Als ik onder de lijst met HR-rassen kijk, staat daar dat een hond met stamboom niet wordt gezien als HR-ras.
Ik vraag me af waarom niet? Bijt een hond met stamboom dan minder hard? Ik vind het echt zo krom, maar ik kan nergens de reden vinden. Weet iemand misschien waarom er verschil wordt gemaakt?
Omdat dit gaat oveer maatregelen die door de overheid worden opgelegd, weet ik niet goed waar ik dit topic moet plaatsen, dus sorry als het verkeerd staat.
Slaat ook nergens op. Maar men zegt of neemt aan dat fokkers met stamboom hun best doen om het karakter van deze honden om te buigen en de hond-intolerantie eruit te fokken.
Maar zo ver is het nog lang niet! Ik ken heel veel hond-intolerante stamboomhonden. Ook vind ik het eerlijk gezegd vreemd dat de mechelse herder er niet op staat, terwijl bijna iedereen wel te maken heeft gehad met een bijtende mechelaar.
Er zal een kern van waarheid inzitten dat mensen die een stamboom hond kopen zich er iets meer in verdiept hebben.
Dus doordat het geen impuls aankoop (duurder en evt wachtlijst )is zal deze aanname gedaan worden.
En als dit waar is zou je ook de conclusie kunnen trekken dat ze verantwoordelijker met de hond om gaan.
Helaas is dat hier in de buurt niet het geval overigens.
Mijn ervaring bij de BT is wel dat de eigenaren van stamboomhonden hun verantwoordelijkheid nemen. Maar daarentegen kan ik tot op heden nog niet zeggen dat de eigenaren van de stamboomloze dat niet doen, tenminste niet van degene die ik ken.
De rasverenigingen hebben hun best gedaan...., dat is het verschil.
Nou ja, op zich vind ik het niet zo vreemd. Men zegt dat een Stafford normaal gesproken niet snel een mens zal bijten, omdat men dan vroeger vechtende honden niet uit elkaar zou krijgen.
Maar als het een of andere vage kruising is met een mensscherp ras erdoor, zoals bijv. een Mechelaar of bulldog type, dan is de rem om mensen te bijten er misschien niet meer, terwijl sommige HR rassen wel licht geraakt zijn.
Ja eens hoor. Mijn ervaring in onze buurt is ook dat de Mechelaar voor de meeste bijtincidenten zorgt en niet de staff-achtige. Laat ik wel zeggen dat ik die hele HR-lijst absurd vind, ik blijf erbij dat de eigenaar ten alle tijden verantwoordelijk is voor zijn hond en niet de hond voor zijn daden.
Ik denk dat het in de meeste gevallen ook wel klopt hoor (al ben ik uiteraard ook een uitzondering ).
Dat antwoord bestaat uit meerdere delen. Hoe het precies zit weet ik niet, maar er zijn sowieso drie grote verschillen:
HR rassen met stamboom moeten vaak een test van gedrag afleggen voor er mee gefokt mag worden. Die test kan anders en beter, maar het is iets.
Daarnaast is het besef onder de eigenaren van HR honden met stamboom groter. Over het algemeen hebben zij zich meer verdiept en ontkennen zij de raseigenschappen niet. De prijs speelt ook mee.
Een rasvereniging helpt bij het bemiddelen van rashonden. Het blijft allemaal veel gecontroleerder. Het is één grote groep rasliefhebbers die het beste met hun handen en ras voor hebben.
Hoe je het wendt of keert. Wil je een pup van een HR hond dan kun je dat vandaag bedenken en dezelfde dag nog voor 400 euro in huis hebben. Wil je er een met stamboom, zul je heel wat meer tijd en geld kwijt zijn, waardoor het gros van de mensen ervan af ziet.
Of ze kijken even op marktplaats en hebben dezelfde dag nog een herplaatser met stamboom. 3 van onze herplaatsers hebben een stamboom, en 1 ervan zou op de lijst staan als hij er geen had.
Reden te meer dus om ook de mechelaar op de lijst te zetten. Bulldogs staan trouwens niet bekend om het bijten van mensen hoor.
Dat kan inderdaad. Ze willen het aantal serieuze bijtincidenten naar beneden kringen en dan moet er een verschil gemaakt worden. Dat er heel verantwoordelijke eigenaren met een HR hond zonder stamboom zijn is waar. Dat er mensen zijn die niet nadenken met een HR hond met stamboom is ook waar. Punt blijft dat de groep met hond mét stamboom vaak (!) beter weten waar ze mee lopen. En er beter op karakter wordt gelet met fokken.
Is err al iets over bekend dat het door gaat die regelgeving? Ik hoor er niks meer over? Alleen dat van rotterdam. En daar hebben ze die lijst al weg gedaan en kijken ze het per hond aan of het risico is ofnie en dat geld dan voor alle honden rassen. Dankzij die demonstratie die er is geweest tegen de kliklijn.
Nee een stamboomhond bijt niet minder hard of zo. Denk dat ze ervan uit gaan dat iemand die zijn best heeft gedaan om een hond met papieren uit te zoeken, zich bewust is van bepaalde raseigenschappen zoals hondintolerantie. Merk er niet bijzonder veel van, maar goed.
Volgens mij mogen gemeentes vanaf 1 januari zelf bepalen wat voor maatregelen ze opleggen aan eigenaars van honden die op de lijst staan.
Ik vraag me af of de demonstratie zoveel invloed heeft gehad, maar het is fijn dat dezelfde regels voor iedereen gelden. Dus alleen maar positief.
Ik heb nog niet gehoord dat de maatregelen niet doorgaan, maar aangezien er volgens mij nog weinig vast staat zal dit niet per 1 jan zijn vermoed ik.
Had op facebook gelezen. Iemand van we are there voice(facebook paina). Had gesprek gehad met burgemeester en nog wat van die mensen daar. En daar kwam uit dat ze dus per hond bekijken ongeacht het ras. Zou mooi zijn dus dat er meer gemeentes dat gaan doen.
https://m.facebook.com/WATVNL/ hier ken je dat lezen. Hun hebben ook die demonstratie georganiseerd.
Ja zou zeker mooi zijn.
Ik doelde meer op dat ik niet gehoord heb dat de landelijke regelgeving niet door gaat.
Ben dus erg benieuwd wanneer daar meer duidelijkheid over komt.
Jaa ben ook heel benieuwd. Wat meer duidelijkheid zou fijn zijn.
Jaa ben ook heel benieuwd. Wat meer duidelijkheid zou fijn zijn.
Ik vraag me af hoe ze die wet nu willen gaan invullen? Je hoort er via de media (tv) nu nog maar weinig over.
En ze per gemeente het zelf willen laten invullen.....nee dan wordt het makkelijk. Dat zou misschien betekenen dat ik bijv. Met Eddy in de woonplaats waar we wonen zonder muilkorf mogen lopen maar 500meter verderop moet hij er wel een om....trek dan gewoon 1 rechte lijn.
Overigens maak het niks uit een stamboom hond zal niet minder bijten dan een stamboomloze, maar inderdaad ze verwachten dat mensen zich meer hebben ingelezen. Moet wel zeggen Eddy heeft geen stamboom maar dan nog....hoe gaan ze na welke HR- hond een stamboom heeft of niet? Moet je het paspoort overal mee naartoe slepen?
Als je een stamboomras koop betaal je vrij veel, snel meer dan 1000€.De herplaatsertjes met problemen krijg je bijna gratis in asielen. Mensen die een pup reserveren, kopen zijn echt met hun hond bezig, voedsel, inentingen, opleiding enz. De HR zijn toch wel snel gekend: dieren artsen, politiemensen, asielpersoneel.dit zijn de echte ervaringsdeskundigen.Ik wandel nu al een 40 tal jaren elke dag in weer en wind na mijn werk.Ik maak geen lijst maar de Mechelaar is er altijd bij geweest.
Sorry, maar ik begrijp eerlijk gezegd helemaal niets van hetgeen wat je wilt zeggen.
Bedoel je dat je de Mechelaar altijd als "lastig" hebt ervaren?
Het risico van een probleem of agressieve hond is lager bij mensen die een hond met stamboom kochten omdat ze meer doordacht tewerk gingen.
Inderdaad, na twee Mechelaars vond ik dit ras welletjes.
Ik heb het hierboven al ergens benoemd, maar mijn ervaring met Mechelaars is inderdaad ook erg negatief.
Maar als je als eigenaar weet hoe je met het ras om moet gaat, hoeft het geen problemen te geven. Maar daar ligt helaas vaak het probleem.
Ik heb/had trouwens zelf 4 stamboomhonden, maar daar waren er ook 2 hond-intolerant van en de 2 andere super sociaal. De eerste was een herplaatser van begin jaren '80 en gebruikt voor hondengevechten, dus niet vreemd dat ze zeer agressief was tegen soortgenoten, overigens een geweldige hond voor de mens. Ons reutje die we als pup hebben gekregen was ook hond-intolerant, zelfde opvoeding en socialisatie als de andere, toch anders uitgepakt. Maar wat ik hierboven ook al heb gezegd, als je de verantwoordelijkheid neemt voor je hond, hoeft het geen probleem te zijn.
Uit onderzoek is al eens gebleken dat honden uit broodfokkerijen meer angsten hebben of ontwikkelen, de bijtdrempel ligt dan lager, ook zijn veel gevallen van agressie afkomstig bij honden uit de broodfok. Een 'echte' fokker fokt niet met agressieve dieren, want dat kun je doorgeven aan de pups , zo zou het althans moeten zijn. De fokker van Raiko fokt niet met een teef of reu als die een rotkarakter heeft bvb. Een stamboomloze fokker geloof ik niet echt in.. dat is vaak een vorm van broodfok, ze gebruiken dan bvb altijd dezelfde teven en reuen en willen gewoon verkopen. (Thuisnestjes niet meegeteld, dat is eenmalig en ook zonder stamboom maar is toch anders) ik denk dat men vooral wil dat meer mensen bij een goede fokker langsgaan en een stamboompup kopen (je hebt er waarschijnlijk ook foefelaars tussen maar minder?)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?