Komende zondag is het zo ver! Dan gaan Ziva en ik een (tweede) poging wagen in de behendigheid.
Ik heb er ontzettend veel zin in, heb er ook al heel lang op moeten wachten. Ik heb wel eens gezocht naar uitleg over hoe toestellen nou het best aangeleerd kunnen worden maar daar vind ik maar weinig over. Het leek me daarom leuk om in dit topic onze vorderingen bij te houden en te beschrijven wat we allemaal leren.
Allereerst een introductie (hoewel de meesten hier ons natuurlijk al wel kennen).
Dit is Ziva, de dame waar ik het allemaal voor doe!
Ziva is een kruising tussen een Australische herder en een Berner Sennen. Op 7 oktober, over een kleine maand dus al, wordt ze twee jaar.
Ziva is een ontzettend enthousiast hondje. Ze doets niets liever dan plezier hebben en alles is leuk! Oké, bijna alles dan.
Ze werkt erg graag voor mij en is ontzettend blij en trots op zichzelf als ze haar best doet. Ze is niet zo heel erg slim (of dat een voor- of nadeel is, verschilt per situatie), waardoor het best een tijd kan duren voor ze iets snapt. Dat zorgt voor grappige situaties tijdens het trainen waarbij ze totáál iets anders doet dan ik van haar vraag en me vervolgens heel vrolijk aan zit te kijken (goed hè vrouwtje?!), het gaat dan fout omdat ze niet snapt wat ik wil. Ik kan nooit boos op haar worden omdat ze altijd zo haar best doet, ik moet gewoon geduld hebben tot ze het snapt. Gelukkig heb ik véél geduld!
De uitdaging in behendigheid zal (in ieder geval in het begin) vooral liggen in Ziva's enorme enthousiasme indammen zodat ze ook iets leert in plaats van alleen maar rond te hollen en blij te zijn dat ze haar best doet. En daarnaast moet ze bij ieder toestel natuurlijk leren wat de bedoeling is en welk commando daarbij hoort. Tot slot kan Ziva best onzeker zijn in nieuwe situaties waardoor het aanleren van sommige toestellen misschien wat langzamer of anders zal gaan dan normaal.
Al voor we Ziva hadden leek behendigheid me een leuke sport om te doen. Maar tot ik me er beter over in ging lezen, had ik er geen moment bij stil gestaan dat niet elke hond dit zomaar kan doen. Natuurlijk moet de hond gezond zijn maar bij grote honden kan het springen en snelle draaien erg slecht zijn voor de gewrichten.
Gelukkig voor mij is Ziva uitgegroeid tot een mooi middenmaatje van 25 kg. En, ook gelukkig voor mij, is zij ook een hond die behendigheid waarschijnlijk wel leuk gaat vinden (Ziva vindt namelijk alles wel leuk ook al snapt ze er niets van). Met een hond die het niet leuk vindt ga ik natuurlijk geen behendigheid doen.
Nu was er het volgende obstakel: zowel bij Berner Sennens als bij Australische Herders komen heup- en elleboogdysplasie voor. Na op dit forum een topic geopend te hebben (www.hondenpage.com/hondenforum/218230/hd-en-ed-laten-röntgenen.php), besloot ik dat het verstandig was Ziva hier eerst op te laten testen vóór we zouden beginnen. Na nog enkele maanden wachten tot Ziva oud genoeg was om foto's te maken, was het moment daar... en kreeg ik te horen dat Ziva's heupen, ellebogen én rug er helemaal tiptop uit zien!
Op naar de volgende stap: wat moet ze allemaal kunnen vóór we behendigheid mogen doen? Ik zat al sinds ze klein was met haar op cursus en dit deed ze altijd erg goed. Na nog een paar weken trainen op het los kunnen volgen konden we dan eindelijk behendigheid gaan doen in maart dit jaar!
De eerste les was er geen docent aanwezig (dat de les dan toch door ging zegt wel iets, maar daarover later meer). Er werd een simpel parcours op gezet in een U vorm: drie sprongetjes, paaltjes, kattenloop, tunnel, wip en nog een sprong. We mochten lekker met de rest mee doen en Ziva leerde al vlug over een sprong te springen zonder dat ik ook mee moest. Wel vonden we al één uitdaging: Ziva vindt het héél leuk als ik ga rennen en gaat dan tegen me op springen. Geen probleem, krijgen we wel afgeleerd.
De paaltjes daar snapte Ziva nog niets van, maar met mijn hulp ging ze er zigzaggend door heen. Dan de kattenloop... daar begreep ze echt niets van. Met haar voorpoten liep ze zo ver mogelijk omhoog om het snoepje te pakken maar haar achterpoten bleven op de grond. Pas na een 'Ziva, hoog' van mij, snapte ze het en gingen de achterpoten er ook op. En daar ging ze, hoger en hoger... en naar beneden! Dat was een opluchting en om maar weer op de grond te staan sprong ze er eerder van af.
Met wat geduld heeft ze die les nog een paar keer de kattenloop genomen en ging het aan het eind al beter.
De tunnel durfde ze eerst niet door maar door haar aan één kant te laten zitten en vanaf de andere kant door de tunnel heen te roepen, kwam ze er snel aan! Wel lag de tunnel nog recht om het makkelijker te maken.
De wip hebben we lekker over geslagen deze eerste les. Ziva vond het allemaal fantastisch en ik keek uit naar de volgende les, waar we dan echt uitleg zouden krijgen!
Dat was één grote teleurstelling. Ziva deed natuurlijk haar best. De sprongen gingen prima voor een beginnende hond. Toen we bij de kattenloop aankwamen twijfelde Ziva even. Die was wel érg hoog. De instructeur kwam een handje helpen en zette Ziva er even op (op het schuine stuk). Dat moet je bij Ziva dus niet doen, zeker niet als vreemd persoon. Ziva sprong er direct vanaf en wilde er niet meer op. Ik moest haar omhoog helpen (lees duwen) van de instructeur, dan leerde ze wel dat het niet eng was. Dat werkte dus alleen maar averechts.
Vervolgens kwamen we bij de wip. Ik wilde deze overslaan, maar de instructeur zei dat er niets over geslagen werd en met veel moeite kregen we Ziva erop. Bij het voorzichtig laten omklappen van de wip schrok ze en sprong ze er weer vanaf.
Afijn, ik heb het één les met deze methode geprobeerd en merkte dat ik Ziva steeds moeilijker de kattenloop en wip op kreeg (op die twee toestellen na vond ze alles nog steeds geweldig trouwens, anders was ik allang gestopt).
Aan het eind van de les wist ik dat ik op zoek moest naar een andere hondenschool. De methode hier zou niet aangepast worden en hoewel deze misschien geschikt was voor een hond waarbij even doorgepakt moest worden, pastte het totaal niet bij ons.
De volgende week kon ik al bij een andere hondenschool gaan kijken. Hier was rust in de groep, toestellen die een hond niet kende werden overgeslagen en als ze iets eng vonden of niet snapten werd er pas op de plaats gemaakt. Daarom besloten naar deze school te gaan. Ik heb even een stapje terug gedaan en ben op deze school eerst een cursus EG gaan doen. Ziva kon alles al, maar het was een goede manier voor haar om hier te wennen en voor ons in de toekomst wellicht handig om het diploma te hebben. Na de cursus EG was er twee maanden zomerstop en vervolgens kon ik de eerste drie weekenden niet. Dus komende zondag, ruim een jaar nadat ik er serieus naar begon te kijken, krijgen we dan eindelijk onze eerste échte les behendigheid! En ik heb er zoooo veel zin in!
Wat leuk, ik volg!
Zeer leuk succes
Veel succes! Ik volg graag
Agility is echt geweldig om te doen! Heel veel succes zondag
Agility is echt geweldig om te doen! Heel veel succes zondag
Leuk ik volg graag!
Tip: ga bij een club die toestellen systematisch aanleert. Een brug gelijk op volle hoogte doen is nooit verstandig. Wij beginnen met een plank op de grond om het even te visualiseren.
Wat ontzettend leuk! Heel veel plezier zondag.
Bedankt allemaal! Leuk dat er al zoveel mensen willen volgen!
Helaas zijn niet alle toestellen in hoogte te verstellen. De schutting wel, de wip en kattenloop niet.
Wel weet ik al dat we in het begin (samen met eventuele andere beginners) apart genomen worden. Dan leren we eerst twee of drie toestellen. Daarna lopen we mee met de rest. Dat betekent dat we hetzelfde rondje lopen, maar toestellen die we nog niet gehad hebben lopen we voorbij. De nieuwe toestellen worden één voor een aangeleerd. De wip als laatste.
Zo kan iedereen op zijn eigen tempo.
Ik heb bij het kijken onze situatie ook al uitgelegd, ga dat zondag ook opnieuw doen. En zeker op mijn strepen staan als dingen niet gaan zoals ik ze wil. Hopelijk is Ziva in de tussentijd de slechte ervaringen vergeten. Maar ze heeft een goed geheugen dus ik denk het niet
De wip moet je idd een klein voetstukje hebben. Brug kan je normaal altijd verlagen met lagere houders. Of bv bierbakken. Of een stukje plank op de grond. Op gebied van evenwicht heel belangrijk dat ze er mee leren omgaan. over een smalle plank lopen en zeker in hoogte lijkt makkelijker dan het is.
Met mijn eerste hondje heb ik ooit die fout begaan door alles op hoogte gelijk te zetten (onwetendheid). Ondanks we dus wel het rustig hadden gedaan had hij toch een onzekerheid bij de wip en brug. Nu met mijn shelties alles laag geoefend en die hebben nooit een onzekerheid gehad op die toestellen.
Ga voor een eigen methode voor uw toestellen (met toezicht van iemand die er iets van kent uiteraard). Wil je de palen aanleren volgens straatjes methode of 2x2 methode of.... houd die methode dan ook aan. Alsook voor uw vlakken. Die fout heb ik ooit ook begaan door te veel te veranderen en dan heb je op einde geen goede basis :D
Dank je wel voor de tips! Ik zal ze onthouden!
We zijn terug! Ziva vond het zoals verwacht fantastisch en is nu bekaf.
Ze was meteen al blij toen ze merkten dat we naar de hondenschool gingen.
Toen we daar aan kwamen waren de toestellen net opgezet. De rest van de groep kreeg een parcours te horen wat een drietal sprongen aan de achterkant vrij liet. Terwijl één van de twee instructeurs met de rest van de groep mee liep, werden wij door de andere instructeur apart genomen om deze sprongen te oefenen. De sprongen stonden nog laag, ik denk 30 of 40 cm. Omdat de groep vooral uit middenmaat hondjes bestaat, zal dat ook nog wel even zo blijven en dat is prima.
Tijdens het oefenen zit Ziva nog aan de lijn. Sowieso is ze veel te opgewonden om haar los te kunnen laten. De sprongen oefenen we door er eerst samen overheen te stappen. Na een paar keer mocht ik langs de sprong af lopen terwijl Ziva er over heen ging. Na nog een paar keer koppelden we er een commando aan: hoog.
Al vrij snel werd wel duidelijk dat Ziva enorm werd afgeleid door de honden die het parcours liepen. We veranderden van strategie. Terwijl de rest van de groep even 5 minuten pauze hield, leerden we Ziva door de tunnel heen te gaan en leerde ik hoe ik haar bij de paaltjes moest begeleiden. Daarna liepen we hetzelfde parcours als de rest van de groep, maar alle toestellen die we nog niet gehad hadden (dus alles behalve tunnel, sprong en paaltjes) liepen we gewoon voorbij. Natuurlijk gingen we langzamer dan de rest maar op deze manier was er meer rust voor iedereen. Ziva stond namelijk van opwinding te keffen naar andere honden die langs kwamen, iets wat ze nog nóóit gedaan heeft.
Om Ziva door de tunnel te leren lopen gebruikten we een recht liggende tunnel op ongeveer een derde van de normale lengte. De instructeur hield Ziva aan de ene kant van de tunnel vast aan de riem, terwijl ik naar de andere kant liep. Ik keek door de tunnel heen, kon Ziva zien en riep haar. Ze kwam enthousiast op me af en botste bijna tegen me aan! Dit zo nog een paar keer gedaan en de tunnel in een paar stapjes terug gelegd op volledige lengte. Ook hier een commando aan gekoppeld: door. Toen Ziva goed door de tunnel ging, ben ik halverwege de tunnel gaan staan terwijl de instructeur Ziva bij het begin hield. Toen weer het commando geven en zelf snel naar het einde van de tunnel lopen terwijl ik het commando bleef roepen. Het was te merken dat Ziva even twijfelde in de tunnel omdat ze mij niet aan het einde hoorde. Als ik daar aan kwam, kwam zij ook. Een stukje vertrouwen dat nog moet groeien.
Bij de paaltjes is het de bedoeling dat Ziva er zigzaggend doorheen gaat. De insteek (eerste keer tussen twee paaltjes door) moet gebeuren met het eerste paaltje aan de linkerkant van de hond. Daarna is het een kwestie van lokken: in, uit, in, uit. Om de hond in te laten steken (van je af) zet je je been voor de hond neer zodat die afbuigt, tussen de paaltjes door. Dan lokken zodat ze door de volgende opening weer uit gaat, naar je toe komt. Dit is iets wat vaak geoefend moet worden, vooral aan de juiste kant insteken is voor de meeste honden moeilijk te begrijpen.
Daarna dus hetzelfde parcours lopen als de rest van de groep. Er was inderdaad meer rust zo (hoewel Ziva nog steeds stond te blaffen en andere honden afleidde). De andere honden kennen haar ook nog niet en kwamen op haar af om te begroeten. Dat zal na een paar lessen beter gaan.
Het lopen van een parcours ging natuurlijk nog moeilijk. Ik moest vlak voor een sprong gaan staan en 'hoog' zeggen, voordat Ziva begreep wat ik wilde. Ze sprong dan in een bochtje om meteen weer naar me terug te komen. Ook dat zal met de tijd vanzelf beter gaan.
Er stond ook een schutting opgesteld in het parcours. Dit is een hoogtetoestel met raakvlakken. Hierbij gaat de hond dus omhoog (en weer omlaag, duh), bij de schutting is dat simpelweg omhoog - omlaag. Hij heeft van de zijkant gezien een A vorm. De schutting is vrij breed, ik denk onderaan wel 1 meter en bovenaan 75 cm. Het hoogste punt was op ongeveer 1m 80 als ik het goed inschat. De raakvlakken (de onderste stukken van het toestel), moeten door de hond aangeraakt worden met tenminste 1 poot. Dit is om te voorkomen dat honden met een grote sprong het toestel op- of afspringen en hierbij zichzelf bezeren.
Ik wilde langs de schutting af lopen, vond het al wel genoeg nieuwe indrukken en ik dacht ook dat Ziva hier moeite mee zou hebben gezien haar eerdere ervaringen. Het was dus niet mijn bedoeling dat ze er over heen ging... maar dat deed ze wel! Vrijwel zonder aarzeling, dus die hebben we daarna ook mee genomen. Het commando hiervoor is 'over'.
Bij ongeveer de derde keer lopen heb ik na de tunnel de riem gewoon even los gelaten terwijl we de paaltjes deden. Later bij een sprong wel weer op gepakt anders gooit ze sowieso de lat eraf. Bij de vierde keer parcours lopen, heb ik haar halverwege gewoon los geklikt (met goedkeuring van de instructeur), Ziva bleef toch wel bij me in de buurt en dit was een stuk makkelijker.
Aan het eind van de les merkte ik dat Ziva rustiger (dus moe) begon te worden. Ze heeft het supergoed gedaan, vond het heerlijk en ik ook (hoewel ik wel blij zal zijn als ze iets minder onstuimig is). Eenmaal thuis gekomen heeft ze van mij iets te kauwen gekregen om de spanning kwijt te raken en nu ligt ze lekker uit te rusten. Volgende week weer!
Wij volgen graag mee!
Wat leuk dat het goed ging. Hebben ze daar geen instap groep?
Nee, daarvoor zijn er te weinig nieuwe mensen. Een beetje jammer vind ik het wel, het was beter geweest om het rustig aan te leren, echt een goede basis te krijgen voor ieder toestel en ook leuker om in een groep tegelijk te leren. Helaas heb ik bij mij in de buurt geen cursus gevonden die wel echt voor beginners is, niet te duur is en gegeven wordt op een tijd dat ik ook kan.
Maar het niveau in de groep is niet erg hoog, de parcoursen die gelopen worden zijn niet ingewikkeld (geen scherpe draaien en vrij kort, ongeveer 10 toestellen).
Mocht iemand dat niveau voorbij gaan dan kunnen er voor die persoon moeilijkere parcoursen bedacht worden en kan die zelf ook extra uitdagingen bedenken.
Ik zie het ook best wel gebeuren dat ik op een gegeven moment weer naar een andere school ga, waar het verschil in niveau voor de verschillende groepen er wél is. Voor nu vind ik dit nog prima.
Overigens stond de kattenloop (of brug, zoals die blijkbaar heet) ook opgesteld. Deze was mbv schragen op heuphoogte gezet. Die mogelijkheid is er dus wel.
Heb je "ambities"? Bedoel ik niet perse wedstrijden mee maar ik denk dat het er wat vanaf hangt wat je wil. En dat het niveau van de mensen op je club niet zo hoog is ligt er denk ik aan aan de manier hoe ze opgeleerd worden. Op die manier creeer je inderdaad geen goede basis. Maar alles hangt er natuurlijk vanaf wat je zelf wil bereiken. Wil je gewoon wat fun hebben dan is dat zo prima natuurlijk.
Super! Kattenloop is eerder iets voor Nederlanders :D Belgen gebruiken meer brug
Ik wil in de eerste plaats gewoon plezier hebben, leuk met Ziva bezig zijn en haar zelfvertrouwen vergroten. Maar tegelijk wil ik wel dat het voor Ziva een uitdaging blijft, en ik wil wel proberen te bereiken wat we kunnen.
Ik kan alleen totaal geen inschatting maken van hoe goed Ziva kan worden. We zullen wel zien, het loopt wel los. Ziva is ook een beetje een 'probeer' hondje; wat vind ik leuk, wat niet, hoe wil ik dingen aanpakken en hoe juist niet.
O, vandaar! Ik woon wel redelijk dicht bij België, vandaar dat hier waarschijnlijk beide benamingen gebruikt worden. Ik vind brug ook wel logischer dan kattenloop, het is immers een hond die er over heen gaat
Ja kattenloop is nogal lang van woord he Haha :D Samen plezier hebben is het belangrijkste!
Ja precies! Daarom ben ik ook gestopt met gehoorzaamheid. Ziva vond het fantastisch, die vind alles leuk. Maar ik vond het echt dodelijk saai op een gegeven moment.
De grote lijnen pikt ze erg snel op, dan is iedereen onder de indruk. 'Kijk eens,' zeggen ze dan, 'ze is slimmer dan je denkt.' (Zeiden ze zondag ook toen ze toch vrij snel begreep dat ze op commando een toestel over moest en opeens de schutting mee pakte.) Maar ik weet wat er daarna komt, de details daar snapt ze geen snars van. Ze blijft het leuk vinden, aan de voet komen bijvoorbeeld. Snapte ze zo. Maar dan moet ze nétjes aan de voet komen en dat duurt een eeuwigheid voor ze het snapt. Kom voor, hetzelfde verhaal. Doet ze super maar dan moet ze perfect recht voor me komen zitten, nou dat gaat m dus niet worden hè. Sommige dingen zoals gaan staan of een voorwerp oppakken begrijpt ze ook totaal niet, die zijn zo natuurlijk dat ze niet snapt waarvoor ze beloond wordt.
Dus je snapt dat ik gehoorzaamheid niet meer zag zitten, ik wil iets meer actie. De echte uitdagingen komen nog wel als ze straks raakvlakken moet gaan begrijpen (ik wil de 2 on, 2 off methode gaan gebruiken want running contacts lijkt me ook weer te natuurlijk voor haar, die link gaat ze niet leggen). En vast nog veel meer, maar daar heb ik nu nog geen zicht op.
Snap ik zeker. En bij vele scholen wordt erewacht dat ze oefeningen zoals zit voor gelijk mooi recht uitvoeren. Terwijl je dit zachtjes moet "shapen" en dat tempo hangt per hond af.
Mijn vriend heeft vandaag een fietsband (buitenband, dus flexibel) geregeld. Ik ben met Ziva in de tuin bezig geweest, de band bijna op de grond en Ziva keer op keer door de band heen. Gewoon lopen of in een klein drafje, net wat ze zelf deed.
We hebben een grasveldje van 2,5 bij 5,5 meter. Heel klein dus
Precies genoeg voor een hoepel en wat loopruimte.
Eerst ging Ziva er al draaiend doorheen, ze kreeg van mij immers haar beloning dus wilde ze meteen weer naar me toe draaien. Dat was niet mijn bedoeling, ik wilde dat ze er recht doorheen ging.
Dus een snoepje neergelegd aan het eind van het grasveld zodat ze daar naartoe zou rennen. Ook niet ideaal want vervolgens moest ze op zoek naar het snoepje.
Uiteindelijk heb ik binnen twee bakjes gehaald om de snoepjes in te doen. Dat werkte prima! Terwijl Ziva het ene snoepje opat, legde ik er een in het andere bakje en dan kon ze weer door de band heen.
Al met al hebben we een minuut of 10, 15 geoefend. Gewoon om Ziva ermee vertrouwd te maken dat ze door een band/hoepel heen kan lopen. Dit als voorbereiding op de sprong door een band heen die ze straks moet leren.
Leuk! Doe je dat bij “onze” club? Hoe laat ben je? Misschien kom ik zondag eens kijken!
Ik doe met Joep eerst nog een rondje VEG (doet ie kei goed!), als hij dat gehaald heeft dan gaan we ook over op behendigheid.
Bij KC de Peel ja!
Leuk dat je met Joep nog VEG doet! Zag ik met Ziva niet zitten, haha, zoals hierboven beschreven.
Misschien later nog ooit als behendigheid minder vermoeiend wordt voor haar en ik zin heb in de uitdaging.
Ik zit om 9 uur, leuk als je eens komt kijken!
Vandaag hebben we weer een les gehad, maar laat ik eerst over afgelopen vrijdag vertellen!
Vrijdag ben ik in de winkel geweest waar mijn vriend werkt. Ziva is daar overdag ook. Ik moest even wachten op mijn vriend en besloot dat ik de tijd beter nuttig kon gebruiken. In het magazijn, waar geen klanten kunnen komen, heb ik een plank genomen van ongeveer 30 cm breed en 75 lang (uiteraard zonder splinters). Die heb ik op de grond gelegd en Ziva geleerd eroverheen te lopen. We zijn ongeveer 10-15 minuten bezig geweest. Ik zal niet zeggen dat Ziva toen mooi over de plank heen liep, maar het ging zeker al beter dan in het begin.
Vandaag dan les 2!
Ziva gedroeg zich naast het parcours al veel netter dan vorige week. Ze was niet aan het blaffen, had meer aandacht voor mij. Alleen als een hond het parcours bijna had afgerond (en dus weer terug kwam richting de groep), had ze de neiging er op af te willen. Door op tijd haar aandacht te vragen kon ik het meestal voorkomen.
Als we zelf het parcours liepen echter... Ziva was ontzettend enthousiast en vrijwel continu tegen me op aan het springen. Ik vind het niet erg, ze is alleen maar blij en dat heb ik liever dan dat ze tegen haar zin in daar is.
Wel reageerde ze al beter als ik naar een sprong wees en 'hoog' zei, direct na de sprong kwam ze wel weer naar me terug om tegen mij op te springen en te blaffen. Ik had wel het idee dat ze soms door al het blaffen mijn commando's niet hoorde. Maar daar komt ongetwijfeld nog verbetering in.
Qua toestellen, hebben we de hoogtesprongetjes, tunnel, paaltjes, slurf, band en brug gehad. De schutting stond niet opgesteld vandaag.
De slurf lijkt wat op de tunnel, het commando is ook hetzelfde (door). Maar waar de tunnel rond en stevig is, is de slurf alleen het eerste stukje stevig en daarna is het een zeil wat slap naar beneden hangt. Voor Ziva werd het zeil nog omhoog gehouden zodat er feitelijk toch een tunnel gevormd werd. Ziva had er geen problemen mee.
Bij de band moet je je een soort van reddingsboei voorstellen. Een brede zwemband van hard plastic. Deze wordt opgehangen in een raamwerk. Het gat is ongeveer 50 cm in doorsnede denk ik, van mijn elleboog tot mijn vingertoppen. Ziva snapte eerst niet goed wat we bedoelden, we lieten haar er vlak voor zitten, gingen naar de andere kant en probeerden haar erdoor te lokken maar ze liep er dan vrolijk omheen. Toen we zelf onze arm er half doorheen staken, snapte ze het en sprong er door heen. Daarna deed ze deze ook zonder problemen. Het commando is 'band hoog'.
De brug (of ook wel kattenloop) is een hoogtetoestel. Hij bestaat uit een smalle plank (30 cm schat ik). De hond loopt schuin omhoog, een paar meter horizontaal en dan weer schuin naar beneden. Ook hierbij zijn er aan het begin en eind van het toestel raakvlakken, die de hond dus met minimaal 1 poot aan moet raken. De brug is normaal gesproken ongeveer op schouderhoogte. Nu stond hij echter op heuphoogte, wat het voor de honden een stuk minder eng maakt.
Ik zag natuurlijk al sinds onze eerste ervaring met behendigheid, problemen aankomen op de brug. Daarom heb ik tijdens onze ochtendronde een oefening in gebouwd. We komen langs een plek waar een aantal muurtjes zijn. Die zijn zo'n 40 cm breed en komen tot halverwege mijn bovenbenen. Er zijn wat trapjes omheen, waardoor de muurtjes aan de bovenkant van het trapje minder hoog zijn. Hier heb ik Ziva al een paar keer overheen laten lopen. In het begin wilde ze racen en sprong ze er te vroeg van af (goed hè vrouwtje!). Maar door rust in te bouwen kon ze het muurtje wel tot het eind lopen en dan werd ze natuurlijk uitgebreid beloond.
Dat systeem hebben we bij de brug ook gebruikt. Ik lijnde Ziva hier even aan en we gingen rustig de brug over. In het begin is ze er wel een paar keer vanaf gesprongen (te enthousiast). De instructeur wilde haar eerst ook enthousiast maken (ik weet niet wat hij dacht, dat ze er dan in één keer overheen zou rennen? Mooi niet dus). Door vanuit rust te werken heeft ze de brug (bijna) van begin tot eind gelopen. Het commando is 'brug over'.
Bij de schutting en brug, en bij de tunnel en slurf, worden dezelfde commando's gebruikt (over en door). Daarom benoemen we de toestellen ook. Mochten ze ooit naast elkaar opgesteld staan dan weet de hond nog steeds welk toestel er genomen moet worden (althans... dat is het idee )
Tijdens het lopen van het parcours was Ziva los. Ze rende niet terug naar de groep en dan is het zonder lijn een stuk makkelijker én veiliger (gezien al het springen wat ze deed). Maar daardoor had ze wel vrijheid en had Ziva regelmatig de neiging om, zoals ik het in de beginpost al omschreef, enthousiast rond te hollen en blij te zijn dat ze haar best mocht doen. Waren we met de paaltjes bezig, ging ze er vandoor om de tunnel te nemen. Wees ik een sprong aan, nam ze eerst twee anderen én de sprong die ik aanwees (maar dan in de verkeerde richting) voordat ze de goede deed. Wilde ik naar de band toelopen, stond ze opeens halverwege de brug
Ziva stond op de brug te twijfelen: eh, vrouwtje, waar ben je, was dit niet de bedoeling? Toen ben ik er snel naar toe gegaan, hebben we de brug afgemaakt, heb ik Ziva beloond en zijn we naar de band gegaan. Het mocht dan niet de bedoeling zijn geweest, het was ook niet fout en ik was juist trots op haar dat ze dit uit zichzelf deed.
Al met al was het dus een prima tweede les! Ziva ligt nu weer heerlijk te slapen maar ze is minder moe dan vorige week.
Fijn dat het zo goed ging !
Mag ik een tipje geven ? Het is om je te helpen hoor :D
je zegt dat ze na elke sprong naar jouw komt. Dit lossen wij op door een hond een vooruit aan te leren. En niet elke sprong te benoemen met een woordje. Dus vooruit betekend rechtdoor gaan en alles nemen tot volgende commando. Dit leer je door een potje me snoep te leggen. Of instructeur (of jezelf) een balletje laten gooien of leggen.
Hier een hele oude video van 6-7 jaar geleden toen ik met mijn eerste hondje begon. Bij hem werkte we met het potje en dat kan je voor allerlei andere zaken gebruiken.
Hier een video van Udhai zijn opleiding. Gebruikte ik zowel speeltje als potje bij.
Bedankt voor de tip! Ik wil eerst eens kijken of het misschien vanzelf beter zal gaan. Ik denk namelijk dat er over twee of drie lessen al heel wat 'hieperdepiep' van af is, om het zo maar eens te zeggen. Naar mijn verwachting zal ze dan minder springen en blaffen, en meer opletten en weten wat de bedoeling is. Dat zal ook al een stuk schelen denk ik. Mocht het over een aantal weken nog niet beter gaan, dan lijkt het me inderdaad goed om de methode die je beschrijft eens uit te proberen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?