Hoi hondeneigenaren op dit forum!
Wij zijn 3 studenten Diergeneeskunde in het laatste jaar van de studie. Om onze kennis te verbreden volgen wij een extra vak in de richting communicatie & marketing.
Over 4 weken presenteren wij een project dat te maken heeft met innovatie, toekomst & vernieuwing van de wereld van de dierenarts.
Ons idee is een (fictief) Veterinair Centrum voor Gewichtsbegeleiding. Een centrum dat gespecialiseerd is in het begeleiden van honden en katten (en hun baasjes) om weer op een normaal gewicht te komen. Obesitas is iets wat steeds meer voorkomt en het afvallen wordt toch voor veel baasjes als lastig ervaren. Wij merken dat tegenwoordig niet alle dierenartsen de tijd hebben om een persoonlijke, uitgebreide begeleiding te bieden waardoor het resultaat achterblijft (en mensen het maar opgeven). Die dierenarts zou u naar ons kunnen doorsturen of u kunt zelf bij ons terecht.
Onze vraag in het kader van marktonderzoek & haalbaarheid: in hoeverre zouden jullie bereid zijn om te betalen voor een gespecialiseerde, persoonlijke begeleiding op zowel medische vlak als in voeding? (het natuurlijk niet verzekerd). Dit is namelijk iets wat bij ons (de mens) natuurlijk al bestaat in de vorm van afval/obesitasklinieken. Echter in de wereld van de Diergeneeskunde nog verre van.
We horen graag alle reacties/ideeën/aanvullingen (zowel positief als negatief!)
Lisa, Tamara & Fabian.
Ik weet niet aan welke universiteit jullie diergeneeskunde studeren, maar de universiteitskliniek Utrecht heeft een afdeling klinische voeding waar ze ook obesitaspatiënten behandelen.
Veel dierenartspraktijken hebben in NL vaak wel iemand in huis die gespecialiseerd is in voeding. Baasjes van obesitas-honden worden dan verwezen naar hen. Daar krijgt men dan persoonlijke begeleiding met de hond, zoals jullie noemen.
Mensen die niet in een kliniek komen met hun obesitas-hond lopen de kans dat er dierenpolitie heen wordt gestuurd. Zij werken samen met de LID die op hun beurt er dwang achter kunnen zetten zodat er wat door de baas aan gedaan wordt.
Geen idee hoe het in België geregeld is.
Wat een goed idee!
Obesitas is natuurlijk een ernstig probleem, daarnaast heeft de meerderheid van de honden in Nederland sowieso overgewicht. Ik denk dat dat het eerste probleem is. Mensen (h)erkennen niet dat hun hond overgewicht heeft. Ze denken dat het normaal is en door een hoop dierenartsen wordt zelfs nog verteld tegen sommige baasjes met honden met overgewicht dat hun hond op gezond gewicht is. Het lijkt wel een nieuwe standaard geworden, voor bepaalde rassen in het bijzonder.
Zelf ben ik er heel actief mee bezig om mijn honden gezond te houden en ze zijn in fitte lichaamsconditie (dus nog net een stapje verder dan 'normaal' gewicht). Zelf ken ik het probleem dus niet dus met de vraag of ik er geld aan uit zou geven kan ik je niet helpen.
Ik heb op facebook zelfs een groep opgericht hierover "Fitte honden NL". Wellicht vind jij dit ook een interessante groep en kun je daar misschien nog wat vragen stellen. Ik weet wel dat daar ook enkele mensen zitten die bezig zijn met hun hond te laten afvallen.
Goed idee. Persoonlijk denk ik alleen dat baasjes met een obesitas hond inderdaad vaak niet erkennen of doorhebben dat hun hond overgewicht heeft. Laat staan hier een oplossing voor zoeken online. Daarnaast denk ik dat veel mensen, mochten ze er toch iets aan willen doen, eerder naar hun dierenarts stappen voor advies en gewoon wat actiever aan de gang gaan of de voeding aanpassen. De dierenartsbegeleiding blijft dan wel uit maar het zijn vaak ook de baasjes die daar gewoon te weinig moeite voor nemen, hun hond is waarschijnlijk niet voor niks te dik geworden :') uiteraard veel te veel snoepen maar ook zeker te weinig beweging.
Ik denk dat het probleem echter nog eerder zit in het onbewust te dik maken van de hond en dat daar eerst meer bekendheid naar moet komen. Misschien is het een tip om een enquête af te leggen bij verschillende dierenartspraktijken of dierenwinkels om de mensen in de winkel te vragen naar hun bewustzijn over het onderwerp en dat te gebruiken bij jullie presentatie en uitwerking van het idee. Als hondeneigenaren zich niet bewustzijn van het probleem 'overgewicht' lijkt het me nogal een opgave om ze bij jullie online centrum terecht te krijgen. Daar krijgen jullie ook een meer valide onderzoek van en ik denk interessante resultaten! Succes :-)
Op dit forum zullen jullie denk ik niet zo snel hondeneigenaren vinden met een te dikke hond omdat we hier allemaal hondengekkies zijn en het vaak juist té goed willen doen In een dierenartspraktijk of dierenwinkel meer kans!
Ik lees: begeleiding op medisch vlak en voeding.
Zouden jullie ook begeleiding in sport/fysieke training doen? Of hoort dat er niet bij?
Om je vraag te beantwoorden: Ik denk niet dat ik snel klant zou worden van zo'n centrum, om de eenvoudige reden dat ik de fysiek van mijn honden goed op peil houd. Ik zou niet weten hoe die ooit dik zouden kunnen worden, tenzij er medisch iets ernstig aan de hand is. Maar dan verwacht ik eigenlijk een goeie diagnose van de dierenarts, zodat de oorzaak meteen kan worden aangepakt, en niet dat ik word doorverwezen naar een centrum voor gewichtsbegeleiding...
Maar ik wens jullie veel succes met jullie project!
Wat alaska s finest hierboven zegt is wel een goede!!
De begleiding van fysieke /sport training..
Daar dat wel eeg gerelateerd is aan het onderwerp.
Opzich zou ik er mocht het nodig zijn wel voor willen betalen.
Moet ik zeggen dat er zoveel voermerken zijn en iedereen overal voor en tegens op heeft. Dat dat wel lastig is.
Mijn voer merk heb ik met een voedselconsulente (of hoe het ook heet iemand met verstand van voedsel) gekozen.
Met de simpele reden dat May vrij flink was, 27.7 kg... Maar ze ooi echt wel actief is. Zeg zeker 15-20 km p.d. lopen en het is niet alsof ze kilo s brokken kreeg.
Maar die vrouw wist gewoon iets over haar spijsvertering snel of traag, weet het niet eens meer precies.
Maargoed op deze brok doet ze het goed.
Fysieke begeleiding is echter voor mij wel een must. Mocht je dan een hond willen laten afvallen.
May is nu al maaanden aan het kutten qua gezondheid van haar poten. (Waardoor ze minder loopt ed...) Dus mocht ze moeten afvallen is het wel handig als mensen dan ook verstand hebben van het fysiek. Zeker aangezien er nu een kans bestaat dat ze lichte beginnende artrose heeft.
En dat toch een andere afvalaanpak nodig heeft dan.
We gaan meer lopen, ander eten en minder. Wat wel gewerkt heeft toendertijd. Aangezien May nu een mooie 23.8 weegt.
mmmm ik wil niemand voor de borst stoten...maar dikke honden zijn toch zo goed als altijd de schuld van het baasje? Je weet als baasje toch dat je te veel brokken geeft? Is je hond te dik maar geef je hem nog elke dag zijn stuk steak..dan weet je toch dat je fout bezig bent en zo'n mensen gaan dan ook niet extra betalen voor een behandeling denk ik want in mijn ogen zijn ze dan wat nonchalant.
Soms is een hond ook dik door omstandigheden. Bv het voer blijft hetzelfde maar de beweging gaat achteruit door blessure of een ouder baasje dat ook gewoon geen lange wandelingen kan doen. Ook die mensen kan je niet 'her-opvoeden want de reden blijft hetzelfde.
Kort door de bocht. Als je veel belang hecht aan jouw hond, dan is er geld aan uitgeven ook geen probleem. Maar als je veel belang hecht aan jouw hond, dan zorg je ook dat hij niet te dik wordt. Ik zou gerust willen betalen voor een geode begeleiding, maar als we zien dat Pyxis wat dikker komt te staan (in de zomer steelt ze graag fruit van de bomen) dan grijpen wij meteen in.
Ik vraag me af of een dergelijke kliniek bestaansrecht zou hebben. Ik denk zelf dat hier namelijk geen vraag naar is, of in ieder geval onvoldoende vraag.
Honden laten afvallen is namelijk heel simpel. Je doet minder in de voerbak en blijft dat doen tot het gewenste resultaat bereikt is. Je zou wat tips kunnen vragen aan je dierenarts, maar daar is geen gespecialiseerde kliniek voor nodig lijkt me. Een dierenarts heeft de benodigde kennis ook en kent de medische geschiedenis van de hond al. Dus bij honden met allergieën of lupus zoals mijn hond heb je die voorkennis van je eigen dierenarts gewoon nodig.
Bij mensen is het heel anders; die maken hun eigen keuzes wel (i.t.t honden) en hebben soms hulp nodig de juiste te maken. Je valt af en moet je dieet aanpassen om niet weer in hetzelfde patroon te vervallen. Ook omdat mensen 24/7 de beslissing kunnen maken toch te eten (en voor sommige is het zelfs een verslaving) moeten ze echter vaak hun complete leven omgooien en hun denkpatronen. Bij mensen is eten soms ook nog een sociaal gebeuren en heeft daarom zoiets op mensen een grotere impact. Bij honden vallen al deze problemen weg. Wat je overhoudt is een adviserende functie en dat kan een dierenarts toch ook prima?
De mensen die ik zie lopen met dieren met veel overgewicht ,zijn van het soort dat het geen bal interesseert dat hun dier op een bijzet tafeltje lijkt.
Andere mensen volgen namelijk gewoon advies da op en gaan minder voeren of meer bewegen of beide.
en hebben jullie niet nodig.
op een uitzondering na..een lastig geval, verwacht ik niet dat er veel mensen zijn die willen betalen voor zoiets
een goede arts zal je alle info geven die je nodig hebt
Dit is het hem juist. Vrijwel niemand hier zal ontkennen dat het probleem er is. Echter ben ik ook bang dat de groep waar dit probleem speelt (dan heb ik het over de baasjes) juist vaak degene zijn die het probleem zelf helemaal niet zien of erkennen. De kans dat ze hulp gaan zoeken voor iets wat ze niet als probleem zien en er ook nog eens voor willen betalen acht ik klein.
En de andere groep is er juist wel mee bezig; ziet het probleem dus ook bij anderen en heeft de voorzorgsmaatregelen al genomen. De hond is dan al afgevallen of überhaupt nooit te zwaar geweest.
Waar.
Die mensen willen het probleem niet erkennen.
Ben hier soms jaren bezig met mensen te waarschuwen dat ze hun hond minder eten moeten geven, dat er anders serieuze gezondheidsproblemen gaan komen.
Helpt niks, bij het volgende bezoek zijn die honden dikwijls nog dikker geworden.
(wat echt opvalt is dat het net die mensen zijn die broodfok honden kopen, mensen dus die echt niet verder willen nadenken dan hun neus lang is)
Eens met Obi. Dat was ook mijn eerste gedachten. Bij mensen is overgewicht een probleem omdat ze een verleiding moeten weerstaan. Een hond heeft dit probleem niet omdat het baasje die keuze maakt voor hem/haar.
Mensen met een te dikke hond weten echt wel dat hun hond te dik is. Alleen sluiten ze hun ogen er voor en maken zichzelf wijs dat het wel meevalt en niet zo slecht is voor de hond. Gewoon niet gemotiveerd genoeg om er iets aan te doen. Dus waarschijnlijk ook niet gemotiveerd om naar zo’n speciale kliniek te gaan.
Onze hond is enorm aangekomen door sterilisatie. Dan ga je naar de dierenarts en die zegt geef veel sperziebonen en een stuk minder voer verder niets. Simpel toch, koste ons geen geld. Konden elk moment binnen lopen en even op de weegschaal te gaan. Zo is zij op haar normale gewicht gekomen en gebleven. Dan heb ik het over heel wat kilo's die er te veel aan zaten. Waarom en centrum, als je als baas niet gemotiveerd bent lukt het ook niet bij een speciaal centrum, wat misschien een hoop geld gaat kosten.
Het gaat dan denk ik niet eens om minder gemotiveerd. Ze vinden het vaak "zielig" voor de hond om minder te voeren, of geen ongezonde tussendoortjes te geven. Of ze zijn slordig met voedsel, waardoor de hond steeds weer de kans krijgt om iets te jatten. Ze beseffen niet dat het op termijn veel zieliger is voor een veel te dikke hond, die daardoor allerlei kwalen krijgt.
op zich een goed idee om voeding en gezondheid aan elkaar te koppelen, wat volgens mij nog veel te weinig gebeurd en onderschat. Maar ik zou het dan niet alleen om obesitas laten gaan, maar in principe bij alle gezondheidsproblemen
Genezen kan immers alleen het lichaam zelf, maar het moet natuurljk wel mogelijk gemaakt worden.
Daarvoor is natuurlijk wel veel kennis nodig, en ik vraag me eigenlijk af hoeveel er bij de studie diergeneeskunde aandacht aan voeding (en uiteraard ook andere stoffen) en de werking ervan op het lichaam gegeven wordt?
2 dagen voedingsonderwijs gesponsord door hill's royal canine en denta sticks(calorie bommen waar nauwelijks op wordt gekauwd) ect was het nog niet zolang geleden..of dat veranderd is vraag ik me af
voeding is een specialisme qua onderwijs
gelukkig zijn er steeds meer dierenartsen die zich verdiepen in kwaliteit van voer ..net als artsen in de mensen wereld daar steeds meer belang aan hechten
dat betekend nog niet dat de meningen niet nog ernstig verdeeld kunnen zijn over hoe en wat
maar wel dat ze allemaal eens zijn dat goedkoop commercieel voer niet het beste is al ga je er niet direct dood aan
ik was er al bang voor, ik weet niet of het waar is, maar ergens las ik dat er over zoiets belangrijks voor de gezondheid als bijv. jodium iets van drie regels in de leerboeken staat. Maar hopelijk is dat achterhaald inmiddels.
Een project dát; een centrum dát. Als je communicatie doet, toch wat beter op je communicatie letten :P
Verder zou ik er niet in geïnteresseerd zijn, maar ik zou mijn hond dan ook niet te dik laten worden. Ik denk dat de mensen die te dikke dieren hebben, ook niet geïnteresseerd zijn omdat ze blijkbaar niet de zelfdiscipline hebben om te zorgen voor voldoende beweging/niet te veel eten bij hun hond...
Ik heb nog nooit een te dikke hond gehad. Mijn hond heeft minder moeite met op gewicht blijven dan ik als baasje, gewoon om de simpele reden dat hij zijn eten van mij krijgt.
Er zijn vast dieren die het nodig hebben, maar of die baasjes die stap zullen zetten...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?