Golden retriever aanschaffen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LiseLise

Hoi iedereen,

 

Ik zit al een tijd na te denken om een puppy, een golden retriever aan te schaffen (dan wel in het voorjaar). Ik heb vroeger thuis ook altijd honden gehad, een stafford (uit 't asiel), een cockerspaniël en een boxer. 

Ik woon samen met mijn vriend in ons eigen huis. Het is niet klein, niet groot. We hebben een eigen achtertuin.

Ik heb een aantal vragen over de aanschaf / het ras zelf.

- Wat is het karakter? (Dit verschilt natuurlijk per hond, maar een beetje globaal)

- Hoeveel beweging hebben ze nodig? Dus gemiddeld of echt veel?

- Is het moeilijk om aan een pup te komen? Het is natuurlijk een geliefd ras.

- Wat doen jullie voor hun vacht? Ze hebben natuurlijk prachtig lang haar. 

 

Alvast heel erg bedankt!!

honden page profiel Baasje van SennBaasje van Senn

honden foto van Baasje van Senn

Lise, wat leuk! Een golden pup! Over je vragen: wat zoek je meer een showlijn-golden of een werklijn-golden. Er zit namelijk wel wat verschil in de honden: bouw, hoeveelheid uitdaging.. Lees je daar eerst goed op in. Wat wil je met de hond gaan doen? Ook afhankelijk daarvan maak je een keuze 

 

Qua karakter willen ze graag bij je zijn en met je werken. Het zijn als je ze goed opvoed gehoorzame honden. Qua hondensporten zijn ze veelzijdig: ze houden van zwemmen. 

De vacht borstel ik ongeveer 1x per week. Ik knip tussen de voetzooltjes en de staart zelf bij. Je moet sowieso veel stofzuigen als ze de haren eenmaal los gaan laten . Trimsalon is bij die van mij nog niet nodig geweest, hij is 7,5 maand. Andere goldenbaasjes laten het ongeveer 1x per jaar doen.

 

Of het moeilijk is aan het ras te komen.. koop ten eerste alsjeblieft bij een erkende fokker. Zorg dat de ouderdieren vrij zijn van HD en ED. Ga ook bij verschillende fokkers kijken om te zien wat je aanspreekt, stel daar ook veel vragen. Gemiddeld sta je ongeveer een jaar/anderhalf jaar op een wachtlijst. Houdt daar rekening mee. 

honden page profiel LiseLise

Hoi, dankjewel voor je antwoord! 

Wat ik met de hond wil doen is eigenlijk niet zo bijzonder... Ik ben niet van plan om echt shows te doen ofzo haha. Ik wil wel trainen. Dus beginnen met puppycursus en dan steeds een wat hoger niveau tot ik merk dat we op een goed niveau zitten samen. Dit hebben wij namelijk vroeger op bij onze stafford gedaan die uit het asiel kwam. Was erg leuk en leerzaam voor zoveel ons als de hond zelf!

honden page profiel Baasje van SennBaasje van Senn

honden foto van Baasje van Senn

" Hoi, dankjewel voor je antwoord! 
Wat ik met de hond wil doen is eigenlijk niet zo bijzonder... Ik ben niet van plan om echt shows te doen ofzo haha. Ik wil wel trainen. Dus beginnen met puppycursus en dan steeds een wat hoger niveau tot ik merk dat we op een goed niveau zitten samen. Dit hebben wij namelijk vroeger op bij onze stafford gedaan die uit het asiel kwam. Was erg leuk en leerzaam voor zoveel ons als de hond zelf! "

 Is dan trainen alleen gehoorzaamheid of ook doorstromen naar een hondensport? De werklijn goldens hebben vaak wel behoefte aan iets meer dan alleen gehoorzaamheid en een wandeling. Terwijl de showlijn vaak al best tevreden kan zijn met een aantal boswandelingen en gehoorzaamheidscursussen. Ik heb zelf een golden uit de showlijn, maar merkte dat hij de gehoorzaamheid eigenlijk te makkelijk vond, dan verveelde hij zich. Ik ga daarom nu wat anders met hem doen. Ik oefen nu nog wel regelmatig op basiscommando's. Hij heeft echt behoefte aan regelmatig losrennen anders is hij zijn energie niet kwijt. Zwemmen vinden ze ook altijd geweldig. 

 

Als ik jou zo hoor denk ik dat je meer naar de showlijn moet gaan, daar kun je uiteraard altijd nog wel jachttraining en speuren mee doen.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

Ff mijn eigen ervaringen;

 

-de Goldens die ik ken zijn heel speels, ook op hogere leeftijd altijd wel in voor een spelletje en heel energiek en sociaal, ook naar andere honden toe.

 

-elke hond heeft recht op een dagelijkse wandeling van minstens een uur, liefst 2 wandelingen eigenlijk.. je zal er met een golden dus liefst wel 2x per dag een uur op uit moeten voor hun energie, ze zijn ook dol op apporteren. Een labrador retriever heeft naar mijn ervaring nog meer energie dan de golden retriever. De Goldens zijn wel rustiger vind ik..

 

-neem je tijd om een goed fokker te vinden. Mss kan je contact opnemen met de rasvereniging hiervoor.

 

-de vacht van de golden van mijn vriendin moet veel geborsteld worden (castratenvacht, daar hebben Goldens wel last van na castratie, tenzij je geluk hebt natuurlijk) hij is ook zo eentje die zich graag in vieze plassen en modder rolt dus word hij vaak afgespoeld of gewassen. Maar als jouw hond dat niet zou doen valt de verzorging wel mee geloof ik.

 

Ik vind het heel sociale honden. Een van Raiko's beste vrienden is een golden retriever

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Hoi iedereen,
 
Ik zit al een tijd na te denken om een puppy, een golden retriever aan te schaffen (dan wel in het voorjaar). Ik heb vroeger thuis ook altijd honden gehad, een stafford (uit 't asiel), een cockerspaniël en een boxer. 
Ik woon samen met mijn vriend in ons eigen huis. Het is niet klein, niet groot. We hebben een eigen achtertuin.
Ik heb een aantal vragen over de aanschaf / het ras zelf.
- Wat is het karakter? (Dit verschilt natuurlijk per hond, maar een beetje globaal)
- Hoeveel beweging hebben ze nodig? Dus gemiddeld of echt veel?
- Is het moeilijk om aan een pup te komen? Het is natuurlijk een geliefd ras.
- Wat doen jullie voor hun vacht? Ze hebben natuurlijk prachtig lang haar. 
 
Alvast heel erg bedankt!! "

 Het voorjaar van 2018 bedoel je? Dat zal best moeilijk worden. Heb je al contact met fokkers gehad?

honden page profiel LiseLise

"  Is dan trainen alleen gehoorzaamheid of ook doorstromen naar een hondensport? De werklijn goldens hebben vaak wel behoefte aan iets meer dan alleen gehoorzaamheid en een wandeling. Terwijl de showlijn vaak al best tevreden kan zijn met een aantal boswandelingen en gehoorzaamheidscursussen. Ik heb zelf een golden uit de showlijn, maar merkte dat hij de gehoorzaamheid eigenlijk te makkelijk vond, dan verveelde hij zich. Ik ga daarom nu wat anders met hem doen. Ik oefen nu nog wel regelmatig op basiscommando's. Hij heeft echt behoefte aan regelmatig losrennen anders is hij zijn energie niet kwijt. Zwemmen vinden ze ook altijd geweldig. 
 
Als ik jou zo hoor denk ik dat je meer naar de showlijn moet gaan, daar kun je uiteraard altijd nog wel jachttraining en speuren mee doen. "
ja ik doel vooral op de gehoorzaamheid . Ik woon aan een dijk en hier mogen honden ook loslopen dus dat kan ook allemaal gewoon. Ik woon ook vlakbij de biesbosch en het alblasserbos dus genoeg uitlaatplekken in ieder geval!

 

honden page profiel LiseLise

"  Het voorjaar van 2018 bedoel je? Dat zal best moeilijk worden. Heb je al contact met fokkers gehad? "

 Nee niet perse in 2018. Ik bedoelde meer dat ik niet van plan ben om in de winter een puppy te kopen.

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Leuk! Golden pups zijn altijd zo'n plaatjes!

 

Qua karakter: het zijn jachthonden die graag samenwerken. Dat hoeft niet per se jacht te zijn (al kun je hele leuke jachtcursussen doen!), maar samen iets ondernemen bevalt ze altijd wel. Dat kan wandelen zijn, of gehoorzaamheid, agility, Het gaat er vooral om dat je samen iets doet. Verder zijn ze over het algemeen hartstikke mens en hondsociaal, rustig en meegaand (niet rustig in de zin van dat ze niets doen, maar je maakt ze niet snel gek).

 

Beweging staat hierboven ook al een beetje. Het zijn wel actieve honden in de zin dat ze graag met je op pad gaan, maar een dag minder is ook geen probleem.

 

Het is een enorm populair ras dat vreselijk veel gefokt wordt. En daar zit wat mij betreft meteen de grootste valkuil: uit al die fokkers de juiste vinden. Ik zou sowieso de jachtlijnen links laten liggen, maar hoe je als leek een beetje wegwijs wordt in die fokwereld zou ik niet weten. Er zijn in ieder geval twee verenigingen: De Golden Retriever Vereniging (GRV) en de Golden Retriever Club Nederland (GRCN). Ik vind de eerste qua fokreglement veel vollediger, maar dat is iets wat je zelf kan bepalen. Zoek in ieder geval een fokker die test op veelvoorkomende ziektes in het ras (welke dat zijn staat in het fokreglement) en vraag naar de uitslagen, zorg echt dat je die te zien krijgt.

 

Als laatste zie ik op de hondenschool veel mensen met een golden retriever waarbij het heel erg tegenvalt. Niet omdat de honden zo moeilijk zijn, maar het blijven wel honden. Een golden moet net zo goed opgevoed worden als een andere hond. En steek vooral veel tijd in het leren negeren van andere mensen en honden. Goldens zijn vaak de eerste 1-2 jaar heel enthousiast naar alles wat ze tegenkomen en dat vinden andere mensen en honden niet altijd even fijn  

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Wij hadden het andersom, eerst een golden bij mijn ouders en toen een boxer toen ik zelf een hond ging aanschaffen 

 

Goldens zijn enorm makkelijk in de omgang en heel sociaal, ook naar soortgenoten. Wel minder zelfstandig en kunnen enorm in de weg liggen/lopen. Onze golden was wat onzeker.

 

Onze boxer heeft veel meer karakter. Heel sociaal maar toch ben ik allert. Zeker wilde jonge honden en andere ongecastreerde reuen is opletten want hij laat graag zien dat die de baas is. Dat deed onze golden nooit (was wel een vrouwtje). Energielevel vind ik van beide honden hetzelfde (denk aan 2 uur beweging per dag met een volwassen hond). Binnen super rustig en kunnen buiten zo gek als een deur zijn. De boxer maakt er wel meer een feest van. Enorm crossen en gek doen. Ook wat betreft trainbaarheid weinig verschil vind ik tussen een golden en boxer. Heel goed met snoepjes en speeltjes te motiveren en leren snel. Zijn beide gevoelige honden dus een positieve opvoeding is essentieel. 

 

Waarom wij voor een boxer gegaan zijn is toch meer waaksheid. Ook als ik alleen in het bos loop op een regenachtige donkere dag of in de ochtend heel vroeg loop voel ik me heel veilig. Daarbij is ook kortharig enorm fijn, makkelijker in onderhoud ( golden was wekelijk borstelen en 1x per kwartaal naar de trimmer). Onze golden was vaak lang nat en echt vies. Je rook de golden dan ook echt meer in huis dan de boxer.

Een golden is een echte viespeuk. Vieze dingen eten en in rollen is favoriet. Onze golden was een waterrat en in z’n jonge jaren heel wat stinkende sloten gehad, en dan in de auto... Haha.

 

Nadeel van de boxer vind ik de korte snuit en meer geluid wat ze daardoor maken bij snuffelen of diep slapen. Ook in de zomer moet je er hierdoor sneller rekening mee houden. Krijgen het snel warm. En in de winter weer sneller koud doordat een boxer geen ondervacht heeft. 

 

Gezondheid van beide rassen is niet enorm goed. Ga dus echt kijken bij een goede fokker en doe onderzoek naar de lijn van vader/moeder. Wij hebben ruim een jaar op de wachtlijst gestaan. Dus wellicht is het voorjaar voor een goede golden pup nog best ambitieus. 

 

Helaas is de golden er niet meer, is 13 geworden. Dit was een jaar geleden. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Je zou bij de rasvereniging een fokker kunnen zoeken en vragen of je langs mag komen om kennis te maken met het ras.

Stel al je vragen, zij zullen jullie natuurlijk ook vragen stellen.

Zo kom je er goed achter of het een ras is wat bij jullie past.

Je spreekt iemand met heel veel ervaring en je maakt gelijk de honden mee. Evt een wandeling zou nog mooier zijn om het ras goed te leren kennen.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

- Wat is het karakter? (Dit verschilt natuurlijk per hond, maar een beetje globaal)

Het zijn vrolijke, aanhankelijke honden die het heerlijk vinden om bij het gezin te zijn. Het zijn qua karakter absoluut geen weglopers (al hebben ze wel een lichte jachtinstinct), maar het zijn zeker geen robots. Ik heb het idee dat het karakter van een Golden toch wel eens onderschat wordt.

Natuurlijk zijn het grote sullen en schatten van honden, maar het zijn wel honden. Vooral mijn oudste hond heeft een duidelijke eigen wil. Mevrouw bepaalt waar zij zelf zin in heeft en het is dan aan mij om een creatieve oplossing te bedenken zodat ze doet wat ik wil. Het zijn ook nog eens hele intelligente honden, dus een trucje wat de eerste keer werkte hoeft de tweede keer niet meer te werken. Houdt je bezig. ;)

 

- Hoeveel beweging hebben ze nodig? Dus gemiddeld of echt veel?

Net als iedere hond verlangen ze wel een wandeling van 1 - 2 uur per dag, liefst waar ze ook bij los kunnen lopen. Het zijn van origine jachthonden, dus behalve beweging hebben ze ook mentale stimulans nodig. Ik wandel sowieso iedere dag 1,5 uur en rijd dan drie keer in de week naar een losloopgebied waar we 2 - 3 uur trainen. Ook gaan ze 1x in de week samen met mijn vader hardlopen en puzzelen we nog tussendoor of leer ik ze trucjes aan.

Het is belangrijk om ze op meerdere vlakken bezig te houden en uit te dagen, anders gaan ze zich vervelen. Ook hebben ze de neiging om dik te worden, dus dat maakt bewegen ook nog eens extra belangrijk.

Naar de hondenschool gaan of een andere sport volgen is dus zeker aan te bevelen. Behalve dat het ontzettend leuk is om te doen, geeft het de hond ook de nodige mentale stimulans en een "taak". Mijn persoonlijke favoriet is jachttraining, maar ik weet ook genoeg Goldens die actief zijn in de gehoorzaamheid, behendigheid, hoopers of speuren. Veelzijdige honden dus!

 

- Is het moeilijk om aan een pup te komen? Het is natuurlijk een geliefd ras.

Ja en nee. Iedere handelaar verkoopt Golden puppy's op de hoek van de straat, helaas. Ook als je een goed gefokte pup wil vanuit de rasvereniging heb je best kans dat je snel een nest vindt, zeker als je veel verschillende fokkers aan schrijft en op meerdere wachtlijsten gaat staan.

Mijn persoonlijke advies zou echter zijn om van te voren al op zoek te gaan naar een fokker, waarbij de werkwijze en het type hond wat zij fokken jou ook echt aanspreekt. De fokker legt de basis van jouw maatje voor (hopelijk) de komende 12 - 15 jaar. Dat moet goed gebeuren en passen bij de manier waar jullie je in kunnen vinden. Iedere fokker is anders.

Dingen om over na te denken zijn dus wat voor soort bouw/type/kleur je zoekt bij een Golden, wat jullie qua karakter ongeveer verwachten en of de ouderdieren daar bij aan sluiten, wat de fokker doet voor socialisatie en opvoeding en hoe jullie daar in staan en of dat op elkaar aan sluit en natuurlijk of jullie zelf brok/vers vlees gaan voeren en of jullie bijvoorbeeld voorstander zijn van titeren. Zo zijn er natuurlijk nog meer dingen, maar dit is even een verkort lijstje.

 

- Wat doen jullie voor hun vacht? Ze hebben natuurlijk prachtig lang haar. 

Ik ben zelf fokker, dus heb mijzelf aangeleerd om mijn beide honden te trimmen. Ik trim ze ongeveer eens in de 12 weken, omdat ik er van houd dat ze er netjes en verzorgd bij lopen. Ook borstel ik ze om de week en poets ik iedere week hun tanden.

Mijn pupkopers raad ik aan om minimaal één keer per half jaar naar de trimmer te gaan, zodat de vacht netjes verzorgd blijft. Zelf vind ik eens in de drie - vier maanden mooier, maar de trimmer is toch een uitgave per keer (reken op 50,- - 90,- per keer, inclusief wassen en drogen). Maar minimaal 2x per jaar dus.

 

 

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

 Het zijn qua karakter absoluut geen weglopers (al hebben ze wel een lichte jachtinstinct), maar het zijn zeker geen robots. Ik heb het idee dat het karakter van een Golden toch wel eens onderschat wordt.
Natuurlijk zijn het grote sullen en schatten van honden, maar het zijn wel honden. Vooral mijn oudste hond heeft een duidelijke eigen wil. Mevrouw bepaalt waar zij zelf zin in heeft en het is dan aan mij om een creatieve oplossing te bedenken zodat ze doet wat ik wil. Het zijn ook nog eens hele intelligente honden, dus een trucje wat de eerste keer werkte hoeft de tweede keer niet meer te werken. Houdt je bezig. ;-)
 

Dat dus. En dat is waar nogal wat mensen tegenaan lopen. Hoezo loopt een golden ook wel eens de andere kant op en hoezo moet je die iets leren? 

Ik vind het hele leuke honden, best all round ook. Maar het mooie en tegelijk meest zonde is dat ze uiteindelijk wel schikken. Op straat zie je helaas nog best veel goldens die het met 3x een blokje om moeten doen, niet gemotiveerd worden en veel te dik zijn. Terwijl ie bijna alles wel leuk vindt.

 

honden page profiel LiseLise

Ik wil iedereen bedanken voor hun antwoord, daar heb ik zeker wat aan.

Wat betreft uitlaten  was ik van plan om hem 4 keer per dag uit te laten waaronder 2 lange wandelingen van minimaal een uur. Zo deden we dat bij onze stafford en boxer ook altijd.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Dat dus. En dat is waar nogal wat mensen tegenaan lopen. Hoezo loopt een golden ook wel eens de andere kant op en hoezo moet je die iets leren? 
Ik vind het hele leuke honden, best all round ook. Maar het mooie en tegelijk meest zonde is dat ze uiteindelijk wel schikken. Op straat zie je helaas nog best veel goldens die het met 3x een blokje om moeten doen, niet gemotiveerd worden en veel te dik zijn. Terwijl ie bijna alles wel leuk vindt.
  "

Inderdaad! En ik vind het ook zo dood zonde van het geweldige ras, die honden leven om te werken! Ik loop met mijn jongste meisje inmiddels richting het B niveau in de jacht en wat is het genieten om bezig te zijn met een sport waar ze voor zijn gefokt.

Mijn oudste houdt vooral veel voor afwisseling. Zodra ze haar nest met pups heeft gehad gaan we lekker mantrailen. :) Daarvoor hebben we Hoopers, jachttraining en gehoorzaamheid gedaan. Standaard gaat ze mee hardlopen met mijn vader en als ik zelf ga trainen gaat ze ook altijd mee en vindt het dan heerlijk om een paar apportjes te halen. Het is geen hond waar ik wedstrijden mee zal gaan lopen, omdat ze dat niet leuk vindt, maar de jongste geniet echt van een dagje wedstrijd.

 

"Nadeel" van je Golden actief houden is dat de dames ook van mij eisen dat ik dingen met hen blijf doen, want dat zijn ze tenslotte gewend. Tuurlijk kunnen we heerlijk een dagje op de bank luieren, maar daar moet de volgende dag (of eventueel de dag daarna) wel iets tegenover staan.

Daarnaast hebben ze allebei geleerd om zelfvertrouwen te hebben en initiatief te tonen. Verder van de baas af te gaan om apporten te halen, etc. Dat zie ik ook terug bij de wandeling. Het zijn honden die open de wereld ontdekken en bezig zijn met alles om hen heen en ook rustig hun eigen gangetje gaan. Dan kom ik weer terug op mijn stuk over genoeg trucjes (en lekkers, want ze zijn helemaaaaal niet omkoopbaar natuurlijk, kuch) achter de hand te houden, zodat ze terug komen.

 

Mijn oudste hond was echt een verschrikkelijke puber. Weglopen, niet luisteren, stoïcijns voor ons, etc. Hoe vaak ik wel niet te horen heb gekregen dat ik mijn Golden compleet verpest had en het mijn eigen schuld was, want Goldens worden tenslotte gehoorzaam geboren... Helemaal niet waar. Er zit een koppie op en mevrouw weet wat ze leuk vindt (en wat ze niet leuk vindt) en zal proberen om het te bereiken. Houdt je als eigenaar scherp. ;)

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Hahaha ja, mensen denken echt dat ze zo geboren worden 

Ik vind het ideale honden voor een actief gezin dat niet per se één bepaalde richting op wil. Af en toe een cursus en verder zelf aan de slag, lange wandelingen, juist wel een hondensport. Het kan eigenlijk allemaal. Maarja, het blijven honden dus ze moeten wel wat te doen krijgen. Anders krijg je van die hobbelzakken die niet weten dat het anders kan.

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius 3 doggies

honden foto van Lissa en Badalonius

Ik heb volgens mij een enorm a-typische Golden die totaal niet houdt van zwemmen (wel van pootjebaden) :P 

 

Ik omschrijf Goldens altijd als net-niet honden. Ze luisteren net niet perfect - ze proberen toch altijd even uit of ze niet dat ene stapje nog kunnen zetten, je huis is ook altijd net niet netjes (haaarrrr overal haar, als je net gezogen hebt kun je weer beginnen). Maar ze zijn ook heel vergevend, enthousiast, blije eitjes, knuffelkonten, enz., en niet alleen onder de juiste omstandigheden (denk: alleen bij dieren of alleen bij mensen of alleen bij bekenden) maar gewoon altijd.

 

Ik denk dat Goldens niet passen bij mensen die altijd alles perfect moeten hebben, die kriegelig worden van het idee dat die modderige hond hun huis in moet, die liefst een hond hebben die tijdens het wandelen continu naar ze omhoog kijkt a la 'wat moet ik nu doen baas', die niet zitten te wachten op een hond die heel graag naar andere mensen en dieren toe gaat om te spelen en voor aandacht. Ook niet voor mensen die er niet mee om kunnen gaan dat iedereen op jou en je hond af komt trouwens. De meeste mensen weten wel dat een Golden over het algemeen lief is en dan denken ze dat jouw hond dan ook wel op hen zit te wachten (helpt niet als je hond inderdaad die aandacht wel wil en jij wil gewoon lekker doorlopen...)

 

Wat betreft vacht, ik borstel af en toe, knip soms wat haar bij links en rechts, verder eigenlijk weinig. Ik hou van de shabby-look bij een Golden ;) Wassen doe ik ook niet per se, als hij heel erg onder de modder zit misschien een beetje afspuiten maar meestal laat ik het gewoon opdrogen en dan valt het zand er vanzelf uit. Maarja, veel haar dus, zeker als je de pech hebt dat hij het hele jaar door flink verhaart. *Haalt voor de derde keer een haar uit haar glas water* 

Volgende forumvraag: Golden retriever pup kopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^