Misschien slaat het echt helemaal nergens op, maar er is mij nogal eens iets merkwaardigs opgevallen.
Er zijn bij mij in de omgeving de laatste jaren niet erg veel, maar wel met enige regelmaat honden aangevallen door andere honden. Waarschijnlijk is het puur toeval(!), maar het waren meestal honden met een lichte vachtkleur die werden aangevallen.
Nu vraag ik mij af of de eigenaren van honden met een lichte haarkleur, daar vaker last van hebben eigenaren met donkere honden.
Ik heb 37 jaar honden gehad, altijd met een zwarte vacht. Hoewel ook dit (waarschijnlijk) weinig zegt, ik heb het maar één keer meegemaakt dat één van mijn honden werd aangevallen.
De hevigste aanval kwam... van een kat!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agressie op kleur vacht...?! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Wat ik wel weet en uit ervaring kan melden,
mijn Luca is bijna doodgebeten door een bruinkleurige
pitbullachtige.
Maanden daarna was hij angstig, zo niet hysterisch
als er maar een hond liep die dezelfde kleur had.
Het kwam zelfs voor dat, als ik met hem in de avonduren wandelde in het donker, een hond die
gewoon langsliep, maar wel dezelfde kleur had als
zijn aanvaller, maakte dat Luca gewoon schreeuwde
van angst, dezelfde schreeuw die hij slaakte toen
de pitbull hem te pakken had.
Mij ging dat door merg en been en ik moest toch
tonen dat het baasje niet schrok, maar dat deed ik
natuurlijk wel, doordat hij zo hard schreeuwde van de schrik.
Luca is zelf hoofdzakelijk wit: of dat de reden was ?
ja zeker heeft dat met kleur te maken, zelf heb ik het heel vaak ondervonden.
mijn zwarte newfoundlander was zwart, dat straalt agressie uit naar anderen honden, het zwart van een newfoudnlander komt toch bedreigend over, de ogen zijn bijna niet te zien, dat is anders dan een lichtere kleur, heb nu bruine newfoundlanders , deze worden toch anders benaderd, nooit heb ik dat ondervonden van een lichte kleur, de hond kan al van verre gezien worden en beoordeeld worden op zijn uitstraling, en dat is bij zwarte honden toch vaak minder te zien.
Ja, Willemijn, dat is waar ik ook aan denk: Een hond met een lichte vachtkleur wordt eerder gezien door andere honden. Honden zien net zo heel scherp, als een lichte kleur zien bewegen, valt dat eerder op dan een donkere.
Misschien zijn donkere honden wel "ineens" (te) dichtbij voor andere honden om er direct agressief op te reageren. Een lichte hond zien ze al van verre aankomen.
Als ik mij niet vergis heeft de ranghogere altijd een donkerdere kleur.
En als dat echt klopt ga ik voor mijn "lichte" Chihuahuatjes morgen even een zwarte kleurshampoo kopen
hihi zullen we de hondjes maar snel een kleurtje geven lol
hihihi, nee hoor gelukkig is dat niet zo.
dan zouden alle zwarte honden en donkere honden de baas zijn. nee zo werkt het niet.
bij een zwarte hond zie je vaak geen uitdrukking in het gelaat {zeg het maar netjes} zeker als een hond stoicijns is. zodat er ook geen lichaams taal vaak aanwezig is, de donkere ogen liggen diep in het gelaat, de andere hond ziet geen enkele uitdrukking voor dat de hond lichaams taal laat zien. en een licht gekleurde hond heeft een veel directe oogopslag dan een donkere hond. daar ligt het verschil in.
en zwart komt altijd bedreigend over dat hebben wij mensen ook.
je loopt een donkere gang in, of een lichte gang , in je eentje, iemand die wat bang is uitgevallen zal zich er niet prettig in voelen, en van een gang die licht is heb je geen onbehaaglijk gevoel, je kan het plaatsen.
Ah oké...
Jammer voor Bas, hij zag het al groots in
heerlijk nika, maar wat nou als tie in de regen loopt ? en het blijkt eraf te gaan, heel langzaam ? wat dan ? loopt tie van voren nog zwart weg, en zijn kont is al wit geworden. o jee , zie het al voor me.
Ik heb dat ook wel eens gedacht Marianne. Mijn eerste honden waren twee samojedenbroertjes en die werden als pup al aangevallen!
Terwijl ze zich heel sociaal en onderdanig opstelden. Ik heb wel eens gedacht dat het aan de kleur én het feit dat samojeden geen hondenlucht hebben lag. Dat het misschien niet herkenbaar was als hond?
Wisten jullie trouwens ook dat kleur en gedrag vaak met elkaar te maken hebben? De genen van een hond liggen opgesloten in een soort klaverblaadjes. Elke klaverblaadje heeft meerdere genen. Toevallig liggen kleur en karakter naast elkaar in zo'n "blaadje". Kijk je bijvoorbeeld bij shelties, dan zijn de sables veel goedmoediger dan de driekleurtjes...
Nou weet ik niet of kleur en karakter elkaar ook beïnvloeden bij honden die maar in 1 kleur "leverbaar" zijn...
Mij was ook altijd verteld dat de wolfsgrauwe dh (die ik had) veel feller is als de zwart gele, ik had ook de indruk dat dat waar is...
Wat bij mijn duitse herder opviel was dat ze honden waarbij je geen gezichtsuitdrukking kan zien, doordat er allemaal haren over de ogen en oren vallen,eng vond, ook honden met veel vlekken, of die met zo n vlek om 1 oog vond ze eng en blafte ze altijd aan. Ook om een of andere reden bijna alle bordercollies, daar liep ze met een grote boog omheen.
@ Nienke
Het is mij met enige regelmaat op gevallen dat Maltezertjes (wit) nogal vaak worden aangevallen. Ook een witte boxer -lief beest die nooit zélf aanviel- was ook nogal eens het slachtoffer. Evenals een paar Golden retrievers.
Daarom kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat lichte honden eerder worden aangevallen dan donkere honden.
Mijn zwarte honden waren zelf niet agressief, maar werden ook zelf zelden (echt) aangevallen.
Marianne
Intresant onderwerpo trouwens.
Bij mijn is het eigenlijk andersom.
van de 4 honden zijn er 3 groots gedeelte wit en nooit aangevallen.
maar fred die bruin rode is vroeger heel vaak gegrepen door andere honden tegenwoordig laten ze fred met rust komt denk ik dat hij oud nu is.
Liefs jo
@ Jo
Jouw honden zijn ook niet egaal licht van haarkleur, er zit zelfs ook zwart in. De honden waarvan mij mij opvalt dat ze tamelijk vaak worden aangevallen, zijn helemáál lichtgekleurd.
Roodbruin is ook een vrij lichte kleur, in ieder geval vergeleken bij zwart of een andere zeer donkere kleur.
Hoi,..
Het is bekend dat veel gezelschaps hondjes een gebrek hebben aan comminucatieve signalen..
De te platte snuiten en vreemde gedrongen lijfjes..
De soms de uitpuilende ogen [waar standaard oogwit te zien is om de iris, die voor een vreemde hond een stress signaal kunnen betekenen..
Bij de boxer is het ook zijn gedrongen gezicht, zijn gesnuif...
Het kan zelfs de spierspanning zijn in het lijf wat iets kan trickeren waarom honden zo op elkaar reageren...
Lieve groet, Ilja
Ik heb altijd lichte honden gehad, persoonlijk val ik niet zo op zwarte honden, juist omdat lichtere honden naar mijn mening sprekender ogen hebben. Mijn whippet kruising teefje werd bijna nooit aangevallen. Ze was licht bruin, maar niet zo licht als whippet beige. Nu kan ook meespelen dat ze als een hond te dicht in de buurt kwam (beiden los) ze ze naar de keel vloog als waarschuwing.
Chico had wat dominantie conflictjes met andere reuen van verschillende kleuren, maar is pas echt gepakt door een hele zwarte slanke jachthond. Denk aan een viszla, maar dan zwart. Vier grote gaten in zijn hals waren het resultaat.
Ook zijn hier in de buurt een aantal donkere labradors geweest die bijna allemaal dominant waren. Chocolade bruine en zwarte. Hoewel er ook een grote zwarte lobbes bij zat waar geen dominantie in zat.
Ik krijg de indruk dat algemeen gesproken donkere honden wat vaker dominante trekjes hebben.
jah marianne als ik zo nadenk over het witte hondjes gebeuren
er zijn hier in de afgelopen 9 maanden 3 hondjes dood gebeten 2 malthezers 1 witte poedel allen wit
zou t zo zijn?
Het valt mij in ieder geval behoorlijk op (al járen), dat er opvallend veel geheel witte en/of blonde honden worden aangevallen. Daarom was ik benieuwd of zoiets anderen ook wel eens opvalt.
Maltezertjes en witte poedeltjes hebben geen platte snuiten en uitpuilende ogen, ze zijn "alleen maar"... wit!
marianne het klopt ook wel dat donkere honden veel en veel minder aangevallen worden dan lichtere honden, ze durven niet zo tegen de donkere honden, omdat ze geen uitdrukking waarnemen, dus klopt wel degelijk. van een donker getinte hond blijven ze gauwer weg. dan een lichtere hond.
Hahaha Willemijn...
Dan moet hij oppassen voor de billenbijter
@ Ilja,
Kan je me eens uitleggen hoe dat komt, gebrek aan communicatieve signalen? Ook al zijn die hondjes gecreëerd door mensen, het blijven toch honden. De basisinstincten krijg je er toch niet zomaar uit?
En zoals de Chihuahua, dat is een oeroud hondje uit Mexico. Ze hebben die toch in originele vorm uit het wild geplukt en tam gemaakt?
Hoi,
Dat klopt, die zijn mogelijk alleen maar wit.
Maar ook het vele haar is een handicap..
Ik schreef al; óók de spiertonus in het gezicht speelt een belangrijke rol..
En men spreekt zelfs over degeneratie van dit soort gezichtspiertjes om de juiste uitdrukkingen te maken..
Het moet allemaal maar kleiner..
De Chihuahua was van oorsprong niet zo klein als men ze tegenwoordig fokt..
de schedels worden boller en kleiner..
Door het vele fokken de vreselijke achterhand van de D. herder, de stikbenauwde Pekingnees, de vaak te kleine schedels van de Cavalier K Ch., de Honden die niet meer zelf kunnen baren de honden die alleen nog maar via inseminatie bevrucht kunnen worden, degenaratie van de spieren in de rug o.a.i.v.m. het vele couperen wat jaren gedaan is..enz..
Ik heb hier een Engels boek; 'DOGS of the last hundred years at the British Museum'..
Natural History door Kim Dennis-Bryan and Juliet Clutton-Brock.. dus hier niet verkrijgbaar in de boekwinkel..]
Als je dan ziet hoe de schedels veranderd zijn in die honderd jaar van bepaalde rassen..
Daar wordt ik niet blij van en kan ik mij heel goed voorstellen dat er iets ernstigs mis is met onze honden..
En ook de sociale vaardigheden spelen een grote rol, zelf die schijnen af te nemen, niet meer voldoende aanwezig te zijn..
De hond leeft met de mens samen.
Kijk eens hoe mensen met elkaar omgaan..
Ook dit heeft invloed op honden..
Lieve groet, Ilja
Dankjewel voor de toelichting.
Niet echt om vrolijk van te worden.
De film heb ik niet gezien, heb wel het topic gevolgd dat ging over een bericht in de krant ivm met fokkers van rashonden.
Tja, allemaal heel spijtig. Je moet een hond nemen zoals hij is. Bas en Mini zijn nogal aan de grote kant, hebben zo geen bol kopje en kort snuitje. Ze zijn van het "oude type" zoals ze zeggen. Voor de show zouden ze direct afgekeurd worden maar ik vind ze prachtig!
Hopelijk komt er snel verandering.
Ik kom even terug op de aanvallen naar honden met de lichtste kleuren: Wit en andere egaal (zeer) lichte vachtkleuren.
Uit het berichtje van Tanja -om 00:24 u.- blijkt hetzelfde als wat mij al langer is opgevallen: De lichtste honden lijken vaker "de klos" bij aanvallen, dan honden met donkerder haar en/of donkere vlekken. Ook als de ogen wél goed te zien zijn en ze geen opvallende huidplooien hebben.
Donkere honden, die precies dezelfde raskenmerken hebben als hun lichte rasgenoten, lijken toch minder vaak aangevallen te worden.
Op de tv heb ik ook nog -kortgeleden- het vreselijke verslag gezien van een vrouw waarvan binnen één week(!), twee Maltezertjes werden doodgebeten.
Ik weet niet of er ooit onderzoek geweest is naar deze materie; blonde/witte honden vaker aangevallen..
Zou misschien een mooi onderwerp zijn om op te promoveren...
Ik zal eens informeren hier en daar..
Als ik wat ontdek zal ik het delen met jullie..
Als ik het verhaal van Ilja lees, ben ik toch blij dat ik hier twee oertypen heb lopen. Al zijn die husky's natuurlijk ook gefokt. Die komen ook niet zo uit de natuur lopen.
Heb op Discovery ook wel eens gezien dat dieren (dus niet alleen honden) met een rode kleur pittiger en agressiever kunnen zijn.
Groetjes
Joyce
@ Ilja
Je zegt precies waar ik ook aan zat te denken: Dit is beslist een onderzoek waard!
Ik verkeer niet in de positie om een dergelijk onderzoek te verrichten, maar het zou heel mooi zijn als iemand dit zou "oppakken"!
Dus niet welke honden meer en/of minder agressief zouden zijn, maar of witte/lichte honden een 'aanvals-tricker' activeren bij soortgenoten. Konden we maar ergens een poll opstarten waar je veel respons op krijgt...
Ik heb gehoord dat rode cockers vaker het Rage Syndrome hebben.
In de meeste verhalen die ik heb gehoord over hondjes die doodgebeten werden, waren de hondjes idd. wit
Het zou zeker een onderzoek waard zijn.Op verschillende forums zou je een pol hierover kunnen plaatsen, dat zou toch al een begin zijn.
Ik heb tot nu toe 3 lichte honden gehad, waaronder een Malthezer, kruising en een witte herder. Deze zijn nooit aangevallen door andere honden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agressie op kleur vacht...?! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?