Hallo,
Ik zit er al enige tijd over na te denken om een hond in huis te nemen. Ik ben een absolute dierenliefhebber, heb ervaring met verschillende hondenrassen en heb er samen met mijn vriend ook ruim de ruimte en tijd voor.
Nu zat ik te denken aan een bordeaux dog, het karakter ervan spreekt mij enorm aan. Het enige minpunt is dat dit ras niet zo sportief is (dat maakt opzich niet uit, maar ik vind het belangrijk dar ik wel lekker lange wandelingen kan maken met mijn hond).
Ook is het heel belangrijk dat hij om kan gaan met andere mensen, honden en kinderen (onder de 6 jaar). Hij mag gereserveerd zijn, maar hij mag absoluut geen agressie vertonen. Ik boven een kroeg en de kroegdeur is mijn voordeur, hij zal dus heel vaak veel mensen om zich heen hebben dus het is heel belangrijk dat hij niet agressief is. Ik weet dat dat vooral te maken heeft met het socialiseren van een hond, maar bij sommige rassen zit het er toch wel een beetje in, dus ik wil hier heel voorzichtig mee zijn.
Uiteraard heb ik natuurlijk ook gekeken naar asielhonden of honden uit het buitenland, maar omdat dit mijn eerste eigen hond is, vind ik dit toch nog een beetje eng.
Mijn voorkeur gaat uit naar de wat grotere honden, langhaar mag, als hij maar niet fulltime in zijn ruiperiode zit!!!
Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen!
Leuk dat je denkt aan een hond, kameraad voor het leven.
Wat ik lees in je opening: hij moet dit, hij mag dat absoluut niet.
Ga eerst eens bedenken wat JIJ je hond kunt geven, aan ruimte, vrije tijd, opvoeding, enzovoorts en ga dan kijken welk soort hond daarbij past.
Veel succes!
Ik ga mee met Hettie. Het werkt veel beter als je bekijkt wat je de hond kan/wil bieden: hoeveel quality time kan je dagelijks geven, hoe vaak ben je thuis (full time werk?), hoe actief/sportief ben je, hoe woon je, hoe ziet je omgeving eruit (natuur, stad, drukte,…) enz enz
Als je hier een lijstje van maakt, zal veel duidelijker worden welk ras daarin past...
Heel leuk, trouwens, je inlezen in de verschillende rasgroepen. Hoe uiteenlopend de oorsprong en aard van een hond kan zijn, da's echt mooi! En zo vind je vast de perfect match!
Ik ga mee met de antwoorden van Hettie en Alaska's Finest!.
Daar ben ik dus mee bezig, zoals ook in het openingsbericht staat is dat ik er ruimschoots de tijd voor heb en ook de ruimte, hij zal eigenlijk nooit alleen zijn en mocht hij tussendoor even uit willen razen dan heb ik een heerlijk grote tuin ter beschikking. Al met al denk ik dat een hondje perfect in het plaatje past.
Wat ik bedoel is eigenlijk dat hij niet agressief mag zijn. Dat past namelijk niet in het plaatje en zou enorm ten koste gaan van de hond zelf, dus hier wil ik echt even wat extra aandacht aan besteden.
Ga naar een fokker aangesloten bij een rasvereniging. Daarvan zijn beide ouders getest op erfelijke afwijkingen, maar word er ook zeer goed gekeken naar karakters van de ouderdieren.
Verder zul je zelf veel tijd en energie moeten steken in de opvoeding van je pup. Hem/haar leren wat wel en niet mag. Positief gedrag belonen. Zo krijg je later een heerlijke kameraad.
In dat plaatje passen heel veel verschillende rassen. Van Husky tot Mops. Dus ga wat specifieker na wat je wil bieden en hoe je het leven met een hond ziet.
Hoe stel je je de dagdagelijkse wandelingen voor (actie, vrijheid, netjes volgen?), heb je een auto om naar natuurgebieden te rijden of hou je het op uitlaatrondjes in de buurt, hoe wil je op vakantie gaan, wil je een hond die erg gehoorzaam is, of wens je eerder een type dat zelf beslissingen kan nemen, hou je van hond die jouw constant volgt of wens je thuis net een bankhanger die rustig is, enz…
Wat spreekt je dan precies zo aan aan het karakter van de bordeauxdog?
Persoonlijk zou ik in zo'n situatie niet voor een waakse molosser als de bordeauxdog kiezen, zeker niet als dit je eerste hond is. Er komt overigens regelmatig angst(agressie) voor bij dit ras. Daarbij, lang niet alle bordeauxdoggen zijn gezellig met andere honden en de gezondheid is werkelijk om te huilen (gemiddelde levensverwachting van 6-8 jaar en een enorme waslijst aan gezondheidsproblemen, zoals HD, ED en hartafwijkingen). Geen aanrader dus wat mij betreft.
Vrijwel alle molossers zijn niet de gemakkelijkste met (vreemde) mensen en honden. Zoiets socialiseer je er ook niet even uit. Dus als je een hond wenst die sociaal is met allerlei vreemden, kinderen én honden is een molosser over het algemeen niet aan te raden. Toch zitten er een aantal uitzonderingen tussen die een wat socialere levensinstelling hebben. Te denken valt aan:
De leonberger
De landseer:
De sint bernard (kort- of langhaar):
Maar let op: vrijwel alle grote rassen zijn (zeer) gevoelig voor erfelijke aandoeningen zoals HD.
Als je een wat sportievere grote hond zoekt, en waar nul intolerantie inzit, kun je eens kijken naar de Ierse wolfshond en de deerhound. Zeer imposant maar ongelofelijk lief en zachtaardig.
Een alternatief is een volwassen hond waarvan het karakter al bekend is. Een herplaatser is zeker niet per definitie moeilijker dan een pup, integendeel. Er zijn ook probleemloze honden te vinden die herplaatst moeten worden wegens omstandigheden. Ik zou deze optie zeker niet uitsluiten. En ook een buitenlandertje die hier al in een gastgezin zit zou prima in je situatie kunnen passen.
Zoals deze dame. <3
https://www.facebook.com/astrid.semper/posts/1071691572881584
Ik weet het niet hoor, je woont boven een kroeg, ik lees, we gaan elke dag traplopen, ik zou graag een bordeaux willen, ik lees, ik wil een waakhond. Door mijn voordeur komen veel mensen voor de kroeg, ik lees mijn waakhond moet wel hartelijk naar iedereen zijn.
Het spijt me wel, misschien is eerst andere woonruimte zoeken een goed idee, je kan toch geen grote waakhond nemen boven een kroeg.
Wat de wandelingen betreft denk ik aan een ochtend en middag wandeling van, laten we zeggen, 20 min om daarna 's avonds af te sluiten met een lekker lange boswandeling door het bos, en als het weer wat donkerder wordt het park. Hij hoeft me niet op mijn hielen te volgen en hij mag lekker zijn ding doen, als hij maar los kan lopen en zo weet ik dat dit bij bijvoorbeeld de husky niet altijd het geval is. Het is leuk als een hond zo nu en dan lekker koppig kan zijn, als het na een paar keer wel klaar is. Hoe hij thuis is, is in principe onbelangrijk. Hij mag lekker de hele dag slapen maar hij mag net zo goed de hele dag in de tuin rondrennen. Wel vind ik het heel gezellig als een hond lekker aanhankelijk is! Bij vakanties lijkt het me wel zo leuk om hem mee te nemen voor zover dat mogelijk is, en anders gaat hij naar een oppas.
Wat de wandelingen betreft denk ik aan een ochtend en middag wandeling van, laten we zeggen, 20 min om daarna 's avonds af te sluiten met een lekker lange boswandeling door het bos, en als het weer wat donkerder wordt het park.
Hoe doe je dat met een pup? Die moeten de eerste maanden behoorlijk vaak naar buiten voor een plas. Mag dat in je tuin? Ook de eerste maanden rustig aan wat wandelen betreft. Met een jaar tot anderhalf jaar kun je langere wandelingen gaan maken.
Bedankt voor de informatie!
Wat is mooi vindt aan de bordeaux is dat ze lekker aanhankelijk zijn, zijn eigenwijs maar als het klaar is is het klaar. Ik heb juist gelezen over de bordeaux dat ze helemaal niet angstig of agressief zijn, tenzij ik als baas zijnde dat ook ben. En nu weet ik ook wel dat een pup niet lief en leuk en sociaal en leuk tegen kinderen en hartelijk naar iedereen wordt geboren, maar ik las dat je dat er bij de bordeaux heel goed in kon trainen.
Ik ben altijd opgegroeid met honden, waaronder een sint bernard en herders dus helemaal onervaren ben ik niet, maar ik ben het met je eens dat een bordeaux niet de beste beginnershond is.
Ik ben ook een hele tijd wezen kijken naar honden uit het buitenland of honden uit het asiel of honden die om wat voor reden dan ook herplaatst moeten worden. Maar als ik dan bij ervaringen van mensen kijk, dat ze het toch een beetje onderschat hadden. Of de honden om verschillende redenen zich zo kapot geschrokken zijn dat ze niet eens meer een blokje om konden wandelen. Dat vind ik dan toch weer een beetje eng.
Daar ben ik van op de hoogte! Volgens mij is het wandelen heel snel op te bouwen. Ik dacht 10 min x hoeveel maanden ze oud zijn per wandeling. En ja, dat mag in de tuin!
En ga je de hond ook de trap op tillen??
Je bent op de goeie weg met de eliminatie!
De echt energieke of actieve rassen vallen dus al af, alsook de zelfstandige denkers.
Maak gewoon voor jezelf zo verder een lijst van wat wel-wat niet en dan kom je vast bij een aantal hondenrassen terecht die in jouw leven passen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?