Hallo iedereen,
Ik zou graag willen weten wat voor rechten je nu eigenlijk hebt in het volgende scenario.
Een vriend heeft zijn hond door tijdelijke omstandigheden moeten onderbrengen bij een kennis. Er zijn natuurlijk afspraken gemaakt, over de verzorging van de hond etc. Nu blijkt dat deze kennis de hond helemaal niet goed verzorgd. Ze word amper uitgelaten en is ook sterk vermagerd sinds ze daar is. Ook is ze nooit naar de dierenarts geweest terwijl ze nog een vervolg behandeling nodig had voor blaasgruis en speciale voeding. Nu krijgt ze gewoon de goedkope brokken van de albert heijn terwijl van te voren heel erg duidelijk is gemaakt dat ze geen supermarktvoer mag eten. Ook is het huis regelmatig erg vervuild. Er is afgesproken dat de hond terug zou gaan naar de eerste eigenaar mocht het niet goed gaan. (helaas wel mondeling, wel met een derde persoon erbij)
In eerste instantie leek het om onwetendheid te gaan (ondanks dat ze van te voren erg goed is ingelicht), maar na tips en adviezen e.d. is er niks veranderd aan de situatie. Nu hebben we besloten dat ze daar gewoon weg moet, en terug naar de eerste eigenaar.
Nu is het een zeer complexe zaak, omdat zij de hond niet wil terug geven, maar de hond nooit écht verkocht is en ook nog op naam van de eerste eigenaar staat. Volgens het juridisch loket, is de eerste eigenaar nog steeds de eigenaar, maar is zij de ''houder'' van de hond. Wat het erg lastig maakt om te bepalen wie nu eigenlijk recht heeft om de hond te houden.
Politie, dierenpolitie, en juridisch loket zijn ingelicht maar de situatie is niet schrijnend genoeg voor hun om te kunnen ingrijpen op het vlak van verwaarlozing.
Heeft iemand hier ervaring mee? En kan iemand de rechten van de eigenaar duidelijk maken? Of heeft er iemand tips hoe met deze situatie om te gaan of op te lossen?
Gelieve geen commentaar te geven.
Alvast bedankt!
Wat een nare situatie.
Hoe lang is de hond dan op het tijdelijke adres geweest?
Misschien is ondanks de slechte verzorging, die persoon gehecht geraakt aan de hond?
Wie gaat de hond daar dan weghalen?
Jouw vriend zelf, die zijn eigen hond weer komt ophalen.
Of iemand anders, waar de hond dan gaat verblijven totdat je vriend het zelf weer kan?
Jeetje wat een gedoe.
Ik zou denken dat de hond nog steeds van je vriend is, gezien de hond nog steeds op zijn naam staat. Maar om eerlijk te zijn weet ik hier niks vanaf. Ik volg wel even.
Misschien een advocaat vragen?
Je geeft aan....tijdelijk....ondergebracht.....dan is het tijdelijk nu aangebroken en kan je de hond terug halen......
Ik weet wel dat ik mijn hond daar snel weg ging halen. Mijn hond, mijn eigendom dus van mij.
Je vriend heeft alle recht om zijn hond op te gaan halen. Het maakt het wel lastig natuurlijk omdat diegene zijn hond niet aan hem terug wil geven, maar als zij zo slecht voor de hond zorgt lijkt het mij niet dat ze de hond erg gaat missen.
In principe degene die er al die tijd voor gezorgd heeft, zij dus. (Vaak wordt het dan een simpele geldkwestie).
Persoonlijk snap ik echter het getreuzel niet. Lijkt wel alsof de hond dus ook niet van harte terug kan naar de eerste eigenaar. Tenminste, ik zou gelijk op mn strepen hebben gestaan. En ja ik weet hoe t is.
Het zit dus niet zo simpel. Aan de mensen met de vraag ''waarom gaan jullie haar niet gewoon ophalen?''. Dat hebben we geprobeerd. Maar zij wil haar niet geven en op het moment dat wij zonder toestemming haar huis binnendringen zijn wij strafbaar bezig. En de hond is zeker wel welkom. De omstandigheden die zich toentertijd afspeelden zijn inmiddels opgelost dus dat is het probleem niet. Het probleem is haar terug krijgen als de ''houder'' haar niet wil afgeven (ondanks dat ze haar nooit goed verzorgde??)...
Haha ja welkom op hondenpage, de site vol leuke avonturen van psyco honden mama's.
We kunnen je geen ideeën gaan voeren maar denk creatief en doe het zou ik zeggen.
Get that damn dog and run!
Een kort geding via de rechter?
De hond staat op naam van de eerste eigenaar. Is dat je vriend? Of is dat nog iemand anders?
Ze heeft een tuin waar ze de hond zijn behoefte laat doen.. dat is in mijn ogen geen uitlaten. Vandaar dat ik het zo formuleer..
Dat is inderdaad mijn vriend en verder niemand anders.
Hoelang heeft deze voor de hond gezorgd.......het is wel simpel, mijn hond is een paar maanden weggeweest, eigenaar ben ik gebleven, dan kan je de hond gewoon terug halen........zolang je de hond niet op hun naam heb gezet is de hond van jou...desnoods neem je iemand mee .
Al heeft degene wel goed voor de hond gezorgd,,,je hebt toch geen afstand van de hond gedaan...hoelang heeft de hond daar gezeten ?
Haha ja dankjewel.. En creatief probeer ik zeker te zijn.. maar het liefst niet strafbaar :/
En.. Ze begrijpt het echt niet als je uitlegt dat de hond gemist wordt en je vriend recht heeft om hem terug te nemen?
Domme vraag hoor, jullie zullen vast alles al geprobeerd hebben.. Maar ik zou toch pislink worden als mijn hond gehouden werd door iemand anders en ook nog eens slecht werd verzorgd.
Helaas hebben we dat dus inderdaad al geprobeerd.. en pislink zijn we zeker.. maar tegelijkertijd ook machteloos.. ook al ben ik in staat haar op te wachten en de hond uit haar handen te trekken.. (als ze al buitenkomt :'(..) Daarnaast is ze allemaal maatregelen aan het treffen om ons ongelijk te bewijzen.. maar we geven nog niet op hoor.. deze strijd is nog niet gestreden en dit verhaal gaat zeker nog een staartje krijgen. Koste wat het kost.. maar alle tips zijn welkom. Ik had van een vriendin gehoord dat als de hond bij de dierenarts komt en daar de chip word gelezen, en de chip staat ingesteld op vermist dat de dierenarts de hond dan daar moet houden en contact met de eigenaar moet opnemen.. Weet iemand of dit klopt?
Welkom bk.
Hoe lang is de hond bij de huidige verzorger?
Als je echt kan aantonen via een dierenarts verklaring dat de hond speciaal voer moet hebben en je weet zeker dat de hond dat niet krijgt zijn ze in gebreken.
Dan zou er zeker wat aan gedaan kunnen worden.
In Nederland is het zo dat als je het dier eten geeft je op dat moment de verzorger bent van het dier en dus ook de verantwoordelijke.
Als je kan aantonen dat ze dan nalatig is in de zorg door onthouden van de juiste voeding heb je een kans.
ik heb helaas zelf deze ervaring en heb mijn hond nooit terug kunnen krijgen... Advocaat erbij gehaald en alles, maar helaas zit het rechtssysteem in nl heel krom in elkaar als het op dieren aankomt. en ja, wij hebben ook 'creatief' nagedacht, maar ook dat was helaas onmogelijk.
Het is zo dat degene die aantoonbaar voor de hond zorgt op dit moment (dus voer betaald, evt dierenartskosten etc) de 'eigenaar' van de hond is voor de wet en het recht heeft de hond te houden. Zelfs wanneer het om een stamboom hond zou gaan met een eigendomsbewijs, zélfs met een samen opgesteld contractje (wat niet rechtsgeldig is tenzij opgesteld door een notaris) is het bijna niet te doen om de hond terug te krijgen. Tenzij je dus kan aantonen dat je zelf al die tijd het voer van de hond hebt betaald, door bv bonnetjes, maar ik neem aan dat dat niet het geval is..?
Het spijt me dat ik dan slecht nieuws moet geven maar ik zie de kans eigenlijk niet dat je hem/haar terug krijgt.... Enige wat je kan doen is proberen hem/haar op een minder vriendelijke (en legale) manier terug te halen. Maar de vraag is of je dat wilt en durft. Ons is dat niet gelukt omdat de mensen die mijn hond hadden ons doorhadden en daarna wantrouwend bleven. Niet veel later hebben ze mijn hond doorverkocht/weggegeven/ondergebracht en ik heb hem helaas nooit weer gezien... :(
had ik het over mogen doen dan had ik hem denk ik persoonlijk daar uit de achtertuin gehaald, ondanks de eventuele consequenties.. Maargoed das achteraf gepraat....
Als de verzorger er een ander verhaal van gaat maken sta de eigenaar er heel slecht voor, zo hadden wij een auto op onze naam wij bwtaalde belasting en verzekering, mij man wilde iemand helpen omdat hij zonder auto en geld zat, weet je hoelang dit getouwtrek heeft geduurd, drie jaar, wij wilden ook de auto gaan halen, stond in zijn tuin, nou dan mag je er niet in! Politie deed niks, hij heeft de auto later ook nog eens doorverkocht, zonder papieren!!! Ik zal maar niet zeggen hoe wij die auto terug hebben gekregen, maar ga niet alleen en neem wat mee!
Waarom ga je niet naar haar toe met een hele papierwinkel met het smoesje dat je afstand van de hond wil doen, maar dat zij voor de overdracht papieren moet tekenen. Als ze je binnenlaat, zeg je dat je hem nog een keer wil zien en grijp je hem. En dan, rennen maar!
Als ze is zoals ik denk, ze wil immers geen geld geven aan het dier, hij krijgt goedkope brokken, is misschien niet meer geënt, enz. dan zal ze zeker geen kosten maken om via de rechtbank de hond terug te krijgen.
Ik zou het in ieder geval proberen. Desnoods met een derde partij erbij.
Volgens mij is het zo dat diegene die voorziet in de verzorging 'recht' op de hond heeft.
Nu weet ik niet of je vriend betaalde voor de zorg aan je hond, bijvoorbeeld door maandelijks een bedrag aan de verzorgster over te maken, want volgens mij is hij dan degene die 'in de verzorging voorziet'.
Ik ben geen advocaat oid, maar lijkt me raar dat iemand die betaald wordt om voor een dier te zorgen automatisch de 'rechthebbene' is (denk bv aan een dierentuin, die verzorgers hebben toch ook geen enkel recht op het dier dat ze verzorgen?)
Maar ik denk dat in dit verhaal het 'betalen voor een dienst' (in deze de verzorging van de hond) centraal zal staan. Heeft hij haar betaald of niet..
Wat een wereld.
Niet te begrijpen dat mensen zo zijn. Ik vind het pure diefstal en ik kan niet begrijpen dat ze daar zomaar mee wegkomen.
Je zou het verhaal zoals in je openingspost ook bij de website van De Rijdende Rechter (Forum: "eerste hulp bij recht") kunnen voorleggen en om advies vragen.
http://www.eerstehulpbijrecht.nl/forum/overige-fam/hoe-kan-ik-mijn-hond-terugkrijgen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?