Ik ben in het verleden bij de DA geweest voor een checkup, omdat ik zeker wou weten dat het gedrag (stress voornamelijk) niet door iets medisch kwam. DA heeft in ongeveer 30 seconden bepaald dat er niks mis is.
Ik dacht dat ze wel wat meer in huis hadden om na te gaan of er iets medisch aan de hand is.
Heb ik een niet-pro-actieve (luie) DA? Wat zou een goede DA kunnen doen?
Rare dierenarts.
Bij een routine check up (dus zonder dat er een probleem is) gaat het bij ons als volgt:
-in de oortjes kijken
-slijmvlies vd ogen nakijken
-tanden bekijken + kleur tandvlees
-de vacht nakijken
-longen beluisteren
-hart beluisteren
-de buik voelen
-voetjes nakijken
-temperatuur nemen
-gewicht wegen
Als er een specifiek probleem is, wordt in functie daarvan bekeken wat er extra nodig is om een diagnose te stellen (bijvoorbeeld: bloedtest, echo, uitstrijkje, bewegingstest, enz.)
Een normale checkup is doorgaans hart en longen beluisteren ,buik bevoelen ,slijmvliezen nazien ,ogen, oren en bek kijken ,vacht bekijken.
Kom je voor klachten als mank lopen ,dan wordt het gangwerk ook even bekeken.
Een geoefende dierenarts kan dit allemaal erg snel ,maar 30 seconden is wel heel snel .
Hoe kom je er dan achter of er iets 'niet typisch fysiek' aan de hand is. Bijvoorbeeld allergie of epillepsie of iets in die trant?
Waarin uit de stress zich? Wanneer heeft ze dit vooral?
Maar 30 seconde is inderdaad wel erg kort. Moet zeggen dat de dierenarts bij ons ook altijd een heel gesprek voert om overal achter te komen en daarna ook van alles na kijkt. Misschien eens een andere DA raadplegen?
Bij ons gaan de 'APK-keuringen' ook altijd zoals Alaska en Heleen omschrijven. Er wordt bij ons ook standaard op vlooien gecontroleerd en naast het kijken in de oren ruikt ze er ook nog aan.
Zn check gaat snel maar niet binnen 30 seconde haha. Maar onze dierenarts begint altijd meteen al bij binnenkomst. Bij het begroeten van Puk kijkt ze toch al wat dingetjes na en tijdens het aanhoren/vragen over standaard zaken onderzoekt ze Puk verder. Dus in je verbeelding kan zoiets zeker heel snel gaan.
Maar je vraagt hoe je erachter komt of je hond epilepsie of een allergie heeft? Daar is wel meer onderzoek voor nodig dan een gezondheids check. Maar ik neem aan dat jij als baas al specifieke dingen merkt aan je hond en daarop besluit de dierenarts te bellen?? Het lijkt mij dat ze dan met die specifieke dingen die jij benoemd gericht verder gaan onderzoeken?
Of begrijp ik je vraag nu fout?
In je eerste reactie omschrijf je dat je stress merkt bij je hond en wou weten of dit iets medisch is. Als jij dat als enige klacht kan benoemen en voor de rest niks en de algemene check geen bijzonderheden geeft dan kan ik begrijpen dat er wordt gezegd dat er niks aan de hand is op medisch gebied. Bij een allergie en epilepsie zoals je in je 2e reactie beschrijft komen veel specifiekere symptomen kijken.
Ik lees veel antwoorden op dit forum waarin gezegd wordt: doe een DA check want het gedrag kan een medische oorzaak hebben. Ik denk dat je dan met een standaard check veel dingen niet naar bovenhaalt als ik dan lees wat het uiteindelijk was. Voor mijn geval: stress moet toch ergens vandaan komen.
De hond van mijn broer heeft veel stress door een te trage schildklier, veel blaffen, muggen staren, uitvallen naar van alles, graag weg kruipen..
yooop, precies maar hoe kom je daar nou ooit achter? Een trage schildklier is toch niet iets waar ze bij een normale check achter kunnen komen.
Wat er daar meestal mee bedoeld wordt is dat je het moet laten onderzoeken door de dierenarts. Dat is iets anders dan de standaard gezondheids check.
Dus in jou geval dat je naar de dierenarts gaat en duidelijk uitlegt dat je hond stress ervaart en dat je uitgebreid uitgezocht wil hebben waar dit door zou kunnen komen.
Waarom dacht je in je vorige reactie aan epilepsie of een allergie? Zie je er symptomen van bij je hond??
Aanvulling: over de schildklier zoals Yoop benoemde...
Als jij naar de dierenarts gaat met meerdere symptomen die je hond vertoont en de dierenarts weet dat het bijvoorbeeld aan de schildklier zou kunnen liggen dan gaan ze dat zeker wel verder onderzoeken. Maar het begint met dat jij duidelijk álles in kaart moet brengen over de gedragingen/symptomen/klachten van je hond. Zodat de dierenarts duidelijker en gerichter kan onderzoeken.
Jij benoemde enkel 'stress' en Yoop benoemd al een langer lijstje van klachten waar een dierenarts veel meer aan heeft.
Nee dan moet er echt bloed geprikt worden, ik laat bij een check altijd bloedprikken, voor de lver en de nieren en weet ik veel wat ze daar aan kunnen zien.
Mijn eigen hond heeft ook een trage schildklier, ik trouwens ook, en je gedrag word daar wel door beïnvloed, al was het niet zo als bij de hond van mijn broer..
En na dit soort checks zijn er dus hele legers die denken veilig te kunnen fokken met hun honden...
Sorry, off topic maar ik moest het even kwijt.
Maarten....met specifieke klachten gaat een dierenarts verder in het onderzoek, als jij bij de dierenarts komt met geen klachten zal er enkelt naar de buitenkant gekeken worden, kom je met klachten dan gaat de dierenarts er verder op in........... Bams is een paaar maanden geleden met hoge kooorts bij de kliniek gekomen, onruustbarend hoog, ze hebben gelijk een bloed afname gedaan, en een echo, en Bams is aan het infuus gegaan en moest daar enkele dagen blijven....dat wil dus zeggen een specifieke klacht waarop verder onderzoek gedaan is......
Als je iets specifiek vermoedt, moet je dat ook wel zeggen natuurlijk.
Ik laat mijn oude hond om de zoveel maanden checken, dat is dan even een algemene controle en een algemeen bloed beeld.
Mijn oudste sporthond heb ik vrijdag laten checken, dat gaat dan weer om RX foto's.
Maar ik deel dat wel mee aan de dierenarts, waarom en wat er gecheckt moet worden. Ze kunnen niet ruiken waarom jij daar Bent he
Klopt wat iedereen zegt,als je specifiek iets wilt moet je het aangeven.
Als er onderzoeken worden gedaan en je hebt nog twijfels dan kan je zelf ook nog altijd verder kijken.
Ik heb zonder doorverwijzing een kliniek benadert omdat ik mijn hond gescand wilde hebben.
De dierenarts is geen tovenaar,die moeten vaak ook zoeken bij vage klachten.
Voor de rest een algemene normale check is zoals Alaska,Heleen....ook zeiden.
Bij een allergie gaan ze op zoek ,het uit zich vaak in huidklachten ,jeuk ,dus dan wordt daar onderzoek naar gedaan
Epilepsie kan je aan de buitenkant niet zien ,en als de aanval voorbij is aan de binnenkant ook niet ,
Dus dan moet de dok afgaan op het verhaal van de eigenaar of op een filmpje wat je tijdens zo'n aanval kan maken .
Eigenlijk is het met alle andere klachten ook zo ,de dok doet onderzoek ,maar heeft vaak meer aan het verhaal van de eigenaar ,
B v. steeds terug kerende dunne ontlasting ,dan wordt de ontlasting nader onderzocht of opgestuurd ,braakt de hond ,dan vraagt dok verder ,wanneer ,na het eten ,eet hond wel ,is er sprake van lusteloosheid ,de temp wordt opgenomen .
Kortom het ligt aan de klachten waar je voor komt ,
De hierboven beschreven checkup hoort standaard bij of de jaarlijkse enting of als je gewoon een onderzoek wil .
Stress bij honden kan vele oorzaken hebben ,Sommige honden voelen de gemoedstoestand van hun baas feilloos aan ,Dat kan al stress geven ,Daarnaast als je een super gevoelig beesssie hebt ,kan elke verandering in huis of omgeving al stress opleveren .
Het kan zich uiten in nagels bijten ,jeuken ,kwijlen ,huilen ,algehele onrust .Dus de oorzaak van de stress bij een hond is soms moeilijk te achterhalen .
Neem een pup die van af zijn moeder gaat verhuizen ,
Heel vaak heeft zo'n beest de eerste twee weken wat jeuk ,geen vlo te zien ,voedsel hetzelfde gebleven ,en sommige jeuken zich ongans,
Vaak na een week of twee als pup meer gewend is het zonder moeder en nestgenoten te moeten doen ,verdwijnt de jeuk vanzelf ,Pure stress zo'n verhuizing ,en zo kan stress al jong beginnen .
Nee dat is niet helemaal waar ,
Want voor honden waar mee gefokt wordt gelden weer de regels per ras ,b.v bij de jack patella onderzoek en de ecvo ogentest ,Bij de gos ,(erg gezond ras ) dus alleen de heupen .
Bij de engelse bull en mops patella ogen en uithoudingstest .
Alleen bij de zg pretnesten zonder stamboom is men in de zevende hemel als een dok verklaard heeft na zo'n vluchtig onderzoek ,ja hoor uw hondje kan dekken ,werpen en een nest grootbrengen .
Vaak komt er dan nog een verklaring op papier van hoe zo'n hond gezond verklaard is binnen die 30 seconden ,Gaat het wel fout is het kassa voor de dok .
Dat is toch wat ik zeg...dûh.
Ik dacht dat je met die hele legers ook de goedwillende stamboomfokkers bedoelde ,
Ik snapte liz wel inderdaad. Er zijn zeker goede fokkers die hele uitgebreide testen doen maar ik heb zelfs hier op HP al een paar keer gelezen dat een hond zwanger is en 'alle testen goed heeft doorstaan' en 'kern gezond' is. Als je dan vraagt wat voor testen komt jou bovenstaande check up list naar voren... die mensen hebben dan nog nooit gehoord van dergelijke testen die speciaal bij de fok komen kijken.
In dit soort gevallen (zo dom en onvoorbereid) vrees ik altijd voor het welzijn van de moeder en pups...
Eigenlijk zou de dierenarts moeten vragen waar zn 'gezondheidsverklaring' voor nodig is voordat ze hem uitprinten en mee geven. Als het dan om fok gaat dan moet de dierenarts meteen ingrijpen en de échte fok regels uitleggen en zeker niet meewerken aan het uitgeven van die gezondheidsverklaring.
Een dierenarts zou oa ook naar de schildklier kunnen kijken (lees je daar eerst goed over in, nog altijd zijn vele dierenartsen niet erg bekend met de schildklier en welke testen je het beste doet)
http://www.maroef.nl/wp-content/uploads/2012/12/schildklier-en-afwijkend-gedrag-bij-honden.pdf
schildklierproblemen komen nl. vaak voor bij stress. De oplossing is dan uiteraard niet alleen de schildklier genezen, maar de oorzaak van het schildklierprobleem oplossen (de stress dus, die lichamelijk of geestelijk/emotioneel kan zijn of een combinatie)
Wat ook vaak over het hoofd gezien wordt is het belang van jodium (en andere minderalen) voor een schildklier, dus testen of de mineralen vitaminenspiegel goed is.
De gezondheidscheck is bij de meeste dierenartsen waar ik ben geweest alle 'goed' vinkjes aanvinken in het boekje en voor de rest word er niet eens naar de hond gekeken. Heb er pas 1 gehad die dat wel deed. Veel dierenartsen zijn dus inderdaad gewoon laks daarmee.
Dank voor de reacties.
Ik had wel meer symptomen genoemd bij de DA dan alleen 'stress', maar dit was de belangrijkste zorg. Ik blijf dus bij een luie DA.
Dobry, ik zie herkenbare verontrustende dingen in die pdf waar je naar linkt.
Een andere DA mag de schildklier eens gaan onderzoeken dus.
Het zal de meeste dierenartsen worst zijn ,die vragen echt niet verder ,gaat het fout komen de mensen wel weer terug bij ze .
Als jij alleen maar zulke dierenarts kent dan heb je waarschijnlijk nog nooit een goede gehad.
wie weet,
zorg dat je goed voorbereid bent, aanrader is om ook Jean Dodds te googlen, zij is specialiste op dit gebied.
Het was ff zoeken ,maar die heb ik nu ,
In de loop der jaren heb ik er bij vele gewerkt ,daardoor ken ik er ook vele in verschillende steden ,
En vooral de jonge artsen hebben vaak niet de mentaliteit als de oudere ,en dat is jammer .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?