Dit is de achterpoot van onze doodle onderop aan de achterkant. Zoals jullie zien lijkt het een scheur. Kent iemand dit type wondjes? Ze had hier alleen een korstje eerst van een oud plekje.
Heeft ze over straat gelopen waar gestrooid was?
Heeft er misschien een klit in de vacht gezeten die in de huid gesneden heeft? Flexilijn wil ook wel eens diepe sneeën achterlaten.
Nee als ze een wondje heeft is het altijd deze vorm
Ik gebruik geen flexilijn. Heel misschien een klit, maar denk t niet.
Dermatosparaxie (Ehlers-Danlos syndroom, cutane asthenia)
Klinische symptomen en voorkomen: dermatosparaxie is een erfelijke aandoening van de huid die o.a. wordt aangetroffen in de Springer Spaniel, Beagle en Terriers. Het meest uitgesproken klinische symptoom is de kwetsbaarheid van de huid. De geringste schaving veroorzaakt ernstige, gapende snijwonden die evenwel weinig bloeden. De huid van aangetaste dieren vertoont brede, dunne en plooibare littekens. De onderliggende oorzaak is de aanwezigheid van abnormaal type-I collageen in de huid (Hegreberg, 1975).
Overerving en karakteristieken van de defecte factor: dermatosparaxie erft over als een autosomaal dominant kenmerk en is een voorbeeld van een erfelijke ziekte met genetische heterogeniteit. Type-I collageen is een eiwitproduct van twee genen. Het eiwit is opgebouwd als een 3-voudige helix van twee a-1 ketens en één a-2 keten. Elke keten wordt van het gen afgeschreven als een precursor die terminaal een aantal aminozuren bevat die door specifieke endopeptidasen, procollageen I carboxyproteïnase (PCP-C-I) en procollageen I amino-proteïnase (PCP-N-I), dienen verwijderd te worden alvorens de type-I collageen triple helix kan gevormd worden. Elk van deze endopeptidasen bestaat uit minstens twee verschillende polypeptideketens zodat bij de vorming van een type-I collageen molecule minstens zes verschillende genen betrokken zijn. Er kunnen mutaties voorkomen in elk van deze genen. Indien mutatie optreedt in één van de endopeptidasen worden de collageenprecursoren niet omgezet tot het normale structuurproteïne. Heterozygote dieren zullen geen klinische symptomen ontwikkelen aangezien de helft van de normale concentratie van het endopeptidase voldoende is om de collageenprecursoren om te zetten. Dit defect erft in deze omstandigheden recessief over. Dezelfde abnormale collageenmoleculen ontstaan wanneer er een mutatie optreedt in één van beide a-collageenketens zodanig dat de precursor door de endopeptidasen niet kan omgezet worden. In dit geval zullen heterozygote dieren slechts 50 % normale type-I collageenmoleculen bezitten en wel de klinische symptomen vertonen. In dat geval is het defect dominant. De dominante vorm is o.a. waargenomen in honden, katten, paarden en konijnen terwijl de recessieve vorm tot nu toe enkel in runderen en schapen werd aangetroffen.
Dit zou zeker kunnen waar heb je dit artikel gevonden? Ze wordt overigens eind januari in de universiteitskliniek in Utrecht onderzocht
Hier: https://www.el-minjas.com/RUG.htm
Er is vrij weinig over te vinden in het Nederlands...
Gaan ze specifiek dat wondje onderzoeken?
Nee haar hele gestel maar met name de huid
Waarom? Heeft ze van meerdere dingen last en denken ze dat dit erbij hoort, staan dingen los van elkaar? Heeft ze vaker van dit soort wonden?
Zo'n foto op zichzelf zegt niet heel veel, maar het kan vast samenhangen met andere dingen (waar ze dus misschien ook last van heeft en op onderzocht wordt?).
Ze heeft al vaker wat gehad. Ik heb haar verhaal ooit eerder gedeeld hier. Haar vel scheurt makkelijk. Ik ga dus nar de dermatoloog. Verder geen opvallende jeuk. Wel flappen (extra vel met vet?) op haar ellebogen. Ontstaan na een krab van een kat. Ook een entropion oogje. Dus ja...
Toch heeft ze niet alle kenmerken van eds. Weet jij of t dan toch eds kan zijn? Ze heeft bijv geen los rekbaar vel is niet hypermobiel ook genezen haar wondjes altijd snel.
Ik heb net meerdere topics van je gelezen, die huidproblemen spelen dus al sinds het begin? Wat erg
Heb je al een (foto) dagboek bijgehouden? Dus per dag opschrijven wat jullie hebben gedaan (activiteiten, voer, of ze jeuk had etc.) en daarbij foto's van haar poten etc?
Is het contact met de fokkers nog steeds goed?
Heb ik niet gedaan, ik ben een paar weken erg druk geweest met de genezing van haar poot, die nu wonder boven wonder helemaal genezen is. De da begrijpt t niet en heeft zoiets nog nooit gezien. Contact met fokker is super, heb haar aankoopbedrag al volledig terug. Zij is de eerste en enige die dit heeft uit al haar nestjes
Waarom eind januari pas naar een specialist? Deze problemen spelen al zo lang als ik naar de data kijk van je vorige topics (sinds oktober als ik het goed begrijp), ik had allang aan de bel getrokken als ik jou was. In de tijd dat je een topic aanmaakt, had je al in de auto kunnen zitten om goede hulp te zoeken.
Hier op HP zul je geen oplossing vinden. We kunnen wel allerlei mogelijke aandoeningen roepen op basis van de symptomen, maar daar heb jij en zeker je hond niks aan. Je dierenarts weet het antwoord ook niet zeg je. Als de DA niet uit zichzelf doorverwijst dan vraag je daar zelf om.. De foto's zien er akelig uit... Dus maak deze week nog een afspraak zou ik zo zeggen, want het kan zo maar een aandoening zijn die een gevaar vormt voor je hond.
De eerste zorg was een tijdje terug haar poot. En we konden pas laat terecht in de kliniek ivm wachtlijst .... had ook heus wel eerder gewild, waarschijnlijk heb je geen idee van de wachtlijsten daar. Een oordeel is makkelijk gegeven. Ik hoop gewoon in de tussentijd wel iemand op hp te vinden die dit kent. Moet nu namelijk wachten tot de afspraak. Maar als jij een specialist weet die meteen plek heeft? Dan spring ik ook nu in de auto
Er zijn genoeg dermatologen waar je morgen nog terecht kan... Ik zou in ieder geval niet 4 maanden lang willen wachten tot ik eindelijk hulp krijg bij een specialist voor mijn huisdier, dus ik wil je best helpen.
1 keer googlen en ik heb er al eentje waarbij je een grote kans van slagen hebt.
http://www.dierenkliniekzevenhuizen.nl/index.php?menu=15
Je had gisteren trouwens al terecht gekund bij het dierenziekenhuis in Rotterdam waar ook een dermatoloog rondloopt. Vandaag is ook plek en morgen ook als je de agenda bekijkt. Je kan er in ieder geval vaak genoeg terecht.
Via onderstaande link heb je ook nog opties.
Ik heb zulk soort wonden ook wel eens gezien zonder huidaandoening, ook hoger dan zeg maar een voetje. Soms wist ik de oorzaak (tandje bij een gevecht, die kunnen ook hele rare wonden geven), of langs een scherp stuk hout gelopen. Ook wel eens zo'n wond aan de binnenkant van een poot gezien, vermoedelijk door een doorn of ander scherp stuk boom of struik wat precies langs de huid sneed. En ook af en toe door een scherp stuk glas of blik waar ze niet met de voetjes in stonden, maar wat dan omhoog klapte tegen de achterkant van de poot, meestal onder het "pols" gewricht.
En inderdaad, omdat zulk soort wondjes vaak niet of amper bloeden, merkte ik ze vaak laat op. Ik hield het altijd maar schoon met gekookt water of iets dergelijks en dan ging het vanzelf weer dicht.
Hypermobiliteit hoeft niet per se samen te gaan met EDS; er zijn allerlei gradaties in. Wondjes kunnen gewoon genezen maar doen dat vaak niet mooi en laten vaak behoorlijk littekens na omdat het collageen een afwijkende structuur heeft. Collageen heeft te maken met de elasticiteit van de huid, vandaar het makkelijk scheuren en het lubberen rond de ellebogen - en waarschijnlijk ook de entropion omdat het ooglid door de EDS ook een afwijkende structuur heeft.
Wat J&O zegt, vind ik eigenlijk wel een goed idee, om toch eens naar een andere dermatoloog te gaan voordat je in Utrecht terecht kunt. Vraag of ze bekend zijn met de ziekte. Als je een diagnose hebt, geeft je dat in elk geval wat meer rust.
EDS wordt aangetoond door de rekbaarheid van de huid te meten (vanaf 14% meen ik) en evt een biopsie, door de structuur van de huid en met name de onderhuid onder de microscoop te bekijken en te zien hoe het collageen eruit ziet.
Verder kun je extra vitamine C aan je hond geven, dat schijnt een positief effect te hebben. Medicijnen zijn er niet echt...
Wat links in het Engels:
https://www.petmd.com/dog/conditions/skin/c_multi_cutaneous_asthenia
https://www.ufaw.org.uk/dogs/english-springer-spaniel----ehlers-danlos-syndrome-cutaneous-asthenia
http://www.chronicpainpartners.com/a-dog-with-ehlers-danlos-syndrome/
https://wagwalking.com/condition/ehlors-danlos-syndrome
En er zijn enkele facebookgroepen:
https://www.facebook.com/EhlersDanlosSyndromeInDogs/
https://www.facebook.com/groups/223405984475706/
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?