Hallo, Voorop gesteld; ik ben nog nooit een hondeneigenaar geweest. Ik wil graag een hond nemen. Mijn eerste keuze was om een straathond via een rescue programma te adopteren. Wel schrik ik van de ziekten die deze honden kunnen oplopen (Leishmania, Ehrlichiose/ Ehrlichia en Giardia). Vooral omdat er geen vaccinaties zijn (hoorde ik van een van de bemiddelaars) en omdat ze zich onopgemerkt kunnen manifesteren in de hond. Dit zou permanente medicatie en extra kosten betekenen. Mijn eerste vraag is dus ook of deze ziektes daadwerkelijk grote risico's zijn; hoevaak komt dit voor? - Zoals ik het zie zal ik veel tijd doornemen met de hond. Voornamelijk omdat ik hem naar werk mee zal nemen. Daarnaast wil ik graag veel met de hond bezig zijn, dingen aanleren en oefenen etc. Zelf houd ik erg van discipline in honden. Mijn tweede keus valt daarom op een herder. Ik las wel dat deze moeilijke beginnershonden zijn. Tweede vraag: zijn dit moeilijke beginnershonden vanwege de hoeveelheid EXTRA energie die je erin moet stoppen of omdat veel beginners verwachten dat deze honden vanzelf bepaalde zaken leren? Want ik heb wel door dat het extra moeite kost om überhaupt een hond dingen aan te leren. Is dit dus een goede keuze? Derde vraag: Omdat ik hem naar mijn werk wil meenemen (kantoor) vraag ik me af hoe het zit met de geur en de haren. Alvast bedankt :)!
Ik kan je zeker een rescue hond of straathond aanraden. Ik heb er zelf een, Puck is mijn eerste eigen hond. We vangen ook regelmatig honden op uit het buitenland, heel leuk om te doen! En het is gewoon een heel fijn idee dat je zo´n hond een fijn leven biedt. Het is ook super leuk om ze op te zien bloeien en ziet genieten van alle aandacht, wandelingen, speelgoed en een zacht kussen.
Het klopt inderdaad dat er in sommige steden die ziektes voorkomen. Voordat je ze adopteert worden ze getest, dus dan weet je zeker dat ze er dan geen last van hebben. Helaas is het wel zo dat ze het 7 jaar mee kunnen dragen voordat je het ziet. Ik meen dat dat alleen bij leishmania is, maar dat weet ik niet zeker.
Er zijn ook steden waar het niet voorkomt, dus dan zou je kunnen kiezen om daar een hond vandaan te adopteren. Ik geloof dat het vooral voorkomt in het Zuiden van Spanje, maar dat zou je even na moeten zoeken.
Ik heb wel van een aantal honden gehoord dat ze leishmania hebben, maar dat zijn er gelukkig maar heel weinig. En ´ken´ inmiddels heel veel buitenlanders, dus ik zelf zie het niet als een heel groot risico.
Een mechelaar zou ik zelf veel te pittig vinden, zeker als eerste hond. Maar als het je echt ligt hoef je het daarom niet te laten. Maar je moet wel onthouden dat het echte werkhonden zijn. Die hebben niet genoeg aan een keer per dag wandelen en een cursusje per week.
Er zitten trouwens wel eens mechelse herders in de asielen in Spanje (In Nederland trouwens ook) en nog meer herder kruisingen. Vind het zelf vaak hele leuke honden. (Heb gewerkt in een Spaans asiel) Dus misschien is dat nog wel wat?
Onze eerste hond was een asielhond, heel leuk beest, zo lief, en je kunt ze zo makkelijk nog nieuwe dingen aanleren.
Ik geloof niet in zoeits als 'beginnershond' een straathond kan net zo moeilijk zijn als een pup opvoeden.
Ik heb een herder, mijn eerste eigen hond, zelf opgevoed.
Ik vind het altijd een mooi idee dat iemand een hond een goude mandje kan bieden. Er zijn ook héél veel herplaatsers, ook herders, en dan gewoon een Nederland, die om de een of andere reden een huis zoeken, daar kun je evt ook naar kijken.
Heel veel succes
Heb even wat herdertjes opgezocht. Er zitten er echt zo veel!
Als je niet te maken wilt krijgen met de ziekten die je noemt kun je wellicht een hond uit Oost-Europa overwegen (en niet uit Zuid-Europese landen). Denk aan Roemenië, Polen of Rusland. De honden die daar in de asielen zitten zijn veelal herdershonden (en berghonden). De kans op buitenlandse ziektes is zeker in deze landen erg klein. De kans dat een rashondenpup een ernstige erfelijke afwijking krijgt is veelal groter.
Kijk hier eens:
Paws From Russia (Rusland)
MyMartin (Rusland)
Dogs Adoptions Nederland (Roemenië)
Dierenopvang Koningen (allerlei)
wat bedoel je met ik hou van discipline in honden, hoe stel je je dit practisch voor?
Wij hebben onze herplaatser uit een pools asiel, dus geen middellandse zeeziektes. Wel werd geschreven dat in het algemeen, de poolse honden gemoedelijk zijn, maar geen zit/plaats/af honden die geinteresseerd zijn in kunstjes doen.
Maar elk individu verschilt. De een zal wel graag werken voor de baas, de ander niet.
Een mechelaar als eerste hond kan, als je je inleest over hoe honden communiceren. En zelf iemand bent die een hond iets kan leren zonder de hond te frustreren, dus geduldig zijn en kijken of je zelf duidelijk naar de hond toe bent als er dingen niet gaan zoals je wilt, of dat je misschien te hoge verwachtingen hebt oid.
Wat vind je van deze prachtige rescue herders? Toevallig heeft deze stichting er momenteel een heleboel ter adoptie! (alle zijn ook op de website te vinden: http://www.irespectanimals.nl/ en op Marktplaats)
Sepher is een prachtige jonge hond met zoveel mogelijkheden.
Sepher is pas aangekomen in nederland en woont nu voorlopig bij zijn opvanggezin.
Het is niet alleen een beauty, maar ook nog eens superlief, ongecompliceerd en volgzaam.
Hij kan met andere honden en speelt graag. Sepher kan niet met katten. Waarna hij in huis lekker rustig is. Natuurlijk vertoont hij nog wel wat puppy gedrag.
Sepher wil niets liever dan een eigen baasje en een eigen thuis, en deze kanjer zal zijn hart geven en nooit meer loslaten als hij liefde en respect krijgt. Sepher verblijft in Belgie.
Track, wat een bijzonder mooie lieve hond!!
Deze prachtige jongen zit met smart te wachte in het asiel op een baasje, een thuis en op liefde!!
Hij is een trouwe makker, heel slim en evenwichtig. Kan met alle honden.Loopt goed aan de lijn en is in huis rustig.
Wat wil je nog meer van een hond?
Wie geeft deze kanjer een huis, een betere vriend kun je niet krijgen.
Hij heeft zoveel te geven, geef hem die kans?!
Mooie lieve Fiona,
Deze lieve, enthousiaste en supersociale hond zou zo graag een eigen baasje hebben die lekker met haar knuffelt, haar grote hobby wandelen met haar uitvoert en haar laat voelen hoe speciaal ze is.
Fiona kan met andere honden, met kinderen en past zich snel aan aan de nieuwe situatie.
Als je in haar mooie ogen kijkt dan zie je haar goedheid.
Fiona is te bezichtigen bij haar opvanggezin in nederland, dus eerst een ontmoeting is makkelijk te regelen!
Ze verdiend het zo!!!
Maly is een fantastische jonge hond, lief ,sociaal en mooi.
Maly kan met honden, katten en kinderen.
Ze is een vrolijke en aanhankelijke hond. Ze is niet angstig, kortom een droom van een hond.
Wie geeft haar de liefde en vriendschap die ze zo verdiend?
Maika zoekt een gast of adoptiegezin in Nederland.
Als je overweegt een buitenlandse hond van een stichting/organisatie te "adopteren/kopen", volg dan de checklist voor buitenlandse honden van de Koninklijke Hondenbescherming.
https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/13/Buitenlan:
Ik ken adoptanten, die zowel een hond met Ehrlichia (geen HP forumleden) hebben als Leishmania. Op de HondenPage heeft forumlid Ria een hond met Leishmania. Vaak wordt er nogal makkelijk over gedaan en zou het een kwestie zijn van een dagelijkse pil en klaar is kees. Dit is absoluut niet de realiteit:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/217459/leishmania.php
Wat een Mechelse herderpup betreft, kan je het beste informatie inwinnen bij de rasvereniging https://www.nvbh.eu/index.php
Zorg dat je kopieën krijgt van de uitslagen van minimaal de verplichte testen voor zowel de fokreu als de fokteef. Uiteraard moeten de uitslagen aan het fokreglement voldoen. Zorg dat de fokker geen herders met aflopende ruggen fokt.
https://www.nvbh.eu/index.php/fokkerij-en-exterieur/fokkerij/verenigingsfokreglement
Een Mechelaar is een prachtig energiek beest, hij wordt zeer vaak bij de politie ingezet. Sterke leiding en veel uitloop is wel nodig.
Als eerste hond niet zo geschikt
Als je een hond mee wil nemen naar werk zou ik eerder een pup of herplaatser nemen, geen rescue die toch vaak bagage met zich meenemen en daardoor angstig zijn/slecht aan nieuwe situaties wennen.
Ik neem aan dat je wel een reden hebt dat je een herder zou willen, dus ergens trekken deze je in ieder geval aan. Herders zijn uiterst trainbare honden, maar wel erg waaks en dus moet je veel moeite stoppen in de socialisatie van een herder. Verder moet je veel met een herder bezig zijn, meer dan met bv. een gezelschapshond.
Dat wordt inderdaad vaak gezegd, maar er zijn zo veel rescue honden die totaal niet bang zijn. Toevallig heb ik er nu zo een in opvang. En de vorige was ook totaal niet bang.
Puck kan soms wat onzeker zijn maar over het algemeen niet, en heb met haar verschillende cursussen gedaan waarbij zij de beste van de groep was. Nu down we flyball.
Er wordt zo vaak gezegd dat het bijna allemaal bange honden zijn, maar gelukkig is dat echt niet waar. Heb in zo'n asiel gewerkt, en veruit de meeste honden zijn gewoon heel blij, vrolijk en sociaal met mensen en honden.
Al is het wel verstandig als je een specifiek doel hebt zoals pakwerk dat je daar wel een herder voor kiest, want de kans is groot dat een straathond daar niet geschikt voor is. Al heb je ook volle mechelaars daar zitten.
Wat een onzin! Mijn rescue (toevallig een herdermix) is juist ontzettend stabiel en heeft een aanpassingsvermogen waar je 'u' tegen zegt (in tegenstelling tot mijn rashond met stamboom die als pup enorm verwend is - ook een herplaatser overigens). En zo ken ik er nog tientallen. Ze is de makkelijkste hond die ik ooit heb meegemaakt en zou ook uitstekend geschikt zijn geweest voor een beginner.
Laatst was de reünie van de stichting waar mijn rescue vandaan komt. Ik denk een stuk of 60 ex-straathonden, sommige toch echt met nare verledens, allemaal bij elkaar, alles loopt heerlijk probleemloos los bij elkaar en er valt geen onvertogen woord. Er werd volop gecommuniceerd en er was geen enkele hond die ik niet uitgebreid kon knuffelen. Dat hoef je op bijvoorbeeld een rashondenshow niet eens te proberen.
Mag ik vragen van welke stichting de reünie was? Ben afgelopen weekend ook bijb de reünie van "onze" stichting geweest. Misschien dezelfde?
Mooi om te zien hoeveel honden en zonder problemen Door elkaar rennen, die gewoon plezier hebben. Waarvan je weet dat ze een minder fijn verleden hebben.
Zeker omdat Ik er nog een aantal ken die ik in Spanje heb verzorgd, extra leuk!
Mijn eerste hond was een Mechelse herder, werklijn. Ze loopt hier nog steeds rond
Dus ja, dat kan prima als eerste hond.
Herplaatsers zijn ook leuk, daarin zeker genoeg Mechelaar keuze ook helaas. Dus je kunt misschien beide combineren door te kijken naar een Mechelaar uit het asiel?
Als je je hond mee naar het werk wil nemen, hangt het er natuurlijk van af wat voor werk je doet. Als het dier het grootste deel van de dag moet liggen en stil zijn, is dat heel anders als dat je veel buiten bent en de hond mee kan nemen. Dus daar zou ik het ras op afstemmen.
Wij hebben een spaanse windhond gehad (is pas ingeslapen) en die zijn b.v. erg rustig in huis en buiten vliegensvlug. De onze was ook zeer gehoorzaam en trainbaar (met zachte stem). Was in het begin heel stoicijns naar vreemde mensen toe, maar later een echte allemansvriend. En zeer sociaal naar alle andere honden toe en ook naar kleine kinderen.
Dus even inlezen welke hond het beste bij jou en je werk zou passen. Maar wij hebben de ervaring dat juist die honden uit het buitenland met een slecht begin, extra aanhankelijk, blij en gehoorzaam zijn, wanneer ze hier een goed leven hebben. Maar er zullen best mensen zijn met andere ervaringen.
Ik wens je vast veel succes toe.
Animal In Need Foundation. 'Jouw' stichting is Ace toch? Wel toevallig dat het in hetzelfde weekend plaatsvond, haha. Inderdaad prachtig om te zien, en sowieso waren er enkel prachtige en bijzondere honden.
Ja klopt dat was van ace.
Is op een omheind veld,dus alles liep los door elkaar. Super leuk!
Ook een galgo gezien die ik in Spanje heb verzorgd. De baasjes durfde hem nooit los te laten lopen, maar daar mocht hij wel los. Hij ging helemaal los, kei hard racen, zo gaaf!
Verbetering: buitenlandse rescues. TS had het over straathonden, gezien we die niet meer hebben in NL nam ik aan dat ik duidelijk genoeg was geweest.
Ehm, ja. Daar had ik het juist over. Mijn hond ís namelijk een buitenlandse rescue. En ook dan klopt je eerdere assumptie niet.
Ik zal een Mechelse heder nemen
Ehrlichiose/ Ehrlichia en Giardia komen ook in nederland voor
leishmania heeft incubatie tijd van 7 jaar dus is altijd een gok
Met elk levend wezen wat je in huis haalt loop je kans op onverwachte medische dingen
zelfs bij de duurste rashond
Maar wie zegt dat de mechelaar geen hd heeft bv..dat loopt ook in de papieren
Ik vind een mechelaar geen beginnershond ...maar hangt er ook vanaf hoeveel tijd en energie je er in wil steken zelf
Ik heb zelf 2 buitenlandse honden geadopteerd (waren al 7 en 8)
Beide geen buitenlandse ziektes gekregen of gehad
Jeff heeft letterlijk op straat geleefd(weggegooide huishond) en was ohh zo'n makkelijke en wijze hond ondanks de straat en jaren asiel
Waldo heeft geen vroege socialisatie gehad...dat vergt wel degelijk veel aanpassing maar in het asiel was al duidelijk dat hij angstig was maar ook een onschuldig typje..geen angstbijter bv
dus ik heb wel bewust gekozen voor zijn angst en onervarenheid
Met geen enkele herplaatser weet je zeker hoe dingen gaan lopen..hoe ze bij jou zijn
veel heb jezelf in de hand door je goed voor te bereiden(bv )op alleen zijn trainen)
Zeker als de hond geen kleine pup meer is maar min of meer volwassen kan je de aard+het temperament van het dier redelijk goed inschatten
Dus zoek zorgvuldig..en vraag de asiel medewerkers om raad welke hond/en bij jou zou(den) kunnen passen
Het blijven levende dieren die je in een volkomen nieuwe situatie zet
dus elk dier kan andere gedragingen gaan vertonen dan daarvoor..
ook de nederlandse herplaatser
voor situatie's zou ik me sowieso indekken...een hond in je leven betekent dat je opeens met heel veel rekening moeten houden en je aanpassen.
(kan de hond met andere dieren,met kinderen..kan je de hond tillen indien je hoog woont en hond een keer ziek is..kan de hond mee op bezoek...alleen zijn..wat doe je tijdens werk ect)
een hoge da rekening komt ook meestal onverwacht
Dus kies met je hart en je verstand..dan vind je vast een geweldige hond
Omdat jij en mensen in jouw omgeving een goede ervaring hebben met een buitenlandse rescue betekent nog niet dat dat een algemeen iets is. Hoe vaak lees je hier geen berichten over spanjaardjes die heel angstig zijn? Ernstige gedragsproblemen hebben? Feit is dat die hondjes het vaak lastiger hebben hier, wennen gaat slecht. Ik ben erg blij dat dat binnen jouw kring goed gegaan is, maar ik vind het oneerlijk om dat te zeggen dat TS een buitenlandse rescue een kans moet geven, terwijl hij/zij geen ervaring heeft met honden, en dus evt. gedragsproblemen niet begrijpt of een hond heeft die niet kan wat hij/zij graag zou willen. Dan zou ik safer gaan.
Ik pretendeer nergens dat het een algemeen iets is. Ik zeg enkel dat een (buitenlandse) rescue zeker niet afgeschreven zou hoeven worden, omdat er honden zijn in alle soorten en maten, met zeer diverse karakters en mate van pittigheid. Precies zoals in het geval van pups dus, echter weet je van een iets oudere hond vaak een stuk beter wat je kunt verwachten. Een goede stichting selecteert juist die honden die goed in Nederland kunnen aarden, een vriendelijk en stabiel karakter hebben (ondanks hun vaak vreselijke verledens). Vaak zitten ze zelfs al in een opvanggezin in Nederland. Van een pup moet je maar afwachten hoe het allemaal uitgroeit, dát zie ik dan wel weer heel vaak misgaan in mijn omgeving (krijg je situaties als "ik laat mijn labrador maar nooit meer los, want hij springt in elke sloot!", of "mijn herder is zo waaks!", border collies die onverhoopt toch niet zo dol zijn op de kinderen, terriërs die onverwachts uitgroeien tot vechtersbaasjes, en zo kan ik nog wel even doorgaan).
Rescues zijn er in allerlei types, uiteraard zitten er ook angstige exemplaren tussen maar in het geval van een goede stichting weet je dit van te voren. Je hebt dus zelf de keuze om wel of niet voor een angstige hond te gaan. Er zijn ook genoeg enorm stabiele, vrolijke en meegaande honden die zich príma kunnen aanpassen. Juist zo'n hond zou wel eens geschikt kunnen zijn voor TS. Een goede stichting kan je goed helpen in de zoektocht naar een geschikte hond. Waarom zou je direct een zeer diverse groep honden afschrijven omdat er een enkel angstig exemplaar tussenzit? De keuze voor een al dan niet angstige hond heb je volledig zelf in de hand namelijk!
Wat je ook niet moet vergeten is dat mensen over het algemeen forumtopics aanmaken als er sprake is van een probleem of een vraag. Van de gevallen waar alles op rolletjes loopt (en geloof mij, dat is absoluut de meerderheid) zul je dus een stuk minder lezen. Maar ik kan hier toch ook tig topics vinden van mensen met rashonden(pups) die tegen tal van ernstige problemen aanlopen, dus representatief lijkt mij dat allesbehalve.
Nu ben ik wel benieuwd hoeveel buitenlandse rescues jij zelf hebt opgevoed, omdat je meent er zoveel verstand van te hebben?
Wat een onzin weer allemaal en weer met een stelligheid... Ik heb heel veel Spanjaardjes opgevangen door de jaren heen, geen één had ernstige gedragsproblemen, geen één was angstig en allemaal zijn waren ze meestal binnen een paar dagen en max een paar weken gewend aan het ritme en leven in Nederland, zelfs de honden die hun hele leven in een vuile kennel ergens in the middle of nowhere bij een jager hadden gezeten en daarna in een asiel - en terwijl ze toch echt voor het eerst in een huis kwamen, deden ze zelfs geen plasje in huis. Maar ik had deze honden dan wel via een stichting die vooraf goed selecteert of een hond wel geschikt is, geen angsthapper, sociaal, getest en blootgesteld aan situaties zoals verkeer, drukte, kinderen, katten ... en dus goede kans maakt op een adoptie hier.
Sterker nog, deze honden zijn vooral heel dankbaar dat ze weer een mens hebben en een droge warme plek die ze thuis mogen noemen, ze doen keihard hun best om nieuwe dingen te leren, spreken de hondentaal veel beter dan de gemiddelde Nederlandse huishond... Vergeet ook niet dat het vaak honden betreft die wél een gewoon gezinsleven hebben gehad, maar waarvan de baasjes gingen scheiden, overleden zijn, werkloos werden, gingen verhuizen naar een appartement waar geen honden mogen, etc etc...
Een buitenlandse hond adopteren staat of valt echt met welke stichting je in zee gaat. Hoe selecteren ze? Vangen ze een hond eerst op in een gastgezin in NL/BE om de hond te laten wennen en leren kennen voordat ze op zoek gaan naar de meest geschikte adoptiekandidaat? Hoe is de nazorg geregeld?
Ik zeg niet dat er geen Spanjaardjes of Roemeentjes zijn die geen ernstige gedragsproblemen hebben, want dat is niet zo. Maar: Als je hier een hond uit een asiel haalt, is dat ook geen garantie dat zo'n hond sociaal is, geen kinderen opeet, niet uitvalt aan de lijn, jachtinstinct vertoont of slecht tegen alleen zijn kan. Zelfs als je hier een pup koopt, kun je een hond ernstig verzieken door niet consequent op te voeden, en dan heb je nog individuele karaktertrekken van iedere hond waar je mee zult moeten dealen. De ideale hond bestaat eigenlijk niet. Er zijn ook genoeg mensen die hun handen vol hebben aan hun schattige labradoodle en bakken geld uitgeven aan gedragstherapeuten en hondenscholen om Fleurtje of Fikkie in het gareel te krijgen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?