven op deze plaats.
Enige tijd geleden alweer kregen we bij onze stichting bezoek van een man die ons gratis en aantal tubetjes oogzalf aanbood die niet correct waren geetiketeerd ter verspreiding onder onze aangesloten hulporganisaties. Het middel zou helpen de kwaliteit van zien bij staar te verbeteren. Dus niet te genezen!
Deze tubetjes hebben we toen verspreid onder andere aan een vrijwilligster bij ons die een oudere hond had met staar. Zonder uitzondering hebben we uitsluitend positieve reactie,s ontvangen. Men kon aan de honden merken dat ze beter begonnen te zien, vrolijker werden, weer begonnen te spelen, niet meer struikelden en dat ze hun baasjes weer aan keken. Jammer genoeg kon er , bij veroudering van de zalf, korrelvorming op treden en werd de zalf uit de handel genomen. We kregen de boodschap dat ze het middel in druppelvorm wilde gaan maken. Dat heeft een paar jaar in beslag genomen. Toen het weer beschikbaar kwam waren er echter maar een beperkt aantal flesjes beschikbaar. Waarom weet ik niet.Wij hebben toen een aantal flesjes gekocht en aan "wachtenden" verzonden. De feedback die we tot op heden hebben ontvangen is zonder meer positief en gelijk aan de eerdere berichten toen het nog een zalf was. Bij 1 hondje heb ik het persoonlijk kunnen constateren. Het beestje zag nog bitter weinig en is na 1 maand druppelen een totaal andere hond. Zelfs de blauwe gloed is verdwenen, iets wat ik zelf niet verwacht had. Tot op heden is het middel helaas niet verkrijgbaar. Maar het middel bestaat en werkt dus wel degelijk.
Wat is de naam van het middel?
Het middel is dus nog niet goedgekeurd, want het is niet verkrijgbaar.
En als het niet op de markt is, waren die honden dan proefhonden?
Staan er onderzoeken van het middel geregistreerd ?
Wat zijn de stoffen die er in zitten.
Ik vind het een vaag verhaal.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?