Hoi!
Mijn moeder heeft wat problemen die geleidelijk erger worden met haar(onze) Boerboel teef. Zij is vandaag voor de tweede keer losgeschoten van haar gentle leader, de eerste keer is ze bovenop een andere hond gesprongen waar ze normaal al erg fel op reageert. Ze bijt niet, ze drukt honden zoals de eerste hond tegen de grond aan met haar neus (en gewicht) en houd ze daar. De tweede keer vandaag, deed ze het weer. Het is voor mijn moeder natuurlijk niet fijn dat (Sam) zo reageert op andere honden wanneer zij aan het wandelen is.
Kent iemand een persoon met veel verstand van Boerboels (specifiek Boerboels aangezien ze al eens een flop van een trainer gehad heeft die het constant over zijn Cane Corso's had.) omgeving Eindhoven?
Ze gaat gewoon naar de bossen los, naar kennels waar ze met xx honden vrij los mag en kan lopen.
Ze heeft een aantekening omdat ze uit de poort aan de lijn schrok van een schreeuwend kind en tegen haar op sprong van de schrik. Het kind had een kras.
Ik ben bang dat een ervaren trainer met boerboels misschien lastig wordt omdat ze niet heel veel voorkomen.
Misschien is dit iets voor jullie?
Ik zou veronderstellen dat men op het adres dat hoger genoemd wordt, voldoende kennis heeft om jullie verder te helpen.
Mocht het zijn dat jullie niet kunnen verder geholpen worden en in de buurt niets vinden mogen jullie mij (richting Antwerpen België) vrijblijvend contacteren via PB.
Succes alvast
Wat zou je willen trainen dan? Een boerboel is nou niet echt een hond waar je gezellig sociaal mee gaat doen. Hij is gefokt om te waken op t erf, en dat doet hij goed.
Hoe woont de hond nu?
Hier vind je wel wat info, een trainer zou ik niet weten. Is er ook contact met de fokker geweest? Die zal vast ook wel kunnen helpen lijkt me.
http://www.immermoed.com/services-view/karakter-van-de-boerboel/
Arvid van Putten schijnt heel goed te zijn.
Of hij specifiek ervaring heeft met de Boerboel weet ik zo snel niet maar wel met de sterkte rassen.
Waarom ga je niet praten bij KC De Kempen in Geldrop?
Specifiek Boerboels trainen zal in je buurt moeilijk zijn maar ze kunnen je wel helpen met 1 op 1 trainen.
Je moet natuurlijk wel weten wat je wilt gaan trainen. Dat staat niet in je openingspost...
Dankjewel voor je reactie Yara, ik zal haar contact op laten nemen.
Dank je Eliane, ik zal haar eerst calming signs en kc laten bellen voor we jou ermee lastig vallen!
Sam woont bij mijn moeder in Eindhoven, al sinds pup af aan. Ze is nooit als waakhond gebruikt en blaft alleen naar voorbij komende fietsers wanneer ze thuis is. Ze is een schat van een hond zonder een enige vorm van agressiviteit. Ze doet het goed wanneer ze los loopt, alleen aan de riem reageert ze fel op andere honden. Ze doet ze niets, ze trekt alleen aan de riem en blaft ernaar. Toen ze los schoot beide keren heeft ze de andere hond niet pijn gedaan of een poging gedaan tot bijten.
Ze is nu 5 jaar oud en sinds een jaar doet ze dit steeds feller, ze is niet ziek. Mijn moeder wil gewoon normaal met haar kunnen wandelen. Dat is de hulpvraag eigenlijk.
Ik zal Arvid eens opzoeken.
Ik zag op zijn site dat hij eerder gewerkt heeft met een Boerboel. Mijn ervaring is dat hondenscholen goed zijn met puppytraining en andere soorten training maar bij gedragsproblemen een trainer vaak beter is.
Al kan het nooit kwaad naar training te gaan.
Geeft je misschien toch meer overwicht/controle.
Ik herken het trouwens wel een beetje van vorige reuen van ons dat gedrag wat je verteld.
Het scheelde toen dat ik de touwtjes meer in handen nam. Eerst door deuren en doorgangen etc. Bak met eten klaarmaken. Laten volgen naar de standaard. Zitten aankijken en dan mogen eten. Bij weggaan wachten tot de hond niet te opgewonden is. Laten zitten. Zelf eerst door de deur.
Lijn niet te gespannen houden als je hond ziet komen. Wel kort maar dat het niet strak en gespannen staat. Ietsje aan de kant gaan en laten zitten achter je. De hond kan dan minder zien en fixeren. En wie voor staat heeft de leiding. Misschien kan ze er wat mee.
Hoi!
Mijn moeder en ik kennen nog iemand met een Boerboel, van deze mevrouw is dit nu haar tweede Boerboel en beide hebben ongeveer hetzelfde probleem gehad. Op fora's heb ik ook over meerdere mensen gelezen met Boerboel's en deze problemen, vandaar dan iemand met veel ervaring met het ras inderdaad beter is dan bijvoorbeeld iemand met 60 jaar ervaring met herders en denken dat het 't zelfde is! Haha.
Wanneer ik met Sam loop is ze een stuk rustiger en kan ik haar op mijzelf laten focussen als er een hond voorbij komt. Er is een hond waar ze écht helemaal los gaat, ook bij mij, en dat is een pikzwarte Keeshond. Vrijwel alle honden in de buurt gaan los bij het zien van die hond. Dan is het ook voor mij lastig om haar rustig te houden en moet ik haar dan ook echt stevig corrigeren. Zowel ik als mijn moeder houden de riem niet strak wanneer wij met haar lopen. Maar mijn moeder is wel altijd gespannen aangezien ze nu weer losschoot. Ze is dus gewoon bang dat het weer gebeurt. Dus zowel mijn moeder als Sam moet flink aangepakt worden. Ik woon sinds een maand op mijzelf dus ik ben er niet meer bij. Sam mag ook pas door een deur wanneer wij eerst gaan (aan de riem), ook met eten krijgt ze het pas na dat wij gegeten hebben en als ze braaf op haar plaats heeft gewacht, dit doet ze dan ook perfect.
Vandaag komt Sam bij mij logeren voor een nacht, in de omgeving zitten honden die ze nog niet kent, dus ik ben benieuwd hoe ze zal reageren, of juist helemaal niet reageert.
Eén op de 3 honden op een kleine 10 meter afstand zou al fijn zijn.
Zoals ik al zei, mijn moeder wil met haar kunnen lopen zonder dat ze dadelijk afgemaakt word terwijl er niks agressiefs in zit. Ze reageert fel op sommige honden, waar ze 1.5 jaar geleden met wat meer gemak voorbij liep.
Ik denk dat het eerder onzekerheid is dan bescherming, ik zal het een keer proberen te filmen wanneer mijn moeder met haar loopt.
Ondertussen komt mijn moeder elk moment thuis van haar werk, dan zullen we even alle linkjes en telefoon nummers even afgaan!
Een zwarte keeshond...... heel begrijpelijk. Net een ontplofte zwarte bol wol . Aangezien honden zich in een wereld van communicatie via lichaamstaal bevinden, is zo'n zwart bolleke wol wel heel moeilijk te lezen natuurlijk. Vandaar dat er nog honden zijn die het moelijk hebben met donker uni kleurige honden. Als ze dan nog een dikke vacht hebben, een hoop rimpels of een pluizebol zijn, schiet er van lezen en communicatie niet veel meer over. Maar dat zal bij de fokkers een worst wezen, dat genetische manipulatie van uiterlijk voor communicatie problemen bij honden zorgt.
Verder lees ik hier ook bepaalde zaken die qua opvoeding al zeker 50 jaar oud zijn, maar ondertussen ook deftig achterhaald zijn.
Wie er eerst eet, dat maakt echt niet uit. Wie er eerst door de deur gaat.... ook dat maakt niet echt uit. Alleen wel als het een voordeur is die rechtstreeks op een straat /voetpad uitgeeft. Als de hond dan eerst buiten gaat heb je als eigenaar geen idee wie er nog buiten is. Net zoals om een hoek om, dan weet je ook niet wie of wat daar loopt (tenzij je een periscoop bij hebt ). Dan zorg je dat je eerst gaat/ziet.
Wat ook de reden mag zijn van Sammeke haar gedrag, gaat er nu natuurlijk niet op verbeteren door het feit dat je moeder nu al gespannen is nog voor ze gaat vertrekken op wandeling.
Stress is niet zomaar alleen een gemoedstoestand. Stress wordt lichamelijk veroorzaakt door de hersenen die bepaalde klieren in werking stellen voor aanmaak van bepaalde stoffen en hormonen. Het lichaam is echt wel een genieus maar tevens zeer gecompliceerd concept op zichzelf.
De mens is de enige die via gesproken taal communiceert. Dieren dus niet en hebben eigenlijk een soort zesde zintuig nodig om bepaalde zaken rondom hun op te pikken.
Honden hebben dan een formidabel reukorgaan om u tegen te zeggen. En weten soms sneller dan wij zelf wat ons lichaam aangeeft. Dus ook stress. Wanneer we dan gestresseerd vertrekken om te gaan wandelen geven we aan onze hond als 't ware door dat men extra alert moet zijn. Alleen hebben ze geen flauw idee over hoe en wat.
Net zoals ik tegen je vertel met nadruk PAS OP als je buiten gaat want er gaat iets gebeuren. Ik kan je niet zeggen wat, maar nogmaals PAS OP! want er zal iets gebeuren. Sowieso ga jij wanneer je buiten komt alles anders bekijken en heel alert zijn. Net zoals onze hond die iets gewaar wordt, maar ook niet weet wat.
Vroeger werd het houden van een hond als iets heel simpel aanzien. Ondertussen zijn er heel wat rassen bij gekomen, elks met hun eigen specifieke karakter eigenschappen. Maar 100 jaar of 50 jaar terug een hond hebben of nu een hond hebben met hoe onze maatschappij is ontwikkeld. Het verkeer en drukte dat ondertussen is ontstaan. We met z'n allen veel dichter bij elkaar wonen..... maakt dat er sneller, makkelijker complicaties ontstaan. Om dit te kunnen aanpakken en oplossen is het toch wel heel belangrijk om te begrijpen wat de hond is, hoe hij is en hoe hij leert en in elkaar steekt. En die kennis is er, mede dankzij de wetenschap. Alleen is ze maar heel mondjesmaat beschikbaar. En worden heel veel mensen nog steeds verzadigd met verkeerde informatie.
Dat wij eten voordat de honden eten doen wij gewoon om schooien tegen te gaan. Gewoon etiquette. Ook dat wij eerst door een deur gaan is inderdaad ook gewoon om te zien of er iets aankomt, dat klopt!
Waar ik nu ineens aan denk, mijn aller eerste voordeel van mijn autisme! Ik ben van mijzelf erg rustig, zelf wanneer er wel iets aan de hand is of ik gebeten ben, of iemand anders, ik blijf altijd kalm. (Mijn eerste positieve draai aan autisme, hoera!) Maar inderdaad, Sam is zich erger gaan gedragen doordat mijn moeder haar baas is en haar dus ook voornamelijk uitlaat. Ik heb hier niet zoveel moeite mee als haar. Zij gaat al de deur uit met de gedachtegang dat er iets kan gebeuren. Daarom moeten zowel mijn moeder als Sam aangepakt worden! ;)
Arvid van Putten en de link van de Boerboel fokker zijn haar te ver weg, maar Calming signs en KC valt te proberen! Dankjewel voor alle opties en het meedenken mensen!
(Mijn moeder is ontzettend blij met jullie!)
Er zijn steeds positieve zaken. We zien ze niet altijd, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Succes
Ik weet niet of het gedrag gelinkt is aan de bekende buurt en territorium rondom het huis?
Vaak is dat wel zo met dit soort rassen.
Dan zou ik een huisbezoek aanraden.
Veel doen huisbezoeken. Arvid ook. Al kost het natuurlijk meer als de persoon verder weg is.
Sam is vanaf gisteren bij mij thuis in een andere woonwijk. Het is lastig te zien of het territoriaal gedrag is, mijn moeders 'schuld' of een combinatie van beide. (Al denk ik toch aan combinatie). Ze is hier los geweest in het uitlaat park met 6 andere honden van alle formaten. Ook loop ik met een loshangende riem tot op een meter langs alle honden hier. Ze doet het helemaal perfect hier. Ik denk toch dat ik zelf Arvid of Calming signs voor haar een email stuur om de opties te bekijken.
Territorium is daar waar een hond leeft. Huis en tuin, caravan of mobilhome, auto....
Maar niet een hele woonwijk.
Ik heb ervaring met Tibetaanse Mastiff. Echte territoriale wakers. Ik kon bij een dominante reu die we hadden merken dat het buurtje waar we dagelijks liepen wel een beetje zijn buurt was. Ook het vaste hondenveldje. Hij was dan veel meer macho dan in nieuwe buurt op vreemd terrein. Hij sloeg ook aan als er onraad was bij de buren. Andere die we hadden ook. Ook stukje duin waar we lange pauze hadden was na een poos toch echt ons stukje in hun beleving.
Het is wel typisch boerboel gedrag, weet wel dat ze rond hun 5e jaar echt volwassen worden. En dan vaak geen vreemden in hun buurt willen hebben. Teven zijn vaak een stuk feller ingesteld. Juist omdat het hier in NL nog een 'nieuw" ras is, blijven de karakters vrij puur, dus dicht bij hun natuurdrang. En dat is verdedigen en waken, en zijn absoluut niet bang.
Ik heb hetzelfde met mijn hond, wel geen boerboel maar presa canario, deze hebben hetzelfde doel. Mijne word ook niet gebruikt om te waken,maar ga nou niet rommelen bij mijn schutting, hij vreet je op. Terwijl hij op straat mensen volkomen negeert, kinderen worden zachtjes begroet...andere honden is een ander verhaal. hij is scherp, fel en vastberaden te pakken. Kijk of je contact met boerboelfokkers kunt opnemen. Deze kunnen jou beter helpen ivm raskennis en mensen die gespecialiseerd zijn in het trainen van deze honden.
Want foutjes in training wil je met deze rassen echt niet hebben, verkeerde timing /correctie of wat dan ook pakt dan heel anders uit.
Dus zo min mogelijk fysiek, ze zijn echt supergevoelig voor stem. Je moet met deze honden echt heel consequent blijven. ik heb verder geen regeltjes hoor, hij mag op bank,bed. eten voor ik eet.. maar betuttel ze niet. Het zijn vrij zelfstandige honden in hun denken en doen. Al zijn ze voor eigen gezin de beste honden die je kunt hebben.
Misschien eens contact opnemen met Maickel op het Hoog . Officieel boerboelfokker en is woonachtig in Haaren ( te vinden op Facebook Dutch Boerboel ) . Wellicht kan hij goede tips geven ?
Die zit ook nog eens dichtbij, ik zal eens een mails sturen! :D
Je zou Hondenschool Jeroen Stallen kunnen proberen. (Zit in Woensel, Eindhoven)
Hij heeft erg veel ervaring met het 'stevigere' type honden en traint vooral Staffords en aanverwante rassen. Ik kan me voorstellen dat een Boerboel ook prima kan. Hij geeft ook privé trainingen en is niet bijzonder duur (vond ik).
http://www.jeroenstallen.nl/jeroenstallen/Welkom.html
Veel succes!
Sam is nu een paar dagen bij mij in huis gebleven in een omgeving onbekend voor haar. Ze deed het perfect. Ik heb nu wel gezien waarom ze 'uitvalt' naar sommige honden. Ze uit dit gedrag naar honden die zich angstig gedragen. Elke andere hond word vriendelijk ontvangen door haar. Wanneer een hond bang is wil ze er naar toe en erop gaan liggen. (Waarom ze dit perse doet, laten we uitzoeken door een trainer!)
Mijn hond doet dit binnen mijn eigen roedel. Volgens een deskundige was dit normaal hondengedrag, ze willen de ander corrigeren.
Maar elke andere hond hoort niet in jullie roedel, dus ik zou je hond niet toestaan naar andere honden toe te gaan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?