Qua ruimte kan het wel hoor. Als je een hond voldoende uitlaat kan hij prima op een appartement.
Wat misschien nog belangrijker is, is de tijd. Hebben jullie beide voldoende tijd om de pup alleen te leren zijn en zindelijk te maken? Misschien is een oppas voor overdag een idee?
Hi,
Bedankt voor je antwoord! Graag zou ik de pup dan in de zomervakantie aanschaffen zodat we in ieder geval de eerste paar weken (6 weken ongeveer) voldoende tijd hebben qua training etc. Daarna volg ik het eerste half jaar na de vakantie een minor waardoor ik slechts een paar dagen/paar uur naar school moet. Zou de pup ook graag goed socialiseren zodat ie ook naar mijn ouders kan mocht het nodig zijn, en dus ook bij onze huidige hond kan zijn. Een chihuahua leek me dan ook handig omdat je die snel overal mee naartoe kan nemen.
Chihuahua’s zijn ook keffers, daar zijn ze van oorsprong ook voor bedoeld, namelijk waken.
Daarnaast zijn het ook hele intelligente hondjes die geen genoegen nemen met een plas rondje over het grasveld. Als je ze niet voldoende uitdaging en beweging geeft kunnen ze opgefokte keffertjes worden die bij het minste of geringste aanslaan in huis (de zogenoemde handtas-terrorist).
Begrijp me niet verkeerd, het is een heel leuk ras vind ik, maar ze zijn wel pittig. Ik zou in jouw situatie naar een ander ras gaan kijken.
Wat afschaffen in de zomervakantie betreft, hou er rekening mee dat de meeste goede fokkers een wachtlijst hebben. Het is dus maar de vraag of er in die periode een pupje beschikbaar is. Pas in ieder geval heeeel goed op voor broodfokkers.
Het is al bijna zomervakantie. Waar wil je zo snel een pup vandaan halen dan?
Met zo'n kort tijdsbestek kom je vaak al gauw bij de broodfok of de huis/tuin/oeps nestjes terecht en die wil je echt links laten liggen want die zijn qua gezondheid erg slecht.
Wil niet zeggen dat er binnen de rasvereniging altijd netjes gefokt wordt(ook daar moet je je huiswerk goed doen en alles natrekken van de fokker), maar daar is men in iedergeval verplicht de ouderdieren te testen op erfelijke afwijkingen en wordt er als het goed is, geprobeert zo gezond mogelijk te fokken.
Hey,
Bedankt voor je antwoord! Ja daar kwam mijn twijfel ook wel een beetje vandaan. Maar door het formaat leek een chihuahua mij ideaal en ik denk dat het qua uitdaging ook wel goed zal gaan. We zouden een groot park tegenover ons hebben.
Heb je een idee wat voor ras je me dan aan zou raden? :)
Hi,
Ja misschien hebben we daar dan nog niet zo goed over nagedacht:) Ons huidige hondje kwam uit een gezin waar iemand allergisch was, dus heb nog nooit een hond bij een fokker gehaald. We hebben pas net te horen gekregen dat we het appartement zouden krijgen, dus werd al vrij snel enthousiast over het feit dat we wellicht samen een hondje zouden kunnen kopen :P
Fokkers kun je het beste zoeken via de Chihuahua rasvereniging, of een herplaatser via Verhuisdieren, HHIN of Ikzoekbaas.
Wees voorzichtig met marktplaats en dat soort websites, daar zitten veel handelaren die pups aanbieden die ze geïmporteerd hebben uit Oostbloklanden. Die pups worden dan in kratten gezet als ze een week of 6 zijn en als kippen verscheept naar Nederland. De ouders van die pups worden elke keer opnieuw gebruikt om te fokken en worden niet nagekeken op afwijkingen (heel belangrijk!). De kans dat je een zieke hond koopt is dan heeeel groot.
Je kan ook binnen het asiel kijken. Staan vaak wel kleine hondjes op.
Als je een hond wil die niet te veel blaft, zou ik eerder denken aan een italiaanse windhond. Maar net zoals de chihuaha's vind je die niet zomaar op 123. Voor mijn hond heb ik een jaar gezocht naar de beste fokker en dan stond ik nog een jaar op de lijst. Voorafgaand door 2-3 jaar inlezen over het ras en opvoeding,verzorging,... En natuurlijk was ik die tijd ook gewoon het perfecte moment aan het afwachten om een hond te nemen. Ik begrijp je enthousiasme, maar als je niet weet waar je leven naartoe gaat, beter eerst kiezen tussen al die leuke rassen en dan rustig zoeken naar een goede fokker en even aankijken hoe het staat met jullie leven.
De eerste weken zou je sowieso vrij moeten zijn. Hele dag van huis? Dan zou je sowieso iets moeten regelen. Zeker in het begin moet een pup zoveel uit. Ook vind ik het persoonlijk erg sneu zn beestje teveel alleen te laten. Mijn honden zijn 4x per week 3 uurtjes alleen. Waarvan ze vaak 1 dag 3 uurtjes naar de buurvrouw gaan.
Als ik jou was zou ik wachten tot je afgestuurd bent en de juiste baan hebt. Dan weet je pas zeker hoeveel je gaat werken. Er worden zoveel honden toch weg gedaan omdat het toch net verkeerd ingeschat is. Toch teveel werk of toch teveel van huis.
Nee, ik had het persoonlijk echt niet gedaan. Ik zou het het beestje niet aan willen doen.
Eerlijk gezegd zou ik wachten tot je klaar bent met je studie.
Zeker omdat je dan pas weet hoeveel tijd je echt gaat hebben voor een hond.
Als een boomer en een chi je aanspreekt, heb je dus iets met Gezelschaoshonden. Over het algemeen hebben die meer last van alleen zijn dan andere soorten honden.
Mocht je echt veel tijd hebben om van alles te ondernemen met je hondje, dan zou het kunnen. Een chi is best pittig voor het formaat, ook zeker geen hond die je de hele dag in een kleine ruimte alleen kan laten en dan op de kattenbak te laten. Ik ken genoeg chi's die niet serieus worden genomen vanwege hun formaat waardoor het verschrikkelijke keffers worden met probleem gedrag wat ook niet serieus genomen wordt vanwege het formaat.
Zolang je niet weet wat je na je studie doet, zou ik wachten.
Misschien alvast een geschikte fokker zoeken en je op de wachtlijst laten zetten. Als je dat nu nog moet gaan doen heb je geen fatsoenlijke puppy voor de zomer vakantie. (tenzij herplaats)
Ik heb heel lang een 2e hond gewild en heb hier express mee gewacht tot ik zeker wist dat we hier voor zouden kunnen zorgen. Anders had ik al lang een 2e hond gehad en niet pas 3 maanden. Je leven kan natuurlijk altijd onverwachtse wendingen nemen maar je kan het risico op herplaatsen wel verkleinen door bijv pas na je studie een hond te nemen.
maar ik zou zeker wachten.
Leuk ras! Heb zelf ook een Chihuahua en ze is ontzettend slim en lief, houd van knuffelen en aandacht. Het zijn wel keffertjes en blaffen graag op andere honden of mensen ben hier wel concequent in. Mensen denken vaak klein ras heeft niet veel beweging nodig maar daarin tegen hebben zij juist een lekkere wandeling nodig!
Heel veel succes met het vinden van het juiste hondje! Ik raad de Chihuahua zeker aan.
Ik heb ook mijn twee honden aangeschaft toen ik nog studeerde maar mijn vriend heeft goede uren dus hoe het ook zou uitdraaien we wisten sowieso dat 1 van ons 2 al goed zat kwa uren. Gelukkig heb ik nu ook een job met goede uren en kan ik vaak overhuis en dergelijk waardoor ondanks ik full time werk mijn honden niet langer dan zen halve dag alleen zitten (wij hebben ook altijd back up als we eens beide een hele dag weg zijn,moeder van mijn vriend woont om de hoek en heeft een sleutel).
Je moet hier wel goed over nadenken want uw vriend is al veel weg en als jij na uw studies ook zon job hebt is het niet fair voor de hond dat die van Smorgens tot savonds binnen zit.
Verder denk ik dat je te weinig tijd hebt om nu nog een hond aan te schaffen voor de vakantie. Een geschikt ras/fokker zoeken kost wel even wat tijd. Neem geen overhaaste beslissingen waar je achteraf mogelijks spijt van kan hebben.
nu opzich hoef je niet enkel aan de dwergrassen te denken om een appartement kan evengoed een groter ras hoor. Wij hebben ook eerst op appartement gewoond met 2 shelties en dat ging prima. Zorg vooral dat je uw hond dan goed opvoed zodat je geen klachten krijgt van de buren. Tegenwoordig hoor je dat nogal vaak.
Een hond kan prima in een appartement, ook van een wat groter formaat.
Wel zou ik niet zo gehaast te werk gaan. Ik ken het gevoel, je weet dat je een hond kan nemen en het liefst zou je die morgen al willen hebben. Hierdoor is de kans véél groter dat je de hond uit de slechte fok haalt met hoge dierenartskosten en eventuele gedragsproblemen als gevolg.
Je zoekt een hond die weinig of zelfs niet blaft. Een chihuahua heeft een perfect temperament om een goede waakhond te zijn, dus dan zou je je echt moeten afvragen of je dat wel zou willen.
Overleg met je vriend wat jullie zoeken in een hond en ga rustig kijken welk ras meer bij jullie wensen past. Vervolgens kan je opzoek gaan naar de perfecte fokker die honden gebruikt die vrij zijn van erfelijke afwijkingen etc. Met een stamboom kan je ook nagaan of de lijnen die de fokker gebruikt een hoog inteeltpercentage hebben, die wil je zo laag mogelijk hebben natuurlijk.
Als je de hond wat langer uitstelt tot bijvoorbeeld volgend jaar, of dat jaar daarna, heb je meer rust en kan je ook kijken of je naast de woning en je studie een hond financieel kunt onderhouden (wees voorbereid op hogere dierenartskosten door ziekte of ongeluk) en of je de tijd hebt om een hond genoeg fysieke en mentale uitdaging te bieden.
Wil je per se nu, deze zomervakantie, een hond hebben en die verantwoord aanschaffen, dan raad ik je aan voor een asielhond of herplaatser te gaan. Maar wees voorbereid op mogelijke gedragsproblemen met honden zonder bekende achtergrond.
Persoonlijk zou ik het "wanneer" op de laatste plek zetten. Het is wel fijn als je in een rustig tempo kunt uitzoeken wat je precies wilt en welke fokker je het meeste aantrekt zonder dat er een deadline is.
Chihuahua's kunnen echt vreselijk zitten blaffen als ze alleen thuis zijn, niet leuk voor je buren. Er zijn tal van andere kleine rassen die minder blafferig zijn. En inderdaad, als je iedere dag voldoende naar buiten gaat met een hond en zorgt voor leuke bezigheden, kun je makkelijk een grotere hond nemen.
Je kunt ook nadenken over een volwassen herplaatser. Een puppy opvoeden kost heel veel tijd en als je tegen september weer aan de studie moet, wordt het ook erg lastig om dat goed te doen. Veel herplaatsers komen uit een situatie waarin ze altijd in een huis hebben gewoond: ziekte, scheiding, overlijden, allergie zijn de belangrijkste redenen voor herplaatsen. Kies dan ook voor een hond waarvan je zeker weet dat hij al bekend is met in een huis wonen (liefst uit een asiel in NL/B of direct van de vorige eigenaar en niet een herplaatser van bijv. een vage Roemeense stichting die je op een parkeerplaats een hondje in armen duwt dat net rechtstreeks uit een armoedig asiel naar hier is gekomen). Natuurlijk moet ook een herplaatser wennen en weer veel dingen (opnieuw of anders) leren, zoals jullie leren kennen, jullie ritme leren kennen, vertrouwen hebben in de nieuwe situatie, alleen blijven opnieuw opbouwen... Dat alles kun je vaak wel in een week of 4 a 6 redelijk goed doen.
Eerste tip: ga eerst even lekker samenwonen. Dat is al een hele stap. Rustig jullie plaatsje vinden, nieuwe regelmaat. Begin weer aan je studie. En als jullie allebei goed gesetteld zijn, denk dan eventueel na over een hond en of jullie dat beide echt willen. Beide echt veel tijd eraan kunnen besteden. Beide apart periodes vrij kunnen nemen. Misschien leuk om de hond van je ouders eens uit logeren te hebben om te kijken hoe dat is. Een beetje in de toekomst kijken (wat na studie, mogelijkheden werk vriend (misschien flexwerk etc.)). En als je het zeker weet. Dan indien pup: op zoek naar ras dat bij jullie beide past. Op de wachtlijst laten zetten bij een goede fokker. Of naar een stichting of asiel.
Doe het vooral rustig aan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?