Lieve allemaal,
Wij zijn nieuw hier op het forum en wij hebben net een ruwharig dwergteckeltje (Arthur) in huis. Arthur is een piepjong pupje van ongeveer 8 weekjes en hij begint zich na een paar daagjes alweer wat fijner te voelen bij ons. Omdat hij zich fijner bij ons voelt, gedraagt hij zich ook steeds stouter. We zitten nu met een aantal vragen, dus hopelijk kunnen jullie ons ermee helpen.
Allereerst lijkt hij overdag heel erg lief en maar een beetje stout (zoals veel pups) maar als het donker begint te worden (echt!), wordt Arthur druk en superstout. Hij plast dan zo'n 5 à 6 keer in 20 minuten, vaak ook nog eens in huis. We proberen hem als hij zo druk is wat vaker uit te laten maar alsnog plast hij heel vaak in huis zodra het wat later wordt. En waar overdag onze strenge "nee" goed werkt, lijkt hij 's avonds geen idee te hebben wat "nee" betekent. Hij sprint door het huis als een dolle en springt overal tegenaan of bijt alles wat hij tegenkomt. Weten jullie of het normaal is dat een pup zo'n "gekkenhuisuurtje" heeft?
Daarnaast zouden we graag willen weten tot wanneer jullie je hond/pup op de slaapkamer hebben laten slapen en hoe jullie dat 's nachts hebben gedaan. Arthur slaapt momenteel nog lekker bij ons op de kamer in zijn bench met open deur in een puppyren. We laten hem dan ongeveer om 12 uur uit, om 3 uur en om 6 uur en vaak is dit genoeg en piept hij niet. Soms is hij wel tussendoor de bench uit gekropen om op zijn puppypad in de ren te plassen, maar ik ben allang blij dat hij dan weet dat hij op een puppypad moet plassen! Vanaf wanneer hebben jullie deze nachtelijke intervallen afgebouwd?
Allerlaatste vraag! Arthur is nu al een bijtgrage pup en bijt de hele dag door in dingen, gelukkig eigenijk nooit in onze handen of zo. Wij zijn de hele dag door op een lage stem "nee" aan het zeggen als hij ergens op bijt wat niet mag en we bieden dan iets aan waar hij wél op mag bijten. Hebben jullie het op een andere manier aangepakt of moeten we dit gewoon consequent de komende maanden blijven doen?
Het is een lang verhaal en het zijn veel vragen, maar hopelijk kunnen jullie ons helpen. We zijn ontzettend benieuwd naar jullie reacties!
Gefeliciteerd met Arthur! Mooi hondje!
Je hebt een baby in huis. Belangrijk is om te kijken naar je dagindeling. Hoe vaak laat je hem uit & hoe lang? Hoeveel slaapt hij?
Het klinkt voor mij als een overprikkelde pup. Laat ons je dagindeling weten & wellicht kunnen we je dan verder helpen wat dat betreft!
Ik denk dat hij 's avonds te moe is om nog' normaal ' te kunnen functioneren. Eigenlijk moet je dat moment voor zijn, en je pup voordat het donker wordt/voordat hij oververmoeid is nog even een keer goed uitlaten en daarna met rust laten, hem een lekker pupoyproof botje/iets te knabbelen geven in zijn mand en vooral hem niet meer aanhalen. Tijdens zo n gekke bui maakt spelen /uitlaten het alleen nog erger. Geniet van je pup!
Gefeliciteerd met jullie pup!
Wat doen jullie zoal met hem op een dag? Dat dolle uurtje klinkt mij een beetje in de oren alsof hij overprikkelt is. Denk maar aan prikkels als een glaasje met water, aan het begin van de dag is dat glaasje leeg. Hoe verder in de dag je komt, hoe voller hij raakt door allerlei indrukken. Het pupje slaapt wel tussendoor, maar niet zo lang achter elkaar als in de nacht dus het glaasje wordt steeds wel iets leger maar er komt sneller wat bij dan dat er wat uit gaat. Dus het kan zijn dat je pupje in de avond eigenlijk gewoon heel moe is en daardoor heel druk wordt. Wat ik met mijn pup doe als dat gebeurt is hem eventjes rust gunnen door hem in zijn mand te zetten. Meestal valt hij dan in slaap, maar hij heeft niet een heel gek uurtje zegmaar hij wordt alleen wat ruiger en bijteriger. Als hij dan niet gaat slapen gaat hij eventjes op het plekje waar hij in de nacht naast ons bed in slaapt (prikkelarme omgeving).
Qua bijten, ik zeg zelf geen "nee" omdat je pup wel eerst moet weten wat dat dan betekent. Anders gaat hij het woord nee misschien juist koppelen aan het bijten. Ik kies er zelf voor om af te leiden en als het op mijn hand is dan oep ik heel hard en hoog "au!". Oefeningetjes met "nee" aanleren kun je op youtube vinden. Succes!
Nou dit is toeval, volgens mij is Arthur een zoon van mijn Jaimy? Komt Arthur uit Burgum?
Kan qua leeftijd en de 4 broertjes niet missen hihi.
Krijgt Arthur tussen door ook rust momenten? Het is beslist niet erg om hem overdag ook eens even lekker in zijn bench te laten.
Bij kleine kinderen zie je ook vaak, wanneer ze erg moe zijn dat ze vervelend worden. Is bij een pup net zo.
Het is vrij normaal dat puppy's soms 's avonds de dolle 5 minuten hebben.
Ze zijn moe en wat overprikkeld, daar komt het door.
Vaak als die bui voorbij is, slapen ze ook als een blok.
Toen Black nog pup was, gaf ik hem wat te kauwen op de tijd waarvan ik wist dat hij druk zou worden.
Kauwen werkt rustgevend en meestal viel hij daarbij in slaap.
Zulke jonge puppy's moeten nog heel veel slapen, ze zijn gewoon nog heel snel overprikkeld.
Maar als jullie pup elke avond extreem wild is, betekent het misschien dat hij overdag te weinig rust heeft gehad?
Hier heeft Black tot hij zo'n 4 maanden was, naast het bed geslapen.
En overdag lag hij uit zichzelf vaak in de bijkeuken, daar is het koel en dat vond hij prettig.
Dat kwam goed uit, want daar zou hij ook gaan slapen als hij oud genoeg was.
Toen hij zo 4 maanden was, hebben we hem 's nachts in de bijkeuken laten slapen, en dat ging meteen goed.
Het was al een bekende en veilig plek voor hem.
Hi Liesbeth! Jaaa wat toevallig! Hij heeft echt een ontzettend lief huisje gehad :) Dus jij bent de oma (haha) van Arthur.
Ontzettend bedankt voor al jullie reacties, echt heel erg fijn. Hij krijgt al wel heel veel rust, hij slaapt heeeel erg veel, daar lachen mijn vriend en ik weleens om. We worden rond 7.30 wakker en dan is hij meestal zo'n 2 à 3 keer uitgelaten 's nachts, we lopen een klein rondje en dan krijgt Arthur zijn brokjes na ons ontbijt. Na zijn ontbijt gaat hij meestal een beetje rustig zelf met zijn knuffeldeken liggen en dan spelen we meestal een half uurtje met hem, daarna is hij een beetje moe en gaat hij zelf zijn bench in. Ik zal er even trots bij zeggen dat hij al supergoed is met zijn bench. Dus rond 9.00 begint hij aan zijn eerste lange slaapronde van ongeveer 2 uurtjes. Om 11.00 ongeveer doen we een wandelingetje. En eigenlijk herhaalt dit ritueel zich de hele dag door. Met 's middags wel een "spannende" activiteit, zoals een bezoekje aan de DA. Maar het klopt inderdaad dat voordat hij zo vervelend gaat doen, hij al een tijdje niet heeft willen slapen. Want hoe later we op de dag zijn, hoe minder lang hij slaapt. Dus waar hij rond 9.00 en rond 12.00 ongeveer 2 tot 3 uurtjes slaapt, slaapt hij rond 17.00 eerder een uurtje.
Wat betreft het bijten, we oefenen af en toe "nee" met hem, dus brokje in je hand en "nee" zeggen. Als hij het niet pakt dan belonen, en dit gaat ook hartstikke goed! Behalve wanneer hij zo druk is...
Ah met dat nee oefenen zijn jullie dus goed bezig! Dat vergeten mensen nog wel eens dus ik denk ik zeg het even ;-)
Mijn pup was ook super druk en stout wanneer hij moe en overprikkeld was. wanneer ik hem liet gaan werd hij heel gefrustreerd begon mij echt heel hard te bijten en hield echt niet op probeerde hem met speeltjes af te leiden en die te geven en heel erg belonen, maar dat deed hem niet erg veel ging gelijk weer door op mij..
kon hij mij niet pakken dan maar iets waar hij dan bij kon wanneer ik hem dan oppakte en hem in z'n bench zette viel hij altijd gelijk als een blok in slaap.
na een aantal dagen begon in het te herkennen en deed hem daarvoor al in de bench zodat ik het voor was dan sliep hij heerlijk en wanneer hij wakker werd was het weer het heerlijke ondeugende puppy..
Uiteindelijk hem nee aangeleerd en dat gebruikt wanneer hij stout was beet hij mij na 2 keer nog een keer liep ik weg.. of hoog " auw " roepen..
De eerste 2 nachten heb ik op de bank geslapen bench naast de bank wanneer hij wat piepte mijn hand erin dan werd hij gelijk rustig, de eerste nacht ben ik eruit geweest maar hij deed geen plas nacht erna hem er niet uitgehaald en sliep hij van 12 tot 6 en dat werd iedere nacht iets langer..
Wat ik vooral merkte was dat hij nog meer slaap nodig had dan wat ik dacht.. En dat hij super snel overprikkeld was, Ook wou hij eigenlijk niet geaaid worden..
Vooral consequent blijven en heel veel plezier en geluk met je puppy !!
Je schrijft dat je elke middag een spannende activiteit doet, socialiseren dus.
Dit kan je misschien iets anders doen, totdat je pup iets ouder is.
Het beste is om de dag een nieuwe activiteit.
Zo'n jonge pup heeft de dag erna nog nodig om de nieuwe indrukken te verwerken.
Geef hem dus ook echt die tijd om rustig de nieuwe indrukken te kunnen verwerken.
Dus bijvoorbeeld maandag naar de dierenarts, dinsdag thuis en het bekende park in de buurt, woensdag weer iets nieuws, donderdag weer thuis etc.
Als je hond een paar weken ouder is, kun je natuurlijk wel 2 of 3 dagen achter elkaar iets nieuws doen.
Maar bij een hondje die nog maar 8 weken is, is dat teveel.
Dankjewel Sylvia, dat is een goede tip. Ik denk inderdaad dat dat al een stuk beter zal zijn, thanks. We zijn zo bezig met het socialiseren dat misschien minder juist beter is. We gaan even ons schema aanpassen en om de dag een spannende activiteit doen, kijken hoe het dan gaat!
Ik doe met Black speuren 2 of 3 x per maand.
En die trainer zegt altijd: te weinig doen met een hond is niet goed, maar teveel doen met een hond is nog slechter.
Je krijgt er nerveuze, zeer prikkelgevoelige honden van, veel stress met de daarbij behorende problemen.
Veel mensen overdrijven het socialiseren omdat ze denken dat dit moet, en ze binnen een paar weken de pup alles hebben moeten laten zien. Dat het anders niet goedkomt, of zo.
Maar juist een pup die je rustig begeleidt, een paar keer in de week rustig iets nieuws laat meemaken, daarvan krijg je juist een stabiele volwassen hond.
Toen ik Black als pup ophaalde, kreeg ik ook die tip mee om niet te 'over socialiseren' maar vooral in het begin om de dag iets te doen.
En nu is hij 2.5 jaar en hij is inderdaad een stabiele hond geworden, kan heel goed zelf zijn rust vinden thuis en niet snel van iets onder de indruk.
Om je even gerust te stellen,
praktisch alle pups, overprikkeld of niet, hebben 's avonds een zotte 10 (of langer) minuten hoor.
Hoort er gewoon bij.
Ik heb er hier al gehad die bvb als een gek rond de tafel beginnen te crossen net alsof ze voor de een of andere wedstrijd aan het oefenen zijn.
Of als een gek over en weer van keuken naar woonkamer sprinten om dan effectief net zoals je in een tekenfilm zou zien "uit de bocht" te vliegen.
Of, helemaal leuk, een vliegende start nemen, maar zo snel willen zijn dat ze even ter plaatse trappelen.
Soms beginnen ze met hen speeltje te smijten dat het ergens bovenop vliegt en dan staan ze verbaast te kijken omdat het verdwenen is.
.
Wanneer ze zo zijn vraag je je weleens af waaraan je begonnen bent.
Maar wanneer die periode voorbij is kan je er met een grote glimlach op je gezicht terug aan denken en van genieten hoor.
Hier gaat Ronin in zijn dolle bui Aiko uitdagen, tegen haar opspringen, grommen en in haar wang hangen en die schudt hij dan vervolgens door elkaar. Dat eerste vindt Aiko helemaal niet erg, alleen dat schudden Als dat gebeurt haal ik hem wel uit de situatie, want Aiko corrigeert hem daarin niet.
Persoonlijk liet ik hem doen hoor.
Aiko zal op een bepaald moment wel reageren hoor.
Wanneer je er steeds tussen komt leert Robin niet hoe ver hij kan gaan.
Ja? Ik vind het zo lullig voor haar Ik wou niet dat ze het idee kreeg dat ze alles maar toe moet staan. Maar je hebt wel gelijk, op een bepaald punt zal ze echt wel reageren. Ga ik doen
Ze staat meer toe, en laat juist over haar grenzen gaan omdat ze er op rekent dat jij ingrijpt.
Maar eens moeten ze toch hun onderlinge plaats weten.
Je kan er niet constant op zitten kijken om te zien wat er juist gebeurt.
Hier ook een pup die de eerste paar weken savonds een dolle bui had. En dan niet 5 minuten, maar minstens een half uur.
Ik ben de wandelingen toen aan gaan passen op de tijd van de dag. Hier is het doordeweeks overdag vrij druk, dus in een klein rondje kwamen we veel mensen tegen. Dus dan deed ik een hele korte wandeling van minder dan 10 minuten. Maar 's ochtends vroeg en in het weekend is het hier echt uitgestorven, en dan liep ik dus weer wat langer.
Elke dag een spannende activiteit is wel wat te veel denk ik. Ik heb in het begin ongeveer 3 keer per week een activiteit gedaan. Naar de dierenarts, puppycursus, naar het bos...
Na een tijdje leer je zelf in te schatten hoeveel je pup aankan en wanneer het echt genoeg is.
Rond 11 weken hielden de gekke buien op.
Veel plezier met Arthur!
Je hebt al vele goeie tips gekregen, dus hoef ik er eigenlijk niks aan te te voegen.
Ik word wel een beetje vrolijk van de titel van je topic, hihihi, heerlijk is het toch, zo'n klein draakje in huis
Hij is nog zo jong, en er gebeurt zoveel in z'n leven nu.
Uiteraard wil je het allemaal vanaf de eerste dag goed doen, maar hou het ook lichthartig en onbezwaard. Mensen hebben al snel de neiging alles in schema's en regels te gaan gieten om zo controle te houden over de gang van zaken, maar dit kan enorm veel druk leggen op zowel hond als mens. Dus waak erover dat je het onbekommerde niet verliest, en met dit kleine rakkertje ga je nog véél plezier beleven…
Gekke buien horen er, zoals Xtine zegt, ook gewoon bij.
Uiteraard is het goed dat je probeert te anticiperen en alles in goeie banen probeert te leiden, dat is helemaal prima, maar gekke momentjes hoeven niet altijd negatief te worden gezien. Pups verwerken nu eenmaal dingen, ze hebben ook een gezonde uitlaatklep nodig. Even gek doen moet dan ook gewoon kunnen, natuurlijk.
Jullie vinden vanzelf wel een goeie balans! Alles op z'n tijd! En tijd heb je, vele heerlijke jaren lang met Arthur!
Wij hebben ook een teckel pup, ze is nu 4,5 maanden oud en heeft soms nog zo'n bijtgedrag. In het begin was het vreselijk, echt alles wat ze tegen kwam belandde tussen haar tandjes. Het enige verschil is toen ze jonger was was het echt dat je een hele dag er mee bezig bent, nu zeggen we gewoon 'neen' en geven haar speeltje en het is goed. Ja, en teckels het zijn koppige diertjes hé, ze weten wat ze willen
Geef je stiekem toch nog wel een hele goeie tip
Wil alleen even zeggen wat een scheetje
Bedankt voor jullie fijne tips en lieve reacties, wat een warm welkom op het forum! Arthur slaapt nu ook 's middags en 's avonds meer en dat lijkt echt te helpen. Hij is zaterdag ook voor het eerst naar puppycursus geweest en daar was hij heel braaf, ik ben zo trots!
Ooooh, die foto! Wat een heerlijke Moppie!
Wat een schatje! Tips zijn niet meer nodig lees ik al!
Toby had altijd het gekke kwartiertje net als wij even rustig wilde eten haha Inmiddels is hij in huis helemaal niet erg druk. Alleen enthousiast bij bepaalde visite. Verder lekker relaxed. Buiten wel nog lekker gek!
Mooi dat hij zo braaf was op cursus!
Hahahahaha! Wat een cutie!
Proficiat met het ouderschap! Jullie gaan een hele intense, leuke periode tegemoet met veel ups maar helaas ook downs.
Geduld is een mooie deugd. Dat spreekwoord is er volgens mij gekomen voor mensen met kinderen en mensen met honden en in het bijzonder pups!
Jullie doen het volgens mij goed hoor. De nachten doe je prima zo, en je zet waarschijnlijk je wekker om de zoveel uren. Na een weekje of twee kan je je wekker al wat aanpassen en de periode ietsje langer maken. Zo ga je door tot je maar 2x en dan nog maar 1x en dan niet meer eruit moet.
Ik zou, als je pup 's avonds overprikkeld raakt, hem een kauwbeentje geven en hem verplicht rust geven. Even rennen en gek doen hoort bij een pup, maar het is niet goed dat hij 'erover' gaat. Dus: verplichte rust met kauwbeen of gevulde kong, zodat hij iets te doen heeft en niet zijn kussen gaat stukbijten.
Die mini-kongs kan je wat kaas indoen, dan in de microwave, effe draaien zodat de kaas aan de binnenkant plakt, dan even in de vriezer en klaar. Je hebt dan het ideale bezighoudspeeltje voor in de bench of in de mand.
Ik wens jullie nog veel plezier. Maar vooral veel geduld toe, hihi.
Geniet van de puptijd, want die is zo weer voorbij!
En binnenkort kunnen jullie naar de hondenschool! Ook heel fijn en leerrijk voor zowel hond als baasje.
Trouwens: onze galgo is nu ongeveer 4 jaar oud, en die krijgt zo'n 2x per dag nog steeds een gek kwartier/half uurtje!
Wij lachen ons dan een kriek en gaan lekker mee hollen of spelen in de tuin!
Maar als jij als baas er tussen komt, Ronin weghaalt, dan bepaal je toch ook hoever Ronin mag gaan. Dan leert hij toch net zo goed waar de grens ligt?
Dan leert hij niet hoe ver hij mag gaan.
Hij leert gewoon dat hij mag doorgaan totdat je hem stopt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?