Is het een goed idee om onze puber in spe van 6 maanden wat vaker aan een flexilijn te houden? Hij krijgt een beetje een selectief gehoor, en wil ook niet steeds die confrontatie aangaan als hij losloopt en niet luistert. Er zitten momenten bij dat hij enorm goed luistert, maar die worden steeds minder . Zal de leeftijd wel zijn hoop ik. Wel moet hij z'n energie kwijt, en dacht waarom niet een flexi van 8 meter? Zag al een topic waar mensen positief waren over de flexilijn van 8 meter.
Ik lees als nadeel van een flexilijn dat honden dan niet goed leren aan een lijn te lopen zonder trekken. Hij kan al wel netjes aan de 'normale' lijn meelopen en trekt alleen even als hij bijvoorbeeld een bekende hond ziet waar hij heen wil. Is het dan een goede oplossing om voor deze levensfase wat vaker een flexilijn te gebruiken? Of hebben jullie andere tips?
Ben geen voorstander van de flexlijn en zeker niet voor een jonge onstuimige hond!
Als hij aan de flexlijn een bekende ziet en er ineens naar toe 'schiet' is dat zowel voor jou als voor de tegenligger bijzonder onprettig.
Ik zou zeggen, hou hem gewoon aan een stevige riem van 1,5 á 2 meter, dan heb je hem veel beter onder controle.
Ja en anders een vaste lijn van 5 meter die je achter de hond aan laat slepen. Luistert ie niet, stap je even op de lijn of pak je m vast aan die lijn ;)
Onderscheid tussen de flex en vaste lijn kunnen ze prima maken. Normaal loop ik met de vaste lijn maar op de snuffelrondes mag ze aan de flex. Daarom zijn het snuffel rondes. Het enigste wat je moet kweken zijn vingervlugge duimen zodat je snel op de rem kan duwen. En geloof me dat leer je heel snel.
Hier altijd flexilijn met commando's zoals voet, volg, vrij -> dan mag hij 8m gebruiken. Wacht kent hij ook. En als er iemand aankomt roep je je hond toch bij je of roep je dat hij moet wachten en dan druk je op de stop dus vind dit zeker niet onaangenaam voor de andere persoon. Ik hou hem altijd bij me als iemand nadert, andere mens of hond. Flexi betekent niet dat ie niet moet luisteren. T voordeel eraan is dat als ie es niet terugkomt of luistert hij niet in gevaar kan komen, hij is immers aan de lijn. Hier gaat de lijn in het park op 8m en gewoon op voetpad is de stop ingedrukt + commando volg of voet dus niets onveilig aan vind ik. Hij trekt ook niet meer dan aan een gewone riem omdat het een flexi is. Consequent zijn, trekken niet toestaan, ook niet aan de flexi wanneer die op korte stand staat en je verder wandelt. Geef er een commando aan zodat hij weet wanneer hij vrij mag rennen en snuffelen en wanneer hij moet volgen. Een lange losse lijn die je dan verwisselt voor in het park bvb kan ook, doe ik ook wel eens.. Word wel snel vies.. Is ook maar net wat je zelf leuk vind. Ik vind een flexi heel makkelijk, de gewone lange lijn die ik heb is 20m en dat is om hem dan 'echt' los te laten
Hier hetzelfde probleem, alleen bij mijn hond zijn de bananen in de oren blijven zitten
Ik gebruik een 10 meter lijn van 'Heim Biothane', te koop bij Zooplus. Ik vind het zoveel fijner dan een flexi. Voordeel is ook dat je deze lijn achter je hond aan kunt laten slepen.
Deze lijn is van een soort kunstof. Wordt niet zwaar als het regent of wanneer de lijn over de natte grond sleept. Thuis even een doekje er langs en de lijn is weer schoon.
Ben persoonlijk toch meer voor het echte los lopen.
(en altijd, maar echt altijd een super lekkere snoep geven als ie moet komen)
Ik wil echt dat de honden echt moe zijn na een wandeling en enkele uren slapen.
De meeste honden hebben zoveel energie en die raken ze absoluut niet kwijt aan een flexi.
En die opgekropte energie gaat zich dan weer uiten in andere gedragsproblemen.
Dus eigenlijk wil je de flexi gebruiken om het verschil te overbruggen tussen helemaal los (waar ie dan niet goed luistert) en aan de korte lijn (waar ie niet voldoende energie kwijt kan)?
Ja hoor, dat kan prima! Toch lekker wat meer bewegingsvrijheid aan die flexilijn, en langs de andere kant toch ook nog controleerbaar, want hij is niet volledig los.
Je kan het onderscheid ook duidelijker maken door hem aan de gewone lijn een halsband om te doen en met de flexilijn een tuigje. Dan voorkom je meteen harde klappen op de nek die aan de flexi toch moeilijker te voorkomen zijn.
Je geeft je hond evenveel vrijheid aan een lange lijn hoor..
de flexi werkt prima voor jouw beoogde doel, ik zou alleen wel zo'n brede gebruiken
Een jachthond zou helemaal gefrustreerd raken als ie zo weinig vrijheid zou krijgen, weet ik uit ervaring.
Raiko heeft ook een groot jachtinstinct, net daarom kan hij niet los, tenzij ergens omheind, ook eet hij soms dingen die op de grond liggen, als hij aangelijnd is kan ik dat voorkomen en schadelijke dingen afnemen zonder dat hij ermee wegloopt, hij denkt ook soms dat mensen in het park wandelen om met hem te komen spelen het is echt niet zo dat hij minder uit de wandeling haalt op die manier vind ik
http://clickerfun.nl/mijn-hond-kan-niet-los-en-nu/
Rond de 6 maanden, krijgen ze meestal een klein dipje. Als de echte pubertijd komt, dan komt een grote dip.
Handig om nu al je er op voor te bereiden.
Ik vind idd het nadeel van een flexi, dat hij moet trekken om zijn doel te bereiken.
Zelf heb ik een gewone lijn, vind ik makkelijker te doseren.
Je kan zo lengte geven, zodat er geen spanning zit en aan het einde is het stop. Wil je niet dat hij ergens heen gaat, binnen halen.
Het is ook minder groot in je hand een simpele lange lijn, vind ik.
Wat ik zelf heel belangrijk vind, om samen met je hond leuke dingen te doen.
Zo dat jij als baas heel interessant bent en er niet de behoefte is op elke hond af te gaan.
Niet elke hond vind een vrolijke jonge boxer leuk. Door selectief te zijn, voorkom je nare ervaringen.
Door samen gekke dingen te doen, geef je je hond een uitdaging, vinden ze vaak geweldig leuk.
Onder een bankje ruipen, er overheen lopen, over een tak springen, op een boomstonk gaan staan. Achter uit lopen, onder je poortje door. Brokjes verstoppen in bladeren of een tak.
Heel hard rennen, om een boom rennen, zit om je hond heen lopen.
Zo wordt jij ook erg leuk, om naar te luisteren.
De moeite om wel te komen.
Altijd belonen als hij komt, voertje. Later zal dat niet meer nodig zijn, maar in de opgroei fase nog wel.
Als hij los is, lijn dan ook tussen door aan en gekke leuke dingen doen. Zo wordt het roepen en aanlijnen geen voorspeller van bah we gaan naar huis.
Je zou ook langzaam kunnen beginnen met leren fietsen. Gewoon een klein stukje wandelen naast de fiets.
Boxers hebben veel energie, zeker een aanrader om met ze te gaan fietsen.
Dit was mijn aller grootste maatje Cindy, (zelf gefokt) naast haar oma.
Boxers zijn zo leuk
Tja, het verschil in een snok krijgen tussen een flexilijn en normale lange lijn is nihil, dus daarom hoef je het niet te laten. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het handvat de kracht verdeelt over al je vingers in plaats van dat het er maar 1 of 2 aan het uiteinde van een lus in een lange zijn.
Dobby wist ook goed het verschil tussen het lopen aan de flexi en aan de normale riem. Honden zijn niet achterlijk, al doen ze soms alsof...
als je normale lijn gebruikt en dan op plekken waar er ruimte genoeg is en genoeg overzicht en daar switcht naar flexi blijft je hond de normale lijn ook gewoon.
Eventueel kun je een commando "korte lijn" koppelen aan de gewone lijn. Zodat de hond onderscheid leert kennen wanneer er oplettendheid word verwacht en wanneer hij ruimte krijgt.
Dank voor alle reacties!!
Heb besloten om het gewoon eens te gaan proberen. Flexilijn in combinatie met een tuigje. Op veilige plekken, zoals in het bos of de polder, waar we nu 1x per dag zeker 30 min lopen probeer ik hem nog los te laten lopen zodat die lekker z'n energie kwijt kan. Zolang ik inderdaad interessanter blijf dan de andere honden en baasjes lukt dat nog aardig. Een leuk speeltje mee, spelen met takken of een klein farmfood blikje om mee te schudden doen wonderen .
Ook probeer ik te blijven oefenen door hem tussendoor te roepen en kleine oefeningen te doen. Ik dacht dat retrievers een will to please hadden, nou een boxer doet hier echt niet voor onder hoor . Dat maakt het trainen ook heel erg leuk, wekelijks naar de club is een feest voor ons. Ben benieuwd hoe hij is als hij echt gaat puberen met een maand of 8 ...
Je bent goed bezig. Komt vanzelf goed. Voor pup hier gebruik ik een tuigje, maar zelden de brede flex. Hij kan hier elke dag verantwoord los en luistert goed. Is ook vanaf 8 weken meteen al los mee en ik merk dat dit enorm scheelt. Gewoon blijven oefenen.
Boxers hebben zeker een will to please, ze zijn super trainbaar.
Maar door hun vrolijke en enthousiaste karakter, zijn ze heel snel afgeleid, alles om je heen is leuk.
Als ze volwassen zijn, zo rond de 2.5 a 3 jaar, dan zijn ze in staat ok te dilteren en dan zal je zien hoe goed ze luisteren.
Tot die tijd, weet dat je een super vrolijke en heel enthousiaste hond hebt.
Zo leuk!
Leuk om te horen en helemaal waar. Alles voor Storm is een feest. Kan ook niet wachten tot hij ouder is en we lekker kunnen frisbeeën, joggen en lange strandwandelingen mogen maken.
Op zich valt het snel afgeleid zijn mee, zeker voor een boxer. Daarom gaat de training ook zo leuk. Enorm op mij gericht en wil echt alles voor je doen.
Wel vragen wij ons soms af of we geen lammetje hebben gekocht . Zulke gekke sprongen kan die maken van blijheid en zeker met die slungelpoten nu ziet dat er enorm grappig uit .
Wat een mooie boxer ook jouw Cindy!!
Frisbee en joggen zal hij leuk vinden. Strand is zo heerlijk.
Nog even....
Ik zie het al helemaal voor me, als een lammetje springen.
Wat goed dat hij zich al zo goed kan focussen. Ze zijn ook heel baas gericht.
Ik weet nog, mijn moeder moest naar een winkel en Cindy en ik waren mee, gingen op een bankje zitten. Er zat een vrouw en die ging Cindy aaien. Ze ging helemaal tegen die vrouw aan zitten. Mijn moeder was klaar, ik sta op en Cindy staat gelijk naast mij. Zegt die vrouw: oh je gaat toch met je baasje mee. Toen moest ik zo lachen.
Ze vinden iedereen best aardig, maar de baas is gewoon het aller belangrijkste.
Ik was altijd tegen een flexi, helemaal hoe je sommige baasjes ermee ziet lopen.
Wij hebben het geprobeerd met een 13 meter lijn, maar met onze beer is het lastig hem even te pakken als hij ineens ergens heen wil. Ook als wij hem vasthouden, hij kan teveel kracht zetten en touw brand langs mijn vingers. Er is zelfs al een geknapt.
Sinds een aantal maanden nu de Giant flexi XL tot 75 kg met lint en heel tevreden.
Je hebt zelf in de hand hoe je ermee om gaat. Bij ons mogen ze niet trekken. Soms ren ik mee zodat ze niet belemmerd worden in wat ze willen doen. Ik ben met loslopen gewend dat ik altijd ogen en oren overal moet hebben dus met de flexi ook.
Komt er een hond aan, dan roep ik ze bij mij en gaan ze aan de korte lijn. Ik heb ook commando's die ik gebruik net als met loslopen.
En je kan ook gewoon spelletjes blijven doen met de flexi. Zodra ze aan het einde van de lijn gaan trekken, doe ik het zelfde als met een korte lijn... stoppen of andere kant oplopen en werkt prima.
En voor de energie van je hond.. hier een die met uren wandelen nog niet moe is, maar sinds ik ondertussen snuffelmomenten afwissel met doorstappen en tussendoor wat commando's trainen, is hij erg moe als we weer thuis zijn.
Succes????
Even een update voor de geïnteresseerden .
We hebben een heel mooi stevig tuig gekocht en een flexi Giant L met een mooie neon kleur ..
We zijn er erg tevreden over. Vooral in de wijk geeft hem dit veel meer plezier. Kan die beter snuffelen en wat meer z'n eigen tempo aanhouden. Hij luistert erg goed en snap al heel goed wat de bedoeling is. Als er honden of mensen aankomen roep ik hem bij me en houd ik hem kort. Als ik zeg vrij mag hij de 8 meter lijn gebruiken. Ook om lantaarnpalen, prullenbakken etc. heeft hij al heel goed door dat hij aan dezelfde kan als ik moet passeren . Handig want hij kende het commando om. Dat konden we nu mooi in het begin gebruiken om hem dit te leren.
Enige waar ik nog aan moet wennen is het tussentijds afremmen. Je kan niet altijd alles van te voren goed aan zien komen. Probeer dit dan met het commando wacht te doen zodat hij niet ineens aan z'n tuig getrokken wordt en ik als hij wacht de lijn weer korter kan maken.
Kortom enorm tevreden en een mooie oplossing om een hond die (nog) niet consequent luistert wat meer vrijheid te geven met wandelen door de wijk.
Daarbij is het totaal niet zo dat hij aan de 'gewone' riem ineens gaat trekken. Het verschil is voor hem echt wel duidelijk.
Wat fijn om te horen slimme hond! Echt leuk
goed bezig !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?