het liefste wat ik doe is met mijn hond de natuur in trekken voor een paar uur en nu de zomer er aan komt is dit extra leuk door het goede weer. Maar wanneer heeft een hond het echt te warm tijdens het wandelen? Ik heb wel al gelezen dat ze zwaar beginnen hijgen en ademen en sloom worden. Maar Bo is al op zichzelf soms hyperkinetisch :) en hijgt sowieso veel en is maar af en toe sloom :p dus zou ze dan wel tonen dat ze te warm heeft?
kan een labrador eigenlijk goed tegen warmte?
Dat is nou je hond kennen, jouw hond loopt de hele dag rond je , is er dan een warmte periode dan zie je dat je hond anders is....toch ? ....hier een newfoundlander, dikke vacht, wanneer het te warm wordt, meer hijgen de ademhaling versneld, dan is het tijd om rustig aan met je hond te doen, ken je hond.
Pumba hijgt normaal gesproken alleen bij inspanning en is heel alert/actief buiten.
Met dit weer hijgt hij en loopt als een mak lammetje langs me (anders loopt hij ook langs me maar dan onder commando is hij heel alert). Dan heeft hij het gewoon warm, maar als ik dat al merk doen we alleen een plasrondje. Ik wil namelijk niet dat hij het écht warm krijgt. Lijkt me niet fijn voor hem.
Houd in ieder geval zijn tong in het oog, als die aan het einde een beetje opkrult (een lepeltje vormt) is het hoge tijd om hem rust te geven.
Als ik met warm weer ga wandelen met mijn hond, zorg ik altijd dat ik water voor mijzelf en de hond bij me heb.
Boven 20 graden C wandel- of fietsschema aanpassen en zo veel mogelijk in de schaduw lopen en niet op asfalt, dat zeer heet wordt. Kijk uit voor ijzeren putdeksels, dat worden in de zon kookplaten.
Extra kwetsbare honden
Oude honden en puppy's dienen extra goed in de gaten gehouden te worden. Honden met korte neuzen (o.a. Bulldogs, Mopshonden, Boxers, Cavaliers) lopen meer risico op oververhitting. Verbrande pootjes door heet asfalt.
Wij dragen schoenen en zijn ons er niet altijd van bewust hoe heet de ondergrond is waarop we lopen. Asfalt kan heel heet worden in de brandende zon, honden kunnen zelfs hun pootjes verbranden! Druk je hand een 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is. Je zult gauw genoeg merken of het al dan niet prettig is om op te lopen.
Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je uitgaan van onderstaande tabel.
Als aanvulling: bij 51,6°C is de huid verschroeid binnen 60 seconden, bij 55°C kun je binnen 5 minuten een eitje bakken.
Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C
Bron: Berens J. - Thermal contact burns from streets and highways. Journal of American Medical Association.
Witte of roze voetzooltjes: Heeft jouw hond witte of roze voetzooltjes, let dan extra goed op. Deze zijn namelijke gevoeliger en beschadigen daarom sneller.
Bron: http://www.doggo.nl/artikelen/verzorging-van-een-hond/honden-en-warmte.php
Een vriendin van me moeder die tevens dierenarts is heeft mij ooit verteld dat ze overhit zijn/raken (Dat weet ik niet meer precies) er een paar dingen zijn, en bijvoorbeeld de oren heel warm zijn. Of dit echt zo is mag joost weten, en misschien dat het ook wel aan het ras ligt hoor..
Klopt. Als ik dit bij onze spaniel ziet moet ze in de schaduw of naar binnen.
Weer wat nieuws geleerd.
Gelukkig geeft yara het heel goed aan (niet vooruit te branden! !), maar zal er toch eens op letten.
Mijn hond hijgt al in de winter, zonder te (hoeven) rennen, dus tja...
Ik mik hem gewoon preventief in het water. Vandaag een stuk gelopen, ook over een onbeschutte dijk met asfalt. Ik duw hem iedere keer met mijn knie op het gras, maar hij wil op het asfalt (zuuuucht). Dus bij aankomst in het bos meteen zwemmen, tussendoor nog een keer en net voor we het bos verlieten weer.
Ik loop nu het zo warm is met Bacchus aan de flex ipv los, dan kan hij niet heen en weer rennen, maar blijft rustiger lopen. Anders blijft hij maar rennen en rennen. Bacchus is geen zwemmer, maar ik laat hem tijden het wandelen vaak even wat slokjes drinken. hij gaat alleen met zijn pootjes /voetjes het water in.
En niet op het heetst van de dag lopen (tussen 12 en 15:00), loop je lange wandelingen liever in de ochtend of later op de avond. Overdag in de warmte beter kleine rondjes maken. Of zoek het bos op daar loop je dan lekker in de schaduw.
Bedankt voor de tips!
Van de tong wist ik niet.
We zullen deze zomer onze wandelingen beter plannen :)
ik heb altijd water bij me en geef tussendoor steeds een slokje. Ook zoek ik bos en zandgrond op voor de pootjes. Thuis in de tuin een kinderbadje (zo'n schelp) en daar ligt ie graag in met de hitte.
Ook laat ik hem niet los, hij gaat over de grens dus dat voorkom ik. Rennen mag heel vroeg als het nog koel is, of laat op de avond.
Ik loop gewoon niet als t 25 graden of meer is. Alleen s morgens vroeg en later op de avond.
Indy kan niet goed tegen de warmte,dat merk ik wel op.Dus pas ik mijn rondes aan naar de temperatuur buiten en neem ik ook water mee voor ons beiden.Als het echt heel warm is blijven we in het bos en lopen ook langzamer.Vandaag was hij dus in z'n nopjes,vanmorgen heb ik zelfs een vestje aangedaan,best frisjes.
Luna gaat erg hijgen en wordt sloom. Tijdens de warme dagen ga ik smorgensvroeg en savondslaat wandelen, en het liefst op een plek met water om te zwemmen.
Hier hijgen ze ook altijd. 's Winters zeker wat minder, maar ze hoeven hier zeker niet heel actief te zijn om te gaan hijgen. Maar met het warme weer houd ik wel rekening met ze, ze lopen als bejaarden, dus ik maak de rondes niet te lang en lopen we wel iets langer dan gaat het 1 op 11. Gekgenoeg zijn ze wel heel erg snel hersteld als ze weer thuis zijn.
Je zal merken dat hij dat ook kan doen na het rennen, spelen enz...
Zeker op letten!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?