Ik had het er laatst over met een collega. Namelijk ofdat de honden die in het dierenasiel zitten, of die worden afgemaakt als ze er ''Te lang'' zitten. Ik dacht zelf dat dat wel het geval is.
Weet iemand of dat de honden worden afgemaakt? Of dat ze er dan gewoon mogen blijven zitten?
Ik weet het niet precies.
Wel vind ik zelf dat honden die niet plaatsbaar zijn, te gevaarlijk in de maatschappij, beter af zijn met een spuitje bij de dierenarts, dan de rest van hun leven in een asiel te zitten.
Maar of dit vaak gebeurt, zou ik niet weten.
Ik denk het niet, enkel misschien honden zoals Sylvia zegt.
Waarom zou je een gezonde hond een spuitje doen? Mijn dierenarts wil het niet eens en doet het dus ook niet.
Nee, in Nederland niet. Dit is een verschijnsel uit America, waar je twee soorten asielen hebt: kill en no-kill shelters. In Nederland is het volgens mij zelfs bij wet verboden dieren in te laten slapen zonder rede.
Een asieldier word zelfs niet afgemaakt als het gedragsproblemen heeft.
Ik denk niet dat ze gedood worden. Kijk maar naar dit verhaal.
Toen ik het verhaal las was ik al een beetje verliefd op de hond en dat ben ik stiekem nogsteeds. Hij is ook nogsteeds beschikbaar zo te zien.
Ik weet dat het (in België) bij katten van het asiel afhangt. Er zijn asielen die elk dier dat afgestaan wordt, verplicht moeten aannemen. Deze asielen slapen dan soms dieren in in periodes dat het echt te vol zit. Ik weet niet of ze veel 100% gezonde dieren inslapen, maar ik weet bvb wel van dieren die dan medische zorg nodig hebben (maar perfect te redden zijn, zoals bvb een gebroken pootje of antibiotica). ook echt moeilijk te plaatsen katten worden dan zeker soms ingeslapen.
Er zijn ook asielen die zelf kunnen bepalen of ze dieren aannemen en die dan een stop kunnen invoeren als ze écht te vol zitten. Zij moeten dan geen dieren inslapen normaal.
Dit is bvb een interessant document. Het gaat wel voornamelijk over katten, maar ook de statistieken vand e honden worden weergegeven: http://www.gaia.be/sites/default/files/campaigns/attachments/problematiek_in_asielen-katten_1.pdf
Onderstaand stukje gaat over katten. Ik denk dat het bij die asielen ook wel geldt dat ze euthanasie toepassen bij de honden wanneer er overpopulatie is, maar dat dit bij honden veel minder voorkomt dan bij katten, omdat die er minder zijn.
"Het uitvoeren van euthanasie heeft verschillende oorzaken, namelijk gezondheid van de dieren (49,6%), overpopulatie in het asiel (21,3%), gedragsproblemen (15,4%) en niet-gespeende dieren (12,0%). Hierbij merken de leden van de werkgroep op dat gezondheidsredenen de meest aanvaardbare reden voor euthanasie is. Als men stelt dat het leven in groep (met als mogelijk gevolg te hoge kooidichtheden en verstoten worden) ook als gezondsheidsreden wordt beschouwd, dan kan men vermoeden dat een proportie van de dieren geeuthanaseerd omwille van gezondheidsredenen werkelijk werd geeuthanaseerd omwille van overpopulatie.
40% van de asielen past hun euthanasiebeleid aan in geval van overpopulatie en 63% van de asielen voert andere maatregelen in geval van overpopulatie, waarvan de belangrijkste zijn weigering van nieuwe dieren, verhoging van de adopties, gebruik van wachtlijst."
In Belgie worden er elk jaar asielhonden geeuthanaseerd, ja. Maar de redenen die daarvoor worden opgegeven zijn gezondheidsproblemen of gedragsproblemen, waardoor de honden niet meer herplaatsbaar zouden zijn. Hier enkele cijfers over de aantallen:
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/Asielcijfers%202015%20en%202016.pdf
In Nederland mogen asieldieren niet afgemaakt worden tenzij hier medische redenen (met verklaring van dierenarts) of ernstige gedragsproblemen (met verklaring van gt) voor zijn.
Soms komen er dieren binnen die zo zwak zijn dat inslapen het beste is, maar moet dit worden uitgesteld tot de quarantaine tijd (14 dagen) voorbij is omdat de eigenaar in deze tijd zich kan melden. Na die dagen is het dier van het asiel en mag het asiel de keuzes maken die het beste zijn voor het dier.
Ik weet niet hoe het in België zit.
In Nederland mag het bij wet niet. Enkel als er dus echt een goede reden is, medisch of agressief.
In België mag het wel, maar er zijn natuurlijk asielen die dat niet doen.
Apart dat de regels zo kunnen verschillen in zo'n kleine afstand van elkaar.
Ik weet mij nog te herinneren dat er een paar jaar geleden commotie was omdat het dierenasiel in Winschoten honden onder valse voorwendselen had laten inslapen. Dus nee in Nederland mag het niet zomaar.
Ik denk dat er vlug een medische reden is gevonden bij oudere honden(hebben altijd wel een lichamelijk gebrek) en moeilijke honden( psychische afwijking).
Als je een beetje realistisch nadenkt weet je gewoon dat ze al die dieren niet in leven kunnen houden.
Dat kost gewoon een fortuin en zou voor een asiel onbetaalbaar zijn.
Tel de honden maar eens op die dagelijks in de asielen binnen komen.
Denk niet dat het goed zou zijn als ze dat eerlijk zouden toegeven.
de nederlandse asiels zitten niet eens vol qua honden
dus geen enkele reden om honden in te laten slapen zonder reden
ze krijgen ook gewoon noodzakelijk medische behandelingen
(de kat van mijn moeder kreeg blaasgruis operatie in het asiel bv)
en zag laatst nog een hondje waarbij een flinke cyste bij de anus(men dacht eerst kanker) weg was gehaald in het asiel
Ik had zelf 2 lang zitters van een buitenlandse stichting
Ik kreeg korting ivm al wat ouder en dus hogere kansen op kosten voor mij
kreeg er voor beide een gratis tandenbehandeling bij stichting bevriende da in amsterdam bij ivm ze bulkten van de tandsteen
Dus tenzij niet meer plaatsbaar ivm ernstige gedrags problemen of zeer ernstige defecten die niet meer op te lossen zijn wordt er niets ingeslapen
Er worden ook dieren uitgewisseld tussen asiels en zelfs stichting honden naar nederland gehaald soms door asiel
ivm veel meer vraag naar kleine honden hier en de grote blijven zitten
Dus het is een broodje aap tegen asiels
Ik ben zeker geen fan van sommige asiels in nederland ivm rare kronkels in hun plaatsings beleid
maar dat ze niet goed zorgen voor hun dieren is daar geen onderdeel van
Ja, dat weet ik ook nog.
Ik heb trouwens wel opgemerkt dat bijv. honden die al een tijdje in het ene asiel zitten, verplaatst worden naar een asiel in een andere regio. Waarschijnlijk om hun kansen te vergroten.
Asiels zitten indd een gedeelte van het jaar niet vol (zoals nu).
Helaas komen ze wel verblijven tekort in de zomer periode omdat mensen hun honden blijven dumpen als ze op vakantie gaan en er rond deze periode weinig geadopteerd wordt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?