Een voorhuidontsteking of balanopostitis is een normale, etterige ontsteking van de voorhuid, die bij bijna elke intacte, geslachtsrijpe reu (= mannelijke hond) aanwezig.
De reu verliest hierbij gele of groene druppeltjes pus uit zijn geslachtsopening, die u aan de punt van de voorhuid, op de bank, de vloer of tegen de muur kunt waarnemen. Ook zal de reu veel aan zijn plasser likken. De hond zelf heeft er nauwelijks hinder van, maar zijn omgeving vaak des te meer.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak is een infectie aan de binnenkant van de voorhuid. Dit treedt heel makkelijk op omdat de omstandigheden binnen de voorhuid ideaal zijn voor bacteriën. Het is er warm, vochtig en ook aan voedsel, in de vorm van urine, is geen gebrek. Bovendien likt de hond zijn penis nooit helemaal schoon.
Wat is er tegen te doen?
De infectie hoeft niet behandeld te worden en de reu kan zonder extra voorzorgsmaatregelen gewoon voor de fok worden gebruikt.
Pas als de ontsteking zodanig is dat de reu er zelf last van ondervindt of als het tot veel viezigheid in huis leidt, moet een behandeling worden ingesteld. Tevens moet dan onderzocht worden, of behalve de geslachtshormonen, eventueel ook andere oorzaken zijn aan te wijzen, zoals vormafwijkingen of gezwellen aan de penis en/of de voorhuid of de aanwezigheid van een vreemd voorwerp zoals een grassprietje.
Het vervelende van alle behandelingen is, dat na het stoppen van welke behandeling dan ook, de infectie vroeg of laat weer zal terugkeren.
Een ongecompliceerde voorhuidontsteking kunt u zelf behandelen door:
-
De voorhuid van de reu regelmatig uit te spoelen met behulp van een voorhuidcleaner, afgekoelde kamille thee of een verdunde oplossing van Betadine oplossing of chloorhexidine. De spoelvloeistof dient tot helemaal achter het zwellichaam van de penis van de hond gemasseerd te worden.
of
-
De hond regelmatig in zee te laten zwemmen.
Voorhuidontstekingen staan sterk onder invloed van de hormonen van de reu. Door castratie wordt dan ook in 80% van de gevallen de kwaal definitief verholpen. In de overige 20% worden de klachten meestal wel veel minder. Aan het castreren van een reu kleven echter ook nadelen. Alle voor- en nadelen van castreren zijn na te lezen
|