Haii allemaal,
Ik (15 jr.) en mijn moeder willen graag een hondje. We zitten te denken aan een mini australian shepherd. We zijn er een aantal tegen gekomen en vinden het heerlijke beesten, het uiterlijk, karakter maar vooral ook de maat spreekt ons erg aan.
Onze vraag is of het hondje bij ons past. Een hond heb je voor zijn leven, en we willen hem wel een goed leven kunnen bieden.
Mijn moeder werkt komend half jaar weinig en ik zit gewoon nog op school. De eerste periode kan mijn moeder makkelijk vrij nemen. Zodat de pup elke keer als hij gegeten, geslapen of gespeeld heeft even op t gras zijn behoefte kan doen.
Maar goed, daarna begint het gewone leven weer. Denk aan augustus/september zal mijn moeder meer gaan werken. 3 dagen in de week, maar ik ben wel veel thuis.
We laten de hond gemiddeld zo'n minimaal kleine 2 uur tot 2,5 uur uit. Ook natuurlijk lekker spelen en ravotten in het park. Wanneer ze volgroeit is, willen we ook met haar gaan fietsen. Als wij beiden niet thuis zijn zal ze het eerste jaar in de bench zitten, en als het goed gaat later op haar kussen in de woonkamer. hoelang vinden jullie dat ze alleen kan zijn? Dit moet natuurlijk wel eerst goed getraint worden en het zal een flinke tijd duren voordat ze ook echt zo lang alleen kan zijn. Ik heb een verzorgpaardje op een boerderij, en daar mag ze mee naar toe, lekker spelen in t weiland en dergelijke. Daar lopen wat paarden en kippen. Er moet natuurlijk wel geleerd worden dat ze de kippen met rust laat. Ze zal dan ook pas mee gaan als ze goed getraint is. In het weekend trekken we er natuurlijk afentoe/vaak lekker opuit naar het bos of strand. Ook hoorde wij dat ze mentale uitdaging nodig hebben. Wij zullen dan ook wat denkspelletjes aanschaffen. Hebben jullie nog andere ideen m.b.t. verstop spellen oid.
In de toekomst (over een jaar of 3) ga ik studeren, maar blijf wel thuis wonen. Het kan dan zo zijn dat ze 1 dag in de week 8/9 uur alleen thuis is. Maar we hebben al besloten dat we dan een honden uitlaat service inschakelen zodat ze heerlijk 1,5 uur er opuit kan trekken met een groep honden.
Ik hoor graag jullie meningen. :)
Zou op zich best kunnen.
Maar alleen beweging kom je er niet. Je zorgt dan alleen voor een flink uithoudingsvermogen, niet verkeerd hoor, maar je hond gaat dan almaar om meer beweging vragen.
Beter is om de hersenen aan het werk te zetten met hersenwerkjes, een hondensport als behendigheid, flybal, hoopers, schapen/koeien drijven oid. Daar wordt een hond veel meer voldaan van dan van veel wandelen en fietsen.
Daarbij vinden veel honden fietsen helemaal niet zo heel erg leuk. Het gaat vaak veel te hard. De hond gaat er in galop achteraan om de baas maar te kunnen bijhouden. Dat is niet de bedoeling van gezellig samen fietsen. Beter in draf naast de fiets op een rustig tempo.
Eventueel steppen, dat wordt ook veel gedaan. Hond naast de step, de snelheid kun je dan beter regulieren.
Dankuwel voor uw reactie.
Naast de fiest zullen we uiteraard ons tempo aanpassen, had al gehoord dat de honden alleen in een drafje naast de fiets mogen.
Moet het perse een sport zijn, of kunnen wij haar ook met denk spelletjes voldoende uitdagen. Op de boerderij staan trouwens wel spring parcourtjes voor mini shetlanders, daar kunnen we wel wat mee.
Het hoeft niet perse een sport te zijn. Je moet kijken naar je hond en of die voldaan is met datgene wat je aanbied.
Niet zelf gaan knoeien met sprongen e.d. Dit kan zonder kennis van zaken verkeerd aflopen, blessures voor je hond dat moet je niet willen. Paardensprongen zijn daarbij ook nog eens geheel ongeschikt.
Let wel, als je een dag een fikse wandeling hebt gemaakt, of hebt gefietst, zorg dan dat je je hond 1 á 2 dagen rust geeft. Dus niet fietsen of ver wandelen. Je hond moet kunnen herstellen van hetgeen hij/zij gedaan heeft.
Die dag(en) kun je vullen met bijvoorbeeld een paar hersenwerkjes of een lekker snuffelrondje buiten in de woonwijk. Lekker ruiken aan alle plasjes van andere honden, ruiken aan de geuren van de natuur enz.
Geen hindernissen voor paarden gebruiken voor een hond.
Die zijn veel te zwaar, als de hond die aantikt doet het hem pijn.
Dan is meteen voor altijd de lol eraf voor de hond, en misschien houdt ie er ook nog een blessure aan over.
Mijn jongste hond is wel een ander ras, maar ook een ras wat behoefte heeft aan 'werk en beweging', net als de aussi.
Met mijn hond doe ik speuren en behendigheid.
Niet elke week, soms in het winterseizoen ook een hele tijd niet.
Maar hij vindt het geweldig, dan zie je ook dat ze heel gedreven zijn in hun werk.
Ook loopt hij elke dag minimaal een uur los in het bos, zodat hij lekker kan uitrazen.
Als we soms een tijd niet trainen, kan je ook zelf dingen doen.
Black vindt het bv super leuk om de bal te zoeken, hoe moeilijker hoe leuker.
Dat doen we in het bos, ik laat hem zo'n 50 meter wachten, en dan gooi ik de bal een eind het bos in, echt tussen de bosjes/hei/struiken.
Dan roep ik zoek, en dan gaat ie heel fanatiek zoeken, en hij vindt de bal altijd.
Of we gaan naar het water, dan mag hij de bal apporteren uit het water.
Als je dus echt iets met de hond gaat ondernemen.
Dan moet het prima kunnen, met wat je verder beschrijft.
Tsja ik vind dus dat je er wel perse mee moet gaan sporten op een hondenschool als je voor dit ras gaat vooral als het je eerste hond is. Komt misschien omdat ik zelf twee (grote) aussies heb en het ras goed ken. Alle honden hebben behoefte aan denken maar een werkhond heeft een taak nodig. En dat is iets anders dan brokjes zoeken of een puzzeltje doen. Als je een sport gaat doen leer je hoe je aan die behoefte kunt voldoen. Het versterkt ook nog eens de band. Realiseer je dat er maar weinig fokkers van de mini zijn en dat er ook foute fokkers zijn die het kruizen van Aussies met kleine rassen ook helemaal hebben ontdekt. Bij de grote Aussie heb je meer fokkers. En daarbij temperament en karakter is belangrijker dan formaat. Ik zie helaas steeds vaker Aussies op herplaatsingssites omdat mensen ze onderschatten. Het zijn echt niet de makkelijkste honden om op te voeden.
Ik vind niet dat je perse moet sporten. Er zullen ook genoeg honden zijn die er niet om malen, het niet met plezier doen. Moet je een hond dan gaan pushen?
Ik ben wel van mening dat je het een en ander aan sport kan uitproberen door na de pup en vervolgcursus en als de hond 1 jaar oud is, een proefles mee te draaien.
Zo kun je zien wat je hond leuk vind en waar die zich totaal niet in interesseert.
Of je doorgaat met de cursussen, dat is ook mede afhankelijk van de portemonnee.
Zo te lezen heb je goed na gedacht. Wij hebben een mini Aussie. We zijn al zo'n 30 jaar honden gewend dus weten wel er wel wat van. Jazz voelt zich thuis bij mij en het gaat goed. Zijn broertjes en zusjes doen aan behendigheid. Een tijdje geleden met de stamboom bij ons brengen vond de fokker ook dat hij het naar de zin had. Er zijn genoeg fokkers te vinden er zijn 2 groepen op fb waar ook fokkers bij zitten. Maar het is wel zo dat deze hondjes heel graag werken. Gek gezeg ik heb 20 jaar op behendigheid gezeten ben al wat ouder en nu heb ik er geen zin meer in. Jij bent jong dus gewoon lekker wel gaan doen,het is hartstikke leuk. Geweldige hondjes vind ik het de mini Aussie.
Dat vind ik ook.
Tsja ik ben dat niet met jullie eens. Veel fokkers zullen niet eens een pup aan je verkopen als je niet van plan bent om een hondensport met ze te doen. Los van de uitdaging help het je ook als beginnende baas van een werkhond. Je leert zelfbeheersing, samenwerken en het versterkt de band. Net als de meeste husky 's veel moeten lopen zullen de meeste Aussies heel vervelend worden als je er niet genoeg mee doet. En er zijn heel veel hondensporten dus keuze genoeg. Mijn twee Aussies zijn ook heel verschillend in wat ze leuk vinden. De ene houdt heel erg van truukjes doen en nadenken, de ander wil vooral rennen en vliegen. Er zijn zat rassen die minder uitdaging nodig hebben dus alternatieven genoeg.
Dus elke eigenaar van een werkras zou volgens jou moeten sporten met zijn hond?
Ken massa's mensen met werkhonden die nog nooit in hun leven een voet in een club gezet hebben. Maar die beter dan een clubtrainer weten hoe ze hun hond moeten opvoeden en zelf goed weten wat hun hond moet kunnen en wat niet.
Mezelf ingegrepen.
Al meer dan 30 jaar geen voet meer gezet in een club.
Niks zo stresserend voor een hond dan een plein vol opgefokte honden en baasjes.
Precies. Daarom ben ik gestopt met hem met gehoorzaamheid.
Je kunt je ook afvragen welk ras dan ook, hoe en waarvoor gefokt wordt en ze dat ook werkelijk gaan doen.
Dankjullie wel voor al jullie reacties. Als ik het zo hoor, denk ik ik dat wij prima voor een mini aussie kunnen zorgen. Eerst zal ze puppy cursus doen, en daarna mischien nog een andere cursus of een sport. Dingen zoals frisbee kunnen we ook bij ons op het veld doen.
Ik ben van mening dat men bewust kiest voor een werkras en er dus ook bewust iets mee gaat doen. Ik ben daarom wél van mening dat je een vorm van werk/sport moet gaan doen met je hond. Dit kan van alles zijn: van gehoorzaamheid tot behendigheid en van flyball tot frisbee.
Rassen als Aussies hebben dat ook nodig: geestelijke uitdaging. Zoals hierboven werd genoemd worden sommige Aussies vervelend als ze te weinig werk krijgen aangeboden. Zij gaan dan hun eigen werk zoeken (iets wat de baas meestal niet zo plezierig vindt).
Ben je niet van plan om actief met je hond te gaan sporten, zou ik adviseren om niet te kiezen voor een werkras. Maar goed, dat is mijn mening.
En trouwens, niet elke club is 'een plein vol opgefokte honden en baasjes'. Maar dat terzijde.
Ja hoor, dat kan prima Ik zou wel adviseren om een sport zoals frisbee bij een club te leren i.v.m. de veiligheid en technieken. Het is echt onwijs leuk om samen met je hond zoiets te leren
Gea, hier op het forum, fokt mini Aussies
Verkijk je niet op frisbeeën. Ga workshops volgen of een cursus, want er komen speciale technieken bij kijken.
Bij alle hondensport is het zo dat je niet zomaar zelf wat moet gaan aanmodderen. Het kan gewoon flink verkeerd aflopen met als gevolg dat je hond misschien niet meer sporten kan.
Ik denk dat een mini-aussie goed bij je past! Je leest je volgens mij goed in en kunt een goede inschatting maken van wat de hond nodig heeft. Ik zou wel adviseren om eens langs te gaan bij wat fokkers om het ras persoonlijk te leren kennen, zodat je kunt zien of je er echt een klik mee hebt of toch minder dan je dacht.
Leuk dat je moeder weinig thuis is tot augustus/september en jij dan daarna weer meer tijd hebt. Zou ideaal zijn als de pup ongeveer nu zou komen. Besef je dat de wachtlijsten bij goede fokkers (zeker van een wat onbekender ras als de aussie, daar zijn weinig fokkers van) best lang kunnen zijn. Dus denk even goed na of je tegen de tijd dat de pup echt komt ook nog zoveel tijd hebt.
Over het sporten.. tja. Ik vind het persoonlijk beter als je met een werkhond gaat sporten. Je klinkt alsof je super veel met je hond bezig gaat zijn (wat super is!), maar of er genoeg uitdaging in zit weet ik niet. Ik heb ook een werkhond (border collie) en als ik zijn stralende oogjes zie elke keer als we op de hondenschool komen, dat zou ik niet willen missen. We doen nu momenteel gehoorzaamheid, de hond en ik vinden het allebei niet super leuk, maar toch geniet hij van het samen een uur intensief bezig zijn, de uitdaging, de complimentjes en nieuwe dingen leren. We gaan later ook sporten (behendigheid/hoopers/frisbee waarschijnlijk, niet alles in 1 keer). Neem voor frisbee inderdaad wat begin lesjes zodat je goed gooit, anders kan je hond zomaar fikse blessures oplopen, dat wil je niet.
Het sporten zou je misschien (afhankelijk van je hondje, iedere hond is anders) kunnen vervangen door het leren van nieuwe dingen of trucjes. Mijn hond vindt het fantastisch om nieuwe dingen te leren, ook al zijn ze nutteloos. En je koopt een hond met een goed stel hersens, die hebben de trucjes zo door en je ziet ze dan genieten. Ter inspiratie:
https://www.youtube.com/watch?v=eJbgUiNidS0
https://www.youtube.com/watch?v=ZYlmfLkhS1Y&t=29s
^zijn dan wel grote aussies.
Maar in ieder geval succes met je zoektocht!
P.S. ik zou je pup wel meteen meenemen naar je paard en kippen (aan de riem in het begin). Zo kan de pup de kippen en paarden leren kennen en kun je meteen leren dat ze niet achter het paard moeten lopen en niet achter de kippen aan moeten gaan. Heb ik bij die van mij niet gedaan, en die van mij wil steeds achter aan de kont van het paard ruiken alsof het een andere hond is waar hij kennis mee maakt.
Tuurlijk kan een (werk)hond zich gaan vervelen en vervelend beginnen te doen.
Maar "iets" doen samen met je (werk)hond kan evengoed iets anders zijn dan sporten in een club.
Het is niet het sporten op zich dat een hond voldaan maakt, wel het moe worden van iets en samen met de baas iets ondernemen (en dat kan van alles zijn)
Ik krijg de indruk dat de (jongere)hondeneigenaren zich tegenwoordig bijna verplicht voelen om naar een club te gaan.
Als ik het zo lees past een mini aussie goed bij jullie, jullie hebben je in ieder geval al goed ingelezen.
Niet iedere aussie is hetzelfde, ik sport met mijn oudste aussie, wat zij erg leuk vindt, maar had ik dit niet gedaan, dan was zij zeker weten een hele tevreden hond geweest, ze geeft zich tijdens de hoopers en flyball voor 200%, maar als ik dit niet doe met haar vindt ze het ook niet erg.
Met mijn jongste aussie doe ik alleen puber cursus, wil als zin het leuk vindt ook met haar gaan sporten, maar op dit moment is zij nog net geen 8 maanden en mag zij nog niet sporten, al train ik al wel af en toe hoopers met haar, als ik de oudste niet meeneem ( deze heeft sinds kort epilepsie en kan erge drukte niet meer aan ).
De favoriete bezigheid van mijn aussie is samen op de bank liggen
Of samen kluiven.
En af en toe een speeltje uit elkaar trekken hoort er ook bij.
En ze kunnen ook samen onschuldig op hun kleedjes liggen.
Ik voel me niet verplicht om naar een club te gaan. Maar toen ik heel bewust voor een Aussie koos wist ik wel dat ik wat m'n met mijn hond moest gaan doen. De fokker heeft dat destijds ook keurig uit gelegd. Door het sporten heb ik bovendien veel belangrijke dingen geleerd over mijn werkhond. Hoe ik zijn hypere buien kan stoppen en hem rustig laat wachten bijvoorbeeld, verantwoord trainen zonder blessures, samenwerken, positief trainen zonder druk. En ik geloof wel dat mijn Aussies daar gelukkiger van zijn geworden. En nee ik sport niet bij een club vol blaffende honden. Speuren doen we in de bossen, hoopers in een klein groepje op een rustig veld, behendigheid in ons vaste clubje. We genieten hier vooral heel erg van.
Genieten staat ook voorop anoniem. Fijn dat jullie het zo leuk hebben
Ik benadruk het ook zo omdat dit al het zoveelste ik wil een Aussie maar ik wil er niet mee gaan sporten topic is. Ik bedoel lees gewoon de rasbeschrijving, de website van rasverening en kijk eens op sites van fokkers. Overal word je aangeraden om wel iets met de hond te gaan doen omdat dit ras veel mentale uitdaging nodig heeft. Dus waarom voor dit Ras gaan als je dat niet wilt. Er zijn meer rassen met leuke kleuren en blauwe ogen.
Super al die reacties! Daar hebben we heel veel aan!
We willen ook zeker weten dat onze hond het goed bij ons krijgt. Als onze hond graag een sport wilt doen en daar plezier uit haalt dan gaan we dat ook wel doen. Maar we willen ook naar de andere mogelijk heden kijken waarbij je niet elke week op een vast tijdstip bij de hondenclub hoeft te staan.
Na de puppy cursus en eventueel gehoorzaamheids cursus, kunnen we een aantal sporten gaan uit proberen en kijken of er iets bij zit dat voor ons werkt. De beginselen van frisbee zullen we op de hondenclub moeten leren, maar daar kunnen we later zelf thuis mee verder.
We zijn voor dit ras gevallen, niet om zijn blauwe ogen of aparte kleuren, (om heel eerlijk te zijn vinden we de bruine ogen mooier). Maar om zijn karakter, en de leuke maat. Wel een echte hond, maar eentje die makkelijk in de auto of ergens mee naar toe kan. We zijn een aantal mensen met mini aussies tegen gekomen, en we vonden het gewoon fantastische honden, de vrolijkheid en het entausiasme, daar werden wijzelf ook heel blij van. We willen echt een maatje, een vriendje op vier voetjes en ik denk dat een mini aussie daar heel geschikt voor is.
Verder wil ik zeker met hem gaan oefenen op trucjes. Ik heb mijn kat er een aantal aangeleerd, en ook mijn paard kan er een aantal op comando. Dus dat komt helemaal goed.
We zullen inderdaad langs gaan bij een fokker, om meer informatie over het ras te krijgen, en eens rustig een 'echte" mini aussie te bestuderen, het karakter en wat andere dingentjes die meespelen. Wat ik wel veel hoor is dat er binnen de aussies veel uiteen lopende karakters zijn. Dus misschien moeten we bij meerdere fokkers gaan kijken.
Een vraag: hoelang kan een hond / (mini) aussie alleen? Wij hebben wel een kat dus helemaal in zn uppie is ze nooit, maar toch... Zetten jullie dan nog de tv aan of iets dergelijks??
Ik voel me niet verplicht, ik vind het alleen heel erg leuk en Puck ook. Zodra ze het niet meer leuk zou vinden, dan zou ik ook stoppen. Net zoals dat ik stop in de wintermaanden omdat ze het dan te koud heeft en er totaal geen plezier aan beleeft.
Of ik met mijn volgende hond weer op cursus zou gaan? Dat ligt er aan wat voor een hond het is, of die er behoefte aan zou hebben. Ik zou het zeker wel gaan proberen en ik denk dat ik ook zeker een puppycursus ga doen.
Gewoon voor het bezig zijn met elkaar, elkaar leren kennen maar ook om andere honden te ontmoeten.
Het ontmoeten met andere honden, dat doe ik tijdens een wandeling namelijk niet. Geen idee wie de baasjes zijn en helemaal niet hoe hun kennis over honden is.
Er zijn hier in de straat 2 misschien 3 honden waar Puck mee spelen mag. Omdat ik de baasjes ken.
Het alleen zijn moet je heel rustig opbouwen. Met de minuut in sommige gevallen.
Je hond kan het uiteindelijk of hij kan het niet. Er zijn er genoeg die helemaal niet alleen kunnen zijn. Dan zul je dus echt naar een oppas moeten gaan zoeken.
Zelf werk ik soms 8-9 uurs diensten, ik zorg dan dat er iemand is die Puck even uit wil laten. Dat lukt niet altijd en dan voel ik me heel rot, maar soms is het dan niet anders.
Ik heb het geluk dat Puck wel alleen kan zijn.
Ik laat nooit muziek of tv aan, alleen wanneer er in december weer veel vuurwerk wordt afgestoken. Puck heeft helaas door de onderbuurman een angst voor vuurwerk gekregen er werd namelijk vuurwerk richting ons gegooid.
Ik wil haar dan ook wel eens meenemen naar het werk als dat lukt, maar ook daar voelt ze zich niet helemaal fijn en kan ze niet goed haar rust vinden.
Dat snap ik, gelukkig zijn we bereid om alle tijd te nemen om het rustig op te bouwen. Wat naar zeg, dat jouw buurman vuurwerk richting jullie huis gooide.... Gelukkig hebben wij hier hele lieve gezellige buren, waarvan 1, onze buurvrouw ook wilt oppassen.
Dat was helaas niet richting mijn huis, maar richting Puck en mij. Ik heb toen flink gefoeterd, het enige wat ik terug kreeg was; dat ging per ongeluk... Ben nog nooit zo woest geweest volgens mij.
Wel fijn dat jullie lieve gezellige buren hebben! Lieve buurvrouw dat die wil oppassen. Maak daar ook gebruik van . Ga gezellig samen wandelen zodat zij jullie pup/hond ook goed leert kennen en leert wat jullie belangrijk vinden, bijvoorbeeld; stoppen bij elke oversteek, geen contact met andere honden aan de lijn, commando's die jullie hetzelfde geven.
Ik vind echt dat jullie je top hebben ingelezen! Complimenten daarvoor!
Toekomstig hondje gaat een top huisje krijgen bij jullie, daar twijfel ik niet aan :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?