Hallo,
Eens iets anders dan vragen over voeding
We zouden heel graag een tweede Golden Retriever in huis te nemen (puppy), maar ik vroeg me af of dit voor problemen kon zorgen met ons huidige Golden teefje van 15 maanden oud, Ella, die nogal bezitsdrang kan hebben over voorwerpen dat ze vind/steelt (op straat of in huis als we iets niet hebben opgeruimd). Ze wilt deze voorwerpen (meestal) niet loslaten, ook al kent ze het commando los heel goed. Als het onschadelijk is laat ik haar doen, maar het is wel al eens gebeurd dat ze een aansteker van de salontafel had gepakt en we deze met veel moeite hebben kunnen terugnemen (ze wou enkel lossen om te ruilen als ik een uiteinde van de aansteker vast had).
Met haar eten/botjes/kluifjes heeft ze dit niet. Ik mag dichtbij komen, ik mag er aan komen, mag het zelfs vastnemen (terwijl ik het ruil voor iets lekkers en dan terug geef), hierop heeft ze geen reactie. Haar eten neem ik nooit weg en ik steek ook nooit m’n hand in haar voerbak, wel laat ik haar eerst zitten en mooi wachten vooraleer ze mag eten. Het is dus echt op voorwerpen die ze niet mag hebben dat ze dit gedrag vertoont. Ze verstijft dan, draait haar hoofd weg en kwispelt met haar staart, loopt weg om er op te bijten of op te eten. We zijn al enige tijd bezig met commando afblijven, maar dit lukt natuurlijk enkel als ik het zie en het op tijd zeg. Ook al een GT ingeschakeld maar was geen succes. Toen ze puppy was heb ik teveel afgenomen en te weinig geruild, omdat ik toen enorm mama paranoia was omdat ze constant diarree had (soms met slijm en bloed) en we toen nog niet wisten dat ze in feite besmet was met giardia ook al hadden we meerdere testen laten doen en bij verschillende dierenartsen, dacht ik dus toen dat het kwam door iets dat ze at. Ik ben nu nog altijd kwaad op mezelf dat ik uit angst alles afnam (en dus op die momenten niet dacht aan ruilen), want voor de rest is het echt een schat van een hond, maar dit gedrag is stresserend voor mij en ik probeer mijn fout recht te zetten.
Maar als ze dit gedrag nog zou vertonen tegen dan (hopelijk niet), zou dit een probleem kunnen geven met een 2de hond, als het een pupje is? Of is dit bekend bij Goldens dat ze nogal bezitterig kunnen zijn? Ik heb schrik dat ze dit gedrag misschien ook over haar speelgoed gaat krijgen of haar eten, ook al zouden we voor beide genoeg speelgoed in huis hebben en beide in aparte ruimte hun eten geven. En Ella reageert nu ook niet als er een kat te dicht komt terwijl ze eet/knabbelt, maar vroeg het me af…
Als extra toch ook: hoe is het om twee Goldens in huis te hebben? heb altijd maar eentje per keer gehad, wat zijn de voor- en nadelen?
Je hond heeft nog pubergedrag, en je moet wat conseqwenter zijn, je beschrijft als het niet schadelijk is laat ik het zo....dat is niet conseqwent natuurlijk..... als je twee honden hebt waarvan er een bezitsdrang heeft, apart eten geven, en geen speeltjes laten slingeren, opruimen heet dat......en wanneer je een bot geeft, ook apart, en leren als jij het wilt hebben....dat er of geruild wordt, maar dat het wel afgegeven wordt.....wacht met een tweede hond als je hond goed gesetteld is...en blijf conseqwent... en kijk dan eens of er een tweede hond bij kan.
Hier ook altijd een hond gehad, nu twee, voordelen ze zijn thuis niet alleen, en het is heel gezellig twee honden....nadelen, dat zie ik niet zo maar, heel duur in dierenarts kosten, je hebt er twee, eten ...en soms is het moeilijk om bij anderen twee honden mee te nemen....zelf doe ik veel apart met mijn honden en daar gaat dan veel tijd in zitten...
Met niet schadelijk bedoel ik dan stuk papier of zakdoek, omdat de GT heeft gezegd dat ze een resource guarder is met bezitsagressie en ze zelfs had gezegd dat als het niet schadelijk is laat het haar hebben... Doordat ik toen ze pup was constant alles afnam zonder te ruilen wilt ze het nu niet altijd meer afgeven/ruilen. Ze wantrouwt me op dat vlak bij verboden voorwerpen. Ik oefen ook als ze bv een tak vast heeft doe ik eens zot met iets leuks en dan legt ze haar muil wel op mijn hand en mag ik haar muil aanraken zonder dat ze wegtrekt of verstijfd.. en ik neem het dan zachtjes weg in ruil voor iets lekkers en geef het haar dan terug. Maar in noodsituaties lukt dit niet altijd (zo heeft ze al eens een spons binnengeschrokt zodat we het niet konden ruilen voor iets anders, met spoed naar dierenarts als gevolg).
Sinds die aansteker ruimen we alles op en laten we niets nog slingeren. Het is vooral als we gaan wandelen dat ze spullen pakt als ik het niet eerst gezien heb.
We gaan sowieso pas een 2de hond in huis nemen eens ze volwassen is en negatief gedrag eruit is, zodat ze goede manieren kan tonen aan de pup. Nu is ze nog te jong en zoals je zegt nog puberstreken om er een 2de bij te zetten.
Ga er mee aan het werk dat ze je gaat vertrouwen door spullen los te laten als jij het beveelt, je hond kan heus nog leren als jij het goed aanpakt om vertrouwen weer terug te krijgen in jou.....
Niet boos zijn op jezelf hoor, logisch dat je angstig was om haar gezondheid.
Het klinkt misschien gek, maar ik zou eens proberen of het werkt dat je haar gaat "belonen" en de voorwerpen leert apporteren. Als ze iets heeft wat niet de bedoeling is dat je zoiets roept als "goedzo, heb jij de aansteker gepakt" "Geef maar aan vrouwtje" op belonende enthousiast rustige toon en dan ruilen voor iets lekkers.
Zal natuurlijk even lastig zijn en niet meteen functioneren omdat ze je niet vertrouwd op het moment, maar als je toon vertrouwelijk is, en ze zich veilig voelt, gaat ze misschien wel dingen afgeven/ ruilen.
(op die manier heb ik het verscheuren van de post, van mijn eerste hond, en het blaffen op alles van Jenna opgelost. En bij Lola die eens een blik met verdachte inhoud, wat later bleek rattengif te zijn gevonden had kon laten afgeven en ruilen)
wie weet werkt het ook voor jullie. Het is toch een kwestie van vertrouwen lijkt me, maar ook snappen wat de bedoeling is.
Edit: dit zou ik zelf eerst graag opgelost willen hebben voordat er een tweede hond komt, wilde ik er nog bijschrijven
Twee honden is twee keer de kosten. Denk dat dat het grootste nadeel is voor velen. Zeker wanneer je hond (of beiden) ziek worden. Of eentje blijkt een voedselallergie te hebben of zo. Dan gaat het snel aardig aantikken... Of de inentingen, alles is dubbel natuurlijk. Verder is het hebben staan van twee manden vaak het probleem niet. Of uitlaten etc. Twee honden kunnen veel hebben aan elkaar. En de dynamiek onderling leidde hier vaak tot grappige en vertederende situaties.
Heb ook ooit een golden gehad die wel wat soortgelijke probleempjes had. Was een herplaatser, geweldige hond hoor. Maar ze kregen hier altijd mooi gescheiden te eten. Zo hoefde niemand zich te haasten of opgejaagd te voelen en wist ik zeker dat er niemand bij een ander de voerbak in dook. Nooit heeft er hier iemand de ander scheef aangekeken om een stuk speelgoed maar voedsel was wel een trigger hier. Al is er daardoor in jaren maar 1 keer een incident geweest.
Maar dat je eerst wat anders deed wil niet zeggen dat je nooit meer wat kunt winnen of bereiken met je hond, juist niet. Realisatie dat het fout ging is een goede eerste stap toch? Obi was ook ineens van slag toen ik ging samenwonen met mijn vriend en die ineens onverwacht langs zijn voerbak stond s'avonds, om wat uit de kast te pakken. Grommen dus.... Toen is mijn vriend met hem begonnen zijn voerbak te vullen. En dan tijdens het opeten af en toe wat erbij gooien. "Kijk Obi; niets wordt weggenomen, sterker nog je krijgt nog meer". Nou, het duurde geen drie dagen voordat dat kwartje viel....Nooit meer heeft hij gegromt er was geen reden (meer) om mijn vriend te wantrouwen. En dat ruilen doen we hier soms ook. Daar kun je ook nog steeds mee beginnen. Je zou dan een pup kunnen nemen als je huidige hond haar gedrag zo is dat het je zint. Maar met een pup erbij moet je ook dan weer je huidige hond begeleiden in het gedrag, maar dat is altijd zo.
Daar had ik ook eens aan gedacht maar deed dit dan niet omdat ze op de HS/GT dit niet aanraadde ("want anders beloon je ze voor slecht gedrag"), maar liever dat ze voorwerpen neemt en ze afgeeft voor een beloning, dan dat ik zit te sukkelen met haar en hópen dat ze het toch wilt loslaten.
Ze heeft overlaatst eens een factuur te pakken gehad van onze eettafel. Ze had wel mooi het betalingskenmerk en bedrag geheel gelaten, jammer :( maar inderdaad voor zo'n noodgevallen dus! Zo erg, toch niet bij jullie thuis?
Of er nu een 2de hond komt of niet, ik wil dit probleem sowieso opgelost krijgen en haar vertrouwen omtrent loslaten en ruilen terug winnen, maar wou jullie mening hierover lezen zodat ik geen "foute" beslissing maak en het gedrag misschien erger maak door juist een 2de hond in huis te nemen. Bedankt voor de tip! :)
Vind ik dom 'advies',want als je hond naar jou toe komt is dat al een beloning waard, vervolgens wil jij iets van haar...zij laat het los op het moment dat jij het lekkers laat zien/ruiken ..en hop weer een beloning waard. Dát zijn de dingen die je dan beloond hoor, je bent echt niet 'ongewenst gedrag' aan het belonen op die momenten.
Denk dat dat het grootse nadeel is inderdaad, de kosten (zowel voeding als dierenarts, etc.). Misschien de verharing maar dat zie ik persoonlijk niet echt als een nadeel, en twee manden ook niet. Ella heeft wel wat gevoelige darmen dus vermijden we bepaalde ingrediënten, en we hebben ons portie aan DA kosten wel gehad met haar toen ze pup was (nochtans komt ze niet van bij een slechte kweker), maar dat is nu gelukkig niet meer het geval. Maar zo weet ik dat het vooral financieel een nadeel kan zijn, zoals je zegt in geval er één of beide ziek wordt kan het al snel ophopen… maar dat ik heb er wel voor over.
Daarom dat we ook bewust pas vanaf 2020 terug een pup zou willen, mag ook wat later maar onze voorwaarde is voornamelijk dat Ella minimum 2 jaar oud eer er hier een nieuwe hond in huis komt, en inderdaad de probleempjes weggewerkt zodat het pupje het slechte gedrag niet overneemt. Dat is mijn grootste zorg. Nu weet ik dat dit gedrag er eerst uit moet (op een positieve manier), en dat er nog wat werk is aan haar, maar we hebben geduld. Bedankt voor je mening! :)
M'n vriend vond het ook raar, maar met dat ze dit op de HS zeiden en die GT dit ook zei, volgden we hun, zoals je zegt, dom advies op. Maar niets is te laat dus ik ga dit zeker wél beginnen doen. Bedankt!
Afpakken is alleen eerlijk als je hond het gepakt heeft, terwijl het niet mocht. Dus: iets pakken wat niet mag, moet je af kunnen pakken. Iets dat je geeft, moet je nooit afpakken. Tenzij het echt moet, en dan moet je ruilen. Je mag dus echt wel afpakken, maar kennelijk heeft zij wel een soort trauma dat alles haar afgepakt werd. Dit moet je doorbreken. Als ze iets pakt wat niet mag, kun je bijvoorbeeld niet het conflict aangaan, maar iets lekkers pakken en haar dit aanbieden en ruilen. Zo leert ze weer dat ook als ze toch iets gepakt heeft, het niet betekent dat iets afgeven per definitie vervelend is. Omdat ze na het afgeven er iets voor teruggekregen heeft.
Wb. een andere hond er bij: ik zou dan nog even wachten tot ze 2-3 jaar is. Maar als ze bezitterig blijft, dan zou ik sowieso niet kiezen voor een pup. Dat kan goed uitvallen, maar ook slecht. En dan zit je met twee ruziemakende honden, wat ga je dan doen? Beter kun je gaan voor een volwassen hond. Een volwassen hond heeft al een gevormd karakter en je weet wat je er aan hebt. Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een hond waarvan bekend is dat hij/zij niet bezitterig is en eten gemakkelijk afgeeft e.d.
Vanuit de hond haar standpunt is dit heel begrijpelijk: Wat ze zelf gevonden heeft, wil ze voor zichzelf houden en als ze iets heeft gekregen (door jou aangeboden), is ze bereid dit terug te geven.
Uiteraard willen we dit als mens graag anders zien (omwille van veiligheid, bijvoorbeeld), maar op zich is dit dus niet zo vreemd.
Hoe het met een tweede hond erbij zal lopen, weet je niet en ga je sowieso moeten begeleiden. Want ook als je eerste hond helemaal geen bezitterigheid vertoont t.o.v. mensen, kan dit naar een andere hond toe anders zijn.
Ook hoeft ook het feit dat je hond bezitterig is bij gevonden voedsel/voorwerpen niet te betekenen dat ze andere dingen, zoals speelgoed, zal claimen. Het kan net zo goed zijn dat ze geen enkel probleem heeft met het delen van haar favoriete bal. M.a.w.: het kan dus alle richtingen uit.
ja idd ik zou het proberen
je beloond geen slecht gedrag maar buigt het gedrag naar iets wat voor iedereen goed en duidelijk is. Zo zie ik het tenminste.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?