Wat ik eruit begrijp zijn het vooral de grote steden waar de dierenambu niet komt. In Rotterdam wel! Al vaker gebeld voor achtergelaten zwanen/eenden kuikens, gewonde zwanen, gewonde eenden. Ook al vaker gezien dat ze kwamen voor een loslopende hond zonder baas.
Laatste keer was paar jaar terug voor een heel klein (kleiner dan een normale eend) zwanen jong. Die zat in een sloot met bijna geen voedsel en een hele hoge kant. Hij kon er niet uitkomen doordat zn vleugels nog zo inimini waren en hij ze niet kon gebruiken. Buurt nagevraagd en het zwanennest was 3 dagen ervoor vertrokken en nooit meer teruggekeerd. Hij was écht achter gelaten. Hebben hem eruit gevist met een schepnet. Badje met slootwater in de tuin neer gezet. Kroos uit de sloot gehaald om te voeren, geen brood. Dierenambu gebelt. Ze konden de volgende dag pas komen door vele honden die aangereden waren(????).
Volgende ochtend kwamen ze. Hele verhaal moeten vertellen hoe we de zwaan aangetroffen hadden en waar etc etc etc. Hebben ze hem meegenomen. Toen gingen ze hem inladen in de dierenambu en toen stond me zusje nog te kijken voor het open raam en hoorde ze zeggen dat ik mogelijk dat zwanen jong had gepikt bij zn ouders en toen de dierenambu had gebelt.
Me zusje was zo slim dit pas te zeggen nádat de dierenambu vertrokken was... anders had ik er meteen op afgerent en ook zeker wel laten horen dat ik uit Rotterdam kom... Red je een dier. En dan word er zo over je gepraat. Dat vond ik echt niet netjes van de dierenambu.
Even voor de duidelijkheid: het zwanen jong was écht verlaten! Ik ga geen klappen van boze zwanen ouders riskeren om een jong te stelen en die daarna af te staan aan de dierenambu.
Weetje wat ik me ineens afvraag door alle verhalen nu..
Stel je voor ik vind een hond.
Stel deze hond vond ik aan een boom vastgemaakt midden in het bos.
Als ik dan de dierenambulance bel, ben ik dan verplicht de hond aan hun mee te geven of mag ik de hond verzorgen tot iemand zich meld.
En stel dat iemand zich meld en de hond niet meer wil (hij zat tenslotte aan een boom)
Of als niemand zich ooit meld.
Mag ik de hond dan houden?
Volgens mij moet je het inderdaad ergens melden. Anders ben je aan het stelen volgens mij. Je neemt zomaar iemands hond mee naar huis zonder dat iemand dit weet.
Vaak moet je zn hond wel afstaan aan bijv een asiel of de dierenambu. Misschien mag je in overleg voor die hond zorgen en het asiel ondertussen naar de baas laten zoeken. Maar meestal hebben de asiels al pleeggezinnen om de hond op te vangen, die ze ook gecontroleerd hebben of het wel 'hond vriendelijk' is.
Ook heb je een bepaalde periode dat de hond als vermist opgegeven staat. Daarna word de hond ter adoptie aangeboden. Vaak kan je als vinder je naam als eerste op de lijst laten zetten als je de hond zou willen hebben als zn baasje niet komt opdagen.
Als ik een hond vind die op zo'n manier aan een boom vast zit. Dan weet ik wel dat ik dat niet hoop dat zo'n dier weer "als gevonden" bij diezelfde eigenaar terecht komt die dit hoogstwaarschijnlijk op zijn geweten heeft. Die kans is namelijk (zeker rond de vakantie tijd) aanzienlijk groter dan dat iemand zoals border lolly de hond heeft vast gezet aan de boom. Welke ontsnapte hond heeft nu een riem achter zich aan slepen bijvoorbeeld...
Als het een leukerd is gaat ie mee en zie ik thuis wel verder en als ie lelijk doet naar Obi dan bel ik de ambulance in zo'n geval denk ik. Maar dan blijf ik er wel bij tor ze hem ophalen om er zeker van te zijn dat er voor de hond gezorgd gaat worden. Ik heb ooit de ambulance gebeld voor een baby uiltje. Toen kwamen ze meteen.. Ik heb gezocht naar een nest maar dit kleintje was helemaal alleen. Ontzettend mooi diertje was het... Zou hem bijna zelf hebben meegenomen haha nee maar zo'n diertje moet lekker in de natuur.
Hier staan allerlei vragen over gevonden dieren en wie of je die mag houden etc. Denk dat hier alle antwoorden wel te vinden zijn.
Dankjewel Denise, ga ik eens lezen.
Je weet maar nooit wat je tegenkomt ooit.
En Obi's baasje ik ga mee met jou mening.
Maar ik zou zowieso de chip uitgelezen willen hebben om er zeker van te zijn dat de hond niet ergens als vermist staat of dergelijke.
Ik heb wel vaker meelopers gehad, gelukkig niet met grote drama's tot nu toe, en als ik hier dan de dierenambulance bel, komen ze gelukkig.
En ook het betreffende baasje belt de dierenambulance, zodat de hond in kwestie ook snel weer thuis is.
Maar, even alles terzijde:
Ik heb een eigen topic, Villa Kakelbont en ik deel dan de doggies uit, wat betekent dat ik het gelezen heb.
Ik zie geen uitgedeelde doggies hier dus ik denk dat Team Border Lolly ook niet leest meer hier.
Ik had het fijn gevonden, en heb dat ook gevraagd, als ze zelf een reactie had gegeven.
Mja
Jij hebt t toch voor haar uitgelegd? Klaar wat mij betreft.
Ja, hond schijnt veilig te zijn, klaar ermee.
In ieder geval, als ik hier een dier vind en ik bel de dierenambulance komt het altijd goed gelukkig.
Das hier dan weer goed geregeld
Zie het nu pas allemaal, geloofde het vanaf pagina 2 al niet meer.
Trouwens, hier komt ook geen dierenambu, de gemeente steund ze niet zeggen ze dan, dus....je kunt bellen wat je wilt, ze komen echt niet.
Wat erg!
Hier gelukkig wel.
En noppes steun van de gemeente, ze hangen hier ook van giften aan elkaar, maar toppertjes hier echt, werken keihard, allemaal vrijwilligers.
Al mijn honden heb ik telkens op straat gevonden.
Vanaf het moment dat chips verplicht werden, ging ik dan eerst met de hond naar de dierenarts om de gegevens te laten uitprinten. Daarna nam ik zelf contact op met de baasjes.
Als het duidelijk is dat de hond wel degelijk niet meer gewenst en uitgezet is, kun je die inderdaad zelf houden, mits je de chip gegevens op je eigen naam en adres plaatst. Daar hielp de dierenarts me mee, dus ik had de papieren van de vorige "baasjes" niet nodig.
Eens de hond bij jou is geregistreerd, dien je lekker klacht in naar de oude baasjes toe. Altijd eerst zorgen voor de veiligheid van de hond.
Ja, dat laatste, absoluut!
Ik heb het wel eens meegemaakt, hond gevonden in het park die daar al even rondliep, die heb ik aangelijnd. Ik heb ook meteen de politie gebeld en signalement van de hond doorgegegeven en mijn gegevens, waarna heeft de politie me heeft doorverbonden met de dierenambulance. Ik heb toen voorgesteld om de hond mee naar huis te nemen, het klikte ook goed met mijn honden, en ook omdat ik verwachtte dat de eigenaar zich wel snel zou melden, zodat hij of zij de hond bij mij kon komen halen. "Dat is toch beter dan zo'n kil asiel, en het scheelt een hoop kosten en gedoe voor de eigenaar. Al slaapt hij een nachtje hier, als de baas zich niet snel meldt, dat kan ook... Maar dan moeten we wel afspreken voor de chip uitlezen en wat we verder kunnen doen". Dus zouden we later weer contact hebben. Ik zei ook dat ik Amivedi thuis nog zou bellen. Ze vonden het prima en noteerden mijn naam en nummer.
Ik ben nog even blijven zoeken naar een zoekend baasje en rondgevraagd bij andere wandelaars. Ik had wel een vermoeden welke hond dit was, ik had een paar keer zo'n zelfde gezien...Dus het hondje ging mee naar huis en heeft een hapje meegegeten en voelde zich meteen helemaal thuis. Na ongeveer een uur ging de telefoon. De politie, die had de eigenaar op een andere lijn en verbond ons door. Het baasje kwam er meteen aan en 20 minuten later was het hondje was weer thuis.
Dus, ja, mits je het overlegt en er gekeken kan worden of er een chip is met gegevens, kan het zijn dat een hond even tijdelijk bij je mag blijven. Maar ik neem aan dat uiteindelijk het gemeentelijk of regionaal opvangcentrum voor honden beslist wat er met een gevonden hond moet gebeuren en dat daar wettelijke afspraken voor zijn? Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe dat precies zit!!
Quote uit de link van denies:
In het Burgerlijk Wetboek is onder andere geregeld dat wanneer u een zaak vindt (in dit geval een dier), u hiervan aangifte moet doen bij de bevoegde instanties. Bij dieren is dat de Burgemeester, in praktijk het asiel of de dierenopvang die door de gemeente is aangewezen.
Als aan die eis is voldaan, en na een jaar niemand heeft gereageerd, kunt u als vinder van het dier een jaar na de aangifte ook eigenaar worden.
Einde quote.
Nergens vind ik terug dat je in de tussentijd niet voor het dier mag blijven zorgen.
Er staat nergens dat je na het vinden van een dier verplicht bent het af te staan aan bovengenoemde instanties.
Er staat wel dat als een eigenaar zich meld je wel verplicht bent het dier af te staan aan de eigenaar.
Conclusie:
Ik vind in een hond in het bos.
Ik meld aan het asiel/amivendi dat ik een hond gevonden heb.
Ik meld dat ik tot een eventuele eigenaar zich meld blijf zorgen voor de hond.
Omdat ik geen instantie ben heeft de eigenaar nog 3 jaar de tijd zijn/haar hond terug te eisen.
Wanneer de hond bij een asiel verblijft is dat maar 1 jaar.
3 jaar later niks gehoord. De hond is mijn eigendom geworden.
Maar dit stond er ook nog:
Als dieren onbeheerd achtergelaten worden, dan is de gemeente verantwoordelijk voor opvang. Vaak zijn daarvoor afspraken met het plaatselijke asiel en/of de dierenambulance gemaakt. Een eigenaar heeft meestal twee weken de tijd om zich te melden. Mocht binnen die termijn de eigenaar zijn dieren komen opeisen, dan moet de eigenaar de kosten van opvang voldoen.
Dus.. Dan is de vraag, is een hond vastgebonden aan een boom achtergelaten?
Zoja.. Ben ik dan al met 2 weken eigenaar?
Het wordt me allemaal wat wazig..
1 jaar.. 3 jaar.. 2 weken..
Als je de hond wilt houden, en geen zin hebt om 1 of 3 jaar te wachten, dan kan dat van die twee weken volgens mij een loophole zijn, een maas in de wet. Als na twee weken de eigenaar zich niet heeft gemeld, vervalt de hond aan de gemeente. Je zou een hond, als een eigenaar zich niet meldt, dan na twee weken legaal kunnen adopteren via een asiel. Dat is niet hetzelfde als dat je hem zomaar mag houden, want je moet adoptiekosten betalen – maar je kunt de hond wel op je naam zetten. Dan moet dat asiel er wel aan mee willen werken om dat zo te doen...
neem aan dat je nog mee leest TS
snap even niet zo goed waarom je in een ander topic op je verhaal terug komt en hier nog steeds niet even wilt vermelden hoe en wat.
wilde het andere topic hier niet mee belasten
Inderdaad erg lastig.. maar ook.. Dat heb ik hier in dit topic ook wel ergens gelezen geloof ik. Wat als een andere vinder de hond vastbind aan een boom terwijl deze is weggelopen bij de eigenaar? Het is dus niet altijd te zeggen dat een vastgebonden hond ook daadwerkelijk is gedumpt? (tenzij in een bos waar niemand komt lijkt me?)
Daarom zou ik in alle gevallen de chip laten scannen en contact proberen te krijgen met de (eerdere) eigenaar.
In het geval de hond is vastgebonden door een voorbijganger, (laten we zeggen omdat er een drukke weg is op 100 meter en de persoon heel snel naar een belangrijke afspraak moet) dan kun je redelijkerwijs verwachten dat de echte eigenaar inmiddels al contact heeft gehad met amivedi, dierenambulance, politie of daar heel snel contact mee zal opnemen... In dat geval is het typisch een gevallteje 'gevonden hond' en niet 'gedumpt'.
Careando, het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hond is vastgebonden omdat het een 'meeloper' was/ruzie maakte met andere honden, weet ik veel.. Maar zoals hierboven al word genoemd, zolang de chip word uitgelezen en er actief contact word gezocht (proberen) met de eigenaar lijkt mij het inderdaad ook prettiger voor de hond bij iemand thuis dan in een asiel!
Een hond die je vind buiten, weet ik niet waar die beter is hoor.
De hond zal stres ervaren, hoe zal hij bij je thuis reageren?
Stel je hebt thuis katten, kleine kids of hij gaat niet met andere honden, dan is het asiel toch prettiger.
Ook controleren ze daar gelijk of er iets medisch is, schakelen een da in, als nodig, lezen gelijk de chip uit.
Een vriedin had een hond gevonden en mee naar binnen genomen. Helemaal in paniek, was alleen maar aan het gillen. Zo zielig.
Haar man is op staat gaan kijken naar een zoekende baas, was wel slim. Gelukkig snel gevonden, wat was de hond blij.
Misschien dat hij het in het asiel ook helemaal niet getrokken had.
Moeilijk hoor, waar je goed aan doet.
Voor baas en hond, gewoon vreselijk als je hond zoek is.
Wij hebben 1X een hond gevonden ( een reu ), deze hebben wij wel mee naar huis genomen, maar hij moest wel in de achtertuin blijven, mijn flatcoat vondt hem niet leuk, en die van mijn ouders was loops ( en we wisten niet of hij geholpen was, reageerde op dat moment niet echt op de loopse teef, maar dat kan ook door stress zijn geweest ).
De dierenambulance heeft hem opgehaald en naar het asiel gebracht, zijn baasjes zijn nooit gevonden, en hij heeft best wel een tijdje in het asiel gezeten ( wat ons best verbaasde, was een ontzettend lieve hond )
Ik heb al verschillende honden gevonden.
Om de een of andere reden zie ik het altijd aan hun gedragingen dat ze verloren zijn, en andere mensen lopen hen gewoon voorbij.
Maar ik heb die gave al dikwijls vervloekt.
Ik maak er korte metten mee, direct naar asiel, niet in huis want dan hecht ik me eraan.
Hier in ons asiel zijn er altijd hokken vrij, buiten de poort, waar je dan de hond kan inzetten bv s avonds met drinken.
Wordt ook door de politie gebruikt als ze in WE gevonden honden binnenbrengen en asiel dicht is.
Vergelijk het met de babyschuif hier in Antwerpen waar ongewenste pasgeboren babies kunnen worden achtergelaten. Dekentjes zijn daar voorhanden en er gaat een bel ergens als de schuif wordt gebruikt .
Ik kan me ook niet voorstellen dat onze Obi ergens anders te houden zou zijn... dat iemand hem mee neemt naar een vreemd huis? Als je hem daarheen gesleept krijgt op de eerste plaats, Obi gaat ver door zijn eigen pijn grens heen om te bereiken wat hij wil als hij bang is. Hij zal echt niemand gaan bijten maar als hij wil vluchten houd je hem niet tegen. Hij trekt je echt van je plek af dan al weeg je 100kg, kruipend als het moet. Zo heeft ie zichzelf al eens bezeert, omdat iemand HEM vast had en hij naar mij toe wilde, duimkussentjes voor beide kanten open... En dan is hij daar bij de vinder probeert hij vast alle deuren te openen, blaft hij constant naar de vinder, want dat doet hij als hij nerveus is, veel blaffen. Nee dat zou geen succes zijn. Geen mens zou het in zijn hoofd halen om hem mee te nemen gok ik. Maar wat zeg ik nou allemaal Obi laat zich op de eerste plaats al niet "vangen".
Als ze hem in een kennel gooien trekt hij de tralies krom(zelfs de stevige in elkaar gelaste kennels, helaas ervaring mee), krabt en bijt hij er aan totdat zijn tanden en nagels waarschijnlijk breken als dit te lang duurt. Het is verschrikkelijk wat Obi doet in pure paniek.
Obi zou als hij ooit in een asiel beland kalmerende middelen toegediend moeten krijgen vrees ik. Ja ik vraag me serieus af wat er dan zou gebeuren... In een asiel zullen toch ook wel eens van dit soort sterke maar angstige honden terecht komen?
Gelukkig is Obi absoluut geen wegloper.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?