We blijven hier bezig met vragen.... Deze keer voor Yunah.
Ze is nu op een paar dagen na 7 maanden oud, volop aan het puberen dus. Sinds kort heeft ze iets nieuws... Wat helaas niet zo leuk is.
Als wij gaan eten krijgt ze een Kong in de bench (en Bo iets in zijn mand) zodat we rustig kunnen eten. Vaak begint ze al te piepen dat ze eruit wil voor ze klaar is met dat ding. Oftewel, als we haar eruit willen laten en die Kong willen pakken om te voorkomen dat Bo ermee aan de haal gaat, gaat ze in de opening van het deurtje zitten grommen om haar eten te verdedigen. Als je het probeert te pakken dan "valt ze aan" (open bek tegen je hand/arm). Ik schrik daar soms van (vast niet gek) dus trek mijn hand terug. We hebben geprobeerd haar eruit halen, gaat niet, want dan gaat ze weer grommen en bijten. We hebben haar geprobeerd te laten ruilen met snoepjes. Soms gaat dat goed maar vanmorgen bijvoorbeeld, niet. Toen stonden mijn moeder en Bo ook in de buurt. Ik denk dat dat er ook mee te maken had.
Heeft iemand een oplossing om dit GOED af te leren? We komen namelijk ook wel eens in huis met kleine kindjes (en dat vriendinnetje past ook wel eens op Bo en yunah) en ik wil zelf ook ooit kinderen dus ja.. Dit is niet iets waar ik op zit te wachten als het niet hoeft. Ook voor mezelf niet, hahha.
Waarom moet je de Kong pakken dan?
En anders geef je iets wat helemaal op kan, een stuk runderkophuid of zo.
Het lijkt me wel logisch gedrag van je hond, hoor.
Zij heeft een kong gekregen van jullie, en je wilt het weer afpakken.
Dat is dan ook al blijkbaar gebeurt, omdat je bang bent dat de andere hond ermee vandoor gaat.
Je hondje is niet echt de oorzaak van dit probleem, het is zo gecreëerd dat ze haast niet anders kan.
Ik zou het anders gaan doen tijdens het eten.
In ieder geval op zo'n manier dat je niet de kong hoeft af te pakken van je hondje.
Dat soort dingen heeft ze te veel te snel op helaas. :(
Anders gaat ze woest grommen als Bo langs loopt lijkt me handiger om hem dan helemaal weg te leggen, ook zodat hij" speciaal "blijft.
Fair enough, ik moet dan alleen nog even bedenken hoe, haha. In haar mandje blijft ze nog niet zitten op commando. Dat is uiteraard aan te leren, dat snap ik.
Zou het al helpen als we niet met zn allen eromheen gaan staan of als ik het ruil tegen iets wat beter is dan snoepjes?
Je hebt al spanning rond de Kong gecreeeerd, daarom zou ik dat ding voorlopig niet gebruiken. Of je andere hond bij haar weg houden. Maar niet de kong afpakken.
Er met zijn allen omheen gaan staan? Dat levert toch alleen maar meer spanning en weerstand op?
Ik snap het. Ik zal het inderdaad anders oplossen vanaf nu. Tja je hebt gelijk, echter toen ik hem wilde gaan ruilen met haar stond mijn moeder er al voor ik überhaupt iets kon zeggen. De situatie was niet echt handig inderdaad
Ik snap het. Ik zal het inderdaad anders oplossen vanaf nu. Tja je hebt gelijk, echter toen ik hem wilde gaan ruilen met haar stond mijn moeder er al voor ik überhaupt iets kon zeggen. De situatie was niet echt handig inderdaad
Runderkophuid is gekocht, we gaan morgen een poging wagen zonder Kong!
Vanuit het oogpunt van je hond, leert ze jou gewoon een stukje duidelijke hondentaal. Wat jij verstaat onder 'goed afleren' is voor de hond zelf totaal onhonds. Eens voeding gegeven, dan behoort het toe aan de hond. Dat jij dit gedrag wilt ombuigen, is een vermenselijking wat je hond totaal niet snapt. En ja, dat werkt voernijd in de hand en is geheel natuurlijk gedrag. Kleine kindjes, mensen die om de hond heen staan tijdens eten, is concurrentie. 'Afleren' houdt in dat je je kinderen en andere gezinsleden zelf zal moeten opvoeden. Laat ze geen bedreiging vormen door in de buurt te komen. 1 begeleider die aan het werk gaat om voernijd om te buigen naar het vermenselijkte gedrag wat jij wilt zien. Voer je hond uit de hand, in de bak altijd bijvoeren niet wegnemen. Laat hem kluiven vanuit iets wat jij in je hand vast hebt. Als dat goed gaat, probeer je zachtjes te aaien op niet concurrerende delen van het lichaam. tTouch oefeningen zijn daar bijzonder goed voor. Als je dat een tijdje vol houdt, dan pas ruilen. Ook ruilen is concurrentie. Het handigste is om gewoon in een open ruimte dit te oefenen, zonder gezinsleden die bedreiging vormen. En hier werkt aanlijnen goed. Het vertrouwen van de riem gerelateerd aan kluifwerk. Wil je 'ruilen' dan is eventjes de hond wegleiden van het kluifwerk een optie. Timing op het moment dat de kong of iets anders los uit de bek is, is dan van belang.
Ik heb zelf veel ervaring met voernijd. Waaronder mijn toen jongste golden en nu mijn pup van 8 maanden jong. Hij staat op zelf samengestelde voeding met veel dik bevleesde karkassen. Juist het vertrouwen door 'samen' te eten, heeft er voor gezorgd dat ik nu alles weg kan halen en hij mijn hulp zoekt. Want vasthouden is toch wel een handige tool.
Zomaar wat runderkophuid vind ik voor honden of pups met baknijd zelf geen optie. Veel te link. Koop dan die bullenpezen van 1 mtr. lang, zodat je kunt helpen en het vertrouwen kan geven dat hij jouw aanwezigheid accepteert tijdens eten.
Het 'aanpakken' van voernijd is gebaseerd op vertrouwen.
Succes er mee.
Goed dat je het anders wil gaan doen
inderdaad is voernijd bij de hond vaak iets wat wij ongewild zelf veroorzaakt hebben
Belangrijk voor een hond is dat hij in alle rust kan eten en kauwen als dat gerealiseerd kan worden, komt ook het vertrouwen, (waar het om draait). Ik zou er zelf zo relaxed mogelijk mee omgaan en juist niet met ruilen of iets erbij gooien aan de slag gaan, zeker niet als het vertrouwen er nog niet is. Als je voor die manier gaat zou ik dus eerst de fase van vertrouwen gaan opbouwen.
Dus geef haar een rustig plekje waar niemand langs loopt waar ze in alle rust kan genieten en niet het gevoel heeft dat er elk moment iets kan gaan gebeuren waardoor ze zich niet op haar gemak voelt.
Lola had in het begin ook erge voernijd en dit is vanzelf overgegaan door op afstand te blijven. De dag dat ze uit zichzelf met een lekker bot aan mijn voeten kwam liggen was dan ook een mooie mijlpaal. Ze vertrouwde me, wist dat er niets afgepakt werd en uiteindelijk kon je ook als dat nodig was gewoon nog iets bij haar eten doen of in de buurt zijn.
Goldendelirious, dank voor je uitgebreide uitleg! Ik ga ermee aan de slag en excuses, ik wilde je 3 doggies geven maar.... Dikke vingers en een telefoon.
Dobry ook dank voor je reactie! Ik ga met al jullie tips aan de slag en ook mijn ouders informeren
Het gaat goedkomen!
zeker,
succes!
Dit gedrag, het verdedigen van de kong, is veroorzaakt door hem weg te nemen.
Zo wordt de kong iets, wat afgepakt wordt en ze het dus verdedigt.
Ik zou haar op de gamg doen met een kong.
Is ze klaar, haar naar binnen roepen. Zo hoef je de kong niet af te pakken.
Of, als ze in de bench zit met de kong haar steeds extra lekkers bij geven.
Nu betekend voor haar een mens bij de bench en de kong, hij wordt afhepakt.
Als je haar alleen maar iets heel lekkers bij geeft, betekend een mens bij de kong en bench, iets fijns want, zeker weten wordt niets weggehaald, maar er komt iets bij.
Ik twijfel, of ik wel de kong zou geven, beter op dit moment lijkt me iets wat ze helemaal op gaat eten. Een gedroogd stuk vlees.
Als ze dat eet. geef je extra lekkers er bij, (stukjes kaas) maar er hoeft nooit iets worden weggepakt, ook niet een lege kong.
Ik vrees inderdaad dat we dit ongewild zelf hebben gecreëerd. Is zeker niet handig geweest maar denk dat we nog wel op tijd zijn om dit om te buigen naar minder heftig gedrag. Iemand hierboven zei dat inderdaad ook al van de Kong even niet meer gebruiken dus ik heb vanmiddag een zak met runderkophuid gekocht en dan gaan we dat morgenavond even testen, hoe dat gaat. Ik laat het weten!
Dat ligt er aan. Het ligt er ook helemaal aan hoe de nestopgroei is geweest, gedrag van de concurrerende pups, nestgrootte, soort voer, mogelijk ook ad libitum voeren, karakter etc. In geval van Ozzy had hij het al vanuit het nest. Als je dat verder op zijn beloop gaat, kun je er op oudere leeftijd niets mee wat onze vermenselijking betreft. Waar ik altijd maar voor waarschuw, is dat dit geen gedrag is wat je 'af moet leren'. Pup moet jou leren vertrouwen, in al zijn facetten. En dat lukt heel prima.
Yunah is altijd fel geweest op haar eten inderdaad en daar is niks mis mee, dit weten wij en we proberen er rekening mee te houden. Ik twijfel er zeker niet aan dat wij het erger hebben gemaakt (ongewild, laten we dat even voorop stellen!). Nu dus aan ons om het weer ongedaan te maken, of in ieder geval haar het vertrouwen te geven dat we de kong (of ander eten) niet afpakken.
Ik laat weten hoe het is gegaan morgen!
Succes hoor, misschien je ouders even in de bench?
Als dat toch eens kon...................... Nog een paar maanden en dan woon ik op mezelf, tot die tijd
Oh wat heerlijk, wat zul je daar naar uitkijken. (althans dat deed ik wel ooit).
Ja absoluut! Ze zijn nu druk aan het bouwen, leuk om te zien hoe dat allemaal gaat natuurlijk maar ja.. duurt mij allemaal te lang. Mien ongeduld zouden we hier zeggen, hahaha
Dingen gebeuren en je doet je best, daar gaat het om.
Als iets niet lekker loopt, zijn er gelukkig altijd goede oplossingen voor te vinden.
Dit komt ook echt helemaal goed! Leer je hond dat jij als baas alleen maar iets toevoegt en nooit eten afpakt.
Succes!
Goldens hebben aanleg voor baknijd.
Als je dan een fokker hebt, die ze uit één bak laat eten......
Misschien komt dat omdat er een aanleg in hun genen is, waardoor de nooit verzadigd raken met voedsel, altijd honger lijken te hebben.
De beagle en labrador hebben dat ook. Zij hebben dan alleen geen aanleg voor baknijd.
Maar toch niet alle Goldens hoor. Bij Aiko haar fokker geen enkele hond, Aiko zelf ook totaal niet. Naar Ronin toe geeft ze het wel aan als hij ergens aan zit wat ze niet wil hebben, maar ik mag alles zo pakken nooit een probleem geweest. Overigens pak ik altijd alleen iets om te helpen, door het bijvoorbeeld wat kleiner te snijden, of om er nog wat lekkers bij te smeren. Dus ze komt ook soms bij me voor hulp :P Overigens hebben de pups daar wel uit aparte bakjes eten gekregen.
Ronin heeft de aanleg wel, maar gelukkig ziet hij mij nu niet meer als bedreiging. Bij hem kregen alle pups uit één voerbak (21 pups, ze hadden 2 even oude nestjes toen) en kregen ze na het eten een drinkbak die gevuld werd tot alle pups genoeg hadden. Dus zelfs met drinken was Ronin spastisch, zoveel mogelijk naar binnen.
Dat wordt verondersteld, maar is niet zo. De Labrador wat jij aanhaalt, daarvan ken ik meerdere types met baknijd. Het is dus geen gegeven dat ze er geen aanleg voor hebben. Integendeel.
Het uit 1 bak of meerdere troggen laten eten, is niet altijd een trigger tot....het type voer duidelijk wel. Zo is duidelijk dat je bij grote nesten (vooral bij werkhonden karakters) op BARF of NRF zeer vaak geen baknijd ziet. Mogelijk heeft dat met het ad libitum voeren te maken, er is altijd genoeg.
Precies. Dat creëeer je als je 'baknijd afleert'.
Er zijn binnen het nest vele factoren die aanleiding kunnen geven tot baknijd. Een zelfverzekerd karakter zal minder neiging hebben dan onzeker. Maar zelfverzekerd kan het leven van een broertje of zusje best spannend maken, want die is mogelijk continu bezig weg te roven van een ander. Het is vanuit de pup gezien normaal hondengedrag in elk geval.
Goldens, zijn doordat ze populair waren/zijn, op minder goede manieren gefokt. Het schijnt, dat de doorgefokte goldens, grote kans hebben op baknijd.
De afkomst heeft invloed.
Dan heb je het over puur broodfok. Dat is in niets te vergelijken met verantwoorde fok, dan nog showlijnen, dual purpose of werklijnen. En heeft jouw opmerking an sich niets met voernijd van mijn verantwoord gefokte pup te maken. Dit om even de duidelijkheid hierin aan te geven, plus het feit dat voernijd met meerdere nestomstandigheden te maken heeft. Ik ben zeer bekend met hoe het werkt binnen de goldens en ook binnen andere gerelateerde rassen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?