Dit dus.
In mijn ogen wordt te vaak gedacht dat een hond met een andere hond van zeer nabij en lijfelijk moet kennismaken om sociaal te zijn. Terwijl ikzelf het vaak socialer vind als ze elkaar met rust laten en elkaars ruimte respecteren. (maar misschien is dat omdat ik dat bij mensen ook leuker vind, haha )
Volg
Waar.
Nou dat dus
Een hond is niet per se sociaal als hij met andere honden speelt
Ik vind het veel belangrijker dat je hond op een correcte manier laat zien wat hij wel/niet fijn vind van een andere hond en óók dat ziet bij een andere hond en daar op reageert
Jammer dat je de lijn niet meeleest. Ik zeg toch dat het als pup super goed ging, verkeerd ging door slechte ervaringen, ik er aan gewerkt heb en we de goede kant op gingen maar we nu alles weer kwijt zijn doordat ik er een tijdje niet aan heb kunnen werken?
Ik begrijp jouw 'verwarring' hierin dus niet. Ik ben er toch heel open over?
Een stabiele hond of een rustige hond? Dat is niet hetzelfde namelijk. Ook speelse racemonsters kunnen heel stabiel zijn. Ik ken er meerdere.
Of een hond er een trauma van overhoudt ligt denk ik aan meerdere factoren, zeker leeftijd speelt een rol. Maar ook of een hond assertief is of niet. Of het een eenmalige gebeurtenis is geweest of een opeenstapeling van negatieve ervaringen. Of de hond het idee heeft gehad dit te hebben kunnen beïnvloeden of niet (klapt een hond uit het niets op je pup of liep de pup te klooien en kreeg lik op stuk?).
Als het zo ernstig gesteld is met Elsa zou ik toch maar snel met een therapeut aan de slag gaan, want zo te lezen (=van op een afstand al in paniek raken als ze een hond ziet) wordt het probleem altijd maar erger en krijg je het alleen niet meer opgelost.
dat vind ik een goed advies.
Indertijd met de dh die ik als pup had, heb ik zelf de fout gemaakt om haar onder het mom van socialiseren naar elke hond en ongeveer elk mens dat we tegenkwamen toe te gaan. Ze dacht toen dat het zo hoorde en natuurlijk vond later toen ze groter werd niet elke hond en elk mens dat een leuke ervaring. Achteraf zou ik het niet meer zo doen, maar haar juist leren dat we netjes afstand houden en alleen mensen en honden die we kennen begroeten. En vreemde honden alleen in overleg met de eigenaar.
Dank voor je advies. Ik ga voorlopig door met de weg waar we op zaten want dat had goed resultaat.. tot ik een paar weken uit de running was dan.
Lijkt me prima haha. Ik denk dat ze het best goed met elkaar kunnen vinden, al zullen we eerst een stukje aan de riem moeten lopen, want ik weet niet hoe Kahlúa zou reageren op de signalen van Elsa. Maar eigenlijk loopt het na een tijdje altijd los. Vervelend zeg dat ze zo reageert, nog vervelender hoe andere honden er dan op reageren, Maar wel begrijpelijk.
Bij onze cursus trainen we samen met 3 andere bordercollies. 2 reuen waar Kahlúa onwijs leuk mee kan spelen, en 1 die was onzeker is, Maar ze voelt zich bij Kahlúa helemaal op haar gemak. Kahlúa is van hen 3 het snelst, zij proberen te drijven wat ze het leukst vinden, Kahlúa rent voorop wat zij het leukst vindt :)
Ben ik het ook helemaal mee eens. Wij lopen dan wel veel doggydates, Maar vaak wel met honden die we kennen, ook gaat Kahlúa daar haar eigen weg. Ik ga nooit naar losloopveldjes, ze worden daar gedwongen met elkaar om te gaan, wij als baas staan gewoon stil te kijken terwijl stilstaan hier ook al een trigger is, en daardoor gebeuren er zo veel conflicten.
Ook in losloopgebieden, lijn ik mijn hond áltijd aan, ze is sociaal, maar als die andere hond dit niet is kan ze hier wel op reageren.
Over dat onzekere honden vaak een trigger zijn is absoluut waar. Als er tijdens een wandeling een erg onzekere hond bij zit, zie je dat ze als groep allemaal erg stoer doen, laten zien dat zij wel durven. Dit merk ik bij Kahlúa ook soms.
Onze reu stafford mix. Gaat altijd helemaal uit zijn plaat als hij een herder ziet. Hij is als pup gepakt door een herder, boeide hem op dat moment vrij weinig. Dus ik geloof best dat een hond bang of hekel aan bepaald type hond kan hebben. Andere honden negeert hij prima, totdat ze bij hem in de buurt komen. Maar bij herders fixeerd hij gelijk en gaat gelijk uit zijn plaat. Nou is hij ook niet sociaal naar andere honden. Maar herders reageerd hij echt extreem. Overings ben ik gek op herders hoor. Vooral de mechelse :D
Ik vind heel veel labradors daarom 'sociaal gehandicapt'... die hebben soms echt een plaat van gewapend beton voor de kop.
Een van de redenen dat ik een hekel heb gekregen aan labradors. (En goldens kunnen er ook wat van!)
Toch heb ik nog geen problemen met Labradors bij Elsa (of Momo) gehad. Misschien juist wel omdat ze een plaat voor de kop hebben Hahaha!
Degene die dacht dat Elsa een leuke kegelbal was, was inderdaad een jonge Golden. Ze vloog echt een paar keer door de lucht En die eigenaar was van mening 'dat Elsa dat maar moest leren'... als onderdeel van haar 'socialisatie'
Net nog vliegt er een labrador uit de hondenwc die ons aan de overkant van de weg ziet lopen. Ik schik daar zelf wel even van. Baasje probeerde hem nog tegen te houden maar kan hem niet houden. Schiet zo de weg over naar Shadow. Shadow bleef zo super kalm staan. Liet zich rustig besnuffelen. Baasje roepen vanuit de andere kant van de weg. Komt een auto aan dus ik roep wacht maar even. Shadow staat nog steeds kalm met die andere hond bij zich en snuffelend.
Dus moet zeggen daar schrik ik wel even van. Ook tegen het baasje gezegd. Maar trots op Shadow dat ze daar zo geweldig kalm onder bleef. Zonder enige reactie.
Jij woont niet in de buurt van de Veluwe toch?
Nee ik woon in in een klein dorpje tegen de grens van Belgie.
Echt en nog erger is een groep labradors samen op een hondenweide
Net nog: ik loop door de (hele grote) losloopweide om naar de heide te gaan met de honden. Zie ik mensen met een Stafford pupje van ongeveer 3 maanden oud. Beestje zat tussen zo'n groep losgeslagen Labradors.
In een gesprek probeer ik hun, heel voorzichtig, te waarschuwen dat het waarschijnlijk allemaal wat veel is voor zo'n kleine pup en dat er vorige week nog een pupje is dood gebeten.
Man begint te lachen en zegt heel fier: Ja maar ze kan zich heeeeel goed weren. Ze bijt nu al flink van zich af....
Beste manier dus om je hond voorgoed te verpesten
En wat voor hond het dan ook was dat maakt niet uit. Had net zo goed een andere herder ofzo kunnen zijn. Maar bij mij schoot op dat moment de adreline wel even omhoog en kan me voorstellen dat dat bij de hond ook gebeurd en ze dan misschien wel anders kunnen reageren. Of dat de reactie dan minder lief terug is. Maar dat wil dan niet zeggen dat mijn hond vals is. Nu weet ik dat ze op zo'n moment altijd kalm blijft. Maar niet iedere hond reageerd zo op zo'n moment. Dus ook daar krijg je dan weer vooroordelen van. Terwijl je het hele plaatje moet bekijken.
Er moeten echt hondenbewijzen komen per ras. Sommige mensen moeten ze echt verbieden een hond aan te schaffen. De stafford word straks ouder, wil niet weten wat er dan gebeurd...
eens, maar hier is het hondenhoudbewijs verplicht zonder te kijken naar het ras, het gaat juist om de eigenaar hoe die met situaties omgaat en iets van theoretische kennis krijgt over hoe honden in elkaar steken. Dat is nog beter in mijn ogen.
Ik stel voor:
Eerst een oriëntatie cursus. Algemene informatie over het fenomeen hond, pup, opvoeding, gedrag met uiteindelijk hulp bij de keuze van het ras en goede voorlichting of dat ras wel zo'n goed idee is.
Een Husky 18 uur in een bench op een flat of een Border Collie bij een inconsequente baas die het huis nauwelijks uitkomt is gewoon geen goed idee.
Dan een rasgroepspecifieke cursus. Meer info over het ras, wat de hond nodig heeft, wat de valkuilen zijn.
Om een hond te kunnen aanschaffen met je bewijzen voor goede deelname van beide cursussen overhandigen.
Daarna een optie om een hondencombi bewijs te halen. Alleen geldig voor die hond met die handler. Praktijk. Basis gehoorzaamheid, kunnen aantonen dat je je hond kunt lezen, kunnen aantonen dat je de grenzen van je hond kent, kunnen aantonen dat de hond voldoende sociaal is naar mens en hond in de zin van; niet gevaarlijk is.
Dat laatste diploma zouden terreineigenaren verplicht kunnen stellen om hun terrein met hond te betreden. Net zoiets als het ruiterbewijs maar dan voor de combi.
Deels mee eens. Maar wat als de hond niet sociaal is naar mens en dier? Vind beter dat de eigenaar moet aantonen dat hij er alles aan doet dat zijn hond geen gevaar vormt voor mens en dier. Bijvoorbeeld dragen van muilkorf. En leren honden negeren of mensen negeren. Niet in losloopgebieden komen om het gevaar op te zoeken.
Beide, heel stabiel, en nee dit was niet het enige, hij is hier in Nederland vaker gebeten, maar in Spanje, is hij in een groepsgevecht het slachtoffer geweest, 4 honden die ham aan het aanvallen waren, waar hij ook vele wonden had, en verder nog wel veel meer aan de littekens te zien, ze worden in een schuur bij elkaar gestopt met veel stress en vechten elkaar de tent uit.
Ook slaag gehad van mensen, hij is geen echte mensenvriend, hij is er zeg maar voorzichtig mee, maar bang is hij niet, zijn puppytijd zal ook wel niet gezellig zijn geweest.
Toen hij bijna dood was gebeten kwam een hond uit het niets en pakte hem meteen bij de keel en had vast en wilde niet meer loslaten, mijn man heeft de andere hond gewurgd totdat hij duizelig werd en losliet.
Het heeft wel problemen gegeven, maar dat bleek toch door mijzelf te komen, ik was met wandelen heel erg bezig of er andere honden waren en zo ja welk ras, dat bracht ik over dus ik had een uitvallende blaffende hond, toen ik eenmaal wist dat ik de oorzaak was, ook al was ik me er niet bewust van was het een omslag en sindsdien is het alleen maar beter geworden.
Nu helpt Faro bange honden, elk weekend helpt hij honden die bang zijn voor andere honden, hij is niet bang, want hij kan ook een hond beschermen als die dreigt aangevallen te worden, hij gooit zijn lijf er dan tussen.
Dit mag natuurlijk niet maar het is wel al voorgekomen dat hij gewoon tussen 2 honden in springt om ze uit elkaar te halen, niet handig..hij weet nu dat hij dat niet mag en doet het ook niet meer.
Dat laatste diploma, combi bewijs is dan niet verplicht maar vrijwillig. Terreineigenaren zoals een campinghouder of de gemeente bij een losloopgebied of speelweide kunnen het dan voor hun terrein verplicht stellen.
Als je dat bewijs niet wilt of kunt behalen is er niet veel aan de hand je kan alleen bepaalde gebieden niet in of terreinen op.
Het voordeel is denk ik dat je het per combi bekijkt en niet per ras bijvoorbeeld.
Jaa zo ja. Begreep je dus verkeerd. Ben wel eens ja. En aanplicht moet goed gehandhaafd worden. Denk dat er dan hoop problemen verdwijnen. Maar volgens mij gaan we offtopic haha.
hier (ik woon in Nedersaksen) is het zo dat 1 persoon de eigenaar is van de hond en die is ook verantwoordelijk, alleen deze persoon moet een hondenhoudbewijs halen.
Als iemand anders de hond uitlaat en er gebeurd iets, blijft de eigenaar daavoor verantwoordelijk.
Het praktijkgedeelte mag je ook doen met een hond die niet van jezelf is als jouw hond daarvoor niet geschikt is vanwege een trauma. Het gaat echt om hoe je handelt in situaties en hoe je met de hond omgaat.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?