Van de kleine poedeltjes snap ik het nog wel, maar is de grote poedel (koningspoedel) origineel niet gefokt (water)jachthond?
Waarom is deze dan toch bij rasgroep 9 ingedeeld?
De poedel is van vroeger uit toch gefokt als jachthond?
Bedoel je niet rasgroep 9?
Goede vraag! Mijn grote poedel zou zich kapot vervelen als alleen maar gezeldschapshond.
Mijn dwergpoedel zou zich ook kapot vervelen. Casper houdt van beweging en uitdaging; een echt atletisch clowntje.
De poedels waren vroeger water- jachthonden; goed in o.a. apporteren.
Frankrijk kreeg na geharrewar met o.a. Duitsland het "vaderschap" toegewezen in 1936. De Franse rasvereniging besloot de poedels onder gezelschapshonden FCI groep 9 onder te brengen. Daar was niet iedereen tevreden over, maar het vaderland van de poedels beslist daarover.
https://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/30771-hondenras-de-poedel.html
Ik denk wel dat er wat misverstanden zijn over rasgroep 9 (rasgroep 10 is namelijk die van de Windhonden). Een hele hoop honden uit deze rasgroep hebben een 'doel' dat ook binnen andere rasgroepen valt. Evenals dat er meerdere rassen zeer intelligent en leergierig zijn die in deze rasgroep voorkomen. Er wordt nu wat denigrerend gesproken over de term gezelschap terwijl ook dit een belangrijke taak kan zijn die niet alleen maar uit knuffelen of op de bank liggen hoeft te bestaan. Natuurlijk heeft de poedel vele eigenschappen en zijn zij zeker niet alleen een gezelschapsras. Maar dat betekend niet dat het één het ander uitsluit en ze dus alleen maar in een enkel hokje passen. Gelukkig niet!
Ruby klopt!
Wichita oeps Sorry. Ik bedoel inderdaad rapgroep 9. En Sorry van de 1 doggie, mijn telefoon liep helemaal vast
Zijn er eigenlijk nog steeds poedels die worden gebruikt in de jacht?
Edit; even de rasgroep veranderd
Ja zeker! Ik ken meerdere poedels die actief zijn in de jacht!
Mij lijkt deze tak van sport niet echt iets voor mij, Dus ik ben actief in de hoopers met mijn poedel. En hij is natuurlijk officieel nog van hulphond, en werkt daar nog als therapiehulphond.
Het is een grote knuffel maar moet wel uitgedaagd worden, anders gaat hij zelf wel iets bedenken! Maar denk dat dat bij de meeste honden toch wel echt zo is, 'werk'hond of niet
De rasgroepen zijn niet louter ingedeeld op basis van oorspronkelijk doel of werk, er zijn ook andere criteria zoals verwantschap, of uiterlijk, of herkomst.
Rasgroep 5 bijvoorbeeld is een allegaartje van herders/hoeders, wakers, sledehonden, jachthonden... Al die rassen zitten dus niet in groep 5 op basis van hun werk of taak, maar op basis van hun 'primitieve' afkomst (oer).
Overigens ben ik zeer blij met het gezelschap van mijn poedel.
Het is geen schoothond; hij wil alleen op de bank strak langs een been liggen.
Bedankt voor de uitleg allemaal!
Zo is het al een stuk duidelijker
Ik ken de grote poedels en ik heb zelf de laatste 30 jaar jachthonden gehad uit echte jachtlijnen.
Geloof me: er is een groot verschil tussen de poedels en echte jachthonden.
Die poedels, daar zit niet meer jachtdrift in dan een gemiddelde (ik zeg maar iets) maltezer.
In America is er een beweging gaande om poedels weer echt voor de jacht te gebruiken en fokken.
Mijn Spaanse waterhonden worden ook ingedeeld in diezelfde groep: retrievers en waterhonden, terwijl ze van oudsher vooral voor het hoeden van geiten en schapen zijn gebruikt. Bij die van mij zit er eigenlijk ook niet echt jachtinstinct in, het zijn op en top hoeders. Spaanse waterhonden zijn wel heel all-round en je kunt ze eigenlijk alles wel leren. Er zijn dan ook lijnen zijn waarmee wel veel wordt gejaagd in de moerasgebieden rond de rivier Guadalquivir...
Bedankt voor de link! Het was een erg leuk verhaal om te lezen en ook mooi om te zien hoe iemand qua ras helemaal omdraait.
Mijn buurman op 4 hoog jaagt met zijn Spaanse Waterhond en wil ook met zijn standaard poedel jagen..
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?