Nu dat heerlijke lentezonnetje steeds vaker doorbreekt merk ik dat ik een klein zonaanbidstertje in huis heb. Mijn vorige hond was zo goed als zwart en vermeed uit zichzelf de zon. Buiten liggen was heerlijk, maar in een hoekje met koele stenen en schaduw.
Lupa daarintegen gaat zelfs tijdens de wandeling spontaan op haar zij gaan liggen 'zonnebaden' met een koppie van 'Lekker he, hier in het zonnetje!'
Ze zoekt in de tuin bewust de zon op en ligt graag in de zon te slapen.
Afgelopen zomer merkte ik dat haar vacht duidelijk blonder werd door een weekje aan zee met veel zon en natuurlijk de extra kracht icm water. Maar ook dat in het voorjaar haar buikje donkerder werd.
Ik vraag me ineens af, in hoeverre beschermen jullie je hond tegen de zon? Bepaal jij wanneer je hond uit de zon moet? Smeer jij je hond in met hondenzonnebrandcreme (net ontdekt dat dat bestaat...) Ik ben benieuwd naar jullie tips maar ook waar jullie op letten wat de zon betreft! Wanneer en hoe bescherm jij je hond tegen de zon?
Ik volg
Ik volg ook, interessant!
Nog nooit gehoord van honden zonnebrandcreme, wordt de vacht daar niet heel vet van?
Ik denk dat het uitmaakt wat voor vacht je hond heeft.. langharig, kortharig etc.
Onze honden zullen niet zo snel verbranden, want ze hebben een dikke en dubbele vacht.
Wel is het zomers veel te warm voor ze als het mooi weer is. Daar moet ik er wel om denken.
Ze gaan gelukkig zelf uit de zon als het zo warm is, daar hoef ik niet om te denken. Ik weet dat er honden zijn die gewoon blijven "bakken" dus die moeten wel in de gaten gehouden worden.
Met mooi weer is asfalt ontzettend heet dus die proberen we zo goed als mogelijk te vermijden. Kan natuurlijk niet helemaal, maar we doen dan vroeg in de ochtend en laat inde middag/begin van de avond de lange wandeling en 's middags kalm aan. Ze zijn in de hitte ook niet zo actief. Maar er zijn honden die gewoon door gaan.
We proberen dan veel bij water te komen omdat ze dan goed kunnen afkoelen.
We hebben ook een hondenzwembad voor het afkoelen.
Hier veranderd de vacht ook heel erg. Afgelopen zomer was Jackie ook erg blond en in de winter werd ze weer donkerder.
Ik volg even :)
Luca mag het zelf weten. Zorg dat ze altijd de schaduw in kunnen.
Beschermen tegen de zon ( zonnebrandcreme) eigenlijk alleen de witte huid. Vooral rond het neusje. Die is kwetsbaar door gebrek aan pigment
Ik volg ook even.
Onze pup heeft kort haar, en een zogenaamde blote buik. Dit blijft ook zo.
Nu zijn de meeste vizsla's zon liefhebbers, dus vandaar ook de interesse in dit onderwerp.
Nee, alleen bij hoge temperaturen blijven we thuis, dan wandelen we niet.
Een heel zinnige vraag!
Het heeft vooral met de vacht te maken.
Honden met een flinke vacht, vooral ook met onderwol, zijn prima beschermt tegen de zon. De warmte dringt ook slecht door tot op de huid.
Maar vachtloze, heel kortharigen of langharigen zonder veel ondervacht is een ander verhaal. Die moeten meer in de gaten gehouden worden.
Zonnebrandcrème is er alleen voor vachtloze' blote' honden. Die kunnen nl wel degelijk verbranden. Moeten dus extra beschermt.
Blote buiken is geen probleem, die( de buik) liggen niet vaak lang in de zon.....
Denk ook aan de situaties van kaalgeschoren plekken op je hond; bv Nav een operatie of een iets te enthousiaste trimbeurt....die plekken kun je ook beter even insmeren bij fel zonlicht.
Bij zwartharige honden heb je weer wat meer kans dat ie het gewoon wat te warm krijgt omdat zwart zonlicht en warmte absorbeert. Dus niet te lang in de zon laten liggen.
Bij Black is net vorige week de 'wintervacht' eraf geknipt.
Zo'n 10 cm lengte krullen is eraf dus nu heeft hij een koel zomerkapsel.
En Freggle gaat over 2 weken, om er een pak haar af te knippen.
Maar er blijft bij beiden nog wel een paar centimeter krulvacht over, dat beschermt juist ook tegen de zon.
In juni gaan ze allebei weer naar de trimmer, zodat ze de hele zomer geen dik pak haar krijgen.
En verder natuurlijk niet wandelen in de hete uren.
Water mee tijdens wandelingen.
Ze zoeken buiten zelf de schaduwplekjes op, als we in de tuin zitten.
Schijnbaar stond ik niet ingelogd, maar was ik;)
Allebei bjn honden hebben dunne witte vacht op hun neusjes. En we proberen ze in te smeren, vooral in de bergen, maar we denken er niet altijd aan.
Bij whippets komt vaker dan bij andere rassen hemangioom/-sarcoom in de huid voor en er zijn aanwijzingen dat dit door de dunne beharing en de voorkeur voor zonnen komt.
Ja ik smeer mijn hond in met factor 50. Gewoon de menselijke variant.
Maar nu nog niet, zomers. De neus, rondom haar ogen en haar oren. Zelf vind ik het doodnormaal maar goed ik heb ook iedere dag zonnebrand op mijn gezicht. Gaat in één moeite door en krijgen we beide geen rimpels
Puk is zwart en bakt oh zo graag in de zon. Ze zoekt de zon op in de tuin, in huis en in het park als ze losloopt gaat ze vaak ook in het gras in de zon leggen.
Waar wij hier opletten is dat ze niet te lang in de zon blijft liggen want dan sturen we haar naar binnen.
's middags gaan wij een kort rondje park. Meestal is het in het park nog koeler dan bij ons in de achtertuin. 's avonds gaan we lang naar buiten en laten we haar haar gang gaan in het park.
Voor de rest lopen we niet op het asfalt, behalve even snel een paar meter oversteken naar het park en weer terug.
Ik ken wel een naakthond die word ingesmeerd met zonnebrandcreme. Bij Puk is dit niet nodig, zij heeft overal vacht.
Ik weet dat je ook moet opletten waar ze lopen in de zomer want het asfalt kan heel warm worden en zo kunnen ze hun voetzooltjes verbranden
Penny gaat ook in de zon liggen maar die gaat pas na een hele lange tijd weg, daarom bepalen wij nu wanneer ze uit de zon moet.
Wij smeren zonnecreme op haar kale plek. Anders gaat die zeker verbranden. Nu is dat waarschijnlijk minder nodig omdat haar nieuwe tuig die kale plek bedekt, maar als ze in de tuin is wordt ze ingesmeerd. Dat doen we met paarden zonnecreme, van de mensen zonnecreme kreeg ze rare bultjes.
Verder lopen we zo min mogelijk op het asvalt en op het zand. We gaan ook vaak naar plekken waar ze kan zwemmen.
Waldo met zijn glanzende korte zwarte vacht oververhit veel sneller dan Jeff met zijn dikke vacht.
op 20 min op straat lopen in de volle zon kan al genoeg zijn op een warme dag voor waldo om oververhit te raken
Dan staat hij stil als een ezel...wil niet meer voor of achteruit
Dan is het koelen en tillen
Dus ik heb altijd koelmaatregelen op zak
water en een vochtige koele microvezel doek rond een koelelement gewikkeld in een plastic tas.
Die doek koel ik zijn buik binnenkant poten en liezen mee en hang die daarna even over de rug
evt plens ik er weer extra water op
Waldo drinkt moeilijk onderweg
Wij mijden de hete zon en hitte dus op een warme zomerdag
Maar als hij in de prille lente tot een graad of 20 op een zonnige plek ligt..prima zeker met een groene ondergrond
Waldo's blote buik wordt gewoon bruin...maar hij is een spanjaard en heeft geen roze buik.
Niet behaarde delen en neuzen van blonde
of rossige honden zou ik een sunblock op doen..
Jeff regelt het allemaal wel prima zelf..en ook zijn buik bruint in de zomer
Het is zeker iets wat ik zorgvuldig in de gaten houd..maar in dit jaargetijde genieten we van de heerlijke warme straaltjes zoveel we kunnen
een zomer als afgelopen jaar was niet leuk..veel te warm om iets leuks te ondernemen
Wat een gekke honden allemaal, zonnebaden.........
Sorry, ging effe wat fout.
Hieronder de juiste versie
Goede tips, bedankt
Puck heeft geen zonnebrand nodig. Maar ik snap dat honden zoals de chinese naakthond wel zonnebrand nodig zullen hebben.
Zelf houd ik Puck binnen wanneer het buiten erg warm is. We zijn dan bijvoorbeeld 's ochtends vroeg buiten tot een uur of 11 misschien 12 en gaan het warmste gedeelte van de dag naar binnen. Natuurlijk wel even het gras op voor een plas tussendoor maar er word dan niet in de zon gelegen en er word ook zeker niet gewandeld.
's avonds laat word er pas weer actief wat gedaan.
Ik smeer mijn Argentijnse Doggen in tegen de zon met een hoge beschermfactor, maar wel een gel. Een gel dringt snel in de huid en je hoeft enkel de neus, aan de oren, onder de poten en de buik te doen.
Eén keer was één van mijn dames verbrand, toen liep ik met de after sun rond! Elke keer als ze ging liggen, ging er after sun op, ze zag ocharme vuurrood op haar buikje!
Hier gaan ze zelf in de schaduw liggen nou ja meestal dan. Zoniet haal ik ze uit de zon. Als het heel warm is ga ik naar binnen en dan roep ik de honden mee. We hebben de zon op de tuin richting zomer vanaf 7.00 u tot 16.30 uur dus dat is best lang. Zorg altijd dat er water buiten staat. Wandelen doen we
in de vroege ochtend wat langer, de rest van de dag alleen uitlaten. Heel warm dan kunnen de honden over veel gras lopen dat voelt fijner dan de straat.
ohhh..ja da's erg zielig..
Soms overkomt het je, ik heb het zelf gehad op een frisse dag met bedekte lucht..ik was een garnaal zo roze echt pijnlijk
Ter verkoeling kan je ook aloevera gel of komkommersap of yoghurt gebruiken.
en neem aan dat je de binnenkant van hun poten bedoeld en evt de tenen?..of echt de hele poot
Dat verkoelt en verzacht..en niet zo'n ramp als ze er iets van oplikken
Ik bedoel de binnenkant, onder de oksels en ietsje verder (daar waar het haar heel dun is), net zoals op de neus en voor de oortjes. En zeker de buik en tussen de achterpoten niet vergeten. (daar was de onze erg verbrand). Zij was een echte zonneklopper, je moest niet met haar gaan wandelen in de zomer, dat was te warm, dat deden we enkel 's morgens vroeg en als de zon onder was, maar op de tuintafel liggen "bakken", dat vond ze super!
Dank je voor de tip, trouwens, daar had ik zelf niet aan gedacht!
Wij gaan altijd naar Zuid Spanje op vakantie, hondjes gaan altijd mee, het is daar 40 graden, ze gaan met hun buik op de stenen liggen waar ik bijna niet kan lopen, leg ze dan in de schaduw, maar ze zijn dan binnen 2 minuten weer terug in de volle zon het zijn mexicaantjes en kunnen beter tegen hitte dan tegen kou, ik zie ze ook niet hijgen of iets in de zon, laat ze het dus maar zelf uitzoeken, heb een gedeelte waar schaduw is, dus ze kunnen in de schaduw als ze willen
Haha, hier precies hetzelfde. Niet willen wandelen, dat is hun veel te warm, maar daarentegen de hele dag in de zon bakken geen probleem. Wij smeren ze overigens ook in en ze mogen niet onbeperkt zonnebaden.
Oh, ik haalde haar ook regelmatig uit de zon hoor! Ik vertrouwde het toch niet, zonnecrème of niet.
Niké en Nahla zijn gelukkig geen echte zonnekloppers dus heb ik minder zorgen met hen! Ze kunnen wel geen van beiden tegen de warmte, dan sjokken ze voort... als oude, vermoeide dametjes.
" Schijnbaar stond ik niet ingelogd, maar was ik "
Wat ik er van begreep is de zonnebrand echt alleen voor de naakte/niet of heel dun met haar bedekte delen van het lichaam. Zoals naakthondjes, de neus, randjes van de oren etc.
Met heel heet weer lijkt het zichzelf allemaal meer te regelen (als je een gezond verstand hebt en gebruikt) en de hond inderdaad aangeeft wat te warm is. Letten op heet asfalt, minder actief genoeg water etc zijn altijd dingen om bewust van te zijn. Lupa gaat zomers na een wandeling ook graag met haar pootjes in het zwembadje staan
Ik vroeg me vooral af hoeveel kwaad de zon heeft als je over het hele jaar genomen kijkt. Maar dat lijkt gelukkig niet zoveel kwaad te kunnen door hun vacht als je bij mensen en hun huid ziet.
Wat een mallerdjes zeg haha. Ik denk dat jij dan je honden goed genoeg kent om te zien dat ze het lekker vinden en zolang ze inderdaad genoeg drinken en niet hijgen of dergelijke dan moeten die mexicaantjes lekker kunnen genieten toch?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?