Vraagje hoe ver denken jullie dat onze Mila zwanger is? ???? Hier de röntgen foto's
Heb de foto even van je profiel gehaald aangezien je dit misschien nog niet onder de knie hebt ;)
War voor ras is Mila? En waar is deze foto genomen? Heeft de dierenarts je niet meer uitleg gegeven? Wanneer is haar vorige loopsheid gestart?
Hoi. We snap t nog niet zo goed!???? Mila is een york en zwanger voor t eerst! Dierenarts vind het lastig te zeggen aangezien wij niet weten wanneer ze gedekt is
Ik zie onderin wel wat liggen, maar aangezien ze zo onduidelijk zijn vraag ik me echt af wat je dierenarts zei.
Deze RX is genomen van een Border Collie 2 dagen voor ze beviel. Hier zie je echt al duidelijke schedels enzo, maar ik weet niet zeker of dat iets wil zeggen.
Dat hoef je niet perse te weten. Dat kan je uitrekenen ongeveer, maar dan moet je wel even weten te zeggen of je je nog kan herinneren wanneer je bloed zag op de grond.
Als je zachtjes Mila's tepels masseert, komt er dan melk uit?
Dat is een verschil ja... het apparatuur was niet denderend idd! De dierenarts zei dat ze aan het einde liep maar niet precies kon vertellen wanneer natuurlijk aangezien ze tijdens onze verbouwing thuis de mogelijkheid heeft gehad te ontsnappen... niks aan de hand met
Een uurtje terug gelukkig.. maar er vorige week dus achter gekomen dat ze drachtig is
Ja melk loopt er zelf uit al
Als je er vorige week pas achter ben gekomen vermoed ik dat ze ergens op de helft zit. Is haar buik erg verdikt tegenover anders? En zijn de bovenste tepels ongeveer even opgezwollen als de onderste?
Kan ook niet herinneren dat ze loops was verliest heeeeel wei weinig bloed en aangezien wij zo druk waren zijn niet opgevallen ook
Ja allemaal
Groot en opgezet en kaal! Dik ook erg
Als ze al melk verliest zit ze inderdaad tegen het einde. Maar als je het niet juist weet wanneer ze gedekt is kan het nog 7 dagen duren, maar het kan evengoed voor morgen zijn.
Probeert ze al ergens een nestje te maken?
Ze graaft wel in der mand en valt me op dat ze niets wilt eten
Kan je even proberen om haar temperatuur te meten? Ik weet dat dat niet echt de makkelijkste vraag is, maar als je dat kan dan heb je een heel duidelijk beeld over wanneer de bevalling zal plaatsvinden.
Heb je zo eentje in huis? http://qsota.com/digital-thermometer/
Probeer dan het voorste tipje heel rustig in haar poepeholletje te steken als je kan. De normale temperatuur van een hond ligt rond de 38°. Als ze aan 37° zit meet je best om het anderhalf uur ongeveer nog eens, en vanaf dat ze in de 36° zit is de bevalling voor binnen de 24 uur.
oei, dat is niet fijn zeg. geen idee door wat ze gedekt is dan?
Erg goed in de gaten houden, beter een keer te veel dan te weinig de DA contacteren dan.
Ik zie wel schedeltjes op de foto. Ik dacht dat je dat nog niet kon zien als ze halverwegen zijn? Kan het mis hebben hoor
Ik zie toch wat botstructuren dus zit ze volgens mij inderdaad tegen einde van de dracht. Je zou temperatuur kunnen meten om te weten wanneer het zowat begonnen is...
Ik heb er geen Helaas dus meten lukt niet echt
Geen idee meer wanneer we zitten midden in verbouwing dacht nog shit dat word zoeken maar niet meer bij stil gestaan ???? Nu is het echt een blinde gok over wanneer
Nee inderdaad dat kan dan inderdaad niet.. en aangezien er al melk uitkomt is het toch voor binnen de week denk ik. Moesten we temperatuur weten zouden we al veel meer kunnen zeggen :/
Ga even de buurvrouw vragen
37,6
Dat zou een temperatuurdaling kunnen zijn, aangezien de gemiddelde normale temperatuur rond de 38,5 graden zit. Een temperatuurdaling betekent dat de pups snel komen. Heb je contact opgenomen met de dierenarts dat je vermoed dat de bevalling snel inzet? Dan kan hij/zij er rekening mee houden en eventueel snel aanwezig zijn als er problemen zijn.
Heb je een rustige, schone plek waar ze haar pups kan krijgen? Aangezien je midden in een verbouwing zit.
Ja alles is rustig en ze ligt apart met der mand op een kamer netjes warm en rustig...
Leg een stapel (oude) handdoeken klaar en laat haar niet meer alleen voor de zekerheid. Mand is eigenlijk wat te klein om pups in te werpen, maar beter iets dan niets.
Zet een wasmand er naast klaar met een lekkere zachte deken en leg ook alvast kruiken klaar. Als ze aan het bevallen is en ze krijgt persweeën, haal de pups die geboren zijn dan even uit de mand en leg ze in de wasmand. Op die manier voorkom je dat moeder er op gaat liggen. Laat de pups tussen de persweeën door lekker veel drinken en geef moeder ook iets te drinken, zoals geitenmelk.
In welke omgeving woon je en op welke datum is ze ontsnapt? Kan de dierenarts helpen met de bevalling?
Edit: oh ja. Mijn voorkeur zou er naar uit gaan om bij haar te gaan slapen vanaf nu. Het kan prima nog een paar dagen duren, maar dan ben je er in ieder geval op tijd bij.
Hoeft niet hoor. Mijn teef haar normale temperatuur is 37.9. Als zij op een 37.6 zit zou ik er niet eens van op kijken. Haar uiteindelijke daling was 36.4 (en mogelijk dus lager) en daarbij zag ik haar ook duidelijk rillen.
Teven kunnen rond de bevalling sowieso heel erg schommelen qua temperatuur. Evy heeft drie dalingen gehad, waarbij ze bij de laatste dus rilde. Eerst zat ze op een 36.7, daarna op een 36.3 en toen op een 36.4 + rillen. Dat was rond 09:00 in de ochtend en uiteindelijk was de eerste pup er rond 01:30. Het rillen was voor mij dus een grotere indicatie dan de temperatuur en ik weet ook niet of ik nog ga temperaturen met het volgende nest. Eigenlijk zegt het niet zoveel, aangezien ik drie dalingen heb waargenomen.
In de periode tussen de dalingen bleef Evy haar temperatuur laag. Zodanig dat we ons ongerust maakten en nog naar de dierenarts zijn geweest voor check-up. Conclusie: gezonde mama die in goede conditie was en aan het wachten was totdat de pups er uit kwamen. Kon nog een aantal dagen duren, maar niet meer alleen laten (deden we natuurlijk al niet).
Ik denk dat temperatuur zeker wel een meetinstrument kan zijn, maar je moet er niet blindelings op vertrouwen en ook altijd goed naar de andere signalen kijken. Samen met de lage temperatuur was Eef rustiger, de pups werden ook steeds rustiger en Evy was met vlagen aan het graven (je wil niet weten hoe onze tuin er uit zag). Dat duidde allemaal op de voorweeën.
Als ik de temperatuur van het teefje hier boven zie dan zou ik dus eerder zeggen dat ze nu voorweeën heeft (wat een paar dagen kan duren) en dat de temperatuurdaling nog moet komen, maar dat is erg lastig zonder verdere gegevens. Ik zou de teef daarom echt niet meer alleen laten en zorgen dat alles klaar is voor de bevalling. Je weet ook niet wanneer ze gedekt is, dus dan kun je er beter vanuit gaan dat de bevalling ieder moment kan beginnen.
Voor de TS. Als de pups nog niet zijn geboren, dan raad ik aan om het volgende te kopen:
- Chirurgen schaar voor het afknippen van de navelstreng indien nodig. Ik laat het moeder altijd zelf doorbijten, maar bij één pup was er meconium mee gekomen en toen wilde ze daar de navelstreng niet bij doorbijten. Goed in één keer doorknippen en met je vinger afknellen, totdat het bloeden is gestopt. Knip op een duim breedte van de buik af. Eventueel wat aluin kan ook helpen om het bloeden te stoppen.
- Slijmzuiger. Hiermee zuig ik de bekjes en de neus uit van de pups tijdens de bevalling. Dit kan je ook doen met je mond indien je deze niet in huis hebt. Daarnaast goed met de handdoek langs het bekkie wrijven en over de rest van het lijf, om de ademhaling te stimuleren. Luister ook naar de longen of je een reutel hoort. Als dat het geval is, zuig nog een keer uit en maak er een aantekening van, zodat de dierenarts nog even extra goed kan luisteren als ie voor de controle komt (ik laat die altijd binnen 24 uur langs komen). Deze gooi ik weg als de dierenarts langs is geweest en heeft verklaard dat de pup leeg is.
- Kruiken/warmtelamp/warmteplaat. Iets om de temperatuur in de werpkist te regelen. Ik heb mijn pups altijd op 26 graden liggen in de eerste week. Dat regel ik met een warmtelamp. De huiskamer is een graden of 22. Zorg er voor dat de pups absoluut niet op de tocht liggen, minimaal de eerste twee weken! Leg ook iets in de werpkist waarmee je de temperatuur in de gaten kunt houden.
- Babyweegschaal en lintjes/bandjes. Om de pups te wegen en daarna te merken, zodat je ze uit elkaar kunt houden als er geen verschillen in vachtkleur/patroon en dergelijke zijn. Ik weeg de pups in in ieder geval de eerste week 2x per dag om te zien of ze goed aankomen en houd dat bij op een lijst.
- Checklist. Schrijf tijdens de bevalling alles op. Tijd van geboorte, kop/staart, tijd tussen de persweeën en of een pup eventueel een reutel had, iet wat onhandig gevallen is (bij Eef is er één buiten de werpkist geboren), of de placenta mee is gekomen (iedere pup heeft er één) en of er eventueel meconium was (deze pups hebben een hogere kans op een longontsteking, maar dat hoeft niet. Ik laat de dierenarts alleen even extra naar die pup kijken en houd het zelf goed in de gaten).
- Laag onderleggers/puppypads. Zelf leg ik een laag van onderleggers in de werpkist, zodat ik die tijdens de bevalling er makkelijk uit kan trekken (en er dan een nieuwe onder tevoorschijn komt), zodat de teef in een schone omgeving kan bevallen. Als de onderleggers goed schoon zijn kan ik de kleur van het bloed ook beter in de gaten houden.
- Wasmand. Zoals hierboven al heb aangegeven gebruik ik zelf een wasmand tijdens de bevalling, om te voorkomen dat de moeder boven op de pups gaat liggen tijdens het persen. Het is belangrijk om de pups tussendoor bij moeder aan te leggen en haar te laten wassen! Daarnaast gebruik ik de wasmand in de eerste periode om de pups in te doen wanneer ik de werpkist verschoon.
- Geitenmelk. Dit krijgt mijn teef tijdens de bevalling om weer wat energie te krijgen en haar calcium niveau aan te vullen. Dit krijgt ze van mij ook in de eerste vijf weken als de pups bij haar voeden, zodat ze geen calcium tekort op loopt. Ik vul dit aan met eierschillen.
- Druivensuiker/nutridrops en een spuitje. Dit voor het geval je een pup hebt die erg klein is of moeilijk opstart. Dit kun je dan makkelijk aan een pup toedienen om hem een beetje te helpen. Je kunt dit ook aan moeder geven wanneer ze uitgeput raakt.
Dit is de basis waarvan ik zelf altijd gebruik maak tijdens de bevalling. Daarnaast vind ik het altijd handig om een handkolf in huis te hebben en wat flesjes voor de puppymelk en puppymelk zelf. De Fokkerswijzer van Kynotrain vind ik ook een aanrader.
Voor als ik de pups eenmaal ga afspenen (vanaf vier weken) heb ik een medical petshirt voor moeder. Zo kan ze wel tussen de pups rond lopen, maar wordt ze niet constant aangevallen. ;) Daarnaast heb je nog voldoende schaaltjes nodig voor de pups en puppybrokken/vlees voor moeder en pups. Ik geef moeder terwijl ze voed puppybrok/extra vlees, zodat ze wat meer op gewicht blijft.
Daarnaast geef ik altijd Puur Utero, om moeder te ondersteunen met het opschonen van haar lichaam. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Ik vind het zelf erg fijn homeopathisch spul. Uitleg van hoeveel je moet geven staat op de verpakking.
Ik koop alles bij www.fokkersplaza.nl. Erg goede service. Vandaag besteld, morgen in huis. Misschien heb je iemand die het op wil halen voor je, zodat je het voor vannacht in huis hebt. Zeker als je aangeeft dat er spoed bij is zijn het geweldige behulpzame mensen daar.
Heel veel succes! Hopelijk heb je iemand erbij die je wil helpen.
Bedankt voor alle reacties komt goed???? Verders is alles rustig nog! Slaapt alleen maar en doet niet veel! Word weer een lange nacht ????
Super, bedankt voor je reactie en je uitleg Sanne Weer wat geleerd
Hoe gaat het met de aankomende mama? :) Hebben de pups zich al laten zien?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?