We zijn een beetje ten einde raad.
Onze lieve Poolse herder heeft beiderzijds IOHC, rechts complete fissuur, links partieel.
Hieraan is hij in september 2018 geholpen.
Eerst rechts geholpen, en helaas na een ongeluk in oktober 2018 moest links er achteraan, samen met een breuk in de ellepijp.
Vanaf toen wisselend belastend op beide pootjes voortbewogen, en sinds maart 2019 alle pennen en schroeven verwijderd.
Vanaf dat moment zagen we alleen maar achteruitgang en zijn er braces en Doggyleggs aangemeten om hem mobiel proberen te krijgen.
Gisteren fotos laten zien aan een bekende, en deze liet al gauw de opmerking vallen om een second opinion te laten doen omdat hij van mening is dat de kans op scheefgroei en of vastgroeien van de elleboog aanwezig is.
Kan iemand met liefst een medische achtergrond zijn of haar mening geven over de fotos van beide pootjes voor we überhaupt verdere stappen ondernemen?
wij zijn geen dierenartsen. wanneer krijg je de uitslag van deze foto's?
De fotos zijn vrijdag gemaakt, en we hebben onze viervoeter vrijdagavond weer op kunnen halen.
Korte uitleg door de assistent werd gegeven, en we vonden het er nogal rommelig uitzien.
Er werd ons verteld dat de wazige vlekken, dus niet de donkere nog weer terug naar bot moeten groeien.
De vraag gaat eigenlijk het meeste om de foto van de rechterpoot, daar lijkt dus een heel stuk langs het gewricht te steken wat dus volgens assistent nog bot moet worden.
Maar wat doet dat daar, bij een gezonde elleboog komt dat niet voor.
Er staat een afspraak voor aanstaande vrijdag bij de behandelend DA voor de uitslag.
ik zou gewoon wachten tot vrijdag.
mocht je je zorgen maken kan je altijd eerder langsgaan om te vragen hoe het nou precies zit etc
Bij mijn weten zitten er geen dierenartsen op dit forum, dus hier kom je denk ik niet veel verder. Het beste lijkt mij om een second opinion aan te vragen bij een gespecialiseerde dierenarts.
Wat bedoel je hier mee? Hoe was/is de situatie dan? Kan hij niet lopen? Veel moeite met lopen oid?
Ik zou de foto's eens doorsturen naar een goede orthopeed. Dit koste ons niks en gaf veel duidelijkheid wat de DA ons niet kon geven.
Voor een beoordeling moet je bij een orthopeed zijn, niet hier hoor.
Ja dat dus..
Vanaf vorig jaar oktober, zo ongeveer tot en met begin april dit jaar heeft de schat zich dan op het ene en dan weer op het andere pootje kunnen belasten, en zo voort kunnen hobbelen.
Pennen en schroeven (5 in totaal) die geplaatst waren om de elleboogdelen en de elleppijp te stabiliseren zijn in die periode per keer verwijderd. Na zo'n ingreep moest hij de betreffende poot weer ontlasten waardoor de andere weer belast werd.
We hebben dit zo weinig mogelijk belast, en laten hem uit met een aangepaste fietskar die we kunnen duwen.
Nadat alle pennen en schroeven waren verwijderd hadden we de hoop dat hij steeds meer zou kunnen gaan lopen, tis een jonge hond van net 2 jaar, dus zou normaal gesproken de drang wel moeten hebben om met andere honden te gaan spelen ook al is het maar voor even.
Teefjes in hun periode kunnen hem deels stimuleren maar verder dan een meter of 5 komt hij niet, dan is de belasting genoeg geweest.
Kortom,hij loopt moeilijk en weinig tot niet.
@eline en @Yooop. Kunnen jullie een orthopeed aanraden?
Oef wat lastig. Ik ben geen dierenarts. Heb wel goede ervaringen met Anicura dierenkliniek Eersel, en Dierenkliniek Sleeuwijk. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen? Sterkte!
Bij het medisch centrum voor dieren in Amsterdam werken orthopedisch specialisten.
Ik zou de foto's ter beoordeling daarheen sturen. Sterkte!
Ik heb erg goede ervaringen met het dierenziekenhuis in Oldenzaal, maar zo zullen er vast meer goede klinieken zijn!
Je hebt een specialist nodig! Want zelfs als je iemand gaat vinden die hier zegt "ja dit en dit en dat is fout"! Dan heb je nog niets je hebt iemand nodig die ook de kennis heeft om te weten welke stappen er nodig zijn om dit te "fixen".
Maar de schroeven zijn er te vroeg uitgehaald dus? Of geneest deze hond niet op een normale manier, terwijl men daar wel vanuit ging? Ik zou zeker een second opinion vragen, bij een specialist. Zelfs ik zie met mijn leken-oog dat die rechterkant enorm slecht is.
Wat heftig... Ik heb het even gegoogeld, maar OMG... Dit is nogal een aandoening... Je realiseert je dat dit iets is waar de hond zijn hele leven lang last van gaat hebben? Zelfs met operaties zijn er risico's. Van pijn tot plotselinge fracturen aan toe. Ik weet niet hoe heftig het ongeluk in oktober vorig jaar was, maar breuken aan de ellebogen zal bij deze hond waarschijnlijk vaker voor gaan komen. Simpelweg omdat het gewricht kwetsbaar blijft en zelfs bij normaal gedrag al kan breken... Is dit echt wat je wilt voor je hond?
Een leven zoals jij dat beschrijft, dat is geen kwalitatief leven. Wat je zelf zegt: een hond van deze leeftijd zou de drang moeten hebben om actief bezig te zijn. Spelen, rennen, wandelen etc. Als jullie hond dit niet meer kan, hoe gelukkig is hij dan? En dan komt ook de vraag: hoe lang moet je dit rekken? Je kunt een tijdje afzien nog aanzien omdat je hoopt/weet dat het daarna beter zal gaan. Maar jullie sukkelen al 5 maanden met een hond die de rest van zijn leven grote risico's loopt op breuken. Zelfs met operaties. En deze hond is ook na de operaties niet beter geworden. Dat geeft een slechte prognose.
Ik denk dat je serieus na moet denken over inslapen. Dit is geen leven voor een hond. Hij hoort te willen rennen en springen. Spelen en dollen. Een tweejarige hond die niet kan lopen? Dat is geen kwaliteit van leven, dat is lijden :(...
Kwam dit tegen nadat ik zocht op Google:
http://vdt.ugent.be/sites/default/files/06ArtNed.pdf
Heftig inderdaad. Is dit niet alleen op te lossen met "nieuwe" gewrichten?
Die kwam ik ook tegen, Koning Obi. Ik wist er ook niet van. Maar ik schrok wel toen ik het een en ander las in dat artikel :-(.
@ PON: Mijn ervaring is trouwens ook dat een operatie niet heilig is. Mensen denken vaak dat een operatie de hond weer helemaal gezond maakt. Dat is niet zo. Een hond heeft na de operatie niet ineens geweldige gewrichten. De gewrichten zijn alleen niet meer zo slecht als van voor de operatie... Het is nog steeds een zwak punt voor artrose e.d.
ja dat vind ik nogal wat, als er geen oplossing is en de hond kan niet steunen op de poot, dan zou ik gaan voor een driepoot, ik ken 2 honden, en die doen het prima met 3 poten, allebei een voorpoot, wat erger zou zijn als een achterpoot.
Eerst maar eens naar een specialist laten kijken voordat er over inslapen gedacht word..
Yooop, het gaat niet om 1 slechte poot... Deze hond heeft de aandoening in beide ellebogen. Het zij dat de ene poot het erger heeft dan de andere. De slechte amputeren zou de risico's voor de andere poot alleen maar verergeren, omdat het door de aandoening een instabiel gewricht is. Het breekt dus relatief gemakkelijk, soms zelfs bij normale bewegingen. Daar komt bij dat beide poten dus al een keer geopereerd zijn en dat de hond nu nog steeds niet wil lopen (ik neem aan van de pijn). Dat moet je op zo'n moment ook meewegen. Kennelijk hebben de operatie die dit moeten verhelpen dus al niet (voldoende) geholpen...
Een slechte voorpoot amputeren, zodat alle gewicht op de resterende, iets minder slechte voorpoot komt? Dat is denk ik geen optie... Een achterpoot verwijderen is al zwaar. Maar met een voorpoot komt echt alle gewicht op die ene poot. En die poot IS al zwak...
Ik ben natuurlijk geen specialist. En ik denk ook zeker dat mensen hun hond niet bij elk kreupeltje in moeten slapen! Maar als ik dit lees en ik lees het een en ander over de aandoening, dan denk ik wel dat in dit geval de optie van inslapen niet zomaar terzijde geschoven moet worden. Een hond die niet wil lopen, die heeft pijn. En dit is een aandoening die niet kan genezen. Dus ja, dan moet je wel een afweging gaan maken tussen kwantiteit (langer leven) en kwaliteit (pijnvrij zijn). Of misschien de hond twee compleet nieuwe ellebogen geven. Maar zelfs als dat een optie is (geen idee), dan kost dat nogal wat.
Links ziet er anders ook niet goed uit. Over een poos kun je daar ook artrose achtige ontwikkeling in krijgen begrijp ik uit dat document. Zelfs na een operatie nog...
En om eerlijk te zijn vind ik sommige van de röntgenfoto's in dat document minder opvallend afwijkend als de foto's van TS. Dat hele gewricht ziet er echt heel erg slecht uit, ook links.
Maar misschien kun je eventueel wel nog iets met protheses. Er zijn honden met voor één of twee protheses vanaf de schouder meeste van die dingen komen tegenwoordig uit een 3d printer. Voorkant iets missen is zwaarder dan achter voor een hond.
De twee honden die ik gekend heb, die geopereerd zijn aan HD, zijn beide rond de 8 jaar ingeslapen vanwege niet meer pijnvrij kunnen leven. Ik denk inderdaad van artrose e.d. En die ene hond was haar hele leven 'lui'. M.a.w.: niet eerst gaan lopen, maar eerst kijken er reden genoeg was om in beweging te komen. Deze hond had op 8-jarige leeftijd twee compleet aangetaste heupen. De andere hond had 1 slechte heup en heeft deze heup altijd ontlast. Ondanks de operatie. Met als gevolg dat op 8-jarige leeftijd van alles versleten was en de hond veel pijn had... Beide honden zijn binnen het half jaar ingeslapen en beide honden waren geopereerd. Wat ik al zei, een operatie maakt niet perfect. Het maakt minder slecht.
Ja dan heb ik gewoon niet goed gelezen, ik dacht 1 slechte poot, vroeg me daarom af waarom inslapen?
2 slechte poten is niet best nee, dan zou ik zeker naar een specialist gaan, als laatste redmiddel.
Ts, misschien is het handig om te vertellen in welke omgeving je dan een specialist zoekt..
Is dit ook het ziekenhuis waar de orthopeed de fotos heeft beoordeeld zoals je schreef?
Ik realiseer me dat terdege.
We waren daar al voor de eerste ingreep voor gewaarschuwd.
Het ongeluk was het vallen van een boerenkar, met 1 poot in het gips, en ja de andere was nog niet ondersteund, kreeg alle kracht te verwerken.
Verder in je reactie op @yooop goed opgemerkt, hij heeft het aan beide poten.
Wat je opmerking over inslapen betreft, je hebt gelijk.
Daarom ben ik nu op zoek naar een dierenarts / orthopeed die de fotos zou kunnen beoordelen, zonder eerst een ellenlange weg af te leggen van medischc dossier overhandigen, intake, visitatie en nog weer fotos.
Bedankt voor de verwijzing, is wel een hoop dure taal, maar geeft iets meer inzicht.
Bij het aangaan van het hele proces gaf de DA aan dat het op termijn goed zou moeten komen.
Het ongeluk tussendoor met dubbele pech kon hij ook niet voorzien.
Echter hebben we nu na de fotos van vrijdag een beetje het gevoel dat er iets niet goed aan het helen is, en zijn we daarom op zoek naar een onafhankelijk orthopeed die niet bij Anicura is aangesloten (die gasten kennen elkaar allemaal) om de fotos sec te beoordelen.
En waar dat gebeurt maakt niet uit.
Ook al zouden we er voor naar België moeten vanuit het noorden van het land.
We wonen in de driehoek Assen Groningen Drachten.
De kliniek die een hele hoop mensen kennen (Hopmans) is voor ons voorlopig geen optie, deze kent onze dierenarts persoonlijk.
Ik krijg het idee dat je eigenlijk op zoek bent naar een onafhankelijk iemand die de foto's kan beoordelen. En dat je op basis daarvan besluit voor al dan niet verder gaan, of daadwerkelijk inslapen. Klopt dat?
Ik heb zelf goede ervaringen met dierenarts Afke Abma uit Kommerzijl. Ik ga naar haar toe voor de osteopathie. Maar of zij ervaring heeft in het beoordelen van foto's, dat weet ik zo niet. Ik snap alleen nog niet helemaal de link van een second opinion die niet bij Anicura aangesloten is. Ben je bang dat ze elkaars opinie gaan ondersteunen oid?
Nouja je hebt de foto's al digitaal. Als je ze ook in hoge resolutie hebt kun je ze misschien ook wel mailen naar een specialist aan de andere kant van het land of desnoods naar iemand in België. Uiteraard willen ze uiteindelijk dan de patiënt zien maar misschien kun je dan eerst even bekijken of ze ongeveer hetzelfde beeld schetsen als wat je nu al hebt van de andere dierenarts. Als je ze van te voren belt en je verhaal voorlegt.....
Klopt. De foto's zijn gemaakt bij de DA maar zij konden niet echt wat vinden. Foto's zijn toen naar de orthopeed in Oldenzaal gestuurd en werd dezelfde dag nog gebeld met een uitslag. Moet er wel bij zeggen, mijn hond had het radius curvus syndroom, dit was voor de orthopeed makkelijk te herkennen (en ik moest ook alsnog daarna natuurlijk langskomen om Sara te laten bekijken enz).
Ik wilde dr Maarten Kappen te Eersel aanbevelen vanwege z'n excellente expertise en jarenlange ervaring met orthopedische vraagstukken, maar helaas is de kliniek ook een Anicura kliniek.
Ik hoor ook goede dingen over Daan Kranendonk uit Putten:
https://www.dierenkliniekputten.nl/kliniek-dierenkliniek-putten/team/daan-kranendonk/
Of Nico Dijkshoorn uit Zeist:
https://www.dijkshoorn.com/expertises/orthopedie/40
In ieder geval veel sterkte..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?