hoi iedereen,
we hebben net te horen gekregen dat Binny zwakke knietjes heeft, patella luxatie dus. De gradatie weet ik niet, links is wel erger dan rechts achter. Dit topic is bedoeld om informatie met elkaar te delen over patella luxatie. Ik ben zelf een leek dus linkjes, supplementen, trainingen etc is meer dan welkom. Zo heb ik al een vraag, voorheen deden we behendigheid en hiermee zullen we dus ook stoppen helaas. Ik dacht zelf aan treiball of hoopers maar misschien kunnen jullie een andere sport aanraden? Speuren willen we liever niet doen want dat is hier in de buurt echt waanzinnig duur. En dus supplementen, wat kunnen we erbij geven?
groetjes ons!
Patella zelf is de knieschijf.
Denk dat je het hebt over patella luxatie?
T is wel handig als je weet welke graad lijkt me.
Wel vet balen joh.
Mijn Havanezer heeft ook aan 1 knie patella luxatie, graad 1.
Dit is een paar weken geleden vastgesteld door mijn dierenarts. Wij dachten namelijk eerst dat ze wat in haar pootje had zitten. Maar diezelfde dag was ze ook bij de trimmer geweest en onze witte herder pup die kon soms ook nogal wild doen met haar, in de avond begon het hinken. Dus ik dacht eigenlijk dat het daaraan gelegen zou hebben en dat ze zich misschien verzwikt had ofzo. De dag erop ben ik gelijk met haar naar de dierenarts gegaan, omdat ik niks kon zien aan haar pootje en het goed onderzoeken was al helemaal niet mogelijk omdat ik er echt niet aan mocht zitten.
Dat kwam toen wel heel onverwachts toen mijn dierenarts zei dat het patella luxatie was.
Het advies wat ik gekregen had was: 2 weken rust, alleen in een rechte lijn laten lopen en carprofen voor 2 weken. Hier heb ik mij streng aan gehouden en vooralsnog is het gehink niet terug gekomen. Ook heeft ze al een aantal keer flink los gerend / gelopen over gladde keien / achter ballen en takken aan gesjeesd.
Haar laatste medicatie heeft ze een aantal dagen geleden gekregen.
Beetje zelfde situatie. Ook voor jullie heel vervelend en sterkte! Hier blijft ze ook even aan de lijn voor een tijdje. Ik weet alleen niet of het handig is om haar rustig te laten lopen of meer haar drafje? ( haar voorkeur is drafje want dan hoeft ze minder op haar linker knie te leunen). Gebruiken jullie iets van supplementen?
Ja klopt, heb het aangepast.
Dat is geen goed nieuws. Maar een operatie is voorlopig niet nodig?
Polly is begin van het jaar hieraan geopereerd. Ze had echt teveel last: de knie sprong vaak verkeerd en dat doet uiteraard erg veel pijn.
We zijn hier heel tevreden over. Polly mag nu weer alles doen.
Op voorhand kreeg ze spuiten. Weet niet precies welke medicatie dit was. Het had echter weinig succes.
Hydrotherapie is een goede training. Denk dat het belangrijk is om spieren op te bouwen. Zwemmen helpt hierbij. Ook rechtlijnig bewegen is goed. Regelmatig, maar korte sessies. Polly moest, na haar operatie, eerst stapvoets bewegen. Na een tweetal weken moesten we tempowisselingen inbrengen.
De dierenarts zei dat een operatie nog niet nodig was. Hydrotherapie zal ik naar kijken! Wilde polly ook harder? Ik weet niet of ik er goed aan doe om haar haar tempo te laten lopen of dat ik haar toch moet afremmen en ze echt wandelt?
Doe kalm aan Ilse véél beterschap met binny
Wij moesten Polly afremmen. Zeker na de operatie. Ze heeft toen ook een week benchrust gekregen.
Om spieren op te bouwen moest ze heel bewust haar poot gebruiken. Zoals je al zei: bij sneller lopen gebruiken ze de poot niet echt.
Bedankt voor je berichtje! Gaan we doen dan!
Ik gebruik hier (nog) geen specifieke supplementen voor.
Ik zou eigenlijk niet eens weten of dat supplementen hier iets bij kunnen betekenen? Van de dierenarts hebben we een ontstekingsremmer gekregen, deze zou ook gelijk tegen de pijn moeten helpen. Dit deed ook wel wat bij d'r... Maar als ik de keus heb dan ga ik voor iets natuurlijks, ik hoopte eigenlijk hier gelijk wat tips te kunnen krijgen.
Ik gebruik omega 3 olie. Maar of dat daartegen helpt?
In het begin schrok ik wel even, maar het hoeft natuurlijk niet heel ernstig te zijn zolang het stabiel blijft en niet erger wordt. Het is wel fijn om te weten wat we er dan aan zouden kunnen doen om te voorkomen dat het erger wordt...
En jij ook sterkte gewenst natuurlijk!
Ilse, ik kan me voorstellen dat voor Binny een orthopedisch kussen ook prettig is. Als je bij "meest recent" kijkt, zie je dat daar nu net een topic over loopt.
Van Antje kreeg ik de tip om glucosamine (als ik het goed schrijf) van puur te geven. Volgens mij zijn de supplementen dan meer voor de artrose dan voor de luxatie en het houdt de gewrichten soepel, iets in die richting (correct me if I am wrong)
Bedankt Hettie voor de tip! We zijn nog wel op zoek naar een ligplaats voor in de toekomst.
Heel vervelend dat Binny luxatie heeft aan beide knieën.
Het is belangrijk, dat de spieren stevig zijn, daardoor blijven de koppen beter in de kommen. Dit kan je bereiken door Binny te laten zwemmen. Je kan dit ook doen bij een fysiotherapeut, die bijv. een speciaal waterbak voor honden heeft met een loopband. De fysiotherapeut kan je ook oefeningen leren, die je met Binny kan doen.
Zoveel mogelijk rechtlijnig laten lopen. Abrupte bewegingen met de knieën zoveel mogelijk vermijden.
Mijn vorig hondje had luxatie aan één knie; gradatie 3. Zij kon door ziekte niet geopereerd worden; trainen of zwemmen kon ook niet. Toch wist dit hondje, nadat de knie een paar keer uit de kom was geschoten, zelf ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurde.
Binny is geboren april 2015; december 2014 is in Nederland wetgeving van kracht geworden, waarbij je de fokker, ook hobby- en van gelegenheids- en oepnesten, aansprakelijk kan stellen voor erfelijke aandoeningen. De fokker moet vervolgens kunnen aantonen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft bijv. door officiële testen, om deze aandoeningen te voorkomen. Kan de fokker dit niet, dan is hij/zij aansprakelijk voor o.a. alle medische en bijkomende kosten.
Ja klopt en is ook goed voor het kraakbeen.
Je kunt het proberen.
Het is van natuurlijke producten gemaakt.
En baat het niet dat schaad het niet.
Ook Simba heeft patella luxatie.
Links nog net geen graad 1 en rechts wel graad 1.
Dit is omdat die knie er tijdens spel helaas is uit geschoten.
Tegen mij werd gezegd hou hem op gewicht, laat hem niet te dik worden.
Nou dat lijkt me niet zo'n probleem bij Simba, hij is eerder te dun dan dat hij te dik is.
Balou heeft ook patella luxatie aan beide knieën links erger dan rechts. Het is ontdekt toen hij een jaar was waarschijnlijk is hij er mee geboren. Inmiddels is hij vijf jaar, af en toe maakt hij een raar sprongetje en schud hij met zijn poot om de knieschijf weer op zijn plek te krijgen en heel af en toe hinkelt hij een paar passen. Het gaat eigenlijk naar omstandigheden best goed zeker na vijf jaar zonder enige behandeling. Normaal gesproken zou Balou er aan geopereerd worden maar omdat hij niet onder narcose mag is dit geen optie. Ik heb van de dierenarts het advies gekregen om Balou aan de lijn te laten trekken, de spieren worden hierdoor sterker en houden de knieschijf beter op zijn plek. Dit is dus wat ik Balou laat doen ook lopen op zand schijnt goed te zijn.
Bedankt voor de tips Loesje! Geldt dat laatste ook als de fokker patella luxatie vrij en graad 1 kruisen? (Ik weet niet of dat zo is hoor, maar zou best kunnen).
Ja dat zal wel zwaarder zijn, in zand lopen en trekken. Hoewel ik niet denk dat dat nu voor Binny handig is, aangezien ze dan haar linker pootje zo min mogelijk belast.
Filmpje zaterdag, je ziet hier duidelijk dat er luxatie plaats vindt. Heb net gewandeld maar ze hinkte wel 95% van de tijd. Als ik haar afremde dan liep ze wel netjes.
Het fokreglement van de Havanezer rasvereniging stelt onderzoek van de knieën wel verplicht, maar vervolgens worden aan de uitslagen geen fokvoorwaarden verbonden.
citaat
patella luxatie:
Beide ouderdieren dienen ten tijde van de dekking getest te zijn op patellaluxatie. Een kopie van de testuitslag dient binnen drie weken na het onderzoek opgestuurd te worden naar de pupinfo van de HCN. Het onderzoek is eenmalig. De fokker is gerechtigd een hertest te laten uitvoeren.
In Nederland dient het onderzoek te worden uitgevoerd door een orthopedisch specialist. Onderzoeken die in het buitenland zijn uitgevoerd worden geaccepteerd indien uit het testformulier blijkt, dat dezelfde criteria zijn gehanteerd als in Nederland (dus gradatie 0 t/m 4 in linker en/of rechterknie). Aan de uitslagen worden vooralsnog geen fokvoorwaarden verbonden. De uitslagen worden wel gepubliceerd in het clubblad.
N.B. De Raad van Beheer heeft geen onderzoeksprotocol voor patellaluxatie
einde citaat
Bron: https://www.havanezerclub.nl/images/documenten-HCN/Verenigings-Fokreglement-01-01-2016-versie-01.pdf
De uitslagen van de p/l testen bij de ouders van Binny zijn gepubliceerd in het clubblad; dus zijn openbaar.
Op de site van de vereniging staat ook:
citaat
Let op: Het bestuur raadt de (club)fokkers aan te fokken met patella-luxatie-vrije honden; indien echter één van de ouderdieren graad 1 heeft, adviseert het bestuur daar een pl-vrije partner bij te zoeken.
De uitslag van het onderzoek
De bevindingen (bij onderzoek in Nederland) worden in een "BEVINDINGEN PATELLAONDERZOEK"-formulier (zie formulier Patella-Luxatie) genoteerd dat met de goed leesbare kopie van de stamboom door de onderzoekende dierenarts (voorkomende op lijst Erkende Specialisten) wordt opgestuurd naar prof. drs. F.J. Meutstege, waar het voor intern gebruik (fokwaarde-schatting) in eigen archief bewaard wordt. De bevindingen worden in code geactiveerd voor analysedoeleinden.
Aan de eigenaar wordt een schriftelijke uitslag van de bevindingen verstrekt (formulier UITSLAG PATELLA-ONDERZOEK).
einde citaat
Bron:
https://www.havanezerclub.nl/index.php/de-havanezer/patella-luxatie-info
De fokker had je kopie van de p/l testen van beide knieën van beide ouders moeten geven.
Vraag aan je dierenarts of beide luxaties erfelijk zijn. Indien dit zo is, zal de fokker toch moeten aantonen, dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om patella luxatie bij de pups te voorkomen. Men kan wel testen, maar als er vervolgens niets met uitslagen wordt gedaan, is dat volgens de wet verwijtbaar en is de fokker aansprakelijk. Bovendien staat er duidelijk fokadvies betreffende patella luxatie op de website van de club.
Bedankt voor de informatie! Ik zal er even achteraangaan, hoewel ik niet weer of ik zelf wil dat ze meebetaald. Het is toh best een meegaande fokker, mar dat is persoonlijk dus daar denk ik nog overna.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?