Hoi, Volgens mij heeft mijn hond wat bloedarmoede. Alles wijst erop: sufheid, bleke slijmvliezen, sneller hijgen enz. Als het maandag niet over is, gaan we zeker naar de DA. Of zouden jullie toch nog in het weekend gaan? Er moet zeker een bloedonderzoekje gebeuren en dat kost pakken geld als dat met spoed in het weekend moet in het labo, dus liever wat wachten. Ik vermoed dat het vooral ijzer- en vitamine B12 tekort zal zijn, waar ze eenvoudig vanaf raakt met wat pillen. (Hopelijk) Tips? Groeten, Kirina
Ik heb er zelf geen ervaring mee maar lees hier dat het niet direct levensbedreigend is, alleen onprettig voor de hond. Ik zou zeker maandag wel even naar de DA gaan om te kijken wat de oorzaak is en in de tussentijd rustig houden.
Niet al te lang mee wachten maar ik denk niet dat wachten tot maandag heel veel kwaad kan.
'Van bloedarmoede ga je niet hijgen..
Pijn/ benauwd?
en verder beschrijf je bleke slijmvliezen en lusteloosheid
er is duidelijk iets met je hond aan de hand dus goed in de gaten houden en maandag even langs de da ..tenzij het erger word dan zou ik eerder gaan.
Heb je temperatuur al opgenomen?
Waarom dacht je zelf aan bloedarmoede?
is het al langer aan de gang? of heeft je hond bv veel knoflook gegeten?
Ik zou daar niet mee wachten. Onze hond hijgde niet. Hij bleek een gescheurde milt te hebben.
Hijgen kan een uiting van pijn zijn...
In combinatie met sufheid en bleke slijmvliezen denk ik toch wel aan een bloeding ergens in het lichaam. Dat kan de pijn(hijgen) veroorzaken en de bleke slijmvliezen (daar gaat als 1 van de eerste dingen t bloed weg) en uiteraard de lusteloosheid.
Zoals hierboven al gezegd.. Een gescheurde milt bijv.
Ik wil je zeker niet bang maken!! Maar dit is wel 1 van de opties...
Sinds wanneer doet de hond al zo??
Dat is dan toch al langer aan de hand?
De symptomen die jij beschrijft, komen niet van de één op de andere dag. (als het bloedarmoede zou zijn dan)
En als het wel plotseling ontstaan is, is er waarschijnlijk wel iets heel anders aan de hand.
Als je hond echt een zieke indruk maakt, kun je misschien beter eerder naar de dierenarts.
Je kan wel kosten willen besparen, maar als je te lang wacht met een behandeling kunnen de kosten ook hoger oplopen omdat je hond dan nog zieker is.
Nou, met het hijgen bedoel ik eerder dat ze super rap uitgeput is. Soms speelt ze als een gek, maar dan valt ze bijna als een blok in slaap. Pijn heeft ze volgens mij niet als ze als een gek aan het spelen is, dus ik blijf denken aan bloedarmoede ...
De symptomen zijn er zo'n beetje sinds woensdag. Ze was naar de kapper geweest en is helemaal geschoren. Donderdag had ze ook een luie dag, maar nu is het 10 minuten spelen - 5 uur slapen - ...
Ze eet nog redelijk iets, maar niet extreem goed.
Ik zou niet wachten... ga naar DA. Zoals gezegd, hijgen kan een uiting van pijn zijn.
Volgens mij toch niet echt. Als ze nu de hele tijd lag te hijgen en piepen zou dat gerust kunnen, maar ze ligt rustig te slapen. Ze zou ook geen 10 rondes rond de tuin rennen als ze pijn had. Het is gewoon dat ze veel rapper 'zucht als een hond'. Ze is rapper uitgeput en slaapt langere periodes.
Bij mij gaan hier gelijk de alarm bellen rinkelen, zeker met die bleke slijmvliezen.
Daarbij beschrijf je ook nog sufheid, sneller hijgen enz.
10 minuten spelen en 5 uur slapen.
Ik zou geen seconde aarzelen en nu in het weekend nog naar een dierenarts gaan.
Dit is geen bloedarmoede, maar zou wel eens een hart probleem kunnen zijn.
Groetjes Didy
:( Ze is nog maar een jaar en 1 maand. Hartslag voelt normaal aan, rond de 104 slagen per minuut, temperatuur normaal.
Toch maar vanavond bij de dierenarts met haar :(
Ja, verstandig, ik heb ook een jonge hond gehad met een hart probleem.
Laat je het nog even weten?
Groetjes Didy
nog maar een jaar. dat is jong.
Hou je ons op de hoogte?
beterschap!
En hoe gaat het nu?
Nog naar de dierenarts geweest?
Groetjes Didy
Dag allemaal,
Ons meisje is intussen bij de dierenarts geweest en het was even geduld voor het bloedonderzoek. Ze had wat ijzer tekort en vitamine D. Die bloedarmoede die ik dacht bleek bijlange niet zo erg te zijn en hing een beetje samen met de tekorten. Ze krijgt nu tabletten voor haar tekorten dus alles zal beter worden normaal :)
ow dat zijn wel dingen die bij de schilklier horen, is ze daar ook op onderzocht?
Wat vreemd allemaal, een jonge hond met ijzer en vitamine te kort.
En jij dacht het al, heb je dit al eerder mee gemaakt met je meisje?
Een ijzer te kort is inderdaad een vorm van bloedarmoede, maar ik heb dit nog nooit gehoord bij een hond, mits er niet iets anders speelde.
Daarbij denk ik nog aan je eerste bericht, hijgen, piepen en 10 rondjes rennen en 5 uur slapen.
Ik zou me als dit mijn hond was toch veel meer zorgen maken.
Ik wens jou en je meisje het allerbeste hoor, maar het blijft een vreemd verhaal.
Groetjes Didy
Ikzelf en mijn hond hebben een trage schildklier, de meest voorkomende tekorten van vitamine zijn, B12, foliumzuur, ijzertekort en vitamine D.
Ik zou dit zeker laten checken als dit niet gedaan is, van B12 tekort word je heel moe, en veel spierpijn, vitamine D ook , en ijzer ook, en als je dan een trage schildklier hebt dan is het plaatje compleet en ben je heel snel moe, en slaap je veel.
Goed dat je geweest bent!
Ik ben inderdaad ook benieuwd hoe je hond aan die tekorten komt..
Is ze ziek geweest of heeft ze rare eetgewoontes?
anders zou je inderdaad denken dat er iets achter zit waardoor het komt..
Kwam dit stukje tegen op het internet.
Bloedarmoede, ijzertekort bij honden
Wanneer het lichaam een ??tekort aan ijzer, rode cellen niet ontwikkelen zoals ze zouden moeten. Het gebrek aan ijzer worden de cellen die worden geproduceerd door het beenmerg te klein, en te laag in zuurstof-dragende functies. Bij volwassen honden, Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door een of bloedverlies. Het is belangrijk te erkennen bloedarmoede door ijzertekort, omdat de onderliggende ziekte kan levensbedreigend zijn.
Wanneer het lichaam een ??tekort aan ijzer, rode cellen niet ontwikkelen zoals ze zouden moeten. Het gebrek aan ijzer worden de cellen die worden geproduceerd door het beenmerg te klein, en te laag in zuurstof-dragende functies. Bij volwassen honden, Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door een of bloedverlies. Het is belangrijk te erkennen bloedarmoede door ijzertekort, omdat de onderliggende ziekte kan levensbedreigend zijn.
De meest voorkomende plaats van bloedverlies is het maagdarmkanaal. Het is vrij gebruikelijk bij volwassen honden.
Symptomen en Types
Verminderde groei
Anorexia
Zwakte
Slaapzucht
Depressie
Snelle ademhaling
Verhoogde vatbaarheid voor ziekte
Donker gekleurde, teerachtige ontlasting
Oorzaken
Elke vorm van externe bloedverlies
Bloedzuigende parasieten (bijv., vlooien, teken, haakwormen)
Lymfoom
Mis in maag of darm
Urineweginfectie
Diagnose
Compleet bloedonderzoek (CBC)
Hematocriet-test (PCV)
Urineonderzoek
Beenmergaspiraat
Test voor ijzer in het bloed
Fecale flotatie uit te sluiten haakwormen
Fecale onderzoek voor bloed
Behandeling
Uw dierenarts zal eerst ingaan op de onderliggende ziekte; moet zo snel mogelijk worden gecorrigeerd. Als de bloedarmoede ernstig is, uw hond moet een transfusie van volbloed, of rode bloedcellen. Iron vervangende therapie begint met een injectie, en zal worden gevolgd door orale ijzersupplementen.
Honden met een ernstige tekort aan ijzer zijn niet in staat om ijzer te absorberen zeer goed, zodat orale supplementen niet veel helpen tot ijzergehalte zijn opgevoed. Daarom, het ijzer zal ofwel worden toegediend via een infuus of injectie tot enige vervanging heeft plaatsgevonden. Dit duurt minstens een maand en maximaal twee maanden. Ijzersupplementen wordt dan oraal worden toegediend voor een ander een tot twee maanden, of tot het ijzertekort is opgelost.
Maakt het allemaal nog vreemder dat je zo met pilletjes naar huis bent gestuurd.
Groetjes Didy
Hopelijk rap Beterschap
De symptomen begonnen na het kapperbezoek? Kan natuurlijk toeval zijn maar zou daar een verband mee kunnen zijn zoals bijv. een overgevoeligheid van een of ander middel wat ze daar gebruiken?
Ja de symptomen kwamen rap na het kappersbezoek. De dag erna kreeg ik er niks van gedaan op de hondenschool en sliep ze enorm veel. Dat heeft zo'n 4-5 dagen geduurd maar nu is ze erdoor. Ze kreeg bij de dierenarts ook een spuitje met ijzer. Volgende week nog eentje en nu haar tabletjes tot het volgend bloedonderzoekje. Ze is ook nog niet zo lang geleden loops geweest. Mijn dierenarts zei dat het normaal moest overgaan. Binnen 2 maand moet haar bloed weer getrokken worden om te kijken of alles dan over is. Volgens hem was het allemaal wat veel. Op de hondenschool had ze ook koud gekregen door de regen, dus het was een samenloop van omstandigheden die niet zouden moeten blijven duren. Ze is al heel wat beter intussen. We zullen zien hoe het gaat bij het volgend bloedonderzoek.
Als de symptomen niet over gingen zouden we ook rapper verder kijken, maar nu blijkt alles goed te gaan. Schildklier functies zijn in het bloedonderzoek getest en waren normaal.
Gelukkig klinkt het niet ernstig, want je schrikt toch wel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?