Wel of geen flexi rollijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Hmpf... na een heel verhaal getypt te hebben en dat nu kwijt is probeer ik het nog eens! 

 

Ik denk dat het helemaal aan jezelf is wat je prettiger vind wandelen. De vindt een flexi lijn prettiger en de ander een riem van ca 1.5-2 meter. 

 

Persoonlijk vind ik een riem fijner. Ik vind dat ik hier meer controle over heb. Met 3 honden is dt prima te doen! Oké, soms zitten ze in de knoop als ze even snuffelen in de berm maar na een paar seconden is die knoop er weer uit! 

 

Maar zeker heeft een flexi lijn ook voordelen! Ik heb deze ook gebruikt. Toen ik Denise pas het geadopteerd heb ik een poosje met een flexi gelopen. Hierdoor had ze toch meer bewegingsruimte maar had ze geen kans om de benen te nemen. Ook toen Fanny geopereerd was aan haar knie hebben we de flexi gebruikt om het lopen op de bouwen zodat ze niet opeens een sprintje zou trekken. 

 

Als jij gecontroleerd en beheerst  (want dat is het wel vereiste van een flexi) kan lopen met een flexi lijn, en je vindt dat prettiger dan moet je dat gewoon doen! Vind je dat toch niet zo handig dan kan je altijd nog een riem aanschaffen. Die zijn nou ook nog niet bepaald duur. 

 

En natuurlijk gefeliciteerd met je nieuwe pup!! Hopelijk hebben jullie samen veel plezier en geluk! 

 

 

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik persoonlijk gebruik geen flexi lijn in de stad als we over straat lopen. Dat vind ik minder handig want dan kan je niet zo snel de hond bij je terugtrekken als er wat is zoals auto, fietser of andere hond.
Ik gebruik het wel in het bos of andere rustige wandelplek.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

"Die bewegingsruimte aan de lijn is nogal verwarrend voor een hond. De rollijn geeft de hond dus niet een onderscheid in:
 
Nu ben ik aan de lijn, nu moet ik netjes naast mijn baas lopen
 
En
 
Nu ben ik los, nu kan ik lekker rondsnuffelen
  "

 Ben ik het niet mee eens. Mijn hond kan niet loslopen, dus die zit altijd aan de lijn. Meestal aan een flexi, en soms aan een politielijn. Als ik hem kort houdt weet hij perfect dat hij netjes mee moet lopen. Als hij vrij mag snuffelen, dan zeg ik "ga maar vrij" en dan weet hij dat hij mag snuffelen en de lijn mag uittrekken. En dan is mijn hond nou niet echt de slimste, maar dit snapt hij maar al te goed. Zelfs toen mijn vorige flexi 10m was en de nieuwe 8m wist hij binnen de kortste keren hoe veel ruimte hij had en paste hij zich aan. Honden zijn niet stom.


Als jij je hond het goed aanleert, kan hij best aan de flexi. Maar het is voornamelijk zaak dat jij als baas anticipeert. Dus niet je hond aan een flexi voor je uit om een hoek laten lopen, alvast de straat op, of naar andere honden.

honden foto van Marga en de honden Balou R.I.P., Lotus en kat Nemo.

Ik gebruik al jaren zonder problemen een flexi voor mijn kleine honden. Ik houd ze aan de lijn omdat ze kwetsbaar zijn, aan de flexi kunnen ze wat meer hun gang gaan en lekker rennen. Mijn grote honden had ik aan een politielijn maar die konden in het bos los en dus hun eigen gang gaan. Ik vind de flexi voor kleine honden een mooie oplossing maar je moet er wel mee om kunnen gaan.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik persoonlijk gebruik geen flexi lijn in de stad als we over straat lopen. Dat vind ik minder handig want dan kan je niet zo snel de hond bij je terugtrekken als er wat is zoals auto, fietser of andere hond.
Ik gebruik het wel in het bos of andere rustige wandelplek. "

 Ik gebruik geen enkele lijn om mijn hond 'terug te trekken'. Geen flexi en ook geen gewone lijn. Ik roep ze terug en als dat niet werkt laat ik ze liggen zodat ik er zelf naartoe kan lopen.

 

Voor mij is een lijn/riem puur en alleen om aan de eis van 'aangelijnd zijn' te voldoen en dan heeft de flexlijn een aantal voordelen:

  • Een flexlijn is langer dan een gewone riem dus waar het veilig kan, kan ze verder bij mij vandaan lopen
  • Een flexlijn raakt minder snel in de knoop
  • Een flexlijn hoef ik bij een beweeglijke hond niet steeds onder de poten uit te halen
  • Op een flexlijn kunnen ze minder gemakkelijk tijdens het wandelen bijten
  • Een flexlijn kan ook gebruikt worden om mee te meppen mocht je aangevallen worden in een stil bos

 

De enige nadelen van een flexlijn zijn dat hij scherp is en minder geschikt om je hond aan vast te leggen bij bv een terrasje en ze zijn onhandig om mee te zeulen in een losloopgebied (wanneer je hem dus losmaakt).

 

Ik begin met een gewone lijn bij de pup om de commando's er eerst in te krijgen. Daarna gaan ze aan de flexlijn.

honden page profiel OsumiOsumi

honden foto van Osumi

"  Zoveel mensen zoveel wensen... .
 
Hier is aan de lijn ook luisteren en op sommige stukjes netjes naast lopen. Ja dat is inspannend maar ik zie ook dat mijn hond het heel fijn vindt om aan de lijn dicht tegen me aan te lopen. Op sommige stukken mag die meer ruimte nemen aan de lijn en snuffelen. Maar door de wijk is netjes links naast me meelopen met een boog in de lijn.
En met luisteren bedoel ik dat ook aan de lijn ik wil dat hij wacht of soms bij hele drukke straten gaat zitten en wacht op mijn teken om over te mogen steken. 
 
Streng van mij he.. .
Verder komt hij denk ik echt niks te kort want we lopen elke dag ruim een uur waar die los mag rennen en doen.  "

 Hier is aan de lijn ook luisteren. Tis niet omdat ie aangelijnd blijft hij niet moet luisteren. Soms gebruik ik een losse lijn van 20m ook dan moet ie komen als ik roep enz. Ik laat Raiko nooit los, als hij een keertje achter een brommer aangaat, een kat achtervolgt en het park uitloopt op straat... of op een andere hond afgaat, je weet nooit hoe de andere hond is. Raiko luistert ook niet altijd evengoed, komt niet altijd meteen terug als ik roep en hij is met wat bezig. Enja, er zijn mensen die zeggen 'leer het hem dan' maar ik wil gewoon dat risico niet lopen als het dan 1x wel mis zou gaan, op een hondenweide mag ie wel los. Wel oefen ik zoveel mogelijk, ik zie de lijn niet als gemak maar als een veiligheid als hij niet naar me luistert

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

hahah reclame of niet, wij gaan gewoon lekker door :)

 

Wij gebruiken nu pas een flexi. Als pup hadden we een lange vaste lijn van 10meter. Zo leerde ze dat ook 'los lopen' nog steeds 'bij ons blijven' is. Omdat zo'n lange lijn toch een gedoe is met door plassen en slijk slepen hebben we nu een flexi van ong 3 meter. Ze heeft wat meer ruimte dan aan haar gewone lijn maar we wisselen eigelijk de drie lijnen af. Korte zwarte van 1,5 meter, rode flexi van 3 en een losse grijze van 10m.  

Maar we zijn dus enkel naar de flexi gegaan sinds dat ze ong 15 maanden was.  

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

"  Ik gebruik geen enkele lijn om mijn hond 'terug te trekken'. Geen flexi en ook geen gewone lijn. Ik roep ze terug en als dat niet werkt laat ik ze liggen zodat ik er zelf naartoe kan lopen.

 

Voor mij is een lijn/riem puur en alleen om aan de eis van 'aangelijnd zijn' te voldoen en dan heeft de flexlijn een aantal voordelen:

Een flexlijn is langer dan een gewone riem dus waar het veilig kan, kan ze verder bij mij vandaan lopen

Een flexlijn raakt minder snel in de knoop

Een flexlijn hoef ik bij een beweeglijke hond niet steeds onder de poten uit te halen

Op een flexlijn kunnen ze minder gemakkelijk tijdens het wandelen bijten

Een flexlijn kan ook gebruikt worden om mee te meppen mocht je aangevallen worden in een stil bos

 

De enige nadelen van een flexlijn zijn dat hij scherp is en minder geschikt om je hond aan vast te leggen bij bv een terrasje en ze zijn onhandig om mee te zeulen in een losloopgebied (wanneer je hem dus losmaakt).

 

Ik begin met een gewone lijn bij de pup om de commando's er eerst in te krijgen. Daarna gaan ze aan de flexlijn. "

 




Ja maar jij hebt een heel ander type hond ;-)
Ik heb een eigenzinnige zelfdenkende zelfstandige Tibetaanse berghond. Het ras neemt een commando als een verzoek in overweging en zien ze er het nut van in doen ze het. Als die van mij over komen heeft nagedacht en waarom en of ze het zal doen is de auto er al. Dus dan trek ik haar wel sneel bij me. Dit type honden zijn onder elkaar ook heel ruw in spel met kontjes en schouder beuken dat kan ze wel hebben haha
We hebben hele andere honden hebben we met elk de eigen charme voor de passende baas.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Hond vervoeren per vliegtuig
^