Allereerst, ieder zijn keuze! Als je maar gelukkig bent met je hond, raszuiver, of kruising :-) Maar ik snap werkelijk de meerwaarde niet van al die Doodles. Volgens mij is het enkel ontstaan, omdat men de kapsels van de raszuivere poedel nuffig vindt, waardoor het imago van de poedel niet meer klopt bij de werkelijkheid. Daarbij is de Doodle ook belachelijk duur, naar mijn mening. Het is en blijft uiteindelijk een kruising en vaak blijven de voordelen van de vacht van de poedel bij de Doodle ook nog uit. De labrador, zowel als de poedel, zijn op zichzelf al geweldige rassen en kunnen beide goed ingezet worden als hulphond, of blindegeleide hond en verbetert de kruising helemaal niks en voegt derhalve ook niks toe. Mensen hebben blijkbaar het 'lef' niet om met een poedel te lopen en zo is, m.i. dus, deze, onnodige maar bewuste, kruising ontstaan. Als men mij op straat aanspreekt en vraagt of ik een Doodle heb, zeg ik dan ook: Nee, ik heb een echte poedel..Ja sorry hoor, wil niemand kwetsen, maar zo voelt het voor mij. Ik vind kruisingen erg leuk, heb ze zelf ook gehad, als ze maar spontaan ontstaan en niet twee goede rassen bewust vermengd worden. Iedereen verder veel plezier met zijn hond(en) Daar gaat het natuurlijk altijd in eerste instantie om! Groet, Marion
im dacht dat dit was vanwege de vacht ofzo.
ze zouden hypoallergeen zijn?!
kan het mis hebben hoor weet er niet veel vanaf.
weet wel dat ik vaak heb gehoord dat ze heel vroeg gecastreerd of gesteriliseerd moeten worden.
vind dit belachelijk , maar goed dat is mijn mening
Maar een poedel is al hypoallergeen.
waatom dan kruisen met een hond die niet hypoallergeen is ?
Met nakomelingen waarvan maar een heel klein percentage hypoallergeen is.
Denk dat het ook komt omdat mensen "een speciaal ras" willen.
Dat merk je hier op dit forum ook: de kruisingen worden constant bejubeld als prachtig en speciaal.
Sorry, ik snap je probleem niet. Je bent dus gepikeerd omdat mensen jouw prachtige poedel aanzien als doodle?
En daarom wil he ventileren dat je doodles niets vindt? Prima hoor, hier op het forum worden doodles vaak naar beneden gehaald.
Ik ben erg blij met onze Goldendoodle. Fijn karakter en ziet er prachtig uit. En ja, dat laatste is een kwestie van smaak. Ze zien er echt anders uit dan poedels. Kwestie van accepteren dat de kruising ooit gemaakt is en gewoon genieten van je eigen poedel.
whahaha ja , niet bij nagedacht
ik zou het echt niet weten.
vind een poedel ( zoals marlies die heeft ) wel wat hebben.
maar ik dacht dat dat de rede was van die labradoodels
Enige echte officiële waarheid over het ontstaan.
https://thebaffler.com/blog/labradoodle-racket/#.VWaD3Fwh62k.facebook
Prima, diss de doodle dan maar weer.
Dat artikel met verwijzing naar dhr Wally Conron (de waarheid????) gaat over de br**dfokkers die er een malafide business van hebben gemaakt:puppymills.
Dat is het gevaar van populaire kruisingen, zijn we allemaal over eens toch?
Maar ik weiger me te verantwoorden voor de reden waarom ik een (bij goede fokker gekochte) doodle heb en geen poedel.
Laten we gewoon genieten van onze eigen hond met onze eigen voorkeuren zolang het maar zorgvuldig, goed gefokte hondjes zijn.
Mensen die ik buiten tegen kom vragen ook vaak of Black een doodle of poedel is.
Of bouvier wordt ook wel eens gezegd, heb al een paar keer meegemaakt dat mensen die zelf een bouvier hebben gehad tegen me beginnen te praten over mijn bouvier ha ha.
Het stoort me verder niet, ik zeg dat Black een Franse waterhond is en dat kennen de meeste mensen niet dus is het logisch dat ze het niet weten.
Niemand heeft gevraagd dat jij je moet verantwoorden, toch doe je het met telkens te antwoorden.
Op zich snap ik de Doodle wel. Is een leuke hond met een goed karakter. Waar ik alleen wel vaak verbaasd over ben is de grootschaligheid waarop in Nederland met de Doodle gefokt wordt en de problemen die hierbij ontstaan. Hoor van de dierenarts dat hij veel te maken heeft met Doodles die van alles en nog wat mankeren. Dat is een nadeel aan een kruising, dat er vanuit de Raad van Beheer geen toezicht is op erfelijke afwijkingen en controle op gezondheid. Elke fokker mag dit zelf bepalen en aangezien de vraag zo groot is ten opzichte van het aanbod worden hierin weleens verkeerde keuzes gemaakt uit commercieel oogpunt. Althans dat is mijn mening. Ook denken toekomstige eigenaren met zo een schattige pup dat een Doodle een 'wonder' hondje is die geen gedegen opvoeding nodig heeft. Doodles zijn vaak erg druk en 'over' enthousiast, dit moet vanaf jongs af aan al goed worden begeleid. Ook een Doodle is een hond en geen mode accessoire wat zo leuk is voor de kinderen ... ;-)
Vraag je nou waarom de labradoodle uiteindelijk gefokt is, of waarom mensen er een nemen?
Want dat laatste lijkt mij toch simpel, persoonlijke voorkeur. Ik ben ook voor een ras gegaan wat mij aanspreekt en wat ik natuurlijk mooi vind. In dat opzicht zou ik zeggen dat mensen de doodle gewoon mooier vinden.
Heeft niks met 'lef' te maken.
Nee luz, ik verantwoord mij niet, ik probeer Marion mijn mening te geven.
Maar inderdaad, aan dovemansoren gericht.
Daarnaast is dit onderwerp behoorlijk uitgekauwd. Al meerdere keren, vaak met als doel doodlebezitters in een hoek te zetten.
Prima, ik heb er verder vrede mee. Bij deze.
Ik geniet van mijn hond en heb respect voor keuzes die andere eigenaren maken, zolang het kiezen voor een gezonde hond voorop staat.
Overigens eens met Emma en Brenda. Opvoeding nooit onderschatten en kwestie van smaak.
Ciao
Heb persoonlijk niks tegen een doodle, integendeel, de doodles die ik ken zijn stuk voor stuk leuk uitziende honden.
het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod denk ik, zodra de mensen iets introduceren denken anderen van oooh dat moet ik ook of het nu een auto is of een hond.
Voegt het iets toe?
Ik weet het niet, vaak is het toch maar een slim gecreeërd plaatje en ach zowat alle rassen zijn ontstaan door meerdere rassen door elkaar te husselen.
De poedel heeft naar mijns inziens onterecht een tuttig imago.
Mensen houden me wel eens staande van oh schitterende hond, ja ik wil ook een poedel maar ja mijn man wil er niet aan.
Ieder zijn meug, k ben blij met mijn lieve niet zo stoere poedelmans.
Nee, Femke, ik ben niet gepikeerd. Mijn onderwerp gaat over dat ik serieus niet begrijp waarom die poedelkruisingen er zijn gekomen, omdat ik de meerwaarde er niet van in zie.En dat ík denk, dat het om het muffe imago gaat van de poedel, omdat men de Poodle gewoon niet goed kent en alleen naar het uiterlijk kijkt. Dat is, denk ik, wel een vooroordeel, al is het anderzijds een kwestie van smaak. Ik dacht, hoopte, dat ik dat duidelijk weer gegeven had. Het is zeker niet zo dat ik de Doodle niks vind, dat impliceer ik ook nergens? Er lopen er bij ons in de poedelclub genoeg mee. Er is onderling in de groep, daarover absoluut geen discussie gaande en de meeste vind ik gewoon erg leuk.
Er wordt wél véél geld verdiend aan de Doodle en dat geeft er een commercieel tintje aan, wat ik jammer vind.
Lees nu verderop, dat jouw mening, vlgs jou dan, aan dovemansoren is gericht. Sorry, ik was even aan de wandel met mijn hond in het park, want de zon schijnt :-) Jammer, dat ik bij jou, blijkbaar zo'n gevoelige snaar raak.
Marion hondenliefhebber, ras of geen ras!
Een Australian Labradoodle is:
Er 6 verschillende rassen ingekruisd, de Poedel, Koningspoedel en de miniature poedel, labrador, Ierse waterspaniel, Curly coated retriever, Amerikaanse spaniel, Engelse cockerspaniel ) is men gekomen tot de Australische labradoodle zoals men die nu kent.
de inkruising van de Irish soft wheaten terrier gebruikt voor vachtverbetering en betere bouw en hogere oorsetting ivm (infectie) gevoeligheid. Deze laatste inkruising wordt overigens niet erkend door alle Labradoodle organisaties.
Een Labradoodle:
Is o.a. een Poedel met een Labrador gekruist.
Hoewel er tegenwoordig van alles en nog wat gekruist wordt met een Poedel en od een Labrador en heeeel veel honden heten dus Labradoole.
Dan heb je nog de Cobberdog;
Het enige (grote) verschil tussen de Cobberdog en de AustralianLabradoodle is dat in de stamboom van een Cobberdog ook een WheatenTerrier kan voorkomen.
Zo en dan nu de prijs, volgens mij een kwestie van vraag en aanbod? Dat destijds met de Dalmatiërs niet ander geweest zijn?
Oh de kapsels, die zijn er bij de Australian Labradoodles in verschillende vormen fleece, curly fleece, wool en wavy fleece.
Je ziet dus ADL’s met verschillende soorten lengtes en kapsels, heeft naar mijn mening niets te maken met een Poedel kapsel wat niet mooi zou zijn.
War Jamie en Sadi zegt klopt de vachten zijn hyperallergeen.
Maar dat ze nog steeds met 7 weken ongeveer geholpen worden dat hoeft allang niet meer. Er zijn fokkers zat die stellen dat het moet tussen de 9 en 18 maanden. Dat is al een stuk beter
En ja ik vind inderdaad ook wel dat de Australian Labradoodles te populair worden met alle risico's op ziektes, neem b.v. dat heel veel van de hypoallergenen honden zelf allergisch zijn voor van alles en nog wat.
Ook ik reageer nu even anoniem, omdat ook ik een Australian Labradoodle heb en er hier inderdaad nogal negatief gekeken wordt naar deze mooie, vrolijke, sociale, lieve, hond en kindvriendelijke kruising gekeken wordt.
Dan kan je je van elk ras toch wel afvragen waarom ze niet voor dat ene andere ras zijn gegaan wat dezelfde karaktereigenschappen heeft?
Ja, snap ik: jij bent voor een RAS gegaan.
Maar labradoodle kopers kiezen voor een kruising, ook al denken velen dat het een "nieuw ras" is (of wordt het hun wijs gemaakt door de fokkers)
En dan nog zoveel willen betalen voor die kruising (wij noemen dat hier straathondjes)
Ik had pas een klant. Wilde de snuit van zijn grote poedel wat langer geknipt. De keer daarop vroeg ie om toch maar het snuitje kort te scheren. Hij was het echt beu dat mensen dachten dat zijn goed uitgekozen poedel met prachtige stamboom aanzien werd al een doodle;
@Luz anders om komt ook voor, hoe vaak ik de vraag niet krijg of ik een Poedel heb? Nou nee een echt Australian Labradoodle..
En dan vervolgens hoor ik Oh wat een mooie..
Brenda en Java, ik vraag me dus idd af, waaróm men deze hond is gaan fokken. Niet waarom mensen die hond kiezen. Ik heb zowel labradors als poedels gehad. Op basis daarvan vind ik, persoonlijk, een kruising hiervan niet handig en ook onnodig, want ze hebben beide meer dan genoeg kwaliteit van zichzelf. Als je een hond wilt met een hypoallergene vacht, kies dan het ras, dat dat van zichzelf heeft. Gok er niet op, dat een kruising daarvan, het ook heeft. Voor de jacht, of als hulphond, zijn beide rassen, zeer goed inzetbaar. Vind je het uiterlijk van de één gewoon niet leuk, kies dan voor die ander. Het zijn beide, op hun eigen wijze, drukke ofwel actieve, energieke honden en dat gebundeld in een hond, kán problemen geven. Mijn onderwerp is absoluut niet bedoeld als een aanval op de Doodle en ik vind het jammer als het zo gezien wordt.
Opzicht heb ik niks tegen de Doodle, maar meer hoe commercieel er mee wordt omgegaan terwijl het in feite nog steeds geen erkend ras is, alleen in Australië dacht ik.
Daarbij ben ik ook fel tegen de werkwijze van de verenging van de doodles....dat ze perse gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden.....en zo niet krijg je een boete. Ik vind als jij een hond koopt dat je als eigenaar nog altijd zelf de keuze hierin hebt.....en dan durven ze een hoge prijs te vragen voor de honden + een bedrag om op je de wachtlijst te laten zetten.....
Want de reden is om het ras te 'beschermen'...wat pure onzin is. Want waarom is de doodle de enigste ras van alle rassen waarbij dit is??? Terwijl er veel andere rassen op een andere manier beschermt wordt.
Pas in 1989, na een aanvraag van een vrouw die voor zichzelf een geleidehond nodig had, die geen allergische reactie bij haar man mocht uitlokken, herinnerde men zich het de experimenten en herhaalde Wally Conron, fokker van de Royal Victorian Guide Dogs (RVGD, de toenmalige Australische hulphondenorganisatie) het experiment. Hij wilde de trainbaarheid en de zachtaardigheid van de Labrador combineren met de niet verharende vacht van de Poedel. De resultaten waren niet zoals verwacht. Al zaten er toen ook enkele honden bij die niet of nauwelijks verhaarden.
Uit het eerste nestje werden drie pups geboren. Samples van de haren en speeksel van de pups werden door de aanvraagster en haar man getest. Over een periode van twee jaar, werden er speekselsteekproeven van 33 verschillende Poedels naar Hawaï verzonden om allergische reactie met deze mevrouw te testen maar zonder succes.
Slechts één pup (Sultan) bleek geschikt en allergievriendelijk te zijn. De pup moest natuurlijk opgevoed en goed gesocialiseerd worden en daarvoor gebruikte men gastgezinnen. Op advertenties van RVGD dat er voor een aantal kruisingen een gastgezin gezocht werd, kwam geen respons. Ten einde raad werd er een hernieuwde oproep op televisie voor gast- gezinnen gedaan.
Wally Conron noemde de kruisingen nu Labradoodles. Dit succesverhaal werd breeduit in de Australisch pers vermeld.
Bedoel je deze reden dan? Marion
Wat maakt het dan uit dat het een kruising is, als dat hetgene is wat mensen aanspreekt. Een Bouvier was vroeger ook gewoon een kruising.
Een vraag die ook gesteld kan worden ; waarom zou je het niet doen?
Het grootste deel van de rassen die we hedendaags kennen als fci erkend zijn de laatste 100 jaar onstaan, ik zie niet in hoe het de laatste 100 jaar oké is geweest en het nu op eens niet meer oké zou zijn.
Zolang een nieuw ras ontstaat uit verantwoorde fok waar is over nagedacht heb ik er geen problemen mee. Gebruiksdoel lijkt me tegenwoordig wel duidelijk ; 90% van de honden worden gehouden voor de gezelschap, de een wat actiever dan de ander. Een nieuw ras biedt weer een nieuw uiterlijk waar mensen verliefd op kunnen worden, en vaak weer net iets andere karaktereigenschappen.
De manier waarop specifiek labradoodles worden gefokt staat me echter niet aan, want ik sta er zelf niet achter dat pupkopers gedwongen worden tot castratie. Ik zou zelf om deze reden nimmer een labradoodle aanschaffen.
Het ras zelf daar heb ik geen problemen mee, het kunnen leuke honden zijn.
Daar gaan we weer pufff
Maylo zegt;
Daarbij ben ik ook fel tegen de werkwijze van de verenging van de doodles....dat ze perse gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden.....en zo niet krijg je een boete. Ik vind als jij een hond koopt dat je als eigenaar nog altijd zelf de keuze hierin hebt.....en dan durven ze een hoge prijs te vragen voor de honden + een bedrag om op je de wachtlijst te laten zetten.....
Dat is niet waar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Een bedrag vragen is dat de fokker er vanuit gaat dat je dan echt een hond hebben wil.
Want de reden is om het ras te 'beschermen'...wat pure onzin is. Want waarom is de doodle de enigste ras van alle rassen waarbij dit is??? Terwijl er veel andere rassen op een andere manier beschermt wordt.
Bij de hollandse smousse moet je een nestje nemen, en dat is niet gek?
En zolang ze van die gigantische sommen vragen voor hun pups zal ik de fokkers beschouwen als commerciële afzetters, met maar één doel voor ogen en dat is zoveel mogelijk geld verdienen met hun kruisingen.
Als dit zo is bij de smoushond (wat ik wel betwijfel) dan zou dit inderdaad gek zijn. Dat dit op het moment niet besproken wordt betekend echter niet dat dit door iedereen geaccepteerd wordt.
Je kunt verder in verdediging gaan schieten wat je wilt maar uiteindelijk blijft het een kwestie van mening, en op basis van een fundamenteel verschil in mening gaan discuseren is echt zwaar nutteloos.
Ik vind het raar en een beetje kansloos dat pupkopers worden gedwongen tot castratie, en ook de belachelijk hoge prijzen en zelfs wachtlijst prijzen. Daarom zou ik niet kiezen voor zo'n hond. Jij denkt hier het tegenovergestelse over, jij vind dit prima, en zou dan wel zo'n hond nemen. Nou, dat mag toch?
O, ik zie nu je toevoeging, Brenda. Een poedel en een labrador hebben overeenkomsten, maar hebben zeker niet dezelfde karaktereigenschappen. En natuurlijk kiest men het ras waar hij/zij voor valt. Dat spreekt vanzelf. Daar gaat mijn onderwerp niet over.
Daarnaast heb ik zelf verschillende (3) kruisingen gehad.Daar was ik net zo gek op als op mijn raszuivere honden, met, of zonder papier. Maar,daar gaat mijn onderwerp niet over.Ik begrijp déze bewuste kruising niet en zoek naar het waaróm. Ik hoop maar dat het niet enkel commercieel is, want daar lijkt het soms wel een beetje op en dat vind ik onverantwoord.Je kruist volgens mij namelijk alleen om iets te verbeteren aan een ras en dat gebeurt hier niet. Zie mijn voorlaatste reactie waarin ik dat toelicht.
Nou.....bij alle hoogaangeschreven fokkers moet je een bedrag betalen om op de wachtlijst te komen...en waarom is dat??? Daarbij heb ik die fokkers aangeschreven waarom die castratieplicht en ze zeggen het zelfde....om het ras te beschermen dat niet iedereen er mee gaat fokken. De eerste fokker van de labradoodle hier in Nederland zijn vrienden van mijn tante en oom en die zeiden precies het zelfde.
Ik vind het een rare gedachtengang en ben er gewoon op tegen met deze werkwijze. Dat van de Smousehond keur ik ook niet goed hoor. Ik wil bepalen wat ik met mijn hond doe en niet dat een vereniging dat mij opdraagt.
Ik heb zo helemaal niks tegen doodles, leuke honden om te zien. Ben zelf gek op een labradoodle bij ons op cursus, heerlijke hond.
Volgens mij is het een paar jaar geleden na een seizoen 'boer zoekt vrouw' explosief gestegen, dat de doodle zo populair raakte.
In dat seizoen kwam er een leuke blonde doodle in voor.
De fokkers werden in die tijd platgebeld door mensen die ook zo'n hond wilden, de puppy's waren niet aan te slepen.
En op zich ook niet gek natuurlijk, het zijn leuke honden om te zien.
Alleen het is jammer wat dan vaak gebeurd, als een ras plotseling zo populair wordt, wordt er door Jan en alleman mee gefokt om een graantje mee te pikken, en dat heeft waarschijnlijk gemaakt dat er toch wel wat gezondheidsproblemen zijn ontstaan.
Maar dat komt ook omdat veel honden als doodle verkocht worden, terwijl het niks meer te maken heeft met de oorspronkelijke, zorgvuldig gefokte doodle. (ik doel hierbij natuurlijk niet op de goede en serieuze fokkers)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?