Ha iedereen,
Wij hebben sinds een maand ons adoptie hondje Kira in huis.
Zij is een heel leuk vuilnisbakje van 8 maanden oud. Ook hebben wij een Tamaskan reu Troy van 2,5 jaar oud. Alles gaat super, er is enkel een probleem. Mevrouw plast regelmatig nog in huis. Dit gebeurd met regelmaat 1 x per dag. Ik en mijn vriendin laten haar zo veel mogelijk uit. Maar zodra we even niet kijken, plast ze toch ergens in huis.
Vaste plekken zijn op het hondenkussen, bij de balkondeur en bij de voer en drink bak. Dat zijn toch rare plaatsen om een behoefte te doen omdat het plekken zijn waar zij en onze andere hond slapen, rusten en eten of drinken. Het blijft vaak bij maar 1 plas in huis. Alle andere behoeftes doet ze netjes buiten tijdens het wandelen of uitlaten.
Wij zijn twee weken geleden naar de dierenarts geweest en hebben haar urine laten controleren. Daaruit bleek toch dat ze een blaas- en of andere ontsteking zou kunnen hebben. We hebben haar een anti-biotica kuur gegeven. Maar ze blijft deze plasjes in huis doen.
Ik begin het zo langzamerhand op dominantie, onderdanigheid of territoriaal gedrag te gooien. Want alle andere behoeftes doet ze netjes buiten, ze speelt en gedraagt zich ontzettend actief en komt niet ziek over. Onze Troy kans soms jaloers en onbehouwen op haar gedrag reageren. maar over het algemeen gaat het erg goed tussen hun twee.
Heeft iemand ervaring met zulk soort gelijk gedrag en zijn er tips of trucs die wij zouden kunnen toepassen? Alvast bedankt!
Wellicht voelt ze zich nog niet helemaal op haar gemak buiten en leegt ze haar blaas niet goed. Dan is ze thuis en leegt ze eindelijk volledig haar blaas.
Ik zou het niet zo snel op dominantie, onderdanigheid of territoriaal gedrag gooien.
Vang een plasje op, breng het naar de dierenarts en laat het opnieuw controleren op een blaasontsteking. Het kan best dat de kuur niet lang genoeg is geweest en de ontsteking niet helemaal weg is geweest of zich weer opnieuw heeft genesteld.
Sowieso altijd 3-4 dagen na de laatste antibiotica tablet opnieuw urine opvangen en laten controleren.
Plassen bij de achterdeur is geen rare plaats want daar kan ze naar buiten. Maar als de deur niet geopend wordt en ze moet nodig...
Op haar kussen is ook niet vreemd. Ze wil het huis niet bevuilen dus kiest ze haar eigen mand. Mijn zwerver deed dat in de opvang ook. Dus ze was eigenlijk zindelijk op die manier. Bij de drinkbak....ligt er aan waar die staat maar dat is dus ook weer een "eigen" plek en niet de gezamenlijke plek waar iedereen leeft en loopt.
Laat je haar na het slapen, eten, spelen en drinken direct uit? Vaak kunnen jonge honden het dan niet ophouden, zeker niet als ze nu recent zindelijkheid is aangeleerd (2 a 3 mnd).
Verder zou ik toch echt nogmaals de urine even laten controleren. Met 1 antibiotica kuur kan het zijn dat dat net niet voldoende is.
Een maand is nog niks hoor qua tijd en dat een hond die in een totaal nieuwe situatie terecht komt en daaraan moet wennen, daar kun je eerder een maand of 3/4 voor uittrekken,eer dat een hond er ook echt vertrouwen in kan krijgen,
de hond moet door de tijd kunnen leren waar ze aan toe is, dat is nu nog niet duidelijk hoor.
Op welke gedrag van haar reageert Troy jaloers en onbehouwen? Wat doet zij, wat doet hij, wat doen jullie ervoor en erna, hoe is de situatie, wat gebeurt er op zulke momenten dat de aanleiding geeft voor Troy om zo te reageren?
Ik zou zorgen voor rust en duidelijkheid. Een goed eigen plekje, waar ze zich in terug kan trekken,mocht ze zelf haar rust nog niet kunnen pakken, dan haar vaak naar haar plek begeleiden,maak deze plek zo prikkelarm mogelijk,een mooi hoekje waar je niet snel langs moet lopen bijv.
En voor de duidelijkheid, buiten veel dezelfde rondjes maken,lekker laten uitsnuffelen,dat ontspant een hond. Haar helpen als Troy haar te vaak benaderd en je ziet dat zij bijv. terug trekt en hij doorgaat..? Of andersom.
Er zijn zoveel signalen die je bij een hond kan zien dat ze stress ervaren en dan kun je daar op in spelen.
https://hondenlot.nl/gedragstherapie/stresssignalen.html
https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/stress-signalen-bij-honden/
https://aniekwendt.nl/gedragsproblemen/stress-signalen-bij-honden/
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?