Hey iedereen!
Ik ben een echte een enorme hondenmens. Spijtig genoeg is mijn vader allergisch en heb ik dus, ondanks het vele zagen, nooit een eigen hond gehad. Wel had ik het geluk dat mijn buren af en toe een nestje Schotse Collies hadden. Ik mocht hen helpen bij het opvoeden van de puppy's die ze hielden. Zo had ik een 'eigen' hond bij de buren en kon ik mijn hondenhart toch een beetje ophalen.
Ik ben 22 jaar en studeer bijna af. Hierdoor komt de droom om ooit een eigen hond te hebben dichterbij. Het kriebelt al jaren en ik kijk er zo naar uit!
Toen ik 10 jaar was ben ik in de ban geraakt van de border collie. Ik ben me nadien steeds meer gaan verdiepen in het ras. Ik vind het prachtige honden, zowel innerlijk als uiterlijk. Hun karakter is iets dat me enorm aanspreekt, maar (omdat ik zo goed als geen ervaring heb) ook afschrikt.
Ik zie mijn leven al helemaal voor me met zo'n hond, maar ben ook heel realistisch en nuchter ingesteld dat het niet gaat lopen zoals in mijn hoofd.
Doordat ik steeds meer te weten wil komen, heb ik een border colliefokker gecontacteerd. Ik kreeg echter een droge mail terug dat een border collie geen beginnershond is en dat ik beter eerst met een ander ras start.
Ik wil me heel open stellen en ook andere rassen in aanmerking laten komen eens ik een stabiele leefomgeving heb en besluit om een hond te nemen. Maar wil de border collie nog niet afschrijven omdat ik het zo'n geweldig ras vind.
Daarom dat ik hier even om jullie gedachten/visies wil vragen.
Is een border collie geschikt als eerste hond? Waarom wel/niet?
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Groetjes, Jente
Ja natuurlijk. Zeker de show lijnen zijn echt niet zo indrukwekkend hoor.
Goede kennissen van me hebben een nestje, nog enkele reutjes vrij (België), ik wil je gerust hun gegevens doorgeven zodat je eens kunt informeren.
Natuurlijk moet je wel met de hond bezig zijn, mentaal en fysiek. Maar in mijn ogen moet je dit met een chihuahua ook.
Borders zijn denk ik gevoelig, dus je benadert ze best wel op een zo positief maar ook consequent mogelijke manier.
Ik geloof niet in zo iets als 'een beginnershond'. Als jouw hart bij een bepaald ras ligt, zou het toch van de zotte zijn als jij voor een ander ras gaat kiezen omdat deze hond 'makkelijker' is?
van mijn 3e tot 18e hadden we een kruising labrador bordercollie. Maar mijn eerste eigen hond was/is een Hollandse herder. Pittige honden, hebben heel veel uitdaging nodig, mentaal en fysiek, denken zelf na, en hebben een consequente opvoeding nodig. Net zoals een border collie. Waarom zou het geen beginnershond zijn? Het zijn honden die redelijk makkelijk zijn op te voeden mits te consequent genoeg bent en er voldoende aandacht aan kan besteden. Bij mijn hond is allemaal goed gekomen hoor :)
Wel is het belangrijk wat jij met je hond kan ondernemen. Borders zijn werkhonden, en ook de showlijn zal dus een werkbehoefte hebben. Welke sport wil je er mee beoefenen? Hoeveel tijd kun je doorbrengen met de hond? Zal het veel alleen zitten? Kun je een uitlaatservice of oppas regelen mocht het lang alleen komen te zitten? Ben je al zeker van je baan en de werkuren? Bedenkt of het voor de hond leuk om bij jou thuis te wonen.. als jij denkt dat dit zo is dan gewoon gaan voor het ras waar jij van houdt, en of dit nou een bordercollie, herder, chihuahua is, maakt niets uit.
Je hebt heel verschillende lijnen bij borders. Er zijn fokkers die fokken met honden die op hoog niveau kunnen sporten en die zullen inderdaad niet snel aan een beginner verkopen tenzij deze er heel serieus mee aan de slag gaat. Je hebt ook fokkers die minder heftige lijnen fokken. Een goede fokker kijkt op karakter of een hond bij je past. Zelf denk ik dat een border prima een leuke eerste hond kan zijn mits je weet waar je aan begint en er voldoende tijd voor hebt. Zelf heb ik een herplaatsborder gehad van iemand die full time werkte. En bij een border krijg je dan snel probleemgedrag omdat ze zich echt gaan vervelen als ze te veel alleen zijn. Ook is slimme hondjes opvoeden lastiger dan het lijkt. Ze leren ook snel verkeerde dingen en kunnen echt een loopje met je nemen. Zolang je je daar maar bewust van bent zijn het heerlijke honden. Ik zou gewoon nog een paar andere fokkers benaderen en eens gaan kijken naar de verschillen. Zo ontdek je wat bij je past.
Er bestaat niet zoiets als een 'beginnershond'. Je moet kiezen voor een ras dat bij jou past én dat je kan bieden wat het nodig heeft. Zeker bij rassen met een specifieke aard of karakter is dat belangrijk. Je moet ze niet willen ombouwen tot iets wat ze niet zijn, je moet net helemaal gek zijn op hun rastypische eigenschappen.
Naar mijn mening slaat 'makkelijk' en 'moeilijk' daarom meer op die verbintenis tussen mens en hond, dan op het ras zelf.
Zo moet je geen 'will-to-please' hond zetten bij een mens die houdt van eigengereide karakters, en omgekeerd. Want dat zorgt alleen maar voor een hoop frustraties bij beide partijen.
Dus is de border collie helemaal jouw ding en kan je hem bieden wat ie nodig heeft, lekker voor gaan!
Wil wel even kwijt dat Borders vaak juist heel erg eigengereid zijn. Mensen verwarren een will te please (wat eigenlijk gewoon werkdrift is) vaak met braaf luisteren naar commando’s. Dat doen ze niet vanzelf, daar zit een opvoeding en training achter. Pak je dat niet goed aan dan gebruikt de border zijn will to please vaak vooral voor om zichzelf te pleasen, achter fietsers en joggers aanrennen enz.
Tuurlijk zit daar opvoeding achter. Maar dat maakt het net de Will to please. Als je je hond 1000 truukjes wil leren en je eindeloos wil trainen op een HS, ben je beter af met een Border dan een husky, heb je net iets meer kans op slagen ????
http://www.planethund.com/eng/border-collie-problem-dog-1809.html
Ik zie het zelf nog een beetje anders. Voor mij is er een verschil tussen 'will to please' en 'eager to work'.
Ook niet-werkhonden kunnen een hoge will to please hebben: het willen behagen.
En dat zo'n hond dan training vraagt, is net mijn punt. Dat moet je als mens echt liggen. Wie daar geen zin in heeft, begint er beter niet aan, want dan word je gillend gek
Hier ook een border gek sinds een klein meisje. Heb een prachtig werklijntje waar ik veel handlers over hoor zeggen dat dit echt geen gemakkelijke lijn is voor beginnende handlers.
Als je hart bij de border ligt moet je gewoon een border nemen. Als je bijvoorbeeld een ander ras neemt dat eigenlijk helemaal niet zo ligt zal in mijn ogen het opvoeden ook een stuk moeilijker gaan ;)
Ik weet niet welke kennel je hebt aangeschreven en wat voor lijnen je zoekt maar anders kan ik je misschien nog wel wat tips geven (:
Ik denk wel dat het kan als ik zo lees hoe je je zelf er in verdiept hebt in het ras.
Je bent goed bezig.
Ik heb nooit van mijn leven honden gehad en mensen vertelde ook dat een Zwitserse witte herder totaal geen beginnerhond is door hun terughoudendheid, angsten en enorme gevoeligheid. Dat je er ook veel ervaring mee moet hebben anders je een probleemhond krijgt.
Nou mijn witje is de meest lieve en stabiele hond die je maar kan wensen. Ook ik had me jaren verdiept in het ras en wilde er gewoon voor gaan met mij 0,0 ervaring.
Ik heb zo,n niet werkhond, een lhasa apso, maar eenmaal los buiten is het alleen maar naar mij kijken...,,wat gaan we doen,, hij wil echt alles doen en leren en heeft er lol in.daar wil ik mee zeggen dat iedere hond alles voor zijn baas wil doen,zelfs zo,n eigenwijze en zelfstandige lhasa.
Een border is nmm geen beginnershond, maar je moet ergens beginnen.
Als je je goed realiseert dat deze hond niett alleen, heel veel beweging maar ook heel veel uitdaging nodig heeft, dan is er niets mis mee. Met uitdaging bedoel ik vooral denkspelletjes , als je niet wilt gaan veedrijven, zijn hersens ook bezig houden. Super honden voor obedience, hoopers, behendigheid , detectie en speuren. Maar dit soort dingen hebben ze ook nodig, het is geen hond waarbij jij 23 uur per dag op de bank kan zitten.
Ik zie genoeg mensen die begonnen met een border en dachten, een blokje om is wel genoeg. Deze honden geven problemen, gaan vliegen drijven, en worden neurotisch,
maar, oh het zijn zulke fijne honden als je rekening houdt met hun werklust en energie.
Werklust, energie, balans, intelligentie, focus, alertheid op zicht/beweging, the eye, doorzettingsvermogen (niet opgeven; ook niet als het gedrag ongewenst is), koppigheid, drammen, het niet tonen van vermoeidheid terwijl ze dat wel zijn, afwijkend speelgedrag, vaak zeer gevoelig (vooral de teefjes), aanhankelijk, eenkennig, trekken aan de riem, nemen hun eigen beslissingen..
Ik merk vaak dat mensen denken alles over de BC te weten maar als ze dan echt met typisch BC gedrag worden geconfronteerd, dat als 'probleemgedrag' zien en niet als uitvloeiend uit de rasspecifieke eigenschappen. Dat komt mede omdat men of een oudere, goed getrainde BC kent of alleen kruisingen. Maar die rasspecifieke eigenschappen zijn er juist enorm lang ingefokt, is op doorgefokt, omdat juist die eigenschappen nodig zijn voor het echte schapendrijven. Dáár zijn ze voor gefokt; niet voor agility, gehoorzaamheid of speuren..
Nee, het zijn geen makkelijke honden.
Helaas zijn er iets te veel mensen die een border van een ander zien en denken oh ik wil ook zo’n makkelijke hond die goed kan luisteren. Snel leren is iets heel anders dan braaf truukjes doen. Het is niet voor niets dat er zo verschrikkelijk veel herplaatsers zijn omdat mensen die twee met elkaar verwarren. Ik heb mijn herplaatsborders vooral veel moeten afleren inplaats van aanleren. En helaas wordt die fout heel vaak gemaakt en stikt het van de herplaatsers. Een hond die schapen hoedt is geen eenvoudige gezinshond. Zeker als er nog echte werklijnen achter zitten. Vandaar mijn nuancering op de will to please. Toevallig hebben mijn buren twee husky’s en dat zijn enorme plakhonden die heel graag met hun baas bezig zijn. Er wordt veel mee getraind en Ik denk dat ze meer met hun honden doen dan ik met mijn aussies als ik puur naar tijd kijk. Dus zo zwart wit is het allemaal niet.
Bedankt voor jullie reacties!
Ik ben mezelf heel bewust van al de karaktereigenschappen van een border collie (voor- en nadelen).
Het is daarom dat ik ook dit topic heb aangemaakt om van verschillende mensen te horen wat hun gedachten zijn.
Ik heb veel (heel veel) artikels, boeken, blogs,... gelezen en daar komen altijd diezelfde punten in voor.
Ik wil mijn toekomstige hond alles kunnen bieden wat hij nodig heeft. Nu heb ik nog geen duidelijk zicht op hoe mijn toekomst er gaat uit zien, dus ik kan ook nog geen beslissing maken over het al dan niet nemen van een border collie.
Ik wil gewoon nog heel veel meer te weten komen over het ras.
(Dus alle tips voor boeken, artikels, filmpjes, eigen ervaringen,... zijn altijd welkom!)
De mensen die een Border als eerste hond hebben zijn niet te tellen.
Soms loopt het goed, soms niet (zoals bij veel rassen)
Toch zou ik je zeker aanraden om een showlijn uit te kiezen, als je geen schapen wil hoeden.
Absoluut met goed uitgekozen stamboom dus.
Waar ik me meer zorgen over maak:jij moet nog beginnen te werken.
Je weet nu nog niet waar je terecht komt of hoeveel uren je weg bent van huis.
Grappig genoeg zijn er behoorlijk veel BC's die de HS uitermate saai en vervelend vinden. HS in de zin van gehoorzaamheid dan.
Ikzelf voel me ook heel hard aangetrokken tot een werklijn. Ik vind hen qua bouw veel mooier dan showlijnen (al doet het uiterlijk er uiteindelijk helemaal niet toe). Het belangrijkste vind ik dat ik de hond kan geven wat hij nodig heeft.
Ik wil later heel graag gaan schapendrijven omdat ik het zo machtig vind om een border collie aan het werk te zien.
Maar of ik ook allemaal kan bieden wat een border nodig heeft, valt nog af te wachten van hoe mijn leven er gaat uitzien als ik afgestudeerd ben.
Ik ben me nu vooral nog verder aan het verdiepen als liefhebber van het ras.
Dus alle tips die je hebt zijn zeker welkom!
Niet alleen Borders.
En inderdaad, een Border uit een echte werklijn heeft echt niet genoeg aan een paar keer per week naar een Hs. te gaan.
Je hoeft je daarin geen zorgen te maken. Ik ben nog lang niet van plan om een eigen hond te nemen.
Eerst wat jaren werken, een eigen huis,... en dan zien we wel of een hond echt past.
Ik wil me tot die tijd komt gewoon verder verdiepen in het ras.
De link die ik het belangrijkste vind heb ik je al gegeven.
De belangrijkste tip die ik heb is: Wees consequent tot het bot. Nee is nee en ja is ja. Ook als je moe bent, afgeleid of ziek.
Je zal je BC dus ook moeten begrenzen; iets waar de huidige tendens in het hondenwereldje nogal moeite mee heeft. Met alleen snoepjes en koekjes red je het niet mee met een BC.
Als laatste; leer je pup vanaf dag 1 rust te nemen. Liever niet in een bench maar bij je. Daar houd je het hele hondenleven plezier van.
Bedankt voor je tips!
Het artikel heb ik al gelezen en is zeker heel leerrijk geweest. Het is daarom ook dat ik me nog meer wil verdiepen en mijn leven analyseren om te zien of een border echt bij me past. Pas als ik 100% zeker ben, zal ik er een aanschaffen.
Het leren van rust te nemen ben ik ook al vaak tegen gekomen. Alleen stel ik me dan altijd de vraag hoe je dat in de praktijk concreet aanpakt? Geef je de hond een bot om op te kauwen, lijn je hem aan en wacht je tot hij zich settelt?
Wat als de hond geen rust neemt?
Er zijn zo veel vragen in mijn hoofd. Ik wil later namelijk een perfecte baas zijn.
Ik vind geen enkele hond er enthousiast uitzien tijdens een uur les 'gehoorzaamheid'.
Is een uitvinding door mensen.
Geen hond ter wereld zou het in zijn hoofd halen om zijn pups die onzinnige trucjes op te dringen
Geen enkele hond ziet daar het nut van in.
Met een pup zit ik heel wat uren op de bank. Pup aangelijnd aan mijn voeten (ik zit dan op de riem) met een kluif inderdaad en dan volledig negeren. In het begin willen ze dan wel spelen en aandacht maar door dat volledig te negeren en een boek te lezen, tv te kijken of op mijn laptop te surfen.. leggen ze zich erbij neer en vallen in slaap. Pas als ze dan wakker worden kom ik weer in beweging. Om uit te laten natuurlijk. LOL
Bench kan ook maar dan loop je tegen het probleem op dat je hond geen rust pakt zonder bench.
Haha, dan moet je die van mij eens zien. Doe al 5 jaar G&G met haar en ze vind het gewéldig. Ik zelf dus iets minder, vandaar dat ik nu een andere cursus met haar doe (balans&coördinatie) dit vind ik weer heel leuk en interessant maar mijn hond geniet er niet zo van als bij de G&G haha.
Maybe was ook echt een draak van een pup die je moest begrenzen. Dit deed k door de bench te gebruiken. Zo heb ik haar rust leren nemen. Je herkent het op een gegeven moment als ze over hun grenzen heen gaan. Dan leg je dr in de bench met wat te kluiven en geen 2 tellen later slaapt ze.
Ik zou zeggen ga kijken bij training met de schapen praat met andere eigenaren. Ga met een wandeling mee. Ga bij fokkers langs (: verdiep je in de aandoeningen die er binnen de border zijn. Veel fokkers testen niet overal op vooral in de werklijnen dus wees kritisch ;)
Ben ik het niet helemaal mee eens. Maybe heb ik het ook geleerd met de bench tegenwoordig is de bench allang vertrokken en die slaapt ook 90% van de tijd in huis ;)
Ook al neem je eerst een ander ras, ooit als je voor je border collie gaat zal het je eerste zijn, dus weer heel anders als de eerste hond.
Ik zou zeggen als je hart bij de border collie ligt, je hebt je goed ingelezen, met andere bc eigenaars gesproken, en je hebt er de tijd voor, ga er dan gewoon voor.
Mijn eerste eigen hond was een duitse herder uit een werklijn, een heel makkelijke superlieve sociale hond. Nou was ik van huis uit wel herders gewend, dat scheelt natuurlijk ook.
Wat ik het allerbelangrijkst altijd vind bij welke hond dan ook, is het respect en de vriendschap voor elkaar.
Ik ken natuurlijk niet alle hs'en en al helemaal geen nederlandse.
Wat ik hier vooral zie is veel te grote groepen, een uur les waarbij je om de 10 minuten eens aan beurt bent om iets te doen, de overige tijd hebben het merendeel van hun bazen geen oog voor hun hond en doet de hond waar die zin in heeft. Slip ketting en rukken eraan zijn nog steeds een regelmatig toegepaste methode en het 'puppyspeeluurtje' is natuurlijk ook nog steeds van toepassing.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?