Hoooi,
Ik doe de opleiding paraveterinair en heb mijn vorige periode stage gelopen bij een hondenfokker. Hierbij kwam ik dus echt in het fokkerswereldje met shows lopen, dekaangifte etc. etc. Ik had alleen een vraag, waar ik geen antwoord op kan vinden. Mijn vraag:
Stel je voor je hebt een stamboomloze teef waarmee je wilt fokken, je doet de gezondheidsonderzoeken die bij haar ras horen, zoals patella luxatie etc. Je teef is vrij van gebreken en je neemt een dekreu ook vrij van erfelijke ziekten van het zelfde ras uiteraard. Je krijgt pups, waarvan je d.m.v DNA kunt aantonen dat de ouderdieren ook echt de ouderdieren zijn. Zo ga je verder tot je drie generaties verder bent. Je kunt dan aantonen wie de ouder dieren zijn en dat ze vrij zijn van erfelijke ziekten. Kun je dan je hond, de derde generatie hond, laten 'aankeuren' en zo een stamboom krijgen? Want dan krijg je een andere bloedlijn met stamboom, toch?
In België kun je laten aankeuren (enkel belgische honden).
Na 3 generaties heb je terug een volwaardige stamboom. De eerste generaties dienen altijd minstens zg te lopen op show.
Nee, kan niet.Stambomen zijn alleen voor rashonden; duidelijk omschreven met de kenmerken van dat ras.
En voorwaarde is dat de pups dus óók van goedgekeurde rashonden komt.
In zéér zeldzame gevallen wordt, na veel overleg in de raad van beheer; een nieuwe rashonden variatie toegestaan. Een nieuw ras als het ware.
Maar dat gebeurd echt niet zomaar enmoet bv ook aantoonbaar iets toevoegen aan alle reeds bestaande rassen.
Bij de meeste rassen is in Nederland het stamboek gesloten ,
Maar bij enkele rassen kan je register stambomen krijgen via de raad van beheer ,
Als ik met hele oude lijnen zou fokken met de jack russells ,b.v. een reu zou gebruiken die in het f3 zit ,dan krijg ik voor de pups een register stamboom .Dat staat dan ook op die stamboom ,het enige is dat de honden met registerstambomen niet in aanmerking komen voor het CACIB ,Zij kunnen wel Nederlands kampioen worden tegenwoordig ,dat was vroeger ook niet maar dat is terug gedraaid .
Helaas kan dat in Nederland niet. Een ontzettend gemis.
Alleen bij sommige rassen is het mogelijk als de rasvereniging dat toestaat met goedkeuring van de Raad van Beheer. Meestal alleen bij Nederlandse rassen.
Als de rasvereniging de hond waardevol vindt kan de Raad van Beheer een hond zonder stamboom van een FCI erkend ras inschrijven als Bijlage G0. Staat me bij dat dat dan overlegd wordt met het bestuur van de rasvereniging. 2 keurmeesters moeten de hond dan rastypisch genoeg vinden.
Gebeurt zoiets regelmatig? Of vrijwel nooit?
In belgie kan je een hond introduceren in het stamboek. Daar zijn wel wat regels aan verbonden. De hond mag enkel dekken met een stamboomhond (FCI). Dan vraag je dus een rich kaart aan. De pups krijgen dan een roze stamboom en na paar generaties als de stamboom dus volledig is krijg je een gewone.
Bij de Wetterhoun kan het wel.
Zij hebben nu wat problemen met het aantal wetterhounds dat terug loopt en genetische diversiteit.
Stel je laat je hond aankeuren en deze krijgt een stamboom, dan nog merk ik een hoop weerstand in fokkerswereld voor alles "buiten de gesloten genenpoel". Velen staan niet open voor deze "toevoeging", omdat je niet weet wat je in het ras haalt, bijvoorbeeld qua epilepsie. Ze zouden liever meer gecontroleerde fok binnen de stamboom en meer importeren vanuit het buitenland (of dekkingen in het buitenland) willen zien.
En op zich is dat toch onzin?
Want epilepsie bv staat niet opgeschreven en word meestal doodgezwegen..
Want zo kan ik 2 reuen opnoemen waarvan duidelijk bekend is dat ze epilepsie doorgeven, en die worden nog steeds hoog aangeschreven en regelmatig als dekreu gebruikt
Ken ook genoeg verhalen. ;) Ik geef alleen "de andere kant" weer. Het zal lastig worden om een reu te vinden voor de teef (of andersom), aangezien er fokkers zijn die zo denken. HD kun je tegenwoordig een heel eind terug zien in de lijnen en ook de neven, nichten, broers, zussen, etc. opzoeken. Dat kan bij een stamboomloze hond niet.
En het is niet mijn mening, maar dit zijn wel dingen die rond gaan in fokkerswereld (of in ieder geval dat wat ik gehoord heb).
Stamboomloos staat toch niet per se gelijk aan ongekende afstamming.
En dan nog, gezien het aantal problemen binnen de stamboomhonden, is het risico wat mij betreft even groot bij een ongekende hond hoor.
Hier 5 stamboomloze werklijn herders. Van allemaal is tot minimaal 12 generaties alles bekend inclusief de HD, Ed, rug onderzoeken tot minimaal 6 generaties terug. Ik fok ook alleen als mijn honden volledig op HD, Ed en rug getest zijn en daarnaast minimaal een werkcertificaat hebben. Hierdoor fok ik alleen met honden ouder dan 4 jaar waardoor ik ook weet hoe de algehele gezondheid is van de hond. DNA profiel word hier ook van alle honden gemaakt.
Helaas veel slechte honden met en zonder stamboom meegemaakt zowel met gezondheid als niet geschikt voor het werk/sport. Nu dus zelf op gezondheid en werklust gaan fokken.
Ik fok dus gezonde kruisingen waarvan alles bekend is. En ik kan dus ondanks dat er 12 generaties bekend zijn aan beide kanten van de ouders geen stamboom aanvragen. Misschien ook maar beter ook want nu kan ik zelf kiezen welke dekreu ik voor mijn teven gebruik ongeacht de kruising of ras. Belangrijkste is voor mij de gezondheid (ook van voorgaande generaties) en de werkgeschiktheid van de hond. Uiterlijk komt op de laatste plaats ook omdat ik nu niet verplicht ben op shows te lopen...
Welke stappen dien je dan te ondernemen om je pup te laten keuren voor een nieuwe stamboom?
Open een nieuw topic, dit topic is al jaren oud en de meeste zijn er niet meer, vandaar open een nieuw topic als je advies wilt....
Waarom? Vind dit wel een interessante en weinig reacties. Ik wist niet eens dat het mogelijk was. Maar ja idd als je de ambitie hebt om te gaan fokken, je vind dat leuk EN je hebt een pracht hond? Waarom ook niet.
Kom ik gelijk op een vraag ook. Wordt er wel of niet gekeurd op de eigenschappen/karakter van de hond? Bedoel, zeg maar als een fokker veel honden heeft gefokt die niet aan de kwaliteiten voldoen van het ras en karaktereigenschappen. Wordt dan het certificaat ingenomen?
Ik weet niet of het nu nog kan maar vroeger moest je RICH kaart aanvragen bij Sint Hubertus en dan naar show gaan (hoeveel keer weet ik niet meer maar dacht 2x)
Geldt dat in in de Benelux ook? Volgens mij hebben we vooralsnog alleen Belgen en Nederlandse fokkers hier op het forum.
Dat is enkel Sint Hubertus (België)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?