Hoi! Ik ben een beetje aan het rondkijken voor een puppy/hond die bij mij past, en ben redelijk snel op een kruising tussen een Australische herder en een border Collie gekomen.. Nederlands is mn tweede taal en op Google zijn er veel zoekresultaten op 'border aussie' (in het Engels).. maar ik kan in het Nederlands helemaal niks vinden over deze combi. Hebben ze een andere naam, of is het een kruising die in Nederland niet echt gewild is? Kan iemand mij helpen?
Hoi Monique!
Mag ik jou vragen waarom je perse zo'n kruising wilt? Waarom kies je niet gewoon voor een Aussie of een Border? Wat zoek je in een hond?
Inderdaad, waarom een kruising tussen die 2?
T zijn beide honden waar erfelijke afwijkingen in voor komen.
Het is dus van groot belang dat ouderdieren getest zijn op erfelijke afwijkingen, ook belangrijk is dat de voorouders van de hond vrij zijn van erfelijke afwijkingen.
Bij een kruising ga je dat niet vinden.
Ik vraag me ook af waarom je niet 1 ras kiest. Deze rassen liggen vrij dicht tegen elkaar aan ( zelfde rasgroep, zelfde doel gefokt, zelfde bouw, doch karakter verschillen). Wat spreekt je zozeer aan aan deze kruising?
haha nou het begon eerst als een soort grapje - mn vriend wil graag een collie en ik heb altijd een aussie gewild. Toen zagen we dat het een kruising is die bestaat en ook nog hele mooie honden zijn! :D we zijn nu er nu nog niet uit, maar het zou natuurlijk mooi zijn als we een beetje van allebei zouden kunnen hebben ;)
Wat ik er online over gezien heb ziet er goed uit, we sporten allebei graag en hebben genoeg (honden)parken in de buurt - plus een voor en achter tuin.. een actieve hond zouden we het leukst vinden!
Wel fijn dat je dat zegt over erfelijke afwijkingen (Ruby88), ik had daar zelf nog niet over nagedacht. Daar ga ik zelf zeker meer over leren. dat ie gezond is is natuurlijk het belangrijkste!
lijkt me toch handig dat je met beide rassen gaat kennis maken. Ze verschillen ook wat kwa karakter. Ga eens langs bij shows of wandelingen met deze rassen.
Opzich niets mis met een kruising zoals deze. Maar het probleem is dat de verantwoorde fokkers zich toespitsen op 1 ras. Bij kruisingen kom je vaak bij broodfokkers terecht of "pretnestjes" (pretnestjes gebeuren vaak geen erfelijke testen).
Met een kruising weet je nooit welke eigenschappen je zal krijgen van welk ras. Je krijgt meestal niet de gulden middenweg.
Jeetje hyper en hype samen? Veel succes
Jij bent wel lekker bezig vanavond hé? Lekker overal op het forum sarren... Ga maar gewoon weer weg
En het idee dat een actieve hond kruizen met een actieve hond leidt tot problemen is echt nonsens. Border collies worden ook gefokt met border collies, dat is niets anders dan dit. Hier kun je pups uit verwachten met datzelfde energie niveau, het is echt niet zo dat uit een dergelijke kruising ineens pups komen met een energie niveau wat nog 10x zo hoog ligt, zo werkt dat niet.
Ben je lekker bezig Joh? Ga lekker met je niet-problematische hond een rondje lopen.
OT: ik zou 1 vd rassen kiezen
Inderdaad. zo werkt genetica niet. Anders zouden dergelijke rassen nu niet te houden zijn
Ik zou vooral benieuwd zijn naar t karakter van die kruissing. Hoewel dat lastig is natuurlijk, elke pup kan weer anders zijn. Kan me wel voorstellen dat ze er mooi uit zien.
Echt? Ik niet, heb nu al een aantal keren aan verschillende baasjes gevraagd of hun hond (allemaal merles trouwens) een aussie of een border collie is. En soms was hun antwoord anders dan ik verwacht had, gewoon omdat soms het verschil niet is te zien. En dat terwijl ik zelf border collies en mini aussies heb....
Beide rassen kennen werk- en showlijnen. Daarnaast heb je bij beide rassen ook verschillende (bloed)lijnen met verschillende karaktereigenschappen. Wees je er van bewust dat je bij een kruising dus niet altijd weet welke lijnen er achter de hond zitten en dat dit ook verkeerd kan uitpakken omdat de karaktereigenschappen elkaar kunnen versterken of verzwakken met alle gevolgen van dien.
Verder zoals al is gezegd zijn er vele testen voor beide rassen. Mijn border collie reu heb ik net laten testen. Naast de heupen en de ogen test de onderstaande DNA-testen laten doen:
CEA, CH: Normal (clear)
DM: Normal (clear)
I-GS: Normal (clear)
NCL, NCL5: Normal (clear)
MDR1: Normal (clear)
TNS: Normal (clear)
Bij de Aussie naast de heupen en ogentest de DNA testen voor PRA-prcd, MDR1, HSF4 (HC). Er zijn nog veel meer DNA testen, maar dit zijn voor mij de belangrijkste.
Denk heel goed na of dit echt is wat je wil, want met alleen afgaan op een mooi uiterlijk kom je er niet. Gezondheid en een goed en stabiel karakter is vele malen belangrijker!
Nee je hebt gelijk Gea, heb even wat plaatjes opgezocht. De kruissing voegt qua uiterlijk niets toe. Er komen soms ook gewoon lelijke mixen uit.
Ik zou zowizo liever voor 1 ras gaan.
Monique, ik kan er in t Nederlands ook niet veel over vinden.
Inderdaad. Mijn ouders hadden vroeger een border die als aussie kon doorgaan. En ik ken een aussie waarbij iedereeb vraagt is dat een border. Ik denk moest je ze kruisen dat je het nauwelijks ziet
Kijk naast het uiterlijk ook vooral naar het karakter. Deze twee rassen lijken misschien op elkaar, maar zitten qua karakter net wat anders in elkaar.
Ten eerste hun oorsprong: Borders zijn gefokt om te werken bij de schapen. Hierbij gebruiken zij hun 'eye', hun intense focus op de dieren. Border Collies werken vooral op afstand, zij draaien als het ware cirkels om de kudde heen. De Border Collie werkt hierbij nauw samen met de baas. Ze willen graag alles doen voor hun baas, het zogenaamde 'will to please'.
De Aussie werd gefokt als veedrijver (koeien). Aangezien koeien een stuk groter zijn dan schapen, kun je nagaan dat de Aus over het algemeen wat dapperder moet zijn dan de Border. Dit drijfgedrag zit heel anders in elkaar. De Aus drijft niet van veraf, zoals de Border, maar van dichtbij. Daarnaast staan Aussies er om bekend dat zij de koeien in de hielen happen als ze niet lopen. Ik heb wel eens gelezen dat dit gedrag nog steeds voorkomt in sommige lijnen.
Beide rassen zijn erg actief en hebben echt hersenwerk nodig. Dit kan door met ze te sporten (agility, schapendrijven, flyball, etc.). Alleen maar wandelen of naast de fiets rennen hebben zij niet genoeg aan. Ze moeten echt met hun koppie werken, anders worden ze vervelend.
Nog wat karakterverschillen:
Over het algemeen is de Aussie net wat rustiger dan de Border. Veel mensen noemen Borders echter 'nerveus'. Aangezien ik inmiddels heel wat Borders ken, weet ik wat zij waarschijnlijk bedoelen met 'nerveus', maar het maakt heel veel uit welke lijnen je kiest. Mijn Border is totaal niet nerveus en ook niet alleen maar gefocust op ballen of bewegende dingen, maar juist heel open en sociaal naar andere honden en mensen.
Waar de Border Collie veel will to please heeft, kan de Aussie net wat koppiger zijn. Daarnaast schijnen Aussies meer te blaffen.
Ik ken jouw probleem, want tijdens mijn zoektocht naar een ras twijfelde ik ook tussen deze twee rassen. Na veel inlezen heb ik toch gekozen voor de Border. Lees dus heel veel over hun karakters en behoeften, zodat je een goede keuze maakt. Beide rassen zijn erg populair, maar veel mensen onderschatten het hebben van een werkhond.
Kijk op sites van fokkers (zoek op 'Border Collie Kennel' of 'Australian Shepherd kennel') en ga desnoods eens langs om kennis te maken met de verschillende rassen. In het echt is het altijd anders Vermijd broodfokkers (mensen die veel verschillende rassen verkopen, moederhond niet aanwezig, pups zijn ziek en alle honden groeien op in vieze, nare omstandigheden). Lees je dus ook goed in over 'waar koop ik een hond?'.
Heel veel succes en mochten er nog vragen zijn: stel ze gerust
Bij Monza zeggen ze ook altijd: dat is een Aussie toch?
Nee een border..
Ik zou gewoon dan op zoek gaan naar een ras.
Of een border of een aussie
(Simpel gezegt: wil je dat het blaft? Of dat het staart...)
Maar bordercollie kunnen tot h ook flink blaffen? De mijne tenminste wel... ook de honden van de fokker blaffen veel toen ik er steeds was.
Mijn bordercollie word trouwens vaak aangezien voor Friese stabij
Tuurlijk iedere hond kan blaffen.
Maar ik persoonlijk vind aussie vaker blaffen dan borders
Ik krijg heel vaak de vraag of Kaylin een border collie is, terwijl ze een zuivere aussie is, zelfs van border collie eigenaren.
Ze is namelijk vrij slank en staat wat hoger op de poten dan de gemiddelde aussie.
Eens! Mijn border is onwijs stil... De borders van Lynns fokker ook, echt geen blaffers. Misschien dat het ook per opvoeding verschilt.
Misschien wel ja wij hebben onbewust het blaffen wel beloont door met haar te spelen
Ook ik zou adviseren om kennis te gaan maken met beide rassen en dan een van de twee te kiezen. Hier beide in de familie (en zelf borders) en het zijn wel écht andere honden in de omgang. Een kruising heeft weinig meerwaarde in mijn optiek, omdat positieve eigenschappen van deze honden in beide rassen al aanwezig zijn: uiterlijk lijken ze op elkaar en kun je gemakkelijk borders vinden die meer op een aussie lijken, of aussies die meer op een border lijken. Beide energiek en intelligent en baasgericht. Zoek gewoon een lijn die je aanspreekt qua karakter en uiterlijk en ga daar voor :)
In de VS komt deze kruising (en ook kruisingen met cattle dogs) heel veel voor omdat deze honden gewoon heel veel gehouden worden op boerderijen daar. Raszuiverheid is ondergeschikt aan karakter en werklust, en dan is het een kwestie van goede werkers met elkaar fokken. Vandaar dat er vaak kruisingen van borders, aussies en cattle dogs te vinden zijn.
In Nederland is dit niet echt aan de orde, herdershonden worden niet echt meer gebruikt op boerderijen. Kruisingen kom je misschien op marktplaats tegen, maar het is makkelijker om op zoek te gaan naar een border collie fokker of een Australische herder fokker.
Onze eerste hond is een kruising border collie x australian Shepherd, (een ongelukje)
Mailo is een eigenwijze hond als hij iets in zijn kop heeft bedacht moet dat gebeuren of wij dat nu goed vinden of niet. Als hij geen zin heeft om te sporten dan doet hij dat dus ook gewoon echt niet. En dan blaffen wat naarmate ze ouder worden steeds erger wordt, tenminste zo ervaren wij dat. Ik vind het geen gemakkelijke hond, zijn na Mailo overgestapt op border collies en dat bevalt ons echt veel beter, die staan altijd voor 100% voor je klaar en zijn hier ook rustig in huis en niet neurotisch als je er genoeg mee doet en ook al doen ze een dagje niet veel vinden ze dat ook prima.
Het is net wat je zoekt in een hond, wij zijn erachter gekomen dat een Aussie niet bij ons past
Veel succes met je zoektocht...
Ik heb nog nooit een hond laten testen op al dan niet afwijkend DNA. (ADN). Honden koos ik uit een nest, in een asiel of kreeg (soms kocht) ik van mensen die er van af wilden. Die testen bestonden toen ook nog niet, dus ging ik af op mijn ogen, mijn gezond verstand, wat antwoorden op vragen, maar vooral op mijn gevoel! Nu ook weer. Sinds een dik jaar een kruising tussen aussi en border collie. Gekregen uit een nest van drie maanden oud. Gekozen omdat ie (reu, terwijl ik eigenlijk een teef wilde) het gevoel van een "klik" gaf. Schitterend beest, hyper slim, hyper sociaal, hyper gehoorzaam, énorme behoefte aan beweren, rennen, opdrachten uitvoeren, dresseur=nieuwe dingen leren, eigenwijs als het nodig is, super lief met (klein)kinderen. Moet per dag zeker een uur rennen, spelen enz. anders wordt hij vervelend (constant zeuren bijv.). Groter dan zijn moeder (border) en alle uiterlijke kenmerken van haar, met wat bruine randen en ruiger/voller haar van zijn aussi-vader. Absoluut niet agressief, goede waker, snel te corrigeren: nog nooit zo'n schitterend beest gehad. Ga er eenmaal per jaar mee naar de dierenarts voor de noodzakelijke dingen. Verder uiteraard als hij ziek zou worden (nog niet geweest). Wat nodig is: consequente aanpak: zelfde "spel"regels voor iedereen. Dus liefst eigenlijk één baas of hooguit twee met dezelfde consequente aanpak, anders profiteert hij onmiddellijk en raakt ie het spoor bijster! Ruimte en een baas die tijd maakt om te investeren in wandelen en bewegen. En dan heb je een schitterende hond. Zelfs als "niet-ras-hond".
Heeft niets te maken met ras of niet rashond.
De kans op heupdysplasie, elleboogdysplasie, Degeneratieve Myelopathie , ...... zie je niet met je ogen, je gezond verstand, je gevoel en wat antwoorden op je vragen hoor.
Ik fok dan wel met oa border collie kruisingen met andere rassen vanwege de werkwijzeschappen.
Maar alles word hier volledig getest! Standaard HD, ED, ogen en daarnaast nog per hond testen op erfelijke afwijkingen die bij het ras voorkomen.
Helaas te veel honden om mij heen die vanwege deze afwijkingen veel te vroeg moesten laten inslapen. Honden van nog geen jaar oud die niet meer konden opstaan van de pijn door afwijkende heupen om maar een voorbeeld te geven...
Nee deze kruising fokker fokt alleen met geteste honden!
Ik heb border aussie mix van bekans 10 jaar nu.
en ik heb ze van 3 maanden oud.
ze is een lieverd maar heeft de drive van te werken van een border en de koppigheid van de aussie dus je moet zelf een sterk karakter hebben voor deze soort hond.
maar ik ben er heel blij mee en ik zou het niet anders willen.
groetjes ellen
Mods? Dit is is een rete oud topic....
Dan kun je een modmelding maken. De mods lezen niet alle posts.
Ps. Als je links van t blokje waar nu +0 staat klikt krijg je t blokje modmelding te zien.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?